Į „Eurovizijos“ finalą patekęs A. Pojavis šeštadienį pasirodys pirmoje jo pusėje (papildyta)

Specialiai lrytas.lt, Malmė

Per spaudos konferenciją paaiškėjo, kad A. Pojavis finale pasirodys pirmoje dalyje.<br>R. Zilnys
Per spaudos konferenciją paaiškėjo, kad A. Pojavis finale pasirodys pirmoje dalyje.<br>R. Zilnys
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

May 14, 2013, 10:42 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:32 PM

Švedijos mieste Malmėje pasibaigė ilgai lauktas pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis, kuriame pasirodė ir Lietuvos atstovas Andrius Pojavis. Antradienio vakarą paaiškėjo, kokių dešimties šalių atlikėjai pateko į šeštadienį vyksiantį finalą. Visų lietuvių džiaugsmui A. Pojavis savo talentą demonstruos ir finale.

Paaiškėjo, kad į šeštadienį vyksiantį dainų konkurso finalą be Lietuvos pateko Moldova, Airija, Estija, Baltarusija, Danija, Rusija, Ukraina, Belgija ir Nyderlandai.

Sužinojęs, kad pateko į finalą A. Pojavis džiaugėsi ir susiėmė už galvos. „Neįtikėtina!“ - ištarė atlikėjas. Ant scenos su kitais finalininkais užlipusį atlikėją užkulisiuose iškart pasitiko ir apkabino jo žmona Isabella. A. Pojavis sakė, kad buvo akimirkų, kai netikėjo, jog pateks į finalą. „Į finalą eisiu rimtai nusiteikęs, o šią pergalę skiriu visai Lietuvai! Myliu visus lietuvius, net jei jie ir netikėjo mano pergale. Tiesa, esu nustebęs dėl kai kurių šalių, kurios nepateko į finalą. Keista, kad nepateko Kroatija ir Juodkalnija. Aš tikras lietuvis, nors ir laimėjau, tačiau liūdžiu dėl kitų “, - portalui lrytas.lt kalbėjo atlikėjas.

Andrius tikino, kad finale džiaugtųsi aštunta vieta.

Iškart po nuskambėjusių rezultatų dešimties šalių atstovai susiruošė į spaudos konferenciją. Andrius su žurnalistais bendravo paskutinis. Reiktų pastebėti, kad žiniasklaidos atstovai yra nustebę, jog Lietuvos atstovas pateko į finalą.

Per spaudos konferenciją buvo traukiami burtai, per kuriuos paaiškėjo, kurioje - pirmoje ar antroje dainų konkurso finalo dalyje kūrinius atliks iš pirmojo pusfinalio į finalą patekę atlikėjai.

Lietuvis šeštadienį pasirodys pirmoje finalo pusėje.

Muzikinį vakarą pradėjo praėjusių metų „Eurovizijos“ laimėtoja Loreen, kurios dėka konkursas šįmet vyksta Malmėje. Atlikėja savo pergalingąjį hitą „Euphoria“ atliko kartu su vaikų choru.

Pirmoji scenoje pasirodė Austrijos atstovė Natalia Kelly. JAV gimusi atlikėja su pritariančiais vokalistais tarp judančių šviesos stulpų atliko vidutinio tempo dainą „Shine“ - ryškiausiu įvaizdžio akcentu tapo jos blizgančios sidabro spalvos kelnės. Užkulisiuose atlikėja prieš pusfinalį buvo vertinama kaip viena realiausių pretendenčių po jo iškristi.

Estijos dainininkė Birgit pasirodymo pradžioje išnaudojo „Eurovizijoje“ jau matytą kozirį – jos veidas iš arti buvo filmuojamas juodai baltu vaizdu. Vėliau atsirado kitos spalvos, dainininkė žengė į salę nusidriekusiu podiumu, dainuodama lyrišką kūrinį „Et Uus Saaks Alguse“. Laisvai krentanti balta suknelė neleido akivaizdžiai matyti to, ką dainininkė praneša oficialioje „Eurovizijos“ programėlėje – ji laukiasi kūdikio.

Visai kitoks – slovėnės Hannah pasirodymas. Energingo šokių muzikos kūrinio „Straight Into Love“ priedainį jį tiesiog rėkte rėkė, pasipuošė aptemptais juodais drabužiais, scenoje jai talkino keli šokėjai su kaukėmis, tarsi nužengę iš fantastinio filmo apie kosmoso užkariavimą.

