Antrojo „Eurovizijos“ pusfinalio dalyvių apžvalga (pirma dalis)

Ketvirtadienį „Eurovizijos“ dainų konkurse susirungs septyniolika antrojo pusfinalio dalyvių. Švedijos mieste Malmėje vyksiantis konkursas skaičiuoja jau 58 gyvavimo metus ir, kaip ir kasmet, jo dalyvių sąrašas — labai margas. „TV antena“ kviečia prieš įsitaisant prie televizoriaus iš arčiau susipažinti su šių metų „Eurovizijos“ dalyviais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2013, 10:02 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:08 PM

Pristatome antrojo pusfinalio pirmuosius aštuonis dalyvius.

1. Latvija. „PeR“ — „Here We Go“.

19-metis Ralfas Eilandas ir 22-ejų Edmundas Rasmanis į „Euroviziją“ vyksta linksmintis. Tai vaikinai prisipažino po neseniai vykusio pasirodymo viename Vilniaus naktiniame klube. Būtent tuomet buvo įrašytas publikos ošimas, skambantis jų „Eurovizijai“ skirtos dainos „Here We Go“ pradžioje. Į konkursą vaikinams patekti pavyko tik iš ketvirto karto, tačiau jie jau gali pasigirti porą kartų koncertavę su garsiu australų atlikėju Dub FX. 2007 metais atsiradusio ir sudėtį vis keičiančio „PeR“ nariai dažnai pasirodo muzikos festivaliuose, TV projektuose ir kuria vokalinės perkusijos kompozicijas — balsais imituoja įvairius instrumentus. Dueto „PeR“ pavadinimas reiškia „Please Explain the Rhythm“ (liet. Prašau, paaiškink ritmą).

Ar žinojote, kad mokyklą baigiantis R.Eilandas laisvu nuo pamokų metu dirba radijo stotyje, o jo scenos partneris E.Rasmanis — statybose?

2. San Marinas. Valentina Monetta — „Crisalide (Vola)“.

San Marinas turbūt tiki savo tautietės 38-ejų dainininkės V.Monettos talentu, jei antrus metus iš eilės ją siunčia į „Eurovizijos“ sceną. Tiesa, pernai Baku apie socialinį tinklą „Facebook“ dainavusi atlikėja neįveikė pusfinalio. Dainininkė prisipažino, kad tada jautėsi tarsi šokdama iš lėktuvo be parašiuto, tačiau džiaugėsi proga artimiau susipažinti su dainą „Eurovizijai“ sukūrusiu vokiečių kompozitoriumi Ralphu Siegeliu, kuris yra ir šiųmetės dainos autorius. R.Siegelis yra parašęs dvidešimt „Eurovizijoje“ anksčiau skambėjusių kūrinių, tarp kurių — ir 1982 metais nugalėjusi Vokietijos daina.

Ar žinote, kad Valentinos mėgstamiausia spalva yra raudona? Raudonai bus dekoruota scena per jos pasirodymą.

3. Makedonija. Esma & Lozano — „Pred da se razdeni“.

Aukštesnės vietos nei 12-a „Eurovizijoje“ niekada nelaimėjusi Makedonija šiemet į konkursą siunčia įdomų duetą — 27-erių Vlatko Lozanoskį ir 69 metų Esmą Redžepovą Teodosievską, kuri yra žinoma kaip „Čigonų karalienė“.

Daugiau nei 50 metų dainuojanti atlikėja yra išleidusi 108 singlus, 20 albumų. Jos daina „Čaje šukarije“ skambėjo skandalingame filme apie Boratą. Esma savo šalyje yra mėgstama jaunimo. „Ji moka sukurti gerą atmosferą ir yra visuomet laiminga“, — apie Esmą kalbama Makedonijoje. Vlatko jau du kartus nesėkmingai bandė prasimušti į „Euroviziją“. Trečias sykis nemelavo. Gal dėl to, kad pasitaikė tinkama partnerė?

Ar žinote, kad netrukus 70-metį švęsianti Esma vis dar keliauja po pasaulį? Ji sako, kad norėdama išlaikyti stiprų balsą negeria gazuotų gėrimų ir vengia romantiškų santykių su vyrais.

4. Azerbaidžanas. Faridas Mammadovas — „Hold Me“.

Regis, Azerbaidžanas yra atradęs „Eurovizijos“ sėkmės formulę. Prieš penkerius metus konkurse debiutavusios šalies atlikėjai žemesnės nei 8 vieta finale nėra užėmę.

21 metų F.Mammadovas yra lankęsis Lietuvoje — jo daina skambėjo „Chorų karuose“ (TV3). Farido pasirodymą režisuoja garsus graikų choreografas Fokas Evangelinos, rengęs sėkmingus ukrainietės Ani Lorak ir graiko Sakio Rouvo pasirodymus „Eurovizijoje“.

