„Eurovizijos“ finalistų apžvalga: su kuo teks susirungti A. Pojaviui?

Nors Andrius Pojavis ne kartą yra sakęs, kad jam visiškai nesvarbu, kokią vietą jis užims „Eurovizijos“ konkurse, vis dėlto likus paskutinėms akimirkoms iki nacionalinio dainų konkurso finalo nesijaudinti kažin ar įmanoma. Lietuvai atstovaujantis atlikėjas į šeštadienio vakarą į sceną Malmėje žengs antras, iškart po aršios rokerės įspūdį kuriančios prancūzės pasirodymo.

Šeštadienį vyksiančiame "Eurovizijos" finale Andrius Pojavis apsirodys antras.<br>J. Stacevičius
Šeštadienį vyksiančiame "Eurovizijos" finale Andrius Pojavis apsirodys antras.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 18, 2013, 5:32 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:51 PM

Po A. Pojavio savo sugebėjimus scenoje rodys dar 24 šalių atstovai. Likus vos kelioms valandoms iki „Eurovizijos“ finalo, portalas lrytas.lt siūlo dar kartą atidžiau susipažinti su A. Pojavio konkurentais.

Retas kuris panašiuose konkursuose nori koncertuoti pirmas, tačiau taisyklės yra taisyklės. Šįkart finalinę kovą teks pradėti be konkurso į „Euroviziją“ patekusiai prancūzei. Ji savo numerio, kaip ir Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos ir Ispanijos atstovams dar nespėjo pristatyti dainų konkurso žiūrovams – tai bus pirmasis jos pasirodymas Švedijoje vykstančiame konkurse. Amandine Bourgeois kuria aršios rokerės įspūdį, todėl nereiktų nustebti, jei jos pasirodyme bus ir energingo lakstymo po sceną, ir galvos kratymo.

Per antrąjį pasirodymą lietuviai laikys kumščius – tai A. Pojavio konkursinis numeris. Iškart po jo į sceną žengs 24-ąjį gimtadienį netrukus švęsianti Moldovos atstovė Aliona Moon su daina „O mie“. Moldova į „Euroviziją“ šįmet siunčia tuos pačius atlikėjus, kaip ir pernai. Tiesa, įvyko rokiruotė. Pernai Baku vykusiame konkurse dainininkė Aliona buvo šios šalies atstovo Pašos Parfenio pritariamoji vokalistė. Šįmet jie susikeitė vaidmenimis. „O mie“ — jausminga meilės daina. Atrankoje Aliona ją atliko angliškai, tačiau „Eurovizijai“ pasirinktas variantas rumunų kalba.

Ketvirtuoju numeriu pasirodys itin didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukusi Suomijos atstovė Krista Siegfrids su daina „Marry Me“ ir atviru homoseksualumo demonstravimu. „Gyvenimas yra vienas didelis vakarėlis. Jame — džiaugsmas, nutrūktgalviškumas, laisvė ir visos vaivorykštės spalvos“, — sakė 27-erių atlikėja. Krista klausytojus pavergia lengvai įsimenamomis dainomis ir ekstravagantiškais pasirodymais. Ši patrakusi atlikėja yra ir talentinga aktorė. Ji yra vaidinusi Švedijos ir Suomijos miuzikluose.

Ispanai į sceną kils su muzikos mokytojų suburta grupe ESDM. Maloni ausiai, tačiau ne itin įsimenanti šios grupės „eurovizinė“ daina sulaukė gausaus palaikymo – tarp maždaug tūkstančio į trečiadienį vykusį renginį atėjusių žiūrovų buvo ir būrelis ispanų, išskleidusių savo vėliavą. Trumpo pasirodymo pabaigoje visa minia sudainavo „happy birthday“ – tuomet gimtadienį šventė grupės gitaristas Davidas Feito.

Aštuoniolikmetis Belgijos atstovas Roberto Bellarosa pasirodys su daina „Love Kills“. Kaip ir Rusijos atstovė jis 2012-aisiais tapo TV šou „Balsas“ laimėtoju — tik belgiškosios jo versijos, kurią, žinoma, stebėjo mažiau žiūrovų. Belgai nesuko galvos — visuomeninis transliuotojas dar lapkritį nusprendė, kad į konkursą vyks būtent Roberto. Vienas iš konkursinės dainos „Love Kills“ autorių yra britas Iainas Jamesas, rašęs hitus Craigui Davidui, „One Direction“, Emeli Sande ir kitoms ryškiausioms Didžiosios Britanijos žvaigždėms.

