„Euroviziją“ laimėjo Danijos atstovė, Lietuva liko 22-oje vietoje

Specialiai lrytas.lt, Malmė

Konkurso nugalėtoja danė Emmelie de Forest.<br>AP
Konkurso nugalėtoja danė Emmelie de Forest.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

May 18, 2013, 10:58 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:39 PM

Šeštadienio vakarą Lietuvos atstovas Andrius Pojavis rungėsi „Eurovizijos“ finale. Antrąjį pasirodymo numerį gavęs dainininkas prieš finalą nesiėmė prognozuoti savo galimybių – žiūrovų laukia intriga, kurios rezultatai paaiškėjo gerokai po vidurnakčio.

Kaip ir buvo prognozuojama iš anksto, Danija tapo akivaizdžia lydere. Be didelės konkurencijos naująja Shakira vadinama Emmelie de Forest su daina „Only Teardrops“ užkariavo „Eurovizijos“ žiūrovų širdis ir tapo 2013 metų dainų konkurso nugalėtoja.

Surinkusi 281 tašką ji nurungė antroje vietoje likusį Azerbaidžaną su 234 taškais, trečia liko Ukraina, surinkusi 214 žiūrovų balsų. Likusi finalinių balsų lentelė atrodė taip: 4. Norvegija (191), 5. Rusija (174), 6. Graikija (152), 7. Italija (126), 8. Malta (120), 9. Olandija (114), 10. Vengrija (84), 11. Moldova (71), 12. Belgija (71), 13. Rumunija (65), 14. Švedija (62), 15. Gruzija (50), 16. Baltarusija (48), 17. Islandija (47), 18. Armėnija (41), 19. Didžioji Britanija (23), 20. Estija (19), 21. Vokietija (18), 22. Lietuva (17), 23. Prancūzija (14), 24. Suomija (13)), 25. Ispanija (8), 26. Airija (5).

Lietuvai kol kas balsus skyrė Ukraina (1 taškas), Azerbaidžanas (3 taškai), Italija (6 taškai), Baltarusija (5 taškai), Airija (1 taškas), Gruzija (1 taškas).

Kiek nustebino „braliukais“ vadinami latviai, kurie šįkart Lietuvai neskyrė nei vieno balo. Nei vieno balo neskyrė ir bent mažiausių balų nešykštinti Rusija ir Estija. Balsų pagailėjo ir emigrantai svečiose šalyse.

Surinkusi 17 taškų Lietuva liko 22 vietoje iš 26. Po finalo taip pat paaiškėjo, kelintą vietą šalys užėmė pusfinalyje. A. Pojavis buvo 9-as.

Už ką balsavo lietuviai tiesioginiame eteryje paskelbė televizijos laidų vedėjas Ignas Krupavičius. Taškai išsidėstė taip: 1 - Baltarusija, 2 - Danija, 3 - Estija, 4 - Olandija, 5 - Vengrija, 6 - Norvegija, 7 - Rusija, 8 - Gruzija, 10 - Ukraina, 12 - Azerbaidžanas.

Koncertą pradėjo visų 26 finale dalyvaujančių šalių atstovai, virš žiūrovų galvų nusidriekusiu tiltu žengę į sceną. Plevėsavo visų valstybių vėliavos – šis paradas, kaip juokavo konkurso dalyviai, jiems primena olimpinių žaidynių atidarymą. Dainininkų žingsnius lydėjo choro atliekamas kūrinys, kurį finalo ceremonijai specialiai parašė du grupės ABBA nariai ir šokių muzikos atlikėjas Avicii.

Pirmoji scenoje – prancūzė Amandine Bourgeois. Prieš keletą metų išgarsėjusios atlikėjos pasirodymas, anot ne vieno lrytas.lt kalbinto konkurso eksperto, yra po jos dainuojančio A. Pojavio koziris. Esą neva seksualus save glostančios prancūzės numeris ir tarsi iš senų Patricios Kaas albumų nužengusi daina – tokie nevykę, kad bet kas po jos atrodys gerai ir patiks žiūrovams.

Trispalvį raištį ant rankos užsirišęs A. Pojavis – antrasis. Pasirodymas nepasikeitė – dainininkas kūrinį „Something“ atliko su savo „firmine“ šypsena, kuri vienus džiugina, kitus glumina, tačiau, daugelio „Eurovizijos“ specialistų nuomone, tikrai traukia dėmesį. Pusę metų trukusi „eurovizinė“ Andriaus kelionė baigėsi. Panašu, kad atlikėjas visiškai nesijaudino arba puikiai nuslėpė susikaupti trukdančias emocijas. Jo pasirodymas sužavėjo arenoje apsilankiusius svečius, jie negailėjo gausių plojimų. Lietuvį gyrė ir „Eurovizijos“ komentatorius Darius Užkuraitis. Pats A. Pojavis savo pasirodymu liko patenkintas. Jis tikino, kad viskas vyko gerokai sklandžiau nei antradienį vykusiame pirmajame pusfinalyje.

