Kodėl Lietuvos homoseksualai „Eurovizijoje“ palaikys suomę?

Lietuvos gėjai ir lesbietės suskubo ruoštis didžiausiam muzikiniam renginiui Europoje. Nors muzikinis konkursas nėra išskirtinai lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenei skirtas renginys, „Eurovizijos“ rengėjai itin didelį dėmesį skiria būtent homoseksualiems žiūrovams. Tuo tarpu Lietuvos homoseksualai teigia palaikysiantys Suomijos dainininkę Kristą Siegfrids. Esą, už drąsą ir paramą LGBT bendruomenei.

Prieštaringa K. Siegfrids dainos „Marry me“ kulminacija – homoseksualus bučinys.<br>wiwibloggs
Prieštaringa K. Siegfrids dainos „Marry me“ kulminacija – homoseksualus bučinys.<br>wiwibloggs
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 14, 2013, 10:11 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:51 PM

Šią savaitę, kai šalis alsuos „Eurovizijos“ karštine, LGBT asmenims bus organizuojami skirtingi renginiai naktiniuose klubuose, įvairiuose Malmės baruose. Muzikos žvaigždės pasirodys homoseksualų baruose ir atliks ten savo dainas.

Švedijai pergalę „Eurovizijoje“ atnešusi Loreen taip pat lankysis gėjų ir lesbiečių baruose. Malmėje atvirumo homoseksualų bendruomenei simboliu taps įspūdingo grožio dangoraižis, nutviekstas vaivorykštinėmis spalvomis.

Praėjusių metų nugalėtoja homofobiškoje šalyje Azerbaidžane susitiko su šios šalies LGBT bendruomene ir išreiškė susirūpinimą dėl šių asmenų diskriminavimo ir neapykantos kurstymo jų atžvilgiu. Azerbaidžane homoseksualūs santykiai buvo draudžiami iki 2001 metų, vėliau homoseksualai buvo persekiojami, iš jų viešai tyčiojamasi.

Švęs būryje draugų gėjų bare

Lietuvoje gėjai švęs kukliau, tačiau gėjų klubo „Soho“ savininko Artūro teigimu, jie itin didelį dėmesį skirs „Eurovizijos“ renginiui. Šio klubo scenoje ne kartą koncertavo „Eurovizijos“ dalyviai Sasha Songas, Donatas Montvydas ir dainų konkurso laimėtojas Alexanderis Rybakas, tad ir šį kartą esą siurprizų bus.

„Gėjai yra neatsiejama „Eurovizijos“ dalis, kaip ir „Eurovizija“ - neatsiejama gėjų gyvenimo dalis. Visus, kurie šiemet nusprendė nevykti į Švediją, kviečiame „Eurovizijos“ finalą stebėti „Soho“ salės ekrane, o vėliau vakarą pratęsti vyksiančiame linksmiausiame „Eurovizijos“ konkurso povakaryje“, – pasakojo klubo savininkas.

Vilniuje architektu dirbantis Valdas sako į „Euroviziją“ nevyksiantis, tačiau tvirtina muzikinį renginį su draugais žiūrėsiantis per didžiulį televizoriaus ekraną namuose.

„Jau tradicija tapo, kad su savo partneriu sukviečiame draugus su antromis pusėmis, visuomet paruošiame vyno, konjako, viskio, įvairiausių sūrių ir vaisių, – kad nieko netrūktų. Tuomet pradedame žiūrėti „Euroviziją“. Aptariame solistų aprangą, pasirodymus, žinoma, vertiname ir dainininkus, ar jie seksualūs, patrauklūs“, – pasakojo vaikinas.

Viešumoje vis dažniau su savo draugu Eugenijumi Skerstonu pasirodantis televizijos laidų, muzikinių projektų režisierius ir vedėjas, scenaristas Vytenis Pauliukaitis teigė „Euroviziją“ dažniausiai žiūrintis namuose, o šiais metais apskritai jos nematysiantis.

„Nesidomėjau šiemet „Eurovizijos“ renginiu, neteks man jo matyti. Festivalis turėjo ieškoti naujų formų, jis pasidarė vienodas, daug dėmesio skiriama technikai, pamirštant žmogaus balsą. Man imponuoja balsai ir režisūra. Visuomet įdomu buvo pažiūrėti į lietuvius, stebėti, kaip jie atrodo bendrame kontekste“, – pasakojo V. Pauliukaitis.

„Eurovizija“ – socialinei žiniai skleisti

Nors „Eurovizijos“ konkurso taisyklės draudžia skleisti politines ar kitokio pobūdžio žinias, būtent, šių metų „Eurovizijos“ konkurse tikimasi didelio gėjų palaikymo Kristos Siegfrids atliekamai dainai „Marry me“ (liet. - „Vesk mane“).

„Nemanau, kad mano daina politinė, ji – apie meilę ir toleranciją. Suomijoje vienalyčių porų santuokos draudžiamos, tačiau meilė nedraudžiama“, – kalbėjo dainininkė K. Siegfrids.

Europos transliuotojų sąjunga, norėdama nuraminti Rytų Europos, kuriuose klesti homofobija, transliuotojus, teigia galinti uždrausti prieštaringą dainos „Marry me“ kulminaciją – homoseksualų bučinį, kurį atlikėja K. Siegfrids turi padovanoti savo šokėjoms.

Atlikėja į tokią Europos transliuotojų sąjungos poziciją nekreipia dėmesio tvirtindama, kad tiesioginiame eteryje jos niekas nesustabdys: „Homofobai pyksta ant manęs, tačiau jie nieko negali padaryti. Aš esu paruošusi siurprizą dainos pabaigoje. „Eurovizija“ vyksta tiesioginiame eteryje.“

Suomių daina „Marry me“ siekiama paskatinti piliečių iniciatyvą, kuria raginama legalizuoti vienalyčių porų santuokas Suomijoje. Peticija, kurią pasirašė per šimtą tūkstančių suomių, bus svarstoma parlamente.

Rodys solidarumą suomiams

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko sveikino dainininkės iniciatyvą tvirtindamas, kad tokios iniciatyvos parodo, jog pilietinei visuomenei svarbu, kas vyksta jų šalyje: „Labai džiugu, kad Suomijoje tai sulaukė tokios paramos. Sveikintina ir tai, kad jie siekia tokių tikslų, kurie kažkada bus aktualūs ir Lietuvai. Aš norėčiau, kad ir Lietuvoje atsirastų tokių drąsuolių, kurie kurtų ne tik meną, bet ir išreikštų savo pilietinę poziciją, bet naivu tikėtis panašios iniciatyvos iš lietuvių“.

V. Simonko įsitikinimu, jei atsirastų tokių drąsuolių Lietuvoje LGBT bendruomenė juos remtų: „Homoseksualai, jų šeimos nariai: broliai, seserys ir tėvai, manau, palaikytų tokį atlikėją.“

Lietuvos gėjų lygos vadovas teigia tikįs, kad Lietuvos LGBT bendruomenė susivienys, tokiu būdu paremdama Suomijos homoseksualus: „Manau tai tikrai gera proga mūsų bendruomenei parodyti solidarumą su Suomijos LGBT bendruomene.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.