Nematoma „Eurovizijos“ pusė: pietūs „McDonald’s“ restorane ir chaosas užkulisiuose

„Eurovizijos“ traukiniui išriedėjus iki kitų metų, „TV antena“ primena tai, kas šiame konkurse lieka už kadro. Kuo didžiausias Europos muzikos renginys įsiminė tiems, kurie jį stebėjo iš užkulisių?

“Eurovizijos” laimėtoja E.de Forest išliko santūri ir draugiška, nors dėl iš anksto jai prognozuojamos pergalės nuo ne vieno konkurento į jos pusę sklido šaltukas.<br>R. Zilnys
“Eurovizijos” laimėtoja E.de Forest išliko santūri ir draugiška, nors dėl iš anksto jai prognozuojamos pergalės nuo ne vieno konkurento į jos pusę sklido šaltukas.<br>R. Zilnys
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas")

May 26, 2013, 1:13 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:20 AM

Ekologija. Malmė — tikras žaliųjų rojus. Ir ne, čia nekalbama vien apie atliekų rūšiavimą, kuris skandinavams šiaip yra elementari kasdienio elgesio norma.

Specialiame laikraštuke, kurį miesto valdžia išleido „Eurovizijai“, buvo raginama bet kur neišmesti obuolių graužtukų, nes iš jų galima gaminti biokurą.

Po dešimtmečio miestas tikisi visą reikalingą energiją gauti tik iš atsinaujinančiųjų šaltinių. Buvo reklamuojama, kad ir visa šiai „Eurovizijai“ surengti reikalinga elektra pagaminta tokiu būdu, nors tuo iš visos Europos susirinkę delegatai smarkiai abejojo.

Visiems dainininkams ir žurnalistams buvo išdalytos žalios gertuvės su užrašu „Malmė — žaliasis Europos kambarys“.

Pabrėžta, kad iš čiaupo bėgantis vanduo Švedijoje — bene švariausias pasaulyje. Daugybė čiaupų buvo įrengti spaudos centro viduryje — pasiėmę gertuves žurnalistai bet kada galėjo numalšinti troškulį.

Suvenyrai. Pamažu blėstantis, bet vis dar populiarus paprotys — į „Euroviziją“ atsivežti kuo daugiau įvairių suvenyrų, kurie neva turėtų pelnyti žurnalistų ir komentatorių palankumą, — buvo demonstruojamas ir šįmet.

Jau plačiai nuskambėjo polėkis, kuriuo iš „eurovizininkų“ minios išsiskyrė baltarusė Aliona Lanskaja — pasakojama, kad jos prodiuseriai ir rėmėjai vien saldumynų į kelionę įdėjo už daugiau nei pusę milijono litų.

Šokoladiniai zefyrai, mažiausiai penkių rūšių saldainiai, puodeliai, skarelės, staltiesėlių rinkiniai, keturių skirtingų dydžių marškinėliai, džemperiai su blizgančiais užrašais, magnetukai šaldytuvui, bloknotai, šokolado plytelės, didžiuliai meduoliai, du skirtingo dizaino suvenyriniai maišeliai, keisti išlankstomi kubai ir pusantro kilogramo sveriantys krištoliniai rutuliai, skirti prispausti dokumentams, — viskas, žinoma, pažymėta Alionos atvaizdu arba bent jau jos dainos pavadinimu.

Tokias gėrybes tonomis į Švediją gabeno Baltarusijos delegacija. Sunkvežimis su Alionos atvaizdu papuoštais degtinės buteliais buvo sulaikytas pasienyje — švedai nusprendė, kad to jau per daug, ir paprašė susimokėti didelius muito mokesčius. Baltarusiai nutarė, kad apsieis ir be degtinės.

Kitų šalių užmojai dažniausiai apsiribojo savo atstovų kompaktinėmis plokštelėmis, tačiau airis Ryanas Dolanas ir suomė Krista Siegfrids dalijo saldainių dėžutes, maltietis Gianluca atspausdino laikraštį su komiksu apie savo dainą ir pagamino saldainius, ant kurių kiekvieno išspausta vis kita jo kūrinio frazė. Rumunas Cezaris bandė pamaloninti USB atmintinėmis ir bloknotais su savo atvaizdu. Estė Birgit — šokolado plytelėmis.

Klausimai, ar Lietuva tikrai šįmet nieko neturi, išūžė ausis — atrodo, kai kuriems „Euroviziją“ aprašantiems kolegoms dainos vertė iš tiesų tolygi įteiktų dovanų skaičiui.