Po Andriaus – moldavės Alionos Moon pasirodymas, ir tai nėra geriausia naujiena mūsų šalies atstovui. Moldavės įspūdingas šou gali nustelbti bet ką. Su keturiais šokėjais ir prie fortepijono sėdusiu pernykščiu Moldovos atstovu Paša Parfeniu atlikėja dainavo baladę „O Mie“. Dainai įpusėjus, Aliona pradėjo „augti“ - įspūdingo ilgio suknelės šleifas pridengė judančią pakylą, ant kurios stovinti atlikėja pakilo porą metrų į viršų. Ant suknelės audinio visomis vaivorykštės spalvomis žaidė piešiniai, susiliejantys su už nugaros ekrane rodomomis vaizdo projekcijomis.

Gausiai aptariama suomė Krista Siegfrids prieš finalą lrytas.lt sakė, kad visiškai nesijaudina dėl rezultatų. Ir teisingai – Europos dėmesį ji jau pelnė. Ironišką dainą „Marry Me“ mergina atliko, vilkėdama vestuvinę suknelę. Aplink siautėjantys kostiumuoti „šokėjai“ antroje pasirodymo dalyje nusiplėšė rūbus – paaiškėjo, kad tai moterys. Su viena jų pasirodymo finale Krista suglaudė lūpas bučiniui. Tai jau matyta pusfinalyje, bet vis tiek efektinga. Dainų konkurso linksmuole vadinama suomė užkulisiuose sukėlė sumaištį - ji lakstė tarp dalyvių stalų ir šoko pagal kiekvienos šalies dainą.

Ispanai ESDM, nors ir priklauso didžiųjų „Eurovizijos“ finansuotojų gretoms, prieš finalą buvo negailestingai vertinami kaip vieni pretendentų į paskutinę vietą. Muzikos mokytojų suburtos grupės daina „Contigo Hasta El Final“ - giedra ir melodinga, bet ispanams šį sykį smarkiai trūksta ryškumo – sunku įsivaizduoti, dėl ko šis kūrinys turėtų įsiminti europiečiams.

Belgas Roberto Bellarosa scenoje atrodė kaip kiek pasimetęs, tiesa, tikrai gerą balsą turintis atlikėjas. Aštuoniolikmečio artisto veido išraiška, kaip ir pusfinalyje, sufleravo, kad scenoje jis nesijaučia labai jaukiai, nors jo atliekamas kūrinys „Love Kills“ - įsimenantis ir užvedantis.

Lietuvių balsų prieš finalą prašiusi estė Birgit, kaip ir A. Pojavis, daug kam iškrėtė staigmeną, patekdama į finalą. „Et Uus Saaks Alguse“, - graži baladė, kurią kūdikio besilaukianti moteris atliko ramiai ir solidžiai, tačiau sunku pasakyti, ar jai pavyks pakartoti pernai su lyrišku kūriniu šeštją vietą finale pasiekusio esto Otto Leplando rezultatą.

Baltarusės Alionos Lanskajos pasirodymo ginklai – ne tik ritminga daina „Solayoh“ su priedainiu, kurį labai lengva prisiminti, bet ir trumputė suknelė, kaitinusi kraują vyrams. Apie 200 tūkst. dolerių vien saldumynams, kuriais vaišino tūkstančius žurnalistų, išleidę baltarusiai prabilo, kad kitais metais mielai surengtų „Euroviziją“ Minske. Niekas negalėtų pasakyti, kad tokios tikimybės nėra.

Maltietis Gianluca dainavo kūrinį „Tomorrow“ - apie ramų ir nuobodų kompiuterių specialistą, kurio gyvenimą pakeitė pažintis su aistringa mergina. Scenoje jis labiau priminė būtent dainos herojų – tik be jokių teigiamų pokyčių. Pasirodymas atrodė labai paprastas ir kuklus – tačiau tai nesutrukdė Maltai žengti į finalą. Galbūt galima tikėtis ir dar didesnės staigmenos – aukštos vietos finale.

Energingas vokiečių „Cascada“ pasirodymas – šios šalies šokių muzikos scenos „sunkioji artilerija“. Vokalistė Natalie Horler – žavi, judri ir tarsi gimusi būti scenoje. „Glorious“ iš tiesų primena pernai laimėjusios Loreen dainos „Euphoria“ muzikines idėjas, tačiau kad ši daina vasarą skambės daugelyje diskotekų – garantuotas dalykas.