Būdamas aštuonerių F.Mammadovas susižavėjo soulu ir džiazu, o per pirmąjį savo pasirodymą atliko Steve’o Wonderio „I Just Called to Say I Love You“.

Ar žinote, kad F.Mammadovas užsiima graikų ir romėnų imtynėmis? Polinkį į sportą jis paveldėjo iš motinos, kuri buvo Sovietų Sąjungos gimnastikos vicečempionė.

5. Suomija. Krista Siegfrids — „Marry Me“.

„Gyvenimas yra vienas didelis vakarėlis. Jame — džiaugsmas, nutrūktgalviškumas, laisvė ir visos vaivorykštės spalvos“, — krykštauja 27-erių K.Siegfrids. Krista klausytojus pavergia lengvai įsimenamomis dainomis ir ekstravagantiškais pasirodymais.

Dainuoti ji pradėjo būdama penkerių. Prieš veidrodį su plaukų džiovintuvu imituodama vėją mėgdžiodavo dainininkę Carolą, kuri su daina apie vėją „Fangad av en stormvind“ laimėjo 1991 metais Romoje vykusią „Euroviziją“. Krista tvirtina, kad per jos pasirodymą scenoje bus didžiulė vėjo mašina.

Ar žinote, kad ši patrakusi atlikėja yra dar ir talentinga aktorė? Ji yra vaidinusi Švedijos ir Suomijos miuzikluose.

6. Malta. Gianluca — „Tomorrow“.

Nuolat besišypsantis 23-ejų Maltos atstovas Gianluca Bezzina dažniau nei dainininku yra pavadinamas gydytoju. Tai tikroji jo profesija. O muzika, kaip jis pats sako, yra puiki darbo pertrauka. Vis dėlto darbą ligoninėje, regis, jam puikiai sekasi derinti su dainavimu — Gianluca yra populiarėjančios indie fanko stiliaus grupės „Funk Initiative“ vadovas. Muzikos kelią Gianluca pradėjo nuo grojimo akordeonu, vėliau ėmė dainuoti labdaros koncertuose. Jį įkvepia amerikiečių atlikėjas Johnas Mayeris. Dainuojantis gydytojas taip pat žavisi bažnytinės muzikos atlikėju amerikiečiu Chrisu Tomlinu.

Ar žinote, kad Gianluca yra užaugęs septynių muzikai gabių vaikų šeimoje?

7. Bulgarija. Elica Todorova ir Stojanas Jankulovas — „Samo šampioni (Only Champions)“.

46-erių būgnininkas S.Jankulovas ir 35-erių perkusininkė bei dainininkė E.Todorova kartą jau yra atstovavę savo šaliai „Eurovizijoje“ — 2007 metais Helsinkyje jie užėmė 5-ą vietą. Elica ir Stojanas pora yra ne tik scenoje, bet ir gyvenime — prieš penkerius metus jie susituokė.

Nuo vaikystės choruose dainavusi Elica ir garsiausias Bulgarijos būgnininkas Stojanas susipažino 2003-iaisiais ir ėmė kurti muzikinius projektus, kuriuose derina folklorą, džiazą, liaudies muziką bei klasiką.

Ar žinote, kad Elica groja ne tik perkusija, tačiau ir senomis sidabrinėmis monetomis, kurantais, arklio varpeliais?

8. Islandija. Eythoras Ingi — „Ég Á Líf“

Pirmą kartą nuo 1997-ųjų Islandijos atstovas „Eurovizijos“ scenoje dainuos gimtąja kalba. Dainos pavadinimas turi dvi reikšmes: „aš turiu gyvenimą“ ir „aš gyvenu“. Tai lyriškas kūrinys, kurio pirmieji akordai primena garsiąją Rufuso Wainwrighto „Hallelujah“. Melancholiško balso 23-ejų dainininkas E.Ingi Gunnlaugssonas dainuoti pradėjo darželyje, o būdamas vienuolikos jau rengdavo pasirodymus pusantro tūkstančio gyventojų neturinčiame gimtajame žvejų miestelyje. Simboliška — „Eurovizijai“ skirtos dainos klipe atlikėjas plaukioja žvejų laivu, skrodžia pagautą žuvį, įkrinta į vandenį ir išsigelbsti.

Ar žinote, kad E.Ingi yra ne tik dainininkas? Jis groja gitara, pianinu ir savo šalies teatruose yra vaidinęs Jėzų miuzikle „Jėzus Kristus — superžvaigždė“.

Parengė Ramūnas Zilnys ir Vykintė Budrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.