Lietuvos ambasadorius Švedijoje Eitvydas Bajarūnas galėjo džiaugtis gavęs vienintelį Andriaus Pojavio atsivežtą suvenyrą — gitaros dėkle per klaidą į Švediją atkeliavusį albumo „Aštuoni“ egzempliorių. Mainais Andrius iš jo gavo dėžutę saldainių ir knygą.

Chaosas. Kiek gerai švedai susitvarkė su transliacija ir scenos reikalais, tiek jie susimovė užkulisiuose — tokia nuomonė vyravo nuskambėjus paskutiniams finalo akordams.

Įvairių šalių delegacijos keikėsi kasdien. Lietuviai po vienos repeticijos sužinojo, kad į ją būtina ateiti nusigrimavus, nors prieš tai buvo pranešta kitaip. Atvykę į užkulisius, kartą turėjo dešimt minučių laukti, kol ten dirbantys savanoriai karštligiškai aiškinosi, kur turėtų būti mūsiškiams skirtas persirengimo kambarys.

Prieš vieną iš repeticijų lietuviai apskritai nesulaukė į ją nuvežti turinčio autobuso. Po pusvalandžio skambučių švedai prisipažino nežinantys, kur tas autobusas apskritai yra. Nuo pavėlavimo į repeticiją išgelbėjo tame pačiame viešbutyje įsikūrę airiai — pasiūlė į Malmės areną važiuoti su jais.

Dar labiau nustebino interneto trikdžiai — prieš finalą ryšys sutriko ir užkulisiuose, ir spaudos centre. Technologijų pažanga pasigirti galintys švedai tik gūžčiojo pečiais.

Praeitis. Kitaip nei prieš metus Baku, Malmėje nebuvo iki žemės lankstomasi kelių ankstesnių „Eurovizijų“ laimėtojams. Jau buvo tapę įprasta užkulisiuose pamatyti Dimą Bilaną ir Alexanderį Rybaką, kurie konkurse rengdavo ir spaudos konferencijas, pristatydavo savo naujus darbus. Šįmet nesimatė nei jų, nei vokietės Lenos.

Azerbaidžaniečių dueto „Ell & Nikki“ narys Eldaras Gasimovas atvyko į konkursą, tačiau jame dalyvavo kaip paprastas žiūrovas ir šiek tiek padėjo reklamuoti šių metų Azerbaidžano dalyvį Faridą Mammadovą.

Serbė Marija Šerifovič prieš finalą su paprastais mirtingaisiais stovėjo eilėje prie žurnalistų įėjimo į spaudos centrą.

Daugiau dėmesio gavo tik pernykštė „Eurovizijos“ laimėtoja Loreen, kurios dėka konkursas šįmet surengtas Švedijos. Ji buvo pakviesta kaip ypatinga viešnia pasirodyti ir konkurso pusfinalyje, ir finale. Beje, tiesiai iš „Eurovizijos“ finalo scenos Loreen lėkė į Malmės gėjų klubą — ten jos laukė koncertas.

Milžinas. Ryškiausia figūra „Eurovizijos“ užkulisiuose neabejotinai buvo ne danė Emmelie de Forest, kuriai iš anksto prognozuota pergalė, o JAV gyvenantis ukrainietis Igoris Vovkovinskis.

244 cm ūgio vyras, avintis 62-ojo dydžio batus, negalėjo ramiai iškišti nosies iš persirengimo kambario — jį iškart užpuldavo kitų šalių atstovai, pageidaujantys kartu nusifotografuoti.

Švelniuoju milžinu ir Šreku užkulisiuose pramintas vyras ukrainietės Zlatos Ognevič pasirodyme atliko ryškų, nors ir epizodinį vaidmenį — perrengtas pasakų personažu pusfinalyje ir finale įnešė atlikėją į sceną.

„Noriu gyventi Los Andžele ir tapti aktoriumi“, — sakė be akcento angliškai kalbantis ukrainietis, nuo mažens gyvenantis JAV. Gali būti, kad „Eurovizija“, kurią stebėjo per 120 milijonų žiūrovų, jam atvers tokias galimybes.

Tiesa, iš šalies atrodė, kad vyrui išties nelengva — per pertraukas tarp repeticijų jis užkulisių koridoriuje gulėjo ant didžiulio čiužinio, kaktą vėsindamas šlapiu rankšluosčiu.

Pramogos. Pirmą viešnagės „Eurovizijoje“ savaitę visi atlikėjai turi keletą laisvų dienų — taip sudėliotas konkurso repeticijų grafikas. Laisvas laikas skiriamas pažinčiai su miestu, kuriame vyksta konkursas.

Prabanga. Malmės centre esantis greitojo maisto restoranas „McDonald’s“ po šio konkurso gali ant sienos išsikabinti plakatą „Čia valgė „Eurovizijos“ žvaigždės“.