Po jo ateis estų eilė. Dainininkė Birgit estiškai atliks kūrinį „Et uus saaks alguse“, kurio pavadinimas lietuviškai reiškia „Nauja pradžia“. 24-erių Birgit — Estijoje gerai žinoma konkurso „Estija ieško superžvaigždės“ laimėtoja. Jos diskografijoje — trys albumai, atlikėja yra pasižymėjusi pergale Italijos kultūros festivalyje „L’Olivo d’Oro“ ir atlikusi vaidmenį miuzikle „Muzikos garsai“. 2010-aisiais ji buvo išrinkta Estijos metų atlikėja. „Eurovizijos“ atranką dainininkė įveikė trečiuoju bandymu. Įdomu tai, kad ji į sceną žengs būdama nėščia.

Baltarusijos „Eurovizijos“ atranka antrus metus iš eilės primena meksikietišką TV serialą. Pernai atranką laimėjo A. Lanskaja, tačiau šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka įtarė sąmokslą ir įsakė atlikti tyrimą. Tyrėjai nustatė, kad balsavimas suklastotas, tad į konkursą išvyko grupė „Litesound“. Šįmet 23-ejų Aliona vis dėlto siunčiama į „Euroviziją“, bet ir šįsyk neapsieita be nesklandumų. Nors dar pernai gruodį Aliona atranką laimėjo su daina „Rhythm Of Love“, vėliau buvo nuspręsta, kad šis kūrinys nepakankamai geras, todėl šių metų kovą Baltarusijos visuomeninės televizijos iniciatyva buvo pakeisti planai — Malmėje atlikėja dainuos užsienio autorių kūrinį „Solayoh“.

Nuolat besišypsantis 23-ejų Maltos atstovas Gianluca Bezzina dažniau nei dainininku yra pavadinamas gydytoju. Tai tikroji jo profesija. O muzika, kaip jis pats sako, yra puiki darbo pertrauka. Vis dėlto darbą ligoninėje, regis, jam puikiai sekasi derinti su dainavimu — Gianluca yra populiarėjančios indie fanko stiliaus grupės „Funk Initiative“ vadovas. Muzikos kelią Gianluca pradėjo nuo grojimo akordeonu, vėliau ėmė dainuoti labdaros koncertuose. Jį įkvepia amerikiečių atlikėjas Johnas Mayeris. Dainuojantis gydytojas taip pat žavisi bažnytinės muzikos atlikėju amerikiečiu Chrisu Tomlinu. Gianluca yra užaugęs septynių muzikai gabių vaikų šeimoje.

Rusijos atstovė Dina Garipova, dainuosianti dainą „What If“, savo gimtojoje šalyje yra lyginama su britų dainininke Adele, su ja nori dirbti populiariausi prodiuseriai, jai žadama tarptautinė karjera, nors prieš porą metų apie merginą iš vos 100 tūkstančių gyventojų turinčio Zelenodolsko mažai kas buvo girdėjęs. „Ką ten prieš porą metų. Jei prieš pusmetį kas būtų pasakęs, kad dainuosiu „Eurovizijoje“, niekaip nebūčiau patikėjusi“, — duodama interviu „Lietuvos rytui“ nusijuokė prieš porą savaičių Lietuvoje viešėjusi žurnalistikos studentė Dina. Pernai gruodį net 927 tūkstančiai žiūrovų skambučių įtvirtino atlikėjos triumfą Rusijos TV šou „Balsas“, kur jos mokytojas buvo estrados veteranas Aleksandras Gradskis.

Taip pat be konkurso į finalą patekusi vokiečių grupė „Cascada“ – gerai žinomi Europos šokių muzikos pasaulyje. Kolektyvas turi nemažai gerbėjų ir Švedijoje. Michaelo Jacksono kūrinį iš britų „topų“ viršūnės išstūmusi daina „Evacuate The Danceflo“ buvo pasitikta karštais plojimais, jų netrūko ir nuo švedės Loreen dainos „Euphoria“ išmaniai nusirašytam (vokiečių muzikologų tvirtinimu) „euroviziniam“ kūriniui „Glorious“.

