Antrojo „Eurovizijos“ pusfinalio dalyvių apžvalga (antra dalis)

Ketvirtadienį „Eurovizijos“ dainų konkurse susirungs septyniolika antrojo pusfinalio dalyvių. Švedijos mieste Malmėje vyksiantis konkursas skaičiuoja jau 58 gyvavimo metus ir, kaip ir kasmet, jo dalyvių sąrašas — labai margas. „TV antena“ kviečia prieš įsitaisant prie televizoriaus iš arčiau susipažinti su šių metų „Eurovizijos“ dalyviais. Ankstesniame rašinyje pristatėme aštuonis dalyvius.  

Izraelis. Moran Mazor.
Izraelis. Moran Mazor.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2013, 5:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:04 PM

Pristatome antrojo pusfinalio likusius dalyvius.

9. Graikija. „Koza Mostra“ feat. Agathonas Iakovidis — „Alcohol Is Free“.

„Eurovizijos“ senbuviai graikai šiemet į sceną deleguoja šešis vyrukus. Jie dainuoja apie būseną, kuri apima žmogų, smarkiai padauginusį alkoholio. Kūrinyje pasakojama apie kovą mėginant rasti kelią namo.

„Neaprėpiamoje gero viskio jūroje plūdurai mes esame, kurie nebus rasti“, — tokie žodžiai skamba populiaraus atlikėjo 58-erių Agathono Iakovidžio ir grupės „Koza Mostra“ dainoje. Tačiau jos lyderis Ilias Kozas tvirtina, kad daina turi gilesnę prasmę — ji apie sunkią Europos ir ypač Graikijos ekonominę bei politinę padėtį. Tokie paaiškinimai grupės gerbėjams socialiniuose tinkluose kelia šypsenas.

Ar žinote, kad A.Iakovidis yra savamokslis atlikėjas, gimęs pabėgėlių iš Azijos šeimoje?

10. Izraelis. Moran Mazor — „Rak bishvilo“.

21 metų atlikėjos balsas — itin stiprus. Klausantis jos atrodo, tarsi dainuotų kur kas vyresnė moteris. Prieš 40 metų Moran tėvai į Izraelį persikėlė iš Gruzijos. Tel Avivo priemiestyje užaugusios merginos talentas dainuoti išryškėjo 12-os. Būdama 17-os ji dainavo oro pajėgų kariuomenės orkestre, o dar po metų dalyvavo populiaraus Izraelio dainininko Eyalo Golano TV talentų šou, jį laimėjo ir kartu su šiuo atlikėju surengė gastroles po Izraelį. Iškart po jų dainininkė kibo į pirmo savos kūrybos albumo įrašus.

Ar žinote, kad buvo pasklidusi žinia, esą suknelę M.Mazor pasisiūlė sukurti dizaineris Johnas Galliano? Tačiau Izraelio transliuotojo vadovybė uždraudė atlikėjai kreiptis į šį menininką, mat jis 2011-aisiais Paryžiaus teisme buvo nuteistas už rasinius ir antisemitinius užgauliojimus.

11. Armėnija. „Dorians“ — „Lonely Planet“.

„Esame roko grupė, grojanti tikrąją septintojo dešimtmečio muziką“, — taip prisistato 2008 metais susikūrusi penkių vaikinų grupė, kuri šiuo metu yra bene populiariausia Armėnijoje.

Jos vokalistas 25-erių Goras Sujyanas nusprendė tapti muzikantu išgirdęs grupės „Led Zeppelin“ dainą „Stairway To Heaven“. Nuo šios grupės perdirbinių atlikėjai ir pradėjo muzikos kelią. Netrukus jie ėmė kurti ir savo dainas. „Dorians“ 2010 metų rugsėjį Jerevane koncertavo vienoje scenoje su buvusiu grupės „Deep Purple“ vokalistu britu Glennu Hughesu ir garsiu amerikiečių klavišininku Dereku Sherinianu. 2011-aisiais „Dorians“ išleido pirmą savo albumą „Fly“.

Ar žinote, kad G.Sujyanas neturi muzikinio išsilavinimo? Talentą jis paveldėjo iš savo tėvo Armėnijoje žinomo gitaristo bei džiazo atlikėjo Mkrticho Sujyano.

12. Vengrija. ByeAlex — „Kedvesem“.

29 metų vengrų atlikėjas, kurio tikrasis vardas yra Alexas Márta, net nesvajojo galintis iškovoti teisę atstovauti savo šaliai „Eurovizijoje“. Vis dėlto nacionalinėje atrankoje jis pranoko savo šalies talentų šou žvaigždes. Nuo penkiolikos metų kompiuterinėmis programomis vaikinas pradėjo rašyti savo pirmuosius muzikos kūrinius. Mokydamasis mokykloje, o vėliau ir studijuodamas universitete atlikėjas buvo grupių „Love Story Bar“ bei „My Gift To You“ narys. Vos prieš metus Alexas nusprendė siekti solinės karjeros. Pirmą kartą nuo 2005 metų Vengrijos atstovas „Eurovizijoje“ didžiąją dalį savo kūrinio atliks vengrų kalba, o paskutinį posmą ir priedainį — švediškai.

Ar žinote, kad Alexas dirba žurnalistu ir yra žurnalo „Tattoo Magazine“ redaktorius? Be to, turi filosofijos magistro laipsnį.