Džinsuoti armėnai „Dorians“ didžiuojasi balade, kurią jiems atidavė garsiosios britų grupės „Black Sabbath“ gitaristas Tony Iommi. Daina „Lonely Planet“ apie žmonių susvetimėjimą ir nusisukimą nuo gamtos – gražią filosofinę prasmę turintis kūrinys, vokalistas Goras Sudžianas turi gražų balsą. Vienintelis klausimas – ar graži melodija nepasiklys tarp ryškių „eurovizinių“ blizgučių.

Olandijos popžvaigždė Anouk atliko dainą „Birds“ - lėto tempo kūrinys įdomus ir didingas, pusfinalyje jis paneigė komentarus, kad „Eurovizijos“ žiūrovams ši daina – tiesiog pernelyg sunkiai „suvirškinama“. Jokios scenos ekstravagancijos populiari dainininkė irgi nepripažįsta – juodai apsirengusi atlikėja tiesiog stojo prie mikrofono ir atliko savo dainą. Kūrinys užkulisiuose vadinamas vienu geriausių šiame konkurse – jam simpatijas reiškia daugelis Anouk konkurentų.

Fantastiškai aukštu balsu spiegiantis operos atlikėjas iš Rumunijos Cezaris konkurse rodo vieną įspūdingiausių šou. Blizgančiais juodais rūbais pasipuošęs rumunas energingą dainą „It's My Life“ atliko ant pakylos, padedant triko apsitempusiems šokėjais, kurie po jo kojomis judino didžiulį audeklo gabalą. Drakula užkulisiuose pramintas artistas – viena didžiųjų finalo mįslių, spėjama, kad jis gali užimti labai aukštą vietą arba likti lentelės dugne.

Britė Bonnie Tyler, daugelio specialistų nuomone, liks lentelės dugne. Veteranės autoritetas – didelis, daina „Believe In Me“ - graži, tačiau balsas jau beveik „netempia“, o pati dainininkė scenoje atrodė keistai pasimetusi. Vyresnės kartos žiūrovų balsai, suteikti iš nostalgijos, neturėtų britų pakelti aukštai.

Švedą Robiną Stjernbergą žinomas lietuvių vadybininkas Martynas Tyla įvardijo kaip turintį puikią šokių muzikos dainą „You“, bet keistoką scenos išvaizdą. Dainininkas, pasakojama, dėl šio pasirodymo numetė nemažai svorio. Balsas – puikus, namų sienų palaikymas – didelis. Galbūt Švedija „Euroviziją“ rengs ir kitais metais?

Vengras ByeAlex, kuriantis kiek „priplaukusio“ filosofo įvaizdį, turėjo patikti ramios melodingos popmuzikos gerbėjams – tačiau vargu ar yra tiek išskirtinis, kad šautų tiesiai į lentelės viršūnę.

Viena konkurso favoričių laikomos danės, Malmėje juokais pravardžiuojamos naująja Shakira, Emmelie de Forest pasirodymas prasidėjo fleitos garsais. Daina „Only Teardrops“ - tipiška šiaurietiška popdaina, prasidedanti ramiai, o tada perauganti į dramatišką priedainį. Pati Emmelie – charizmatiška atlikėja, pasirinkusi bohemiškos basakojės laumės įvaizdį. Kaip buvo juokaujama užkulisiuose, ją lydėjo „alaviniai kareivėliai“ - uniformuoti būgnininkai. Pabaigoje nuo lubų pasipylė konfeti, scenoje – žiežirbų lietus. Toks įspūdis, jog pasirodymo režisieriai jau nusprendė, kad Emmelie laimės.

Daugiau nei prieš savaitę „Eurovizijos“ vakarėlyje su Andriumi Pojaviu susipažinęs islandas Eythoras Ingi juokais buvo vadinamas Jaronimu Miliumi. Panašiu stiliumi dainavęs atlikėjas neva skiriasi tik plaukų spalva. Atlikėjas priminė vikingą, persikėlusį į devynioliktą amžių ir tapusį Reikjaviko meru – ilgi plaukai, barzda, solidus senamadiškas kostiumas. Daina „Eg A Lif“ - lėto tempo, bet su pakiliu priedainiu ir sukelianti prisiminimus apie 2009-uosius, kai panašią formulę pasirinkusi islandų atlikėja Yohanna finale liko antra.

Graikai „Koza Mostra“ su folkloro scenos veteranu Agathonu Iakovidžiu įrodinėjo, kad šioje valstybėje net ir per krizę visai linksma – dainą „Alcohol Is Free“ sijonuotų muzikantų komanda atliko taip, kad kojos prie televizorių turėjo pačios kilnotis. Kūrinio ir pasirodymo nuotaiką buvo galima apibūdinti kaip smagų chaosą.

