Garsų „ne“ rasizmui Lietuvos žvaigždės tarė su „eurovizinėmis“ dainomis

Penktadienio vakarą Vilniaus „Forum Palace“ rūmuose garsūs Lietuvos atlikėjai susirinko kiek neįprastu būdu pareikšti savo pasipriešinimo rasizmo ir tautinės diskriminacijos proveržiams. Koncerte „mES Europa“, kurį tiesiogiai transliuoja LNK televizija, kartu su Donato Katkaus vadovaujamu Šv. Kristoforo orkestru pasirodantys dainininkai paruošė lietuviškas „Eurovizijos“ konkurse skambėjusių dainų versijas – taip tarsi pabrėždami ryžtą būti vieningos Europos, kurioje nėra vietos neapykantai, dalimi.

"Mes - vieno kraujo", - skelbė A. Butkus ir J.-C. Edorhas.<br>J. Stacevičius
"Mes - vieno kraujo", - skelbė A. Butkus ir J.-C. Edorhas.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 2, 2013, 2:37 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:06 PM

„Aš ir tu – vieno kraujo“, - po savo pasirodymo šypsodamiesi ištarė šokėjas Andrius Butkus ir iš Dramblio kaulo kranto kilęs aerobikos treneris Jeanas – Claude'as Edorhas.

Šį vakaro šūkį kartojo ne vienas ypatingo koncerto dalyvis. Pasirodyti renginyje, kurį remia Europos Parlamentas, pakviesti Evelina Sašenko, „Pop Ladies“, Ruslanas Kirilkinas, Česlovas Gabalis, Tadas Rimgaila, Monika Linkytė, Vaida Genytė, Irūna Puzaraitė, „Studentės“, Merūnas ir kiti dainininkai.

Pati „Eurovizijos“ konkurse prieš porą metų dalyvavusi E. Sašenko renginiui pasirinko pernai šį konkursą laimėjusią švedės Loreen dainą „Euphoria“, merginų grupė „Pop Ladies“ – 2010-aisiais triumfavusią vokietės Lenos dainą „Satellite“, R. Kirilkinas – Alexanderio Rybako dainą „Fairytale“, „Eurovizijos“ laurus nuskynusią 2009-aisiais.

Metais anksčiau laimėjusią Dimos Bilano dainą „Believe“ išsirinko Č. Gabalis, Azerbaidžanui triumfą atnešusią „Ell & Nikki” baladę „Running Scared“ - šou „Žvaigždžių duetai“ pora M. Linkytė ir T. Rimgaila. Programoje – ir daugiau pirmąją vietą „Eurovizijoje“ užėmusių dainų. Serbės Marijos Šerifovič „Molitva“ atlikti patikėta turkės Sertab „Every Way That I Can“ - Radžiui, ugningosios ukrainietės Ruslanos hitą „Wild Dances“ - „Studentėms“.

Merūnas turėjo atlikti suomių siaubūnų „Lordi“ hitą „Hard Rock Hallelujah“, tačiau šį malonumą perleido Natalijos Bunkės ir Donato Baumilos duetui.

„Aš neseniai persirgau bronchitu, reikia saugoti balsą, o šioje dainoje reikia rėkti“, - aiškino Merūnas, sutikęs programoje atlikti kitą dainą: su Latvijos violončelininkais „Melo – M“ sudainuoti „a-ha“ hitą „Take On Me“.

„Dėl rasizmo, nedraugiškumo kitataučiams situacija panaši visur, ne tik Lietuvoje. Kai nuvyksti į užsienį, jautiesi, tarsi iš kažko atimtum darbą. Kartais nė nesuprantu, kodėl. Yra buvę akimirkų, kai norėjosi susidėti daiktus ir keliauti namo“, - neslėpė ne viename užsienio teatre dainavęs Merūnas.

Idėją lietuvams Europos kultūrų įvairovę pristatyti išverstais įvairių tautų muzikos kūriniais papildė rasinę neapykantą patyrusiųjų pasakojimai.

Savo įspūdžiais apie rasistiškus kai kurių lietuvių poelgius daljosi grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara.

Prieš porą savaičių iš Malio kilęs atlikėjas pasakojo apie šioje šalyje kilusius neramumus ir užsiminė, kad į Lietuvą, esant reikalui, pakvies persikelti savo artimuosius.

