„Eurovizijos“ išrinktieji arba tie, kam pasisekė be konkurso dalyvauti finale

„TV antena“ kviečia iš arčiau susipažinti su „Eurovizijos“ dalyviais, be konkurso dalyvausiančiais finale.

Prancūzija. Amandine Bourgeois.
Prancūzija. Amandine Bourgeois.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2013, 3:57 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:36 PM

„TV antena“ kviečia iš arčiau susipažinti su „Eurovizijos“ dalyviais, be konkurso dalyvausiančiais finale.

Šeštadienį vyksiančiame finale pasirodys ir Lietuvai atstovaujantis Andrius Pojavis.

Antradienį paaiškėjo, kad į finalą be Lietuvos pateko Moldova, Airija, Estija, Baltarusija, Danija, Rusija, Ukraina, Belgija ir Nyderlandai.

Švedija. Robinas Stjernbergas — „You“.

Pernai konkursą laimėjusi Loreen Švedijoje sukėlė būtent tai, kaip pavadinta jos daina — euforiją. Šįmet susidomėjimas „Eurovizija“ ten — milžiniškas, bet toje šalyje ir šiaip mėgstama žiūrėti šį konkursą. Mažai kas tikisi, kad Švedija antrą sykį iš eilės gali laimėti, bet dalyvauti norėjo daug žinomų artistų — pakeliui į konkurso finalą krito buvęs grupės „Bodies Without Organs“ vokalistas Martinas Rolinski ir į sceną grįžusi grupė „Army Of Lovers“. Daugiausia žiūrovų ir komisijos balsų pelnė 22-ejų R.Stjernbergas. Dainininkas išgarsėjo šešiolikos — kai laimėjo konkursą, kuriame buvo renkami naujos vaikinų grupės nariai. Grupėje, pavadintoje „What’s Up“, su Robinu dainavo ir Ericas Saade — atlikėjas, kuris 2011-aisiais „Eurovizijoje“ užėmė trečią vietą. 2011-aisiais R.Stjernbergas dalyvavo TV talentų konkurse „Dievaitis“ ir užėmė antrą vietą. Pernai jis išleido albumą, kuriame dainuoja populiarias kitų atlikėjų dainas.

Ar žinote, kad R.Stjernbergas gali save vadinti laimės kūdikiu? Pergalės atrankoje jam niekas neprognozavo, į jos finalą atlikėjas pateko tik gavęs antrą šansą — pusfinalyje jam nepavyko iškart pelnyti kelialapio.

Prancūzija. Amandine Bourgeois — „L’enfer et moi“

Prieš šešerius metus A.Bourgeois buvo mažai kam žinoma Tulūzos barų dainininkė. Dabar ant 33-ejų atlikėjos buto sienos kabo auksinis diskas už debiutinį albumą. Jos gyvenimą 2008-aisiais aukštyn kojomis apvertė TV talentų konkursas „Nauja žvaigždė“ — Amandine tapo jo laimėtoja. Pasipylė kritikų liaupsės ir koncertai pilnutėlėse salėse — pernai antrą albumą A.Bourgeois jau įrašė legendinėje Londono studijoje „Abbey Road“, padedama garsių britų atlikėjų Amy Winehouse ir Plan B komandos. „Eurovizijai“ skirto kūrinio „L’enfer et moi“ („Pragaras ir aš“) žodžius jai parašė vienas garsiausių Prancūzijos dainų tekstų kūrėjų, rusų kilmės Borisas Bergmanas, per kelis karjeros dešimtmečius rašęs eiles Nanos Mouskouri, Juliette Greco, France Gall ir kitų garsenybių repertuarui.

Ar žinote, kad Amandine yra dainavusi su garsia vokiečių grupe „Scorpions“ ir prestižinėje Londono salėje „Royal Albert Hall“ apšildžiusi legendinio prancūzų dainininko Johnny Hallyday koncertus?

Vokietija. „Cascada“ — „Glorious“

Vokietijos atstovai — vienos ryškiausių šių metų „Eurovizijos“ žvaigždžių. 2003-iaisiais debiutavusi europietiškos šokių muzikos grupė „Cascada“ sulaukė didelio populiarumo. Grupės įrašai parduoti daugiau nei 30 milijonų egzempliorių tiražu. Šį trio sudaro vokalistė Natalie Horler, muzikantai Yannas Peiferis ir DJ Manianas. Populiariausi grupės hitai — „Everytime We Touch“, „What Hurts The Most“ ir „Evacuate The Dancefloor“. 2007-aisiais išleistas debiutinis albumas pasiekė antrą vietą Didžiosios Britanijos „topuose“ ir pelnė „Cascada“ Pasaulio muzikos apdovanojimą. 2009-aisiais grupės populiarumas nustebino britus, kai jos daina „Evacuate The Dancefloor“ tapo geriausiai perkamu kūriniu šioje šalyje ir pralenkė Michaelo Jacksono dainas — tą savaitę, kai mirė šis atlikėjas ir susidomėjimas jo kūryba smarkiai išaugo. Tais pat metais grupė apšildė pasaulinių Britney Spears gastrolių koncertus. „Cascada“ vertinami kaip rimti pretendentai laimėti konkursą — grupės reputacijai nepakenkė ir išpūstas skandalas, kai ją buvo bandoma apkaltinti Loreen dainos „Euphoria“ plagiatu.