Armėnų kolektyvas „Dorians“ su daina „Lonely Planet“ ketina užburti dainų konkurso žiūrovus. „Esame roko grupė, grojanti tikrąją septintojo dešimtmečio muziką“, — taip prisistato 2008 metais susikūrusi penkių vaikinų grupė, kuri šiuo metu yra bene populiariausia Armėnijoje.  Jos vokalistas 25-erių Goras Sujyanas nusprendė tapti muzikantu išgirdęs grupės „Led Zeppelin“ dainą „Stairway To Heaven“. Nuo šios grupės perdirbinių atlikėjai ir pradėjo muzikos kelią. Netrukus jie ėmė kurti ir savo dainas. „Dorians“ 2010 metų rugsėjį Jerevane koncertavo vienoje scenoje su buvusiu grupės „Deep Purple“ vokalistu britu Glennu Hughesu ir garsiu amerikiečių klavišininku Dereku Sherinianu. 2011-aisiais „Dorians“ išleido pirmą savo albumą „Fly“.

Olandija „Eurovizijos“ pusfinalio barjero nėra įveikusi nuo 2004-ųjų, tačiau šiais metais šalis pasiryžusi pakeisti šią situaciją. Į pagalbą valstybė pasitelkė Anouk Teeuwe — 37-erių dainininkę, kuri yra išleidusi aštuonis albumus ir ne vienu kūriniu pelniusi daugelio Europos šalių klausytojų dėmesį. Didžiausias atlikėjos hitas — 1997-aisiais išleista daina „Nobody’s Wife“. Dainininkė Olandijos atstove „Eurovizijoje“ tapo be konkurso — ją atlikti šios užduoties pakvietė šalies visuomeninis transliuotojas.

33-ejų Rumunijos operos žvaigždė Cezaris Florinas Ouatu laikomas vienu talentingiausių savo kartos atlikėjų šalyje. Jis dainuoja itin retu aukščiausiu vyrų operiniu balsu — kontratenoru. Muzikantų šeimoje gimęs Cezaris nuo šešerių groja pianinu, vaikystėje lankė chorą. 2001 metais jis įstojo į prestižinę konservatoriją Milane, o 2004-aisiais ją baigė aukščiausiu įvertinimu. Tai buvo sėkmingos operos dainininko karjeros pradžia. Jis yra laimėjęs daugelį Rumunijos muzikinių apdovanojimų bei tarptautinių konkursų, koncertuoja su Europoje žinomais dirigentais.

Didžiajai Britanijai šiemet taip pat pavyko dalyvauti be konkurso. Jai atstovaus 61-erių britų veteranė Bonnie Tyler su daina „Believe In Me“. Pirmojoje perklausoje ji pasirodė ne taip, kaip galbūt daug kas tikėjosi. Dainininkė nuvylė ne tik pasirodymo trukme. Girgždantis jos balsas skambėjo taip silpnai, kad sukėlė rimtų abejonių dėl britų pasirinkimo – nors Bonnie per kelis karjeros dešimtmečius ir subūrė nemažą gerbėjų armiją.

Mažai kas tikisi, kad Švedija antrą sykį iš eilės gali laimėti, bet dalyvauti norėjo daug žinomų artistų — pakeliui į konkurso finalą krito buvęs grupės „Bodies Without Organs“ vokalistas Martinas Rolinski ir į sceną grįžusi grupė „Army Of Lovers“. Daugiausia žiūrovų ir komisijos balsų pelnė 22-ejų R. Stjernbergas. Dainininkas išgarsėjo šešiolikos — kai laimėjo konkursą, kuriame buvo renkami naujos vaikinų grupės nariai. Grupėje, pavadintoje „What’s Up“, su Robinu dainavo ir Ericas Saade — atlikėjas, kuris 2011-aisiais „Eurovizijoje“ užėmė trečią vietą. 2011-aisiais R.Stjernbergas dalyvavo TV talentų konkurse „Dievaitis“ ir užėmė antrą vietą.