Kiaurą parą veikiančioje užkandinėje naktimis sėdėdavo kone pusė konkurso dalyvių — mieste, kuriame pavalgyti nėra pigu, atlikėjai iš Rytų ir Pietų Europos nespjaudavo į galimybę sutaupyti ir užkrimsti mėsainių.

Lietuvis A. Pojavis lankėsi už valandos kelio nuo Malmės esančiame „švediškame Stounhendže“ — apžiūrėjo prieš pusantro tūkstančio metų iš akmenų sudėliotą laivą. Taip pat pamatė futbolininko Zlatano Ibrahimovičiaus vaikystės kiemą ir jame įrengtą futbolo aikštę.

Tačiau daugumos šalių atstovų nuomonė sutapo — Malmė nėra tas miestas, kuris galėtų pakerėti turistus. Kai kurių šalių atstovai ekskursijas apskritai iškeitė į ramius pasivaikščiojimus po miestą ar miegą.

Veteranė ir išsišokėlė. Skirtingos, bet vienodai paikai besielgiančios — taip buvo įvertintos užkulisiuose šmėžuojančios suomė Krista Siegfrids ir britė Bonnie Tyler.

Pirmoji reikia nereikia lakstė su sceniniais apdarais — puošnia vestuvine suknele. Siuntė bučinius vyrams, repetavo koridoriuose, prie persirengimo kambario durų prikalė lėlę, aprengtą vestuviniais drabužiais. Viskas, įskaitant ir lesbietišką bučinį pasirodymo pabaigoje, — dėl dainos „Marry Me“ („Vesk mane“). Finale užėmė 24-ą vietą.

61 metų B. Tyler į kairę ir į dešinę plėšė savo hitų priedainius, bandė elgtis jaunatviškai, flirtavo ir atrodė kaip savo pačios karikatūra — teko išgirsti du skirtingų šalių „Eurovizijos“ dalyvius kertant lažybų, kad veteranės veidas pripūstas botulino. Finale liko 19-oji.

Nuogybės. Dviejų „Eurovizijos“ dalyvių pikantiškos nuotraukos prieš pat konkursą sklido socialiniuose tinkluose. Vokiečių grupės „Cascada“ vokalistė Natalie Horler yra nuoga pozavusi žurnalui „Playboy“, o prancūzė Amandine Bourgeois be drabužių pernai nusifilmavo vaizdo klipe „Incognito“. Jos pasirodymas „Eurovizijoje“ taip pat buvo vadinamas švelnia pornografija — prancūzė buvo apsirengusi, bet filmavimo planai, iš arti rodomi pirštai, lūpos, kūną glostančios rankos kūrė įspūdį, kad atsidūrei striptizo klube.

Galimybė pasigėrėti visomis dainininkių grožybėmis nepadėjo — prancūzė finale liko 23-ioji, vokiečiai — 21-ieji. Pusnuogis reklaminėms nuotraukoms pozavęs Azerbaidžano dainininkas ir imtynininkas F. Mammadovas pakilo į antrą vietą. Atrodo, apsinuoginę vyrai konkurse turi daugiau šansų nei moterys.

Laimėtoja. Danei E. de Forest teko atlaikyti nemenką spaudimą. Tai, kad dainininkė iš anksto buvo kone viešai paskelbta laimėtoja, iš jos atėmė kitų dalyvių simpatijas. Kalbinami jie kone vieningai šlovino olandės Anouk dainą ir linkėjo šiai artistei sėkmės. Gal todėl, kad Emmelie kūrinys tikrai nėra toks įsimintinas kaip konkursą anksčiau laimėjusių Loreen ar A. Rybako.

Vis dėlto Emmelie išlaikė egzaminą — su visais elgėsi mandagiai, nekrėtė jokių kvailysčių, iš jos nesklido nė menkiausias pasipūtimas. „Danės nebuvo įmanoma neįsimylėti“, — grįžęs iš Malmės pareiškė baltarusių atlikėjos prodiuseris. Dėl šito galima ginčytis, tačiau konkurso nugalėtoja tikrai gali pasigirti ramia ir solidžia laikysena.

Batai. Apie batus uždainavęs ir iš BBC komentatorės grupės „Scissor Sisters“ narės Anos Matronic juos dovanų gavęs A. Pojavis prisiklausė daugybės juokelių apie šią savo teksto eilutę — pavyzdžiui, kad jam rėmimo sutartį rengia žinomi sportinių batelių gamintojai. Tačiau po finalo Lietuvos delegacijoje kai kas atsiduso: „Antrus metus iš eilės „Euroviziją“ laimėjo žmogus be batų. Mes nepataikėme.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.