Tautų ir egzotiškų kostiumų paradą tęsė kroatai – vyrų šešetukas „Klapa s mora“, propaguojantis tradicinį šios šalies dainavimo stilių „klapą“. Daina „Mižerja“ – jausminga ir graži, visiškai nedvelkianti „Eurovizija“. Kostiumai – kažkas per vidurį tarp tautinių rūbų, frako ir valstiečių aprangos.

Po kelių minučių Andrius jau bus palydėtas į sceną. Užkulisiuose paskutinį kartą repetuoja dainą, prieš tai simboliškai apsisiautė trispalve.

Viena konkurso favoričių laikomos danės Emmelie de Forest pasirodymas prasidėjo fleitos garsais. Daina „Only Teardrops“ - tipiška šiaurietiška popdaina, prasidedanti ramiai, o tada perauganti į dramatišką priedainį. Pati Emmelie – charizmatiška atlikėja, pasirinkusi bohemiškos basakojės laumės įvaizdį. Kaip buvo juokaujama užkulisiuose, ją lydėjo „alaviniai kareivėliai“ - uniformuoti būgnininkai. Pabaigoje nuo lubų pasipylė konfeti, scenoje – žiežirbų lietus. Toks įspūdis, jog pasirodymo režisieriai jau nusprendė, kad Emmelie laimės.

Rusė Dina Garipova taip pat vadinama viena pagrindinių pretendenčių laimėti „Euroviziją“. Baladė „What If“ su kiekviena perklausa vis labiau įsimena, o šou „Balsas“ laimėtojos atlikimas – nepriekaištingas. Pasirodymo antroje pusėje prie jos prisijungė keli pritariantys vokalistai. Sceną puošė dideli šviečiantys burbulai.

Ukrainietės Zlatos Ognevič pasirodymas – vienas daugiausiai aptariamų „Eurovizijoje“. Į sceną ją atneša pasakų herojaus kostiumu aprengtas 244 centimetrų milžinas – didžiąją dalį laiko užkulisiuose jis praleido miegodamas ant specialiai jam atgabento čiužinio greta persirengimo kambario. Su sudrėkintu rankšluosčiu ant galvos – atrodo, milžinas šiek tiek negalavo. Į sceną jo ant rankų atnešta smulkutė Zlata dramatišką dainą „Gravity“ dainavo, pastatyta ant akmens. Migla, plaukianti ant scenos grindų, už nugaros rodomas pasakų miškas – atrodo, ukrainiečiai nusipirko visus įmanomus scenos efektus ir, kaip juokaujama užkulisiuose, už juos sumokėjo lagamine atsivežtais grynaisiais.

Olandijos popžvaigždė Anouk atliko dainą „Birds“, dėl kurios gali būti pavadinta Jurgos Šeduikytės seserimi dvyne – lėto tempo kūrinys įdomus ir didingas, bet jau porą mėnesių sklinda kalbos, kad „Eurovizijos“ žiūrovams jis – tiesiog pernelyg sunkiai „suvirškinamas“. Jokios scenos ekstravagancijos populiari dainininkė irgi nepripažįsta – juodai apsirengusi atlikėja tiesiog stojo prie mikrofono ir atliko savo dainą.

Netrukus į sceną kils A. Pojavis. Atlikėjo tribūnose - žaliajame kambaryje laukia būrys gerbėjų, išskleidusių trispalvę.

Juodkalnijos atstovai „Who See“ daug ką privertė išsižioti iš nuostabos. Ne dėl dainos, nors sprendimas į „Euroviziją“ atnešti modernius dabstepo ritmus yra kiek netikėtas. Kosmonautų skafandrais pasipuošę dueto reperiai, į seksualią kosminę princesę su peršviečiamais sparnais persikūnijusi vokalistė Nina Žižič, dūmų pliūpsniai iš scenos grindų – kažkam Juodkalnijoje tikrai netrūksta fantazijos, nors paniūniuoti dainą „Igranka“ būtų labai sunkus uždavinys.

Po jos – Andriaus Pojavio eilė. Dainininkas tarp kitų „Eurovizijos“ atlikėjų atrodė „paprastas kaip trys kapeikos“, tačiau būtent tai buvo laikoma jo stiprybe. Balti marškinėliai, odinė striukė, veriantis žvilgsnis į kamerą ir tikėjimas, kad Europa pajus nuoširdžią dainos „Something“ emociją – tai vienas paprasčiausių pasirodymų pusfinalyje, bet paprastumu lietuviai ir tikėjosi šįmet užkariauti simpatijas.