Daugybės įžeidimų ir rasistinių komentarų internete sulaukęs muzikantas nusprendė atkreipti dėmesį į šią problemą.

„Mano mama – lietuvė, užaugino vaikus lietuviškai, išsiuntė į lietuvišką gimnaziją. Mano tėvai yra kultūros žmonės. Mama – režisierė, tėvas – rašytojas. Bet komentarai – vis tiek bjaurūs.

Netyliu, nes noriu, kad žmonės matytų, kaip iš tikrųjų yra. Dažnai susiduriu su „ei, beždžione, grįžk ten, iš kur atvažiavai“, - pripažino Viktoras.

Lietuvoje gyvenantys afrkiečiai ir kinas prieš kameras pasakojo jau susitaikę su tuo, kad šioje šalyje niekada nesijaus lygūs su lietuviais.

Daininkas Soliaris papasakojo ir apie kitokį rasizmą – teigė JAV sulaukęs juodaodžių priešiškumo, nes jo odos spalva - kitokia.

Patirtimi dalijosi ir kiti dainininkai - "Pop Ladies" narė Katažina Nemycko užsiminė, kad sulaukdavo kreivų žvilgsnių dėl savo lenkiškos kilmės, o N. Bunkė pasakojo, jog muzikos mokytoja atsisakydavo ištarti jos rusišką mergautinę pavardę - Ivanova.

"Mane vadindavo Ivanovaite", -  praeities puslapius rimtumo kupinu veidu atvertė atlikėja. Šis ir kai kurie kiti epizodai sudarė įspūdį, kad koncerto kūrėjai iš visų jėgų bando atlikėjams išrasti problemų dėl tautybės. Tokių, su kuriomis jie galbūt iš tiesų nėra susidūrę.

„Esame riboti. Turėtume gėdytis savo nežinojimo ir neišprusimo“, - tolerancijos stygiaus problemą apibendrino neseniai Pietų Afrikos Respublikoje viešėjusi politikė Aušrinė Marija Povilionenė.

Žurnalistės Rasos Tapinienės ir šokėjo Andriaus Butkaus vedamame koncerte pastarasis ir pats nusprendė uždainuoti. Estijai teisę rengti „Euroviziją“ iškovojusią dainą „Everybody“ A. Butkus nusprendė atlikti su iš Dramblio kaulo kranto kilusiu aerobikos treneriu J. – C. Edorhu, kurį Lietuvoje išgarsino šou „Žvaigždžių duetai“.

„Kartą ėjau Rotušės aikšte ir pastebėjau itin keistai apsirengusį vyriškį – atrodė tikrai turtingas verslininkas. Jis buvo su dama. Tada įvyko tai, ko tikrai nesitikėjau. Mane pralenkdamas jis metė: „Beždžionė”. Nustebau išgirdęs tokį žodį iš žmogaus, kuris atrodė išsilavinęs”, - apie savo patirtį Lietuvoje prieš koncertą pasakojo afrikietis.

Beje, dainą „Everybody“ „Eurovizijoje“ estas Tanelis Padaras irgi yra atlikęs su tamsiaodžiu dainininku – iš Arubos kilusiu Dave'u Bentonu.

„Lietuvoje gyvenu beveik šešerius metus. Aš tikrai myliu Lietuvą! Todėl prašau, lietuvai, mylėkime ir gerbkime vieni kitus“, - ragino J.-C. Edorhas.

Renginyje pasirodė ir "Queen" dainą "Don't Stop Me Now" jau ne pirmą kartą TV transliacijose atliekantis Paulius Sinkevičius, taip pat - duetu su Julija Jegorova dainavęs Vaidas Baumila.

Koncertą vainikavo jamaikietiškų kasyčių peruku pasidabinęs Linas Adomaitis. Šeštadienį į pusantro mėnesio kelionę po Centrinę Ameriką išvykstantis dainininkas užtraukė kūrinį "Pasaulis gražus" ir pripažino, kad nėra tikras, ar rasizmo problema Lietuvoje šiuo metu yra labai opi.

"Lietuvoje - gal ir ne, bet, žinoma, ir į mažesnes problemas reikia atkreipti dėmesį. Pietų ir Centrinėje Amerikoje, kur man jau teko lankytis, reikalai - kur kas rimtesni", - sakė atlikėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.