Dėl „Eurovizijos“ dalyviai ir rengėjai neriasi iš kailio

Trečias pagal dydį Švedijos miestas tapo didžiausio Europos dainų konkurso namais. Ar 300 tūkst. gyventojų turinti Malmė – gera vieta „Eurovizijai”? Rengėjai neabejoja: taip. Bet girdėti ir kitokių nuomonių.

Atrodo, kad kiekvienas Malmės stulpas papuoštas „Eurovizijos” simbolika – plakatais, iš kurių šypsosi dalyvių veidai.<br>R.Zilnys
Atrodo, kad kiekvienas Malmės stulpas papuoštas „Eurovizijos” simbolika – plakatais, iš kurių šypsosi dalyvių veidai.<br>R.Zilnys
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas")

May 11, 2013, 5:31 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:08 PM

Kai pernai buvo paskelbta, kad Švedija „Eurovizijos” konkursui pasirinko Malmę, kilo šio renginio gerbėjų pykčio banga.

Daug kas tikėjosi, kad konkursas vyks Stokholme, tačiau „Eurovizija” turėjo nusileisti kitai švedų aistrai. Būtent dabar, kai verda „Eurovizijos” aistros, Stokholmo „Globe” arenoje vyksta pasaulio ledo ritulio čempionatas.

Susidaro įspūdis, kad Malmė – kompromiso variantas. Tačiau Švedijoje jau dabar burbama, kad dėl tokio pasirinkimo šalis neteks nemažai pinigų, kuriuos galėjo palikti turistai – jie nukeliaus danams.

Linksmybės – kitoje šalyje

„Ateikite į mūsų vakarėlį. Gros penkių šalių atlikėjai. Kur jis vyks? Žinoma, Kopenhagoje”, – klausimu nusistebėjo Armėnijos delegacijos vadovė.

„Kasdien važinėjame į repeticijas Danijoje, ten dirbame su garsiu choreografu Foku Evangelinos. Ten geresnės sąlygos”, – „Lietuvos rytui” sakė Azerbaidžano dainininkas Faridas Mamedovas.

Visiems „Eurovizijos” svečiams išdalytuose lankstinukuose primenama, kad jų akreditacija suteikia galimybę nemokamai važinėti viešuoju transportu Malmėje ir visame jį supančiame Skonės regione.

„Tačiau kelionėms į Kopenhagą šios taisyklės negalioja. Šis miestas yra kitoje valstybėje. Už keliones į Daniją jūs turėsite mokėti”, – paslaugiai primenama.

Suma už traukinio bilietą į Danijos sostinę, prilygstanti kelioms dešimtims litų, nieko neatbaido.

Skrydžiai – į Kopenhagą

„Malmė – jaukus miestas, bet jis vis dėlto labai nedidelis. Po poros dienų pasijunti, lyg būtum jį išvaikščiojęs skersai išilgai”, – guodėsi ne vienas atlikėjas.

Miesto turizmo specialistai neriasi iš kailio, kad sugalvotų pramogų – lietuviai jau keliavo į ekskursiją, kurioje buvo rodomi futbolininko Zlatano Ibrahimovičiaus namai, laiveliu plaukiojo Malmės kanalais, važiavo į užmiestį pažiūrėti švediškojo Stounhendžo – iš akmenų prieš pusantro tūkstančio metų sudėliotos keistos figūros.

Tačiau laisvomis nuo repeticijų dienomis daugelis jų pramogauti traukia į Daniją – traukinys į čia pat, už sąsiaurio, esančią Kopenhagą nugabena per keliolika minučių. Danijos sostinę jau spėjo aplankyti ir Lietuvos atstovo Andriaus Pojavio pritariantieji vokalistai.

Negana to, dauguma „Eurovizijos” dalyvių oro uosto mokesčiais praturtino būtent Kopenhagą. Malmė turi oro uostą, tačiau jis nedidelis, iš jo neskraido lėktuvai į Europos sostines. Į Kopenhagą praėjusį sekmadienį atskrido ir Lietuvos delegacija.

Kai kurie įvairių šalių atlikėjai net apsistojo Danijos sostinės viešbučiuose.

Restoranai antplūdžio nesitiki

Tie, kurie vis dėlto pasirinko gyventi Malmėje, ne itin džiugina šio miesto verslininkus.

Viešbučiai kitą savaitę bus pripildyti, tačiau miesto kavinės ir restoranai nesitiki gerokai padidėsiančio pelno.

