Lietuvos konkurentai „Eurovizijoje“. Pirmojo pusfinalio dalyvių apžvalga (pirma dalis)

39 šalių atlikėjai šią savaitę susikaus vienų mėgstamose, kitų keikiamose, bet visų žiūrimose muzikinėse gladiatorių kautynėse — „Eurovizijos“ dainų konkurse. Švedijos mieste Malmėje vyksiantis konkursas skaičiuoja jau 58 gyvavimo metus ir, kaip ir kasmet, jo dalyvių sąrašas — labai margas. „TV antena“ kviečia prieš įsitaisant prie televizoriaus iš arčiau susipažinti su visais šių metų „Eurovizijos“ dalyviais.

Olandijos atstovė Anouk.<br>"Reuters"
Olandijos atstovė Anouk.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2013, 7:23 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:07 PM

Pristatome pirmojo pusfinalio pirmuosius aštuonis dalyvius.

1. Austrija. Natália Kelly — „Shine“.

„Man tik aštuoniolika, bet jau turiu dešimt metų scenos patirties. Esu užsispyrusi, ambicinga ir noriu mokytis“, — sako N.Kelly, kuri ne tik dainuoja, bet ir pati rašo muziką. „Eurovizijoje“ ji atliks pakilią dainą apie tai, kad nereikia prarasti vilties net sudėtingiausioje situacijoje. Į buvusią vaikų grupės „Gimme 5“ narę, laimėjusią ne vieną mažųjų artistų konkursą, austrai sudėjo daug vilčių — šalies publika išalkusi gerų rezultatų. 1966-aisiais pirmą ir vienintelį kartą „Euroviziją“ laimėjusiai Austrijai pastaruoju metu ne itin gerai sekasi — nuo 2003-iųjų, kai komikas Alfas Poieris šiai šaliai iškovojo šeštą vietą, austrų dainos nepatenka į finalo geriausiųjų dešimtuką. Šalis dėl to net buvo trejiems metams pasitraukusi iš konkurso, o į jį grįžo 2011-aisiais.

Ar žinote, kad Natália gimė JAV, jos tėvas — amerikietis, o motina brazilė? Į Austriją mergina persikraustė būdama šešerių — tėvą į šią šalį atvedė verslo reikalai.

2. Estija. Birgit — „Et uus saaks alguse“.

Pernai „Eurovizijos“ publiką sužavėjo estų dainininko Otto Leplando pasirodymas — atlikęs baladę „Kuula“, jis finale užėmė šeštą vietą, nors dainavo gimtąja kalba. Tokiu žingsniu Lietuvoje sukėlę apmąstymų, ar nevertėtų sekti jų pavyzdžiu, nepataikauti anglakalbei publikai estai nusprendė ir šįmet. Dainininkė Birgit estiškai atliks kūrinį, kurio pavadinimas lietuviškai reiškia „Nauja pradžia“. 24-erių Birgit — Estijoje gerai žinoma konkurso „Estija ieško superžvaigždės“ laimėtoja. Jos diskografijoje — trys albumai, atlikėja yra pasižymėjusi pergale Italijos kultūros festivalyje „L’Olivo d’Oro“ ir atlikusi vaidmenį miuzikle „Muzikos garsai“. 2010-aisiais ji buvo išrinkta Estijos metų atlikėja. „Eurovizijos“ atranką dainininkė įveikė trečiuoju bandymu.

Ar žinote, kad į sceną Malmėje Brigit žengs nėščia? Su gyvenimo draugu Indreku ji laukiasi pirmagimio.