Ar žinote, kad grupės vokalistė vyriškąją Vokietijos auditorijos dalį pradžiugino ne tik muzika — nuogutėlė įsiamžino žurnalo vyrams „Playboy“ fotosesijoje?

Italija. Marco Mengoni — „L’essenziale“.

2011-aisiais po 14 metų pertraukos į „Euroviziją“ grįžusiai Italijai dainininkas Raphaelis Gualazzi tada iškovojo antrą vietą. Jis norėjo šaliai atstovauti ir šįmet, tačiau San Remo festivalyje buvo nuspręsta kitaip — išrinktas 24-erių M.Mengoni, atlikėjas, 2009-aisiais laimėjęs trečią itališkojo šou „X Faktorius“ sezoną. Dainininkas, puikiai įvaldęs ir garso režisieriaus amatą, yra išleidęs du albumus, kurie tapo auksiniai ir platininiai, 2010-aisiais laimėjo MTV Europos apdovanojimą. Dar prieš šešerius metus Romoje barmenu ir vestuvių muzikantu dirbęs Marco dabar — viena ryškiausių Italijos žvaigždžių. Kovą pasirodė naujas jo albumas, kuriam dainas sukūrė ir tokios garsenybės kaip dainininkė Gianna Nannini bei britų grupės „Take That“ narys Markas Owenas.

Ar žinote, kad dainininkas susibičiuliavo su Lietuvos atstovu A.Pojaviu, kai jie abu iš konkurso dalyvių renginio Amsterdame prieš kelias savaites skrido į Milaną? Lėktuvui teko tūpti vos pakilus — užsidegė variklis. „Jis labai nervinosi ir sakė, kad nori rūkyti. Aš jam sakiau, kad rūkyti reikėjo išvakarėse, Amsterdame“, — juokėsi A.Pojavis.

Ispanija. ESDM — „Contigo hasta el final“

Ispanijos televizija praėjusių metų pabaigoje nusprendė, kad į „Euroviziją“ 2013-aisiais vyks 11 metų gyvuojanti grupė, suburta muzikos mokytojų. EDSM atlieka dainas, kuriose susipina popmuzika, rokas, indie ir folkloro elementai. Atranka lėmė, kad iš keturių pasiūlytų dainų kaip teikianti daugiausia vilčių buvo įvardyta „Contigo hasta el final“ („Su tavimi iki pabaigos“). Ji pasakoja apie du žmones, kurie susitinka, atranda meilę ir nusprendžia kartu eiti gyvenimo keliu iki pat pabaigos. Grupės muzikinę filosofiją atspindi kūrinio aranžuotė — jo pradžioje pasigirsta dūdmaišio garsai. Patirties EDSM nariams netrūksta, mat grupės albumai parduoti daugiau nei pusės milijono egzempliorių tiražu, koncertus Ispanijoje ir Lotynų Amerikoje stebėjo per du milijonus žiūrovų. Išpopuliarėti muzikantams padėjo tai, kad kelios jų dainos buvo panaudotos populiarioje TV situacijų komedijoje „Los Serrano“. EDSM du sykius buvo nominuoti MTV Europos apdovanojimui, tačiau laimėti kol kas nepavyko.

Ar žinote, kad dainininkė Raquel del Rosario 2011-aisiais užėmė penktą vietą San Remo festivalyje — dainuodama su Italijos žvaigžde Luca Barbarossa?

Didžioji Britanija. Bonnie Tyler — „Believe In Me“.

Jei reikėtų rinkti didžiausią patirtį ir populiarumo bagažą sukaupusį šių metų konkurso dalyvį, šis titulas neabejotinai atitektų B.Tyler. Britai į konkursą siunčia 61 metų atlikėją, kuri daugybę kartų išmaišė Europą, ne sykį koncertavo ir Lietuvoje. Konkurse ji atliks kūrinį „Believe In Me“, parašytą vieno garsiausių pasaulyje popmuzikos ir roko hitų kūrėjų Desmondo Childo. Pernai „Eurovizijoje“ britų muzikos veteranas Engelbertas Humperdinckas patyrė nesėkmę — finale liko priešpaskutinis. Tačiau britai savo viltis vėl patikėjo vyresniosios kartos žvaigždei — dar 1976-aisiais daina „Lost In France“ išgarsėjusiai atlikėjai. Tiesa, jaunosios kartos publika apie ją beveik nieko nežino, Bonnie sukasi nostalgijos koncertų rinkoje, į jos pasirodymus renkasi žilagalvė publika. Todėl užkulisiuose šnabždamasi, kad Engelbertas ir Bonnie — ironijos kupinas šios šalies būdas parodyti pasauliui, kaip mažai britams iš tikrųjų rūpi „Eurovizija“.

Ar žinote, kad atlikėjos, kurios tikrasis vardas Gaynor Hopkins, specifinis prikimęs balsas yra ne itin gerai pavykusios balso stygų operacijos rezultatas?

Konkursinę dainą parašęs D.Childas — „Grammy“ laimėtojas, parašęs dešimtis hitų grupėms „Aerosmith“, „Bon Jovi“, „Scorpions“, „Kiss“, „Roxette“, „Tokio Hotel“, „The Rasmus“, atlikėjams Cher, Robbie Williamsui, Ricky Martinui ir daugybei kitų.

Perengė Vykintė Budrytė ir Ramūnas Zilnys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.