Visos miesto centre esančios užeigos savaitgalių vakarais būna pilnos ir be „Eurovizijos”. Be to, ne vienos šalies atstovus kiek gąsdina šio miesto kainos – skirti pietums sumą, viršijančią šimtą ar net kelis šimtus litų, nemažai artistų nesiryžta ir ieško dienos pietų pasiūlymų.

Mieste pamatysi ne vieną „eurovizininką”, pėdinantį su pilnu maisto produktų krepšiu, o vakarais išsirikiuoja eilutės prie pigesnio maisto – mėsainių ir dešrainių.

Daug kas negendančių maisto produktų atsigabeno ir iš savo šalies. Kad Malmėje gana brangu, kalba visi, išskyrus prie šių kainų pripratusius svečius iš kitų skandinavų šalių.

Priekaištai dėl arenos dydžio

Švedija „Euroviziją” yra laimėjusi penkis kartus. Kai 1991-aisiais pergalę šaliai iškovojo dainininkė Carola, po metų konkursas buvo surengtas Malmėje.

Tada jis vyko dar mažesnėje salėje nei konkurso vakarą apie 10 tūkstančių žiūrovų priimsianti Malmės arena.

Diuseldorfe, Baku konkursas vyko kur kas didesnėse arenose. Tai irgi verčia kai kuriuos konkurso gerbėjus bambėti – esą tokio dydžio salės, kokią gali pasiūlyti Malmė, šiam renginiui jau per mažos, o visi norintieji tikrai nesutilps.

„Kita vertus, tai gera žinia mažesnėms šalims. Lietuva turi pakankamai didelių arenų, kad galėtų surengti šį konkursą.

Keletą metų jo scena vis didėjo, renginys plėtėsi, dabar grįžtama prie kuklesnių skaičių ir matmenų”, – sakė Lietuvos delegacijos vadovas Audrius Giržadas.

Miestas alsuoja „Eurovizija”

Kad Malmei „Eurovizija” svarbi, abejonių nekyla vos išėjus į gatvę. Atrodo, kad kiekvienas miesto stulpas papuoštas konkurso simbolika – plakatais, iš kurių šypsosi veidai, papuošti įvairių šalių vėliavas simbolizuojančiais drugeliais.

Konkurso simboliu tapę drugeliai nutūpė ant svarbiausių miesto paminklų, suoliukų, net viešbučių fojė ir liftuose.

Pagrindinėje miesto aikštėje per savaitę suręstas „Eurovizijos” kaimelis, kuris bus atidarytas šeštadienį.

Kiekvieną dieną jame nuo ryto iki vakaro vyks „Eurovizijos” dalyvių ir žinomų švedų atlikėjų koncertai, įvairūs konkursai, bus įrengta mobilioji radijo ir televizijos studija.

Kaimelyje padainuoti pakviestas ir A.Pojavis.

Daugelis miesto klubų rengia su „Eurovizija” susijusius vakarus. Specialų „Eurovizijos” valgiaraštį, kokteilius ar nuolaidas siūlo kone visos mieste esančios užkandinės, net ir tikrai nieko bendra su šiuo konkursu neturintys kinų maisto kioskai.

Pavydžiai žiūri į Stokholmą

Miesto centre ryškiai išpuoštas įėjimas į teatrą „Palladium”. Prie durų parašyta: „Čia 1983-iaisiais laimėjo Carola.”

Ne, ne „Euroviziją”, tik nacionalinę Švedijos atranką. Po jos turėjo praeiti dar aštuoneri metai, kol švedų garbinama atlikėja ne pirmu bandymu laimės „Eurovizijos” karūną.

Tačiau vis tiek šis teatras – ryškiausias mieste esantis „Eurovizijos” istorijos simbolis.

Nenuostabu, kad konkurso gerbėjai šią savaitę dūsavo matydami pirmuosius Švedijos dienraščių puslapius. Visi laikraščiai be išimties rašė apie Stokholme atidarytą grupės ABBA muziejų.

1974-aisiais pergalę „Eurovizijoje” šventusios grupės muziejaus atidarymas būtų tapęs puikiu konkurso atidarymo įvykiu, jį mielai aplankytų dauguma renginyje dainuosiančių atlikėjų.

Tačiau tai teks atidėti kitai kelionei. Kol kas dainininkai lemiamų kovų laukia mieste, kuris, anot azerbaidžaniečio F.Mamedovo, yra „toks ramus, koks tik gali būti”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.