3. Slovėnija. Hannah — „Straight Into Love“.

Kaip ir austrai, slovėnai šiais metais savo „Eurovizijos“ kelialapį patikėjo amerikietei. Hannah Mancini gimė ir augo Los Andžele, už Atlanto siekė karjeros, tačiau prieš šešerius metus ištekėjo už slovėno, tad nuo to laiko gyvena ir dirba vyro gimtinėje. 2011-aisiais ji dalyvavo „Eurovizijos“ atrankoje, tačiau nelaimėjo. Šįmet Slovėnijos visuomeninio transliuotojo atstovai patys pakvietė Hannah atstovauti šaliai. JAV nemažą profesionalios dainininkės darbo patirtį sukaupusi moteris neprapuolė ir Slovėnijoje — yra grupės lietuviams neištariamu pavadinimu „Xequtifz“ lyderė, bendradarbiauja su Rusijos grupe „D-Pulse“, išleido albumą britų leidykloje „Nang“ (toje pačioje, kuri leidžia ir lietuvių grupės „Proper Heat“ įrašus).

Ar žinote, kad Hannah yra bendradarbiavusi kuriant studijos „Disney“ filmų garso takelius, dainavusi populiariojo Jay Leno TV šou ir prestižinėje „Radio City Music Hall“ salėje, koncertavusi kaip pritariamoji Meksikos popžvaigždės Luiso Miguelio vokalistė?

4. Kroatija. „Klapa s mora“ — „Mižerja“.

Kai neveikia bandymai užkariauti „Euroviziją“ šiuolaikiškos popmuzikos kūriniais, ne viena šalis atsisuka į folklorą. Tokiu keliu šiemet eina kroatai, trejus metus iš eilės nepatekę į finalą. Į konkursą jie siunčia „Klapa s mora“ — grupę, dainuojančią tradiciniu šios šalies vokalo stiliumi, kurio šaknys — bažnytinėje muzikoje. Dainavimo stilius ir vadinasi „klapa“ — UNESCO pernai gruodį pripažino jį svarbiu kultūros paveldu. Grupės nariai dainuoja penkiose skirtingose „klapa“ grupėse — į „Euroviziją“ siunčiamas kolektyvas yra tarsi šio žanro rinktinė. Žvelgiant sarkastiškai, šešių vyrų dainavimas kuria giminės susibėgimo per šeimos šventę įspūdį, tačiau jų vokalo galimybės — tikrai įspūdingos.

Ar žinote, kad daugiau nei pusė grupės narių turi kitus darbus — tarp jų yra ekonomistas, jūrininkas, banko tarnautojas ir buvęs futbolininkas, žaidęs žinomuose Kroatijos klubuose?

5. Danija. Emmelie de Forest — „Only Teardrops“.

Nors „Eurovizijos“ gerbėjai kone choru tvirtina, kad šių metų dainų pasirinkimas — skurdus, o nugalėtojo nuspėti neįmanoma, lažybų bendrovės spėja, kad kitais metais konkursas vyks Kopenhagoje. Pagyvensim — pamatysim, tačiau dvidešimtmetė E.de Forest tikrai atrodo nusiteikusi rimtai, prikūrusi reklamos istorijų ir besinerianti iš kailio, kad pateisintų sudėtas viltis. Būdama keturiolikos ji pradėjo gastroliuoti su škotų muzikantu Fraseriu Neillu. Jau tada į sceną ji mėgo eiti basomis, šis įprotis išliko iki šiol. Tikruoju karjeros proveržiu tapo Emmelie dalyvavimas „Eurovizijos“ atrankoje — už merginos atliekamą dainą balsavo daugiau nei pusė TV žiūrovų. Ši pergalė dainininkei pelnė sutartį su įrašų verslo gigantu „Universal“ — šį mėnesį pasirodo debiutinis jos albumas.

Ar žinote, kad dainininkė teigė esanti britų karalienės Viktorijos giminės palikuonė? Turbūt supratę, kad tai skamba kvailokai, vadybininkai nutildė šias šnekas. Jau miręs Emmelie tėvas mėgo teigti esąs nesantuokinis britų politiko Maurice’o Arnoldo de Foresto sūnus — šie istorikų nepatvirtinti jo teiginiai baigėsi tuo, jog Emmelie dabar nešioja aristokratiškai skambančią de Forest pavardę.