13. Norvegija. Margaret Berger — „I Feed You My Love“.

Įspūdinga šviesiaplaukė 27-erių Norvegijos atstovė M.Berger žada „Eurovizijos“ žiūrovus pamaitinti savo meile. Toks yra jos dainos pavadinimas. Lažybų bendrovės Norvegijai šiemet prognozuoja pergalę pusfinalyje bei nemažus šansus nugalėti finale. Gal M.Berger pavyks pakartoti 2009 metais konkurse nugalėjusio Alexanderio Rybako rekordą? Tuomet jis surinko daugiausia taškų per visą „Eurovizijos“ istoriją — 387. Populiarumu Norvegijoje nuo A.Rybako neatsiliekanti M.Berger išgarsėjo užėmusi antrą vietą TV šou „Norvegijos dievaitis“. Elektroninės popmuzikos atlikėjos biografijoje — du albumai. Trečiąjį ji šiuo metu įrašinėja Londone. Tarp dainininkės įkvėpėjų — grupės „Daft Punk“ ir „The Knife“ bei atlikėja Björk.

Ar žinote, kad M.Berger pernai išsiskyrė su savo vaikinu, kuris buvo jos prodiuseris?

14. Albanija. Adrianas Lulgjurajus ir Bledaras Sejko — „Identitet“.

Iš Juodkalnijos kilęs 32-ejų albanas Adrianas (kairėje) dainuoti pradėjo vos prieš šešerius metus. Tais metais kitas dueto narys, dabar 42-ejų Bledaras jau penktą kartą dalyvavo nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje.

Nuo dvylikos metų gitara grojantis Bledaras — tikras scenos vilkas. 1990 m. jis įkūrė roko grupę „Megahertz“, o 1993-iaisiais — pirmąją metalo grupę Albanijoje „Thunderway“. Vėliau šešerius metus gyveno ir muzikavo Italijoje, o grįžęs į gimtinę dirbo muzikiniuose TV projektuose. Viename jų vyrai susitiko, susidraugavo ir su pirmu bendru kūriniu mėgins šturmuoti „Euroviziją“.

Ar žinote, kad A.Lulgjurajus yra advokatas? Adrianui darbas patinka, tačiau tikroji jo aistra — muzika?

15. Gruzija. Nodis Tatišvilis & Sophie Gelovani — „Waterfall“.

Šiemet Gruzijos atstovus „Eurovizijoje“ rinko ne žiūrovai, o vertinimo komisija. 26-erių N.Tatišvilio ir 29-erių S.Gelovani gyvenimo aprašymai — įspūdingi. Jie ne kartą yra iškovoję prizines vietas įvairiuose tarptautiniuose ir savo šalies muzikos konkursuose. Atlikėjai yra puikūs draugai, tad jau susidainavę. „Eurovizijos“ scenoje duetas atliks kūrinį „Waterfall“, kurio vienas autorių yra švedų kompozitorius Thomas Gustafssonas, parašęs praėjusių metų dainą nugalėtoją „Euphoria“.

Ar žinote, kad atlikėjos S.Gelovani mėgstamiausia artistė yra Barbara Streisand, o Nodžio mėgstamiausi atlikėjai — Lutheris Vandrossas, George’as Michaelas ir Rachel Ferrell?

16. Šveicarija. „Takasa“ — „You & Me“.

Šveicarijoje 1956 metais vyko pirmoji „Eurovizija“, kurią patys šeimininkai ir laimėjo. Regis, šveicarai šiemet vėl pateko į istoriją. Jų deleguotoje šešių narių grupėje „Takasa“ groja visų laikų vyriausias konkurso dalyvis. Emiliui Ramsaueriui vasarį suėjo 95-eri. Na, o jauniausiai grupės narei Sarah Breiter yra vos 21 metai. Su šūkiu „Visi kartu mes esame vienas“ konkurse dalyvaujančius šveicarus vienija ir aistra muzikai, ir meilė Dievui — jie visi priklauso religinei labdaros organizacijai „Heilsarmee“ (Gelbėjimo armija). Tai užšifruota grupės pavadinime „Takasa“ — „The artists known as Salvation Army“ (Artistai, žinomi kaip Gelbėjimo armija).

Ar žinote, kad grupės pavadinimas privalėjo būti pakeistas, o atlikėjams buvo uždrausta scenoje dainuoti su uniformomis, nes tai prieštarauja Europos transliuotojų sąjungos taisyklėms, draudžiančioms politikuoti „Eurovizijoje“?

17. Rumunija. Cezaris — „It’s My Life“.

33-ejų Rumunijos operos žvaigždė Cezaris Florinas Ouatu laikomas vienu talentingiausių savo kartos atlikėjų šalyje. Jis dainuoja itin retu aukščiausiu vyrų operiniu balsu — kontratenoru. Muzikantų šeimoje gimęs Cezaris nuo šešerių groja pianinu, vaikystėje lankė chorą. 2001 metais jis įstojo į prestižinę konservatoriją Milane, o 2004-aisiais ją baigė aukščiausiu įvertinimu. Tai buvo sėkmingos operos dainininko karjeros pradžia. Jis yra laimėjęs daugelį Rumunijos muzikinių apdovanojimų bei tarptautinių konkursų, koncertuoja su Europoje žinomais dirigentais.

Ar žinote, kad šiuo metu Cezaris ruošiasi dainuoti duetu su pasaulinio garso operos atlikėjais Andrea Bocelli bei Angela Gheorghiu?

Parengė Ramūnas Zilnys ir Vykintė Budrytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.