M.A.M.A. ceremonijoje - įspūdingas D. Montvydo triumfas

Penktadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje triukšmingai praėjo antroji Lietuvos muzikos apdovanojimų M.A.M.A. ceremonija. Visą puokštę laimėjimų pelnė Donatas Montvydas. Jis tapo metų popmuzikos atlikėju, geriausiu atlikėju apskritai, atlikėju, kurio dainos praėjusiais metais skambėjo dažniausiai ir dainininku, išleidusiu geriausią albumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 12, 2013, 7:20 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:06 PM

Apdovanojimų ceremoniją vedė linksmieji „Radistai“ Jonas Nainys, Rolandas Mackevičius.

Netikėti duetai, įspūdinga scenografija, keturias valandas truksiantis šou ir daugiau nei 20 pasirodymų — tokie pažadai skambėjo iš M.A.M.A. rengėjų lūpų. Ir, regis, jie buvo išpildyti.

Apdovanojimų ceremoniją pradėjo šių metų Eurovizijos atrankos nugalėtojas Andrius Pojavis. Kiek pakeitęs scenografiją jis atliko savo konkursinę dainą „Something“.

Pirmąją M.A.M.A. statulėlę įteikė Džordana Butkutė. Ji laimėjimą įteikė „Metų proveržio“ nugalėtojui. Į šią nominaciją pretendavo Markas Palubenka, „The Perfect Pill“ ir Nota.

Sekanti nominacija – metų alternatyvios muzikos grupės ar atlikėjai. Juo pretendavo tapti M. Palubenka, „Rasabasa“, „Liūdni slibinai“. Tačiau ir šį kartą visiems nosis nušluostė Markas.

„Aš dabar jaučiuosi kaip didžiausias Lietuvos masonas – du iš dviejų! Kaip ir viskas, vakarėlis man jau baigėsi“, – šypsojosi atlikėjas.

M. Palubenkai nusišluosčius džiaugsmo ašaras, į sceną žengė grupę, kurią vakaro vedėjai pavadino „kultūros paveldu“.

Folkrokeriai „Žalvarinis“ į sceną žengė, ekrane spindint virš miško pakibusiam mėnuliui. Dainininkė pasirinko kur kas ryškesnį įvaizdį, nei įprasta – pasidabinusi švarku ir baltu cilindru, ji labiau priminė Taylor Swift nei „Žalvarinio“ narę. Pučiamųjų sekcija suteikė skambesiui jėgos, tačiau breiko šokėjai šalia grupės atrodė kiek keistai.

Geriausio elektroninės muzikos atlikėjo ar grupės nominacijoje susikovė Mario Basanovas, „Golden Parazyth“ ir „Happyendless“.

Įteikti apdovanojimo buvo pakviestas Marijus Mikutavičius. „Žmogus, pripratęs prie ditirambų, bet turbūt be toks ciniškas, kad jie jam nebūtų malonūs“, - nominacijos laimėtoją Mario Basanovą pristatė dainininkas.

Varlike pasidabinęs prodiuseris Mario, kurio tikrasis vardas – Marijus Adomaitis, už apdovanojimą padėkojo trumpute kalba, kurios svarbiausia žinia – kad jis ką tik grįžo iš Brazilijos.

Ericos ir Jurgio Didžiulių duetas „The Ball & Chain”, kurio pavadinimo nėra nominantų trejetukuose, į sceną žengė su orkestrėliu, kuris kartu su sutuoktiniais muzikavo ir Helovyno vakarėlyje pernai.

„When We Split Up“, kurią atliko Erica ir Jurgis – daina, su humoru pasakojanti apie skyrybas. Šou elementų ir triukų grupė negalvojo – tiesiog gražiai padainavo tai, ką moka.

Metų hiphopo atlikėjo ar grupės nominacijoje – intriga. Į prizą pretendavo ir grupė „G & G sindikatas“, ir soline karjera pernai pasižymėjęs jos narys Pushaz, o taip pat – interneto sensacija Alekna.