Po pasirodymo Andrius šypsojosi, gurkšnojo vyną, tačiau prasitarė, kad jaudinasi laukdamas rezultatų.  Linkėjimus jam perdavė Martynas Tyla, kuris, kartu su atlikėju Donatu Montvydu, jo pasirodymo klausėsi važiuodami automobiliu. Abiems A. Pojavio atliktas kūrinys paliko įspūdį.

Andriaus žmona Isabella su vos prieš mėnesį gimusia dukrele Amelie mylimąjį palaiko žaliojo kambario tribūnuose.

Po Andriaus dainavusi baltarusė Aliona Lanskaja paprastumu nekvepia. Atlikėjos ginklai – ne tik ritminga daina „Solayoh“ su priedainiu, kurį labai lengva prisiminti, bet ir trumputė suknelė, dėl kurios baltarusės šlaunys po pusfinalio turėtų sapnuotis pusei konkursą žiūrėjusių vyrų. Pasirodymo pradžioje atlikėja išlindo iš didžiulio spindinčio gaublio.

Dar vienas įspūdingas šou – Moldovos atstovės Alionos Moon. Su keturiais šokėjais ir prie fortepijono sėdusiu pernykščiu Moldovos atstovu Paša Parfeniu atlikėja dainavo baladę „O Mie“. Pasirodyme ji suderino idėjas, matytas Marilyn Mansono ir pernai „Eurovizijoje“ dainavusios azerbaidžanietės Sabinos Babajevos pasirodymuose. Dainai įpusėjus, Aliona pradėjo „augti“ - įspūdingo ilgio suknelės šleifas pridengė judančią pakylą, ant kurios stovinti atlikėja pakilo porą metrų į viršų. Ant suknelės audinio visomis vaivorykštės spalvomis žaidė piešiniai, susiliejantys su už nugaros ekrane rodomomis vaizdo projekcijomis.

Juodu odiniu kostiumu pasipuošęs airis Ryanas Dolanas traukė pagal visas šių dienų diskotekų madas sukurtą hitą „Only Love Survives“. Scenoje jam talkino kūną ornamentais išsidažę šokėjai, populiariojo šokių šou „Riverdance“ būgnininkas Nicky Bailey ir dvi pritariančiosios vokalistės.

Kiprietė Despina Olympiou pasirinko tokį patį požiūrį, kokiu prieš porą metų į finalą prasimušė Evelina Sašenko. Jokių ypatingų scenos efektų ar šou numerių – tik stiprus vokalas ir pasitikėjimas jausminga balade „An Me Thimasai“. Tiesa, it nulieta atlikėjos figūra ir peršviečiama suknelė suteikė papildomą ryškų akcentą.

Priešpaskutinis europiečių simpatijų siekė belgas Roberto Bellarosa. Šios šalies TV šou „Balsas“ išgarsintam atlikėjui – dar tik 18, ir tai jautėsi. Susijaudinusiam artistui sunkiai sekėsi išspausti šypseną, nors jo atliekamas kūrinys „Love Kills“ - įsimenantis ir užvedantis. Vaizdą scenoje papildė dvi šokėjos trumpomis juodomis suknelėmis.

Šįmet konkurso dalyvių eigą patys sudėlioję „Eurovizijos“ režisieriai galimybę pabaigti pirmąjį pusfinalį patikėjo serbių trio „Moje 3”, kurios Lietuvos delegacijoje pramintos grupės „Pinup Girls“ antrininkėmis. Margomis suknelėmis pasidabinusios merginos scenoje rodė liežuvį, žasimingai išsidirbinėjo sudainavo kūrinį „Ljubav Je Svuda“ - lyg ir niekuo iš kitų neišsiskiriančią, bet energingą dainą.

Po visų atlikėjų pasirodymų žiūrovai penkiolika minučių balsavo ir atidavė savo simpatijas įvairių šalių atstovams, tik ne savo šalies.

Per pertrauką televizijos žiūrovai savo ekranuose stebėjo istorinius „Eurovizijos" konkurso vaizdus. Visiems buvo įdomu prisiminti akimirkas iš pirmojo „Eurovizijos“ dainų konkurso, kuris vyko 1956 metais Šveicarijoje.

Paaiškėjo, kad į šeštadienį vyksiantį dainų konkurso finalą be Lietuvos pateko Moldova, Airija, Estija, Baltarusija, Danija, Rusija, Ukraina, Belgija ir Nyderlandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.