29 metų vengrų atlikėjas, kurio tikrasis vardas yra Alexas Márta, net nesvajojo galintis iškovoti teisę atstovauti savo šaliai „Eurovizijoje“. Vis dėlto nacionalinėje atrankoje jis pranoko savo šalies talentų šou žvaigždes. Nuo penkiolikos metų kompiuterinėmis programomis vaikinas pradėjo rašyti savo pirmuosius muzikos kūrinius. Mokydamasis mokykloje, o vėliau ir studijuodamas universitete atlikėjas buvo grupių „Love Story Bar“ bei „My Gift To You“ narys. Vos prieš metus Alexas nusprendė siekti solinės karjeros. Dabar Alexas dirba žurnalistu ir yra žurnalo „Tattoo Magazine“ redaktorius.

Nors „Eurovizijos“ gerbėjai kone choru tvirtina, kad šių metų dainų pasirinkimas — skurdus, o nugalėtojo nuspėti neįmanoma, lažybų bendrovės spėja, kad kitais metais konkursas vyks Kopenhagoje. Pagyvensim — pamatysim, tačiau dvidešimtmetė E. de Forest tikrai atrodo nusiteikusi rimtai, prikūrusi reklamos istorijų ir besinerianti iš kailio, kad pateisintų sudėtas viltis. Būdama keturiolikos ji pradėjo gastroliuoti su škotų muzikantu Fraseriu Neillu. Jau tada į sceną ji mėgo eiti basomis, šis įprotis išliko iki šiol. Tikruoju karjeros proveržiu tapo Emmelie dalyvavimas „Eurovizijos“ atrankoje — už merginos atliekamą dainą balsavo daugiau nei pusė TV žiūrovų. Ši pergalė dainininkei pelnė sutartį su įrašų verslo gigantu „Universal“ — šį mėnesį pasirodo debiutinis jos albumas.

Pirmą kartą nuo 1997-ųjų Islandijos atstovas „Eurovizijos“ scenoje dainuos gimtąja kalba. Dainos pavadinimas turi dvi reikšmes: „aš turiu gyvenimą“ ir „aš gyvenu“. Tai lyriškas kūrinys, kurio pirmieji akordai primena garsiąją Rufuso Wainwrighto „Hallelujah“. Melancholiško balso 23-ejų dainininkas E. Ingi Gunnlaugssonas dainuoti pradėjo darželyje, o būdamas vienuolikos jau rengdavo pasirodymus pusantro tūkstančio gyventojų neturinčiame gimtajame žvejų miestelyje. Simboliška — „Eurovizijai“ skirtos dainos klipe atlikėjas plaukioja žvejų laivu, skrodžia pagautą žuvį, įkrinta į vandenį ir išsigelbsti. E. Ingi groja gitara, pianinu ir savo šalies teatruose yra vaidinęs Jėzų miuzikle „Jėzus Kristus — superžvaigždė“.

Regis, Azerbaidžanas yra atradęs „Eurovizijos“ sėkmės formulę. Prieš penkerius metus konkurse debiutavusios šalies atlikėjai žemesnės nei 8 vieta finale nėra užėmę. 21 metų F. Mammadovas yra lankęsis Lietuvoje — jo daina skambėjo „Chorų karuose“ (TV3). Būdamas aštuonerių F.Mammadovas susižavėjo soulu ir džiazu, o per pirmąjį savo pasirodymą atliko Steve’o Wonderio „I Just Called to Say I Love You“. F. Mammadovas užsiima graikų ir romėnų imtynėmis. Polinkį į sportą jis paveldėjo iš motinos, kuri buvo Sovietų Sąjungos gimnastikos vicečempionė.

„Eurovizijos“ senbuviai graikai šiemet į sceną deleguoja šešis vyrukus. Jie dainuoja apie būseną, kuri apima žmogų, smarkiai padauginusį alkoholio. Kūrinyje pasakojama apie kovą mėginant rasti kelią namo. „Neaprėpiamoje gero viskio jūroje plūdurai mes esame, kurie nebus rasti“, — tokie žodžiai skamba populiaraus atlikėjo 58-erių Agathono Iakovidžio ir grupės „Koza Mostra“ dainoje. Tačiau jos lyderis Ilias Kozas tvirtina, kad daina turi gilesnę prasmę — ji apie sunkią Europos ir ypač Graikijos ekonominę bei politinę padėtį. Tokie paaiškinimai grupės gerbėjams socialiniuose tinkluose kelia šypsenas.