Sportininkas Edvinas Krungolcas apdovanojimą įteikė Pushui, kuris pirmiausia padėkojo „G & G sindikatui”.

Ceremonijos rengėjas Martynas Tyla atskleidė, kad būtent šioje nominacijoje „G & G sindikatas” ir Pushaz surinko vienodai komisijos balsų. Rezultatą nulėmė ceremoniją rengiančios Muzikos asociacijos taryba – ji nusprendė, kad prizo labiau vertas Pushaz.

Septynženklius klipų peržiūrų skaičius interneto portale „YouTube“ renkantis Kauno reperis Alekna scenoje – su dviem Šilainių boksininkėmis, be skrupulų viena kitą talžančiomis scenoje įrengtame ringe.

Prieštaringai vertinamas atlikėjas, kuris vienų vertinamas kaip tikras reperis, kitų – kaip pokštininkas, iš ekrane smeigė dainą, kurioje metaforomis pasišaipė iš viso lietuviško pramogų pasaulio.

Gretutinių teisių asociacijos AGATA tarybos pirmininkas Rimantas Bagdzevičius įteikė specialų apdovanojimą Donatui Montvydui. Šis „skambiausio atlikėjo“ titulas skiriamas atlikėjui, kurio dainos per metus eteryje skambėjo dažniausiai.

„Dar prieš metus buvau parašęs aštuonias kalbas. Bet pamiršau. Bet noriu padėkoti savo tėvams. Savo antrajai pusei – mano mylimoji Veronika besąlygiškai visada yra su manimi. Ir jums, jūsų plojimai yra motyvacija man“, - sakė D. Montvydas, pretenduojantis į dar kelis apdovanojimus.

Dviejų M.A.M.A. statulėlių laureatas Markas Palubenka ceremonijos scenai paruošė vieną gražiausių savo debiutinio albumo dainų „God Is In The Rain“.

Paprastai apsirengusį vaikinuką su gitara matyti įpratę Marko gerbėjai turėjo nustebti. Renginio scenoje Markas pasirodė visai kitoks – su visomis vaivorykštės spalvomis blizgančiu kombinezonu ir prie skruosto priklijuotais kristalais. „Lietaus žmogumi“ virtęs atlikėjas kerėjo ir balsu, ir šokio judesiais. Kol kas tai – įsimintiniausias vakaro pasirodymas, po kurio bent jau salėje susirinkusiems bus mažiau klausimų „kas tas Markas Palubenka?“.

Dar viena nominacija – Metų prodiuseris. Čia kilo brolžudiška kova – dėl prizo rungėsi ne tik Leonas Somovas, bet ir Linas Adomaitis bei jo brolis M. Basanovas. Rezultatų Linas ir Mario laukė, sėdėdami greta vienas kito.

Kur du pešasi, trečias laimi. Žinoma, tai juokai, nes broliai tikrai nekariauja. Tačiau kino režisierius Emilis Vėlyvis  pirmiausia linkėjimus perdavė Varėnai, tada – mamai, o galiausiai - metų prodiuseriu išrinktam L. Somovui.

Paties prodiuserio, kuris „atsakingas“ už netrukus pasirodysiantį Jurgos Šeduikytės albumą, salėje nebuvo - šiuo metu Leonas lankosi Kijeve.

Iki tol daugiausia pasirodžiusius alternatyvos atlikėjus scenoje pakeitė „popso“ fronto karės. Merginų trio „ŠarkA“ nustebino – tai pirmoji grupė šį vakarą, atliekanti ne savo dainą.

Grupės „Kastaneda“ dainos „Myliu“ „koverį“ atlikusios merginos dainos viduryje pakeitė tempą – kūrinys prasidėjo kaip baladė, o tada virto trankesniu kūriniu. Bet plojimų po pasirodymo buvo nedaug – vedėjams teko juos iš žiūrovų traukte traukti.

Metų vaizdo klipo nominacijoje susirungė Jurgos, Pusho ir naujokės GJan klipai. Šį prizą įteikti organizatoriai patekėjo dizaineriui Robertui Kalinkinui ir aktorei Gražinai Baikštytei.