6. Rusija. Dina Garipova — „What If“.

Rusijoje ji lyginama su britų dainininke Adele, su ja nori dirbti populiariausi prodiuseriai, jai žadama tarptautinė karjera, nors prieš porą metų apie merginą iš vos 100 tūkstančių gyventojų turinčio Zelenodolsko mažai kas buvo girdėjęs. „Ką ten prieš porą metų. Jei prieš pusmetį kas būtų pasakęs, kad dainuosiu „Eurovizijoje“, niekaip nebūčiau patikėjusi“, — duodama interviu „Lietuvos rytui“ nusijuokė prieš porą savaičių Lietuvoje viešėjusi žurnalistikos studentė Dina. Pernai gruodį net 927 tūkstančiai žiūrovų skambučių įtvirtino atlikėjos triumfą Rusijos TV šou „Balsas“, kur jos mokytojas buvo estrados veteranas Aleksandras Gradskis.

Ar žinote, kad Totorijoje, iš kurios yra kilusi, Dina dėl pergalės „Balse“ laikoma kone didvyre? Zelenodolske jai iškart įteikti naujutėlio trijų kambarių buto raktai.

7. Ukraina. Zlata Ognevič — „Gravity“.

Trečias kartas nemelavo. Zlata Ognevič Ukrainos atrankoje jėgas bandė 2010 ir 2011 metais, tačiau išsvajoto konkurso durys atsivėrė šįmet. 27-erių atlikėja gimė Murmanske, tačiau vaikystėje su tėvais persikraustė į Krymą. Čia jos svarbiausi pomėgiai buvo dainavimas ir nardymas jūroje. Sakoma, kad ši aistra padeda dainininkei ir scenoje — nardydama ji taip išmoko sulaikyti kvėpavimą, kad dabar gali penkias ar šešias sudėtingas natas sudainuoti neatsikvėpdama. Ne vieną konkursą laimėjusi, Kazachstane geriausios užsienio atlikėjos prizą pelniusi dainininkė žino, ką reiškia dainuoti didžiulei auditorijai. Jai buvo patikėta garbė „Donbas“ stadione Donecke atlikti Ukrainos himną futbolo komandos „Šachtar“ 75-mečio rungtynėse. Zlata turi puikią palaikomąją komandą — kūrinį „Gravity“ parašė Michailas Nekrasovas, aranžavęs 2004-aisiais konkursą laimėjusią Ruslanos dainą „Wild Dances“, ir Karenas Kavalerianas, antrą vietą užėmusio Dimos Bilano hito „Never Let You Go“ bendraautoris.

Ar žinote, kad Zlatos venomis teka ne tik rusų ir ukrainiečių, bet ir serbų bei italų kraujas? Atlikėjos tėvas — buvęs karo chirurgas, tarnavęs sovietiniame povandeniniame laive.

8. Olandija. Anouk — „Birds“.

Olandija „Eurovizijos“ pusfinalio barjero nėra įveikusi nuo 2004-ųjų, tačiau šiais metais šalis pasiryžusi pakeisti šią situaciją. Į pagalbą valstybė pasitelkė Anouk Teeuwe — 37-erių dainininkę, kuri yra išleidusi aštuonis albumus ir ne vienu kūriniu pelniusi daugelio Europos šalių klausytojų dėmesį. Didžiausias atlikėjos hitas — 1997-aisiais išleista daina „Nobody’s Wife“. Net septynios dainininkės plokštelės yra pasiekusios pirmą Olandijos „topų“ vietą, tad būtent ji laikoma atlikėja, kuri gali sugrąžinti valstybei garbę „Eurovizijoje“. Grupės „Golden Earring“ nario Barry Hay prieš 17 metų atrasta dainininkė gali pasigirti ne tik sėkminga karjera, bet ir tuo, kad augina keturis vaikus. Dainininkė Olandijos atstove „Eurovizijoje“ tapo be konkurso — ją atlikti šios užduoties pakvietė šalies visuomeninis transliuotojas.

Ar žinote, kad dainininkė garsėja ryškiu įvaizdžiu — jos kūną gausiai puošia tatuiruotės, o prieš porą metų išleistą albumą ji reklamavo nuotraukomis, kuriose jos veidas buvo neva kruvinas?

Parengė Vykintė Budrytė ir Ramūnas Zilnys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.