Zlata Ognevič Ukrainos atrankoje jėgas bandė 2010 ir 2011 metais, tačiau išsvajoto konkurso durys atsivėrė šįmet. 27-erių atlikėja gimė Murmanske, tačiau vaikystėje su tėvais persikraustė į Krymą. Čia jos svarbiausi pomėgiai buvo dainavimas ir nardymas jūroje. Sakoma, kad ši aistra padeda dainininkei ir scenoje — nardydama ji taip išmoko sulaikyti kvėpavimą, kad dabar gali penkias ar šešias sudėtingas natas sudainuoti neatsikvėpdama. Zlata turi puikią palaikomąją komandą — kūrinį „Gravity“ parašė Michailas Nekrasovas, aranžavęs 2004-aisiais konkursą laimėjusią Ruslanos dainą „Wild Dances“, ir Karenas Kavalerianas, antrą vietą užėmusio Dimos Bilano hito „Never Let You Go“ bendraautoris.

2011-aisiais po 14 metų pertraukos į „Euroviziją“ grįžusiai Italijai dainininkas Raphaelis Gualazzi tada iškovojo antrą vietą. Jis norėjo šaliai atstovauti ir šįmet, tačiau San Remo festivalyje buvo nuspręsta kitaip — išrinktas 24-erių M. Mengoni, atlikėjas, 2009-aisiais laimėjęs trečią itališkojo šou „X Faktorius“ sezoną. Dainininkas, puikiai įvaldęs ir garso režisieriaus amatą, yra išleidęs du albumus, kurie tapo auksiniai ir platininiai, 2010-aisiais laimėjo MTV Europos apdovanojimą. Dar prieš šešerius metus Romoje barmenu ir vestuvių muzikantu dirbęs Marco dabar — viena ryškiausių Italijos žvaigždžių.

Įspūdinga šviesiaplaukė 27-erių Norvegijos atstovė M. Berger žada „Eurovizijos“ žiūrovus pamaitinti savo meile. Toks yra jos dainos pavadinimas. Lažybų bendrovės Norvegijai šiemet prognozuoja pergalę pusfinalyje bei nemažus šansus nugalėti finale. Gal M. Berger pavyks pakartoti 2009 metais konkurse nugalėjusio Alexanderio Rybako rekordą? Tuomet jis surinko daugiausia taškų per visą „Eurovizijos“ istoriją — 387. Populiarumu Norvegijoje nuo A. Rybako neatsiliekanti M. Berger išgarsėjo užėmusi antrą vietą TV šou „Norvegijos dievaitis“.

Šiemet Gruzijos atstovus „Eurovizijoje“ rinko ne žiūrovai, o vertinimo komisija. 26-erių N. Tatišvilio ir 29-erių S. Gelovani gyvenimo aprašymai — įspūdingi. Jie ne kartą yra iškovoję prizines vietas įvairiuose tarptautiniuose ir savo šalies muzikos konkursuose. Atlikėjai yra puikūs draugai, tad jau susidainavę. „Eurovizijos“ scenoje duetas atliks kūrinį „Waterfall“, kurio vienas autorių yra švedų kompozitorius Thomas Gustafssonas, parašęs praėjusių metų dainą nugalėtoją „Euphoria“.

Pernai Airija jau ruošė šampaną, įsitikinusi, kad antrus metus iš eilės į konkursą pasiųstas dvynių duetas „Jedward“ laimės „Euroviziją“. To neįvyko, tačiau Airijos užmojai nesumažėjo. Daugiausia kartų istorijoje — net septynis — konkursą laimėjusi šalis pergalės laukia ir šįmet. Šalies vėliavą neša 27-erių dainininkas R.Dolanas, kuris yra ir kūrinio „Only Love Survives“ bendraautoris. Ryanas jau yra apšildęs ne vienos žvaigždės koncertą — tarp jų ir minėto dueto „Jedward“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.