Pergalę nuskynė tamsios nuotaikos vaizdo klipas „So Blue“ - pirmoji būsimojo Jurgos albumo kregždė. Pati dainininkė yra sakusi, kad vaizdo klipą įkvėpė režisieriaus Larso Von Triero filmas „Melancholija“.

Padėkos kalboje Jurgos žodžiai skriejo sutuoktiniui Vidui Bareikiui, pasukusiam jos kūrybą nauja linkme, režisieriui Ričardui Matačiui, dainininkės grupės muzikantams ir visai jos komandai.

LATGA-A specialų apdovanojimą, kaip ir pernai, skyrė populiariausiam muzikos autoriui – pagal duomenis, gautus iš transliuotojų. Grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas prizą įteikė M. Basanovui.

„Nesitikėjau, nepasiruošęs, ačiū labai“, - ir vėl itin „turiningai“ padėkojo M. Basanovas.

Geriausiu hiphopo atlikėju paskelbtas Pushaz M.A.M.A. renginiui paruošė numerį su geru bičiuliu L. Adomaičiu, o muzikalių vyrukų duetą sustiprino „Božolė“ choro dainininkai. Vyrai, nenorintys žiūrėti į Pushą ar Liną, galėjo paganyti akis į grakščią šokėją – tai ir buvo pasirodymo „vinis“.

Metų koncertinės grupės ar atlikėjo nominacijoje, kuri įsteigta pirmą kartą, varžėsi Andrius Mamontovas, Gytis Paškevičius ir grupė „Sel“.

Nominantai, anot ceremonijos rengėjų, yra parinkti pagal du kriterijus – koncertų priviliotų žmonių skaičių ir pačių pasirodymų kokybę.

Aktoriai Vaidotas Martinaitis ir Giedrius Arbačiauskas paskelbė, kad apdovanojimą laimėjo „Sel“. Šios grupės lyderio Egidijaus Dragūno Lietuvoje nėra – jis atostogauja Azijoje.

„Liūdni slibinai“ tradiciškai neleidžia liūdėti niekam, kas patenka į akiratį – trijulės numeryje susiliejo raliavimas, hiphopas apie karvutes, grupės „frontmeno“ Dominyko Vaitiekūno šokis, dainavimas angliškai ir lietuviškai. Visą šį linksmą beprotnamį iš ekrano smalsiai „stebėjo“ į ritmą galvas linguojančios karvės.

Iš užkulisių žiūrovams linkėjimus pasiuntė ŽAS. Kaip lrytas.lt skelbė dar gruodį, į sceną šį vakarą grupė žengs su buvusiu savo bendražygiu – po pasitraukimo iš ŽAS ir Seime pabūti suspėjusiu Linu Karaliumi.

Kitas prizas – vėl grupei „Sel“. Šįkart – už daugiausia parduotų bilietų į koncertus. Apdovanojimą ceremonijos vedėjai R. Mackevičius ir J. Nainys paliko ant į sceną įneštos sofutės.

Kalbas, kad pirmoje renginio dalyje pasirodys labiau alternatyviai muzikai priskiriami artistai, o antroje – popžvaigždės, sustiprino į sceną žengusi Ieva Narkutė, kuri dar neseniai buvo žinoma tik dainuojamosios poezijos mėgėjams.

Tiesa, žodis „žengė“ šiuo atveju nebūtinai tinka – Ieva dainavo, ant lynų pakibusi virš scenos, ilgoms suknelės klostėms nusidriekus iki grindų. Numeris, labai panašus į tą, kurį prieš devynerius metus gastrolėse rodė Marilyn Mansonas, tačiau jis baigėsi įspūdingai – sprogimu, po kurio dainininkės ekranuose neliko.

Šou įpusėjo – tiesioginė televizijos transliacija kraustosi iš TV6 į TV3. Dauguma dainininkų šou žiūri ne salėje, o ekrane, kuris įrengtas ypatingai svarbiems svečiams skirtame bare. Čia – daug kvepalų kvapo, muzikantų pasirodymus nustelbiantis šurmulys ir verdančios spėlionės dėl vis dar likusių pagrindinių vakaro nominacijų laimėtojų.