Azerbaidžanietis Faridas Mamedovas per dvi savaites Malmėje surengė bene profesionaliausią reklamos kampaniją – prieš kameras sportavo, glėbesčiavosi su brite Bonnie Tyler ir pagarsėjo kaip itin padorus, nerūkantis, negeriantis vaikinas, kurio į žentus norėtų kiekviena motina. Užsienio kompozitorių sukurtą dramatišką baladę „Hold Me“ jis praturtino šou, kurį sukūrė su ryškiausiomis „Eurovizijos“ žvaigždėmis dirbęs graikas Fokas Evangelinosas – dainavo ant ir šalia stiklo dėžės, kurioje raitėsi Farido širdyje siautėjančius jausmus simbolizuojantis šokėjas.

Ukrainietės Zlatos Ognevič pasirodymas – vienas daugiausiai aptariamų „Eurovizijoje“. Į sceną ją atneša pasakų herojaus kostiumu aprengtas 244 centimetrų milžinas – didžiąją dalį laiko užkulisiuose jis praleido miegodamas ant specialiai jam atgabento čiužinio greta persirengimo kambario. Su sudrėkintu rankšluosčiu ant galvos – atrodo, milžinas šiek tiek negalavo. Į sceną jo ant rankų atnešta smulkutė Zlata dramatišką dainą „Gravity“ dainavo, pastatyta ant akmens. Migla, plaukianti ant scenos grindų, už nugaros rodomas pasakų miškas – atrodo, ukrainiečiai nusipirko visus įmanomus scenos efektus ir, kaip juokaujama užkulisiuose, už juos sumokėjo lagamine atsivežtais grynaisiais.

2011-aisiais po 14 metų pertraukos į „Euroviziją“ grįžusiai Italijai dainininkas Raphaelis Gualazzi tada iškovojo antrą vietą. Jis norėjo šaliai atstovauti ir šįmet, tačiau San Remo festivalyje buvo nuspręsta kitaip — išrinktas 24-erių M. Mengoni, atlikėjas, 2009-aisiais laimėjęs trečią itališkojo šou „X Faktorius“ sezoną. Dainininkas scenoje vilkėjo klasikinį kostiumą ir klausytojus bandė papirkti savo balsu. Italui internete palaikymą išreiškė ir garsus tenoras Andrea Bocellis. Sėkmės „Eurovizijoje“ atveju Italija dainų konkursą kitais metais žada rengti Turine.

Su geriausiais Norvegijos elektroninės muzikos atlikėjais dirbanti dainininkė Margaret Berger žadėjo žiūrovus „pamaitinti savo meile“. Tiesa, įvaizdis nekvepėjo šokių aikštelių mada – dainą „I Feed You My Love“ norvegė dainavo, vilkėdama aptemptą blizgančią šviesią suknelę ir daug kam užminė mįslę, kodėl gana standartinio skambesio kūrinys vadinamas vienu pusfinalio favoritų.

Gruzinų duetas „Nodi & Sophie” scenoje atrodė lyg jaunavedžių pora, kažkodėl apie savo tuoktuves dainuojanti su liūdesiu. Pernai laimėjusios dainos „Euphoria“ autorius švedas Thomas Gsonas jiems parašė baladę „Waterfall“, kuri turėjo suvirpinti jautrias sielas – jei tikėtume „Eurovizijos“ specialistais, šiai dainai iš anksto buvo nutiestas raudonas kilimas į finalą. Kad įspūdis būtų stipresnis, buvo panaudotas žiežirbų lietus, prieš porą metų padėjęs pergalę išplėšti Azerbaidžanui.

Juodu odiniu kostiumu pasipuošęs airis Ryanas Dolanas užbaigė finalą. Jis traukė pagal visas šių dienų diskotekų madas sukurtą hitą „Only Love Survives“. Scenoje jam talkino kūną ornamentais išsidažę šokėjai, populiariojo šokių šou „Riverdance“ būgnininkas Nicky Bailey ir dvi pritariančiosios vokalistės.

Po visų 26 numerių Malmės arenoje, kaip ir buvo galima tikėtis, į sceną žengė jos šeimininkė, praėjusių metų laimėtoja Loreen. Didžiuliuose LED ekranuose pasirodė nespalvota jos nuotrauka, o galiausiai iš dūmų debesies išlindo ir pati atlikėja. Kontrastingą sceninė įvaizdį pasirinkusi dainininkė vilkėjo juodą suknelę, kurią vėliau pakeitė balta. Scenoje ji užtraukė naują savo dainą, kuri galiausiai nepastebimai perėjo į 2012 metų hitą „Euphoria“.

Galiausiai nuskambėjo ir daugeliui pažįstamas legendinės švedų grupės ABBA kūrinys "Winner takes it all" kurį atliko Sarah Dawn Finer.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.