A. Pojavis – už išlikimą kovojančių Lenkijos lietuvių viltis

Antradienį vakare Lietuva azarto ir jaudulio kupinomis akimis įsisiurbs į televizoriaus ekraną stebėti Andriaus Pojavio pasirodymo „Eurovizijoje“. Ši diena išskirtinė ir po visą pasaulį išsibarsčiusiems emigrantams, o Lenkijos lietuviams Andriaus sėkmė būtų svarbus koziris sudėtingame lošime už tautinę savastį – dainininko šaknys glūdi jotvingių žemėje, Punsko krašte. Ir čia jis vadinamas tik tikrąja, lietuviška pavarde – Pajauju.

A. Pojavio (Pajaujo) pasirodymo „Eurovizijoje“ nekantriai laukia ir Lenkijos lietuviai.<br>J. Stacevičius
A. Pojavio (Pajaujo) pasirodymo „Eurovizijoje“ nekantriai laukia ir Lenkijos lietuviai.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-05-14 13:05, atnaujinta 2018-03-06 19:15

„Balsuokime, palaikykime Andrių Pajaujį!“ – skelbia Lenkijos lietuvių portalas punskas.lt

Dainininko tėvas kilęs iš Punsko apylinkės Ožkinių kaimo, čia tebegyvena Andriaus seneliai. Jie vadinami Pajaujais.

Portalo redaktorius Sigitas Birgelis paaiškino, kaip Pajaujai virto Pojaviais: „Lenkijoje visos vietos lietuvių pavardės lenkinamos. Petras Pajaujis išvyko studijuoti į Lietuvą 18 metų, jam išduotuose dokumentuose buvo įrašyta pavardė Pojawy. O tais, sovietiniais laikais pasikeisti pavardę buvo sudėtinga, vėliau gal nenorėjo vargti keičiant pavardę“, – kalbėjo S. Birgelis.

„Eurovizijos“ dalyvio pavardės evoliucija paaiškina, kodėl Lenkijos lietuviai piktinasi Lietuvos lenkų reikalavimais rašyti pavardes gimtąja kalba, lenkiškais rašmenimis – Lenkijoje be jokių skrupulų dokumentuose Jonai Ramanauskai tampa Janais Romanowskiais.

Nors A. Pojavis (Pajaujis) gimęs jau Lietuvoje ir tiesioginių sąsajų su Punsko lietuviais neturi, šiems dainininko sėkmė svarbi puoselėjant lietuvybę. Andriaus seneliai, nors jau sulaukę garbaus amžiaus, pagal išgales dalyvauja tautiškoje veikloje, dainuoja lietuviškas dainas.

Dainininko tėvai gyvena Jurbarke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.