ŽAS pasirodymas atskleidė prasčiausiai saugotą ceremonijos paslaptį – pasigirdus dainos „Man gerai“ akordams, iš arenos palubės su fakelais rankose „atskrido“ L. Karalius, prie grupės vėl prisijungęs po beveik dešimtmečio pertraukos.

Didžiulis ekranas, liepsnojantis ugnimi, „Victoria's Secret“ angeliukus primenančios pusnuogės gražuolės su sparnais ir Gidonas Šapiro – Bilas, pasipuošęs mėsininko prijuostę (tarsi „Rammstein“ vokalistas). Galiausiai – simbolinis L. Karaliaus smūgis į ekraną. ŽAS priminė, kad vis dar moka scenoje iškrėsti šį tą įdomaus.

Atskleista, į kurį personažą šį vakarą persikūnys vienas šou vedėjų. Justinas Jankevičius, jau pagarsėjęs E. Dragūno parodijomis, jo vaidmens imsis ir šį vakarą.

„Kas čia darosi, kokios čia šviesos... čia mano koncertas? Labas vakaras, Marijampole. Klausyk, kur aš“, - į G. Rusytę kreipėsi J. Jankevičius - „Selas“, pasipuošęs panašiai kaip E. Dragūnas pernai, kai nuo scenos švaistėsi keiksmažodžiais. Panašu, kad antrojoje šou dalyje pašaipų iš „Sel“ lyderio netrūks.

Programą tęsia du skirtingų kartų scenos džentelmenai, parodę, kad visą salę pastatyti ant kojų galima ir su neįspūdingais scenos efektais.

Frakais pasidabinę Mantas Jankavičius ir Stasys Povilaitis parodė puikų numerį, kuriame paeiliui padainavo keletą vienas kito hitų kupletų, o tada viskas peraugo į šlagerį „Keitės ir metai, ir laikai“, atliekamą su Kauno bigbendu.

Devyni tūkstančiai žiūrovų plojo stovėdami. Simboliška – M. Jankavičius neseniai surinko pilnas arenas, atlikdamas „Queen“ dainų šou, o S. Povilaitis tai padaryti pamėgins pavasarį – savo jubiliejinėse gastrolėse.

Internete sklinda komentarai, kuriuos rašo nusivylę lietuviškos muzikos mėgėjai iš užsienio. Teigiama, kad bent jau Vokietijoje ir JAV nėra galimybių tiesiogiai žiūrėti transliaciją internetu, nors tokia galimybė buvo plačiai reklamuojama.

„Neturiu apie tai informacijos. Šia transliacija rūpinasi televizija“, - sakė M. Tyla.

J. Jankevičius vėl linksmina visą areną – žiūrovai kvatojasi, klausydamiesi jo pasakojimų apie „bičiulį, turintį sraigtasparnį“ ir jo „miltų fabriką, dėl kurio mano Kalėdos nebūna be sniego“. Nežinia, ką apie tai mano omenyje turimas „Kauno grūdų“ vadovas Tautvydas Barštys, tačiau salė leipsta iš malonumo.

Jūratė Norvaišienė įteikia apdovanojimą Metų atlikėjui. Juo paskelbtas pernai „Eurovizijoje“ Lietuvai atstovavęs ir pirmąjį albumą išleidęs D. Montvydas.

„Apie šį apdovanojimą svajojau nuo tada, kai man buvo šešeri, lankiau darželį ir dainavau apie kiškelį mažą“, - prisipažino D. Montvydas.

Merginų grupė „Pinup Girls“ scenoje surengė šou su būriu šokėjų, vidury kūrinio nusileido tarp žiūrovų, o numerį baigė ugnies pliūpsniais – atrodė efektingai.

Geriausia metų atlikėja, nurungusi Jurgą ir Rūtą Ščiogolevaitę, buvo paskelbta Justė Arlauskaitė – Jazzu.

Dainininkei įteikti prizą į sceną buvo pakviesta jos mama Auksė Arlauskienė – puiki aliuzija į ceremonijos pavadinimą.

