„Eurovizijos“ laimėtojas: „Mielai sukurčiau dainą Lietuvai“

Iš kelių šimtų „Eurovizijos“ delegatų, besisukiojančių konkurso užkulisiuose, išsiskiria daugybės smalsių žvilgsnių sulaukiantis ilgaplaukis švedas. Kompozitorius Thomas G:sonas — pernai „Euroviziją“ laimėjusios Loreen dainos „Euphoria“ autorius, šįmet vėl bandantis jėgas šiame konkurse.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas")

May 17, 2013, 6:07 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:48 PM

Pusryčiaudami Lietuvos atlikėjai šią savaitę tikriausiai nė neatkreipdavo dėmesio, kad prie gretimo stalo kukliai arbatą geria tame pačiame viešbutyje gyvenantis vienas populiariausių Švedijos kompozitorių.

Net 65 jo parašytos dainos skambėjo nacionalinių atrankų į „Euroviziją“ finaluose — vienuolikoje šalių. Aštuonis kartus jo kūriniai buvo atliekami didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje. Pernai Th.G:sonas (tikroji pavardė — Gustafssonas) pirmą sykį išplėšė pergalę su daina „Euphoria“. Iki tol geriausias jo pasiekimas buvo ketvirta vieta — ją 2010-aisiais užėmė šio kompozitoriaus sukurta daina „In A Moment Like This“, kurią atliko danų duetas „Chanee & N’evergreen“.

Šiais metais Thomą nusamdė gruzinai — jis parašė kūrinį „Waterfall“, kurį antrajame pusfinalyje atliko duetas „Nodi &Sophie“. Kai kalbėjomės su „Eurovizijos“ čempionu, jis dar nežinojo, ar ši daina pateks į šiandien vyksiantį finalą.

„Gruzinai man tiesiog parašė laišką ir pasakė, kad nori dainos. Sutikau, nes man patiko dainininkai. Paklausiau, kokios maždaug dainos norėtų, ir sukūriau.

Man sunku atspėti, kaip žmonės reaguos į šią dainą. Tai baladė, bet dinamiška ir graži. Prasideda tarsi nuo nulio, bet išauga iki tikro sprogimo. Turiu gerą nuojautą“, — apie dainą, kuri šią savaitę buvo minima kaip viena konkurso favoričių, sakė Thomas.

Dėl konkurso nėra pamišęs

Pirmą savo dainą jis sukūrė būdamas keturiolikos. „TV antenai“ kompozitorius juokdamasis pasakojo, kad ji ir liko juodraštyje — kūrinio tekstas buvo apie dantistą. Dabar jam — 45-eri. Jau keliolika metų Thomas vadovauja savo sukurtam dainų rašymo fabrikėliui ir groja gitara sunkiojo roko grupėje „Masquerade“.

„Taip, man labai patinka rokas. Nesu tipiškas „Eurovizijos“ gerbėjas. Galėčiau išvardyti nedaug joje skambėjusių dainų. Ne, šis konkursas man nėra narkotikas, nors iš šalies gal taip ir atrodo. Man tiesiog patinka kurti dainas, bet rašau juk ne tik „Eurovizijai“.

Nesu „Eurovizijos“ beprotis. Galėčiau be šio konkurso gyventi dešimt metų, bet ką man daryti, jei jo dalyviai nori mano dainų? „Eurovizija“ — kitas pasaulis, čia atsiriboji nuo visko. Kartą per metus čia pabūti tikrai malonu.

Kita vertus, nors širdyje esu rokeris, į „Euroviziją“ visada žiūrėjau be snobizmo. Man patinka įvairiausia muzika, „eurovizinė“ — taip pat“, — pasakojo kompozitorius.

Daina tiko atlikėjai

Patikėsite ar ne, bet su kolega Peteriu Bostromu pernai sukūręs dainą „Euphoria“ Thomas nenujautė, kad jo rankose — pergalingas kūrinys.

Kad ši daina gali šį tą pasiekti, jis patikėjo pamatęs Loreen pasirodymą Švedijos atrankos į „Euroviziją“ pusfinalyje.

„Nebuvo tokio jausmo, koks užplūdo, kai pirmą kartą išgirdau Alexanderio Rybako „Fairytale“. Iškart buvo aišku — viskas, jokios kovos nebus. Pats pavydėjau, norėjau būti parašęs tą dainą.

„Euphoria“ tiesiog tiko atlikėjai Loreen. Tai labai svarbu. Jei šį kūrinį būtų atlikusi kita dainininkė, dar nežinia, kaip būtų buvę.

Pavyzdžiui, 2007-aisiais ispanų grupė „D’Nash“ „Eurovizijoje“ atliko mano dainą „I Love You Mi Vida“ ir užėmė 20-ą vietą. Ta daina galėjo pasiekti daugiau, bet buvo netinkamai išplėtota. Ispanai ją atidavė vaikinų grupei, surengė pompastišką pasirodymą. Iškart sakiau, kad dainą reikia atlikti paprasčiau, bet manęs neklausė. Daina — tik pusė darbo, reikia tinkamo atlikėjo“, — įsitikinęs Th.G:sonas.

Patarimas — būti nuoširdiems

Daugelis kritikų kalba, kad šių metų „Eurovizijos“ dainų sąrašas — gana nevykęs. Su šia nuomone iš dalies sutinka ir pernai laimėjusio kūrinio autorius.

„Iš pradžių man irgi taip atrodė. Bet kai klausaisi visų šių dainų iš eilės, atsiskleidžia jų žavesys. Pavyzdžiui, man labai patinka Olandijos, Italijos dainos.

Tik sunku pasakyti, ar jos tinka „Eurovizijai“. Šio konkurso kūriniai yra specifiniai. Jie turi būti paprastesni, tiesūs, tekstas neturi būti labai sudėtingas.

Kita vertus, konkursą yra laimėjęs ir instrumentinis kūrinys. Tad nėra vienos griežtos taisyklės. Manau, pats geriausias variantas — tiesiog turėti nuostabią popdainą, kuri puikiai tinka ir „Eurovizijoje“, ir kitur. Su „Euphoria“ būtent taip ir nutiko — ji tapo populiari už konkurso ribų.

Kitas mano patarimas visiems, kurie nori dalyvauti, — siekti nuoširdumo. Turi matytis, kad dainininkas neapsimetinėja, nevaidina, o tiesiog išgyvena dainą. Tada viskas bus gerai“, — patarė Thomas.

Mielai kurtų lietuviams

Apie jo honorarus dabar jau sklinda legendos. Kompozitorius pabrėžė, kad svarbiausia — ne pinigai. Išgirdęs dainininko balsą jis turi pajusti įkvėpimą.

„Labai norėčiau parašyti dainą Rihannai, jei man tai pasiūlytų, sutikčiau nedvejodamas. Ji — puiki artistė“, — prisipažino Thomas.

O jei, pavyzdžiui, kreiptųsi Lietuvos „Eurovizijos“ rengėjai? „Mielai parašyčiau dainą. Jei pasiūlymas būtų įdomus, tikrai sutikčiau.“

Ir nesvarbu, kad mūsų šalis kol kas nėra konkurse pasiekusi itin gerų rezultatų?

„Visiškai nesvarbu. Atvirkščiai, būtų įdomu pasistengti tai pakeisti“, — šyptelėjo šįmet išsaugoti „Eurovizijos“ karūną pamėginęs kompozitorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.