„Eurovizija“ šįmet žada nemažai pokyčių

Mažiau pompastikos, mažiau žiūrovų salėje, daugiau dėmesio dainoms ir atlikėjams – tokių pažadų pažėrė „Eurovizijos” rengėjai, jau skaičiuojantys paskutines keliasdešimt dienų iki konkurso.

Galutinai apsispręsta, kad veidą keičiančiame „Eurovizijos” konkurse Andrius Pojavis įsijaus į rokerio įvaizdį.<br>J. Stacevičius
Galutinai apsispręsta, kad veidą keičiančiame „Eurovizijos” konkurse Andrius Pojavis įsijaus į rokerio įvaizdį.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Mar 28, 2013, 12:42 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:48 AM

„Kol kas žadama daug pokyčių. Kai kurie jų – labai džiuginantys”, – sakė Švedijos mieste Malmėje, kur gegužės viduryje vyks ir pats konkursas, surengtame susirinkime dalyvavęs Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje” vadovas Audrius Giržadas.

Didžiausias Europos dainų konkursas bus surengtas mažiausioje arenoje per pastaruosius penkerius metus. Ir tai ne vienintelė naujovė, kurią ruošia švedai.

Svarbiausia – atlikėjas

Pastaruosius keletą metų vis garsiau skambėjo klausimai, į kurią pusę eina „Eurovizija”.

2011-aisiais konkursas buvo surengtas Diuseldorfo „Esprit” stadione, kuriame telpa per 60 tūkstančių žiūrovų. Scena ir dekoracijos – atitinkamo dydžio. Jau tada prabilta, kad teisę rengti konkursą laimėjusios šalys, neturinčios tokių įspūdingų galimybių, gali pajusti menkavertiškumo kompleksą.

Švedai šįmet nusprendė eiti kitu keliu – nors Stokholme yra arena, kurioje telpa 40 tūkstančių žiūrovų, konkursas vyks Malmėje, kurios arenoje telpa apie 15 tūkstančių žmonių.

Nors Švedijoje šis sprendimas sulaukė kritikos, „Euroviziją” šįmet prižiūrintis prodiuseris Christeris Bjorkmanas paaiškino, kad konkurso plėtra pradėjo nebeatitikti jo esminių vertybių.

„Buvo nuspręsta, kad svarbiausia – ne milžiniškos dekoracijos, o pats atlikėjas ir daina.

Scena ir jos detalės nebus tokios techniškai sudėtingos kaip anksčiau. LED ekranus pakeis vaizdo projekcija, rodoma ant laužytų formų paviršiaus.

Arenoje gali tilpti 15 tūkstančių žiūrovų, bet konkurso metu jų bus apie 10 tūkstančių. Priežastis – scena užims nemažą arenos dalį.

Kita naujovė – žiūrovai parteryje konkursą stebės stovėdami, kad jų daugiau tilptų. To irgi jau keletą metų nebuvo”, – pasakojo A. Giržadas.

Spręs prodiuseriai

Visų šalių, išskyrus Švediją, atstovai iki šiol nežino savo pasirodymų eiliškumo. Andrius Pojavis dainuos pirmojo pusfinalio antroje pusėje, bet koks numeris jam atiteks, paaiškės balandį.

Sprendimas, kad atlikėjus pagal jų dainų tempą ir pasirodymus surikiuos patys „Eurovizijos” prodiuseriai, jau smarkiai kritikuojamas, bet jo pakeisti nėra galimybių.

Tiesa, „Eurovizijai” pasamdytas režisierius Danielis Jelinekas delegacijų vadovus ramino, kad tokia tvarka kaip tik padės dainoms atsiskleisti – pavyzdžiui, nebus keleto panašaus tempo ir skambesio kūrinių iš eilės.

Atidarymui švedai ruošia specialų numerį, bet kol kas neišduoda, kokie atlikėjai pasirodys ir kas rašo išskirtinę dainą.

„Tik buvo atskleista, kad tai bus linksmas kabareto numeris. Mūsų buvo paprašyta pasakyti, su kokiais dalykais mintyse siejame Švediją.

Apklausos rezultatais bus pasinaudota.

Pavyzdžiui, šokėjų galvas puoš ne plunksnos, o briedžių ragai”, – juokėsi A. Giržadas.

Frako tikrai nebeliks

Lietuvos atstovas A. Pojavis į Malmę išvyks gegužės 5 dieną. Pasirodymas pusfinalyje jo laukia gegužės 14-ąją.

Dar iki išvykimo konkurso režisieriai atsiųs filmavimo planą, iš kurio bus aišku, kaip ketinama Europai parodyti Lietuvos dainininką.

Galutinai apsispręsta dėl dainininko įvaizdžio – frako scenoje tikrai nebus.

„Jis atrodys maždaug taip pat, kaip per paramos koncertą LRT eteryje.

Esminių pokyčių nebebus, gal bus parinkta kita striukė, bet iš esmės viskas liks taip pat”, – sakė A. Giržadas.

A. Pojavį aplankė gandrai

Mūsų šaliai atstovausiantį atlikėją A. Pojavį aplankė gandrai. Savaitės pradžioje jo mylimoji Isabella pagimdė dukterį. Mažylę tėvai pavadino Amelie. Ji – antroji poros duktė.

Apie dukros gimimą socialiniame tinkle „Facebook” pranešė Isabella. Ji pasidalijo kūdikio nuotrauka su prierašu: „Sveika atvykusi į pasaulį, mažoji Amelie.”

A. Pojavis šeimos pagausėjimu džiaugiasi Milane (Italija). Jau gegužės 14-ąją A. Pojavis savo jėgas išmėgins pirmajame „Eurovizijos” pusfinalyje. Iki tol jis tobulinsis pas vokalo mokytoją, ruošis kelionei į Amsterdamą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.