„Ačiū jums visiems už tai, kad mylit mano vaiką“, - su ašaromis akyse sakė A. Arlauskienė.

Pati Justė dėkojo „tikrai meilei“: bičiuliams, prodiuseriui L. Somovui ir gerbėjams.

Petraukėlės tarp pasirodymų metu VIP bare apsilankęs dviejų statulėlių laimėtojas M. Palubenka prisipažino, kad jaučiasi nuostabiai.

„Visa šeima jau pasveikino. Tai nuostabus jausmas. Mama man anksčiau sakydavo – padėk gitarą į šąlį, nedaryk to. Dabar taip jau nebesako“, - šypsojosi Markas.

Grupės „Liūdni slibinai“ vokalistas D. Vaitiekūnas džiaugėsi galimybe pirmą kartą pasirodyti tokioje didelėje arenoje.

„Tai mums – pirmas toks kartas. Tiesą sakant, visą laiką scenoje galvojau, kaip ką geriau padaryti, tad gal dėl to nepajutau euforijos. Vėliau pasižiūrėsiu mūsų numerio įrašą ir jau galėsiu vertinti“, - sakė Dominykas.

J. Jankevičius žiūrovams papasakojo istoriją apie nusiaubtą viešbučio kambarį, kuris „pradėjo pirmas“, o tada paskelbė, kad bus pristatytas geriausias popmuzikos atlikėjas ar grupė.

Pretendentai – M. Jankavičius, D. Montvydas ir „Sel“. Stiliaus ir manierų ekspertas Giedrius Drukteinis paskelbė, kad nominaciją laimėjo D. Montvydas.

„Ne, nu čia tai šakės... Labai džiaugiuosi, kad esu popkultūros dalis. Jaučiu atsakomybę, prieš kažką kurdamas, įrašydamas, išleisdamas. Muzikos paskirtis – jaudinti žiūrovą. Tol, kol tai darysiu, būsiu su jumis“, - sakė Donatas.

Kito programos numerio „vinis“ – reperiu virtęs M. Mikutavičius. Su „G & G sindikato” vyrais praėjusią vasarą jis rungėsi muzikinėje kovoje „Red Bull Soundclash“. Kova virto draugyste, ir reperišką kepurę užsimaukšlinęs Marijus su „sindikatu“ visai pusėtinai surepavo jų hitus „Bestija“ ir „Sindikato smogikai“.

„Čia tikrai nebuvo repas. Nes repas Lietuvoje mirė, kai išleidau pirmą elektroninės muzikos kompaktą“, - „sindikatą“ ant žemės nuleido J. Jankevičius - „Selas“.

Kandidatai į Metų roko grupės titulą - „Biplan“, pernai šį titulą laimėję „Freaks On Floor“ ir šį vakarą scenoje jau pasirodę „The Perfect Pill“.

Įteikti apdovanojimą pakviestas režisierius Donatas Ulvydas. Nugalėtojais antrus metus iš eilės paskelbta grupė „Freaks On Floor“.

„Vau, du metai iš eilės, įspūdinga. Ačiū Muzikos asociacijai, mamoms, tėčiams, mūsų moterims. Laimim antrą sykį iš eilės, mums nesiseka, mes stengiamės“, - juokėsi muzikantai.

Prieš mėnesį 25-mečio jubiliejų atšventusi grupė „Bix“ ceremonijos žiūrovų naujomis dainomis nekamavo – per du scenos aukštus išsidėstę muzikantai po apšvietimo spindulių „lietumi“ sugrojo dainą „Tarp Europos ir Honkongo“, kurį paįvairino tarp ugnies pliūpsnių žengusios šokėjos – tarsi atkeliavusios iš Rio de Žaneiro karnavalo.

Pernai geriausiais naujokais paskelbtas duetas „Gerai Gerai & Miss Sheep“ šįkart į apdovanojimus nepretenduoja, bet yra pakviesti pasirodyti scenoje.

