Albumo apžvalga. J. Blake'as „Overgrown“ (video)

Dabar jau galima pasakyti – pritrūko milimetro, kad madingasis britas Jamesas Blake'as šią vasarą pasirodytų viename Lietuvos muzikos festivalių. Paskutinę sekundę jis pasirinko kitą šalį, renginį ir pasiūlymą – lieka graužtis nagus ir pasiklausyti šią savaitę išleisto jo antrojo albumo, ką padarius apima dar didesnis liūdesys, kad viltis tai išgirsti gyvai mūsų šalyje kol kas ir liko tik viltis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2013-04-13 14:03, atnaujinta 2018-03-08 08:50

Po šimtmečio istorikai, kurie nagrinės dabartinę britų muzikos sceną, iš J. Blake'o, Lietuvoje viešėjusio Jamie Woono ir kitų panašių veikėjų įrašų susidarys įspūdį, kad Didžioji Britanija antrajame tūkstantmečio dešimtmetyje buvo liūdna, depresiją kelianti vieta. „Overgrown“ - vienas iš būtent tokių įrašų – pasiklausykite per ausines ryte ir greičiausiai į darbą nebenueisite.

Ryškiais dabstepo potėpiais pirmajame albume džiuginęs dainininkas ir kompozitorius keičia kūrybinį veidą – dabar jo muzika panašesnė į naktinį elektroninį ritmenbliuzą su gerokai paryškintu vokalu. Balsas – specifinis ir įtiksiantis ne visiems, dainavimo maniera ir nuotaika šiek tiek primenantis ir niujorkietį Antony, ir legendinę džiazo vokalistę Niną Simone.

Pirmas įspūdis gali būti klaidingas – albumą pradedanti elektroninė meditacija „Overgrown“, iš pradžių atrodo, išvis neturi melodijos, bet muzikos grožis atsiskleidžia pamažu. Ryškesni elektroniniai akcentai pasigirsta dainoje „Life Round Here“ - viename gražiausių albumo kūrinių. „Take A Fall For Me“ pasigirsta įžymaus reperio RZA balsas – be kruopelės agresyvumo ši garsenybė deklamuoja tekstą.

Jau išpopuliarėjusi daina „Retrograde“ - galbūt geriausias šių metų kūrinys, kuriame priedainį atstoja niūniuojamas motyvas. „Digital Lion“ - tarsi didinga laidotuvių procesija su aidinčiu balsu ir krūva keistų traškesių, kuriais pasirūpino vienas žymiausių pasaulio prodiuserių Brianas Eno. Bene vienintelė kiek greitesnio tempo daina čia - „Voyeur“, kuri visiškai iškrenta iš konteksto ir atrodo sukurpta tik tam, kad kiek paįvairintų tamsų albumo paveikslą.

Be reikalo. Liūdesys – stipriausias J. Blake'o ginklas. Nurenkite visus elektroninius rūbus ir gausite dainas, kurios puikiai skambėtų, atliekamos akustine gitara – neatsitiktinai vienu albumo įkvėpėjų Jamesas vadina kanadiečių dainininkę Joni Mitchell. „Overgrown“ - darbas, patiksiantis tiems, kurie eina iš proto dėl Bjork ir panašių atlikėjų, su kiekviena perklausa atskleidžiantis naujus muzikinės išmonės sluoksnius. Talentas iš didžiosios T. Jam tik 24-eri, net baugu pamąstyti, kokias aukštumas jis gali būti pasiekęs po dešimtmečio.

Įvertinimas – 9 iš 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.