Dainą „On The Radio“ vokalistė Dovilė Filmanavičiūtė atliko, pasidabinusi magnetofono formos suknele, priderinta prie vaizdo projekcijų. Su duetu pasirodę šokėjai pasirodymą baigė, Dovilę iškėlę ant rankų.

Pašnekesio Dovilę pakvietęs J. Jankevičius ją prašė įvertinti jo parašytą anglišką dainos tekstą. Ši neliko skolinga – netikram „selui“ pasiūlė „pasilaižyti“.

Metų grupės nominacijoje rungėsi „Sel“, „Liūdni slibinai“ ir „G & G sindikatas”.

Krepšininkas Ramūnas Šiškauskas paskelbė vakaro sensaciją – šį prizą laimėjo „Liūdni slibinai“, įveikę favoritus „Sel“.

„Ačiū mamai, ačiū tėtei, mums malonu nugalėti“, - apstulbęs ištarė „slibinų“ narys Vaidas Kublinskas.

Įspūdingiausią vakaro pasirodymą surengė D. Montvydas. Dainą „Love Is Blind“ pradėjęs atlikėjas staiga išnyko iš scenos – šį triuką su scenoje įrengta duobe Donatas repetavo su kaskadininkais.

Iš jos netruklus Donatas iššoko, jau persirengęs Rytų kovotojo kostiumu, pademonstravo kovos menų judesių, o tada su šokėjais energingai atliko kūrinį „Norim dar“.

Netrukus jis sugrįžo į sceną atsiimti jau ketvirtojo apdovanojimą per vakarą – debiutinis D. Montvydo diskas „Donny Montell“ paskelbtas metų albumu.

„Nieko neduokit Egiui, viską atiduokit Donatui, ania? Viskas, klausykitės „Rondo“, aš einu, nebenoriu čia dainuoti“, - iš salės demonstratyviai išėjo J. Jankevičius - „Selas“.

Seną savo šlagerį „Tu palauk, sustok“ sugrojusi grupė „Rondo“ įrodė, kad pernai lapkritį pilnoje „Žalgirio“ arenoje vykęs jos koncertas nebuvo atsitiktinumas - šoko visi.

Renginio pabaiga atiduota veteranams – po „Rondo“ su keliasdešimties šokėjų būriu į sceną išėjęs Egidijus Sipavičius, už nugaros šokant įvairiaspalviams spinduliams, atliko naują hito „Diskoteka“ versiją.

Programos finalui pasirinkta Džordana Butkutė, bet prieš tai – viena iškilmingiausių vakaro akimirkų. Už nuopelnus lietuviškai muzikai apdovanotas S. Povilaitis.

„Negalėčiau įsivaizduoti geresnės gimtadienio dovanos. Po keturių dienų man – 66-eri. Bet širdyje – dar ne ruduo. Šiais metais bus mano koncertinės veiklos 50-metis, bet taško dar nededu ir visus kviečiu į savo jubiliejinius koncertus“, - sakė S. Povilaitis.

Hitu „Nemylėjau tavęs“ programą baigianti Dž. Butkutė su įmantriu galvos apdaru, vaizdo projekcijomis ir šokėjų būriu atrodė taip, lyg kiek norėtų būti panaši į Lady Gagą. Didelėmis ekrane įsižiebusiomis raidėmis „Džordža“ ir lietuviškos estrados perlu ceremonija su žiūrovais atsisveikino iki kitų metų.

„Žinau, kad mane kals prie kryžiaus, bet nieko negaliu padaryti – komisijos balsavimo rezultatai tokie, kokie yra. Mano akimis žiūrint, Donatas tikrai nusipelnė“, - sakė ceremonijos rengėjas M. Tyla, kuris yra ir krūvą apdovanojimų laimėjusio D. Montvydo vadybininkas.

Didžiąją vakaro staigmeną sukūrę „Liūdni slibinai“ ir praėjus pusvalandžiui atrodė apstulbę.

Dalintis įspūdžiais ir švęsti muzikantai iš „Žalgirio“ arenos išvyko į klubą „Mojo Lounge“ - ten linksmybės netils iki paryčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.