Startuojančio „Loftas Fest“ rengėjas V. Diawara: „Šis festivalis - pralenkęs laiką“

Šį vakarą Vilniuje prasidės antrasis festivalis „Loftas Fest”. Pernai buvusiose pramoninėse erdvėse festivalį surengęs muzikantas Viktoras Diawara sako, kad prireiks laiko, kol publika įvertins šio renginio žavesį.

„Biudžetas išsipūtė, bet norisi augti ir rodyti kokybę”, – sakė šįmet dvigubai daugiau pinigų „Loftas Fest” dalyvių honorarams išleidęs V.Diawara.
„Biudžetas išsipūtė, bet norisi augti ir rodyti kokybę”, – sakė šįmet dvigubai daugiau pinigų „Loftas Fest” dalyvių honorarams išleidęs V.Diawara.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

May 31, 2013, 12:30 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:32 AM

JAV rimtmenbliuzo žvaigždė Kelis ir „chillwave” stiliaus šviesulys Toro Y Moi, žodžiais nenusakomą muziką kuriantys islandai „FM Belfast” ir „Mum”, prieš porą mėnesių pilnutėlį „Loftą” surinkusi Kanados atlikėja Chinawoman, prancūzų klubų garsenybė Miss Kittin – V. Diawara šįmet pripirko daugiau įžymybių nei pernai.

Prie jų reikia pridėti dar kelias dešimtis atlikėjų ir didžėjų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš keliolikos užsienio šalių. Nuo elektroninės muzikos dueto "Golden Parazyth" iki naujo Jurgio Didžiulio projekto, nuo festivalį šiandien pradėsiančių Lietuvos hiphopo lyderių "G & G Sindikatas" iki grupės "Skamp" 15 metų koncerto - nuo šiandien iki pat vėlaus sekmadienio vakaro net keliose "Loftas Fest" scenose tikrai bus iš ko rinktis.

Nuo šiandien iki pat vėlaus sekmadienio vakaro net keliose „Loftas Fest” scenose tikrai bus iš ko rinktis.

Tačiau pagrindinis skeptikų kartojamas klausimas – ar lietuviai tikrai yra pasiryžę pirmąjį vasaros savaitgalį skirti pramogoms mieste, užuot nešdinęsi prie ežero ar upės? Jis kamuoja ir patį V. Diawarą. Pernai „Loftas Fest” vyko Joninių savaitgalį, šįmet jis nukeltas į vasaros pradžią.

"Skamp" narys ir menų fabriko "Loftas" šeimininkas tiki, kad festivalis turi gražią ateitį - net jei kol kas jo idėja sunkiai skinasi kelią.   

– Sumanymas mieste ant betono rengti vasaros festivalį daug kam atrodo keistas. Nepasigailėjote į tai įsivėlęs?

– Ne, manau, festivalis gali augti. Galbūt mes šiek tiek pralenkėme laiką. Lietuvai tokie renginiai vis dar neįprasti. Žmonės dar nelabai suvokia mūsų koncepcijos – festivalis vyksta ir lauke, ir viduje, yra daug įvairių erdvių.

Visiems festivaliams, kad atsistotų į vėžes, reikia 3–5 metų. Tiek duodu ir mums – dar turime laiko įvairiems išbandymams.

– Tokiems kaip ne itin džiuginantis bilietų pardavimas?

– Taip. Jis dvigubai geresnis negu pernai, ir tai džiugina. Bet aš tikėjausi, kad bilietų bus nupirkta daugiau.

Kita vertus, praėję metai parodė, kad į šį festivalį iš anksto nuperkama tik penktadalis bilietų, dauguma žiūrovų juos perka prie durų. Žiūrėsime, kaip bus.    – Šių metų atlikėjai brangesni nei pernykščio festivalio?

– Taip, artistai kainavo daugiau nei dvigubai brangiau. Bet ir šiaip padaugėjo išlaidų – atsirado dar viena didelė scena. Biudžetas išsipūtė, bet norisi augti ir rodyti kokybę.

– Kuri šių metų žvaigždė brangiausia?

– Amerikietė Kelis.

– Šių metų festivalyje atsirado daugiau skirtingų stilių atlikėjų. Dairotės kuo įvairesnės publikos?

– Jei kalbate apie Kelis, ji programoje atsirado paskutinę minutę. Aš esu jos gerbėjas nuo paauglystės. Šiaip kalbėjomės su britų atlikėju Jamesu Blake’u, bet jis paskutinę sekundę pasirinko kitą renginį. Nieko tokio, pakviesime jį rudenį.

Reikėjo skubiai ieškoti kitos žvaigždės, taip atsirado Kelis. Tai nereiškia, kad dėl jos dalyvavimo mažiau džiaugiuosi.

Nuo 15 metų nuolat lankausi festivaliuose, kuriuose skamba skirtingi stiliai, kuriuose galima atrasti negirdėtų atlikėjų ar būti nustebintam.

Pavyzdžiui, kadaise Vokietijoje, nors ir buvau metalistas, nutempiau draugus pasižiūrėti tuomet dar į aukštumas neiškilusio Robbie Williamso koncerto – man tai buvo atradimas.

Manau, į festivalį reikia eiti ne vien dėl atlikėjo, kurį mėgsti, o ir dėl galimybės ką nors naujo atrasti. Nesikuklinsiu – mano akimis, mūsų programa yra geriausia iš visų Lietuvos festivalių.

– Jūsų kolegė Erica Jennings internete užsipuolė kvietimų prašinėtojus, kuriems šimtas litų už bilietą į trijų dienų festivalį atrodo per daug.

– Taip, ir aš jai pritariu. Norėčiau nusikeikti, bet patylėsiu. Visi bando už dyką pakliūti į svečių sąrašą. Jei įleisčiau visus norinčius pažįstamus, nebūtų vietos žmonėms su bilietais.

Labai keista - atvažiuoja užsienio atlikėjas, į jo koncertą žmonės nusiperka bilietą už 300 litų ir nė nedvejoja. Jei atvežtume Kelis atskiram koncertui, bilietas nebūtų pigesnis nei 80 litų. Čia - krūva atlikėjų, bet 100 litų atseit per brangu.

Aš jau daug dienų nekeliu telefono ragelio - atakos dėl kvietimų vyksta nuo ryto iki vakaro. Gal todėl, kad festivalis Vilniuje - jei vyktų kitame mieste, norinčių už dyką ateiti būtų mažiau. O čia visi vieni kitus pažįsta.   

– Teko matyti, kad festivaliui gaminami specialūs ledai.

– Taip, „Loftas Fest” – ne tik muzika. Kieme šįmet bus ištiesti lynai, kuriais bus galima karstytis kaip nuotykių parke.

Vėl bus kino teatras, meno dirbtuvės, futbolo aikštė su tikra žole, badmintono aikštelė, zona riedlentininkams, konferencija „What’s Next”, kurioje apie kūrybos industrijas, muziką, kiną kalbės pranešėjai iš Lietuvos ir užsienio. Labai daug pramogų, kad būtų ką veikti ir dieną, ir vakare.

 Koncertai, kurių V.Diawara ragina nepraleisti

„The Petebox” iš Didžiosios Britanijos (sekmadienį 21 val. 30 min.). „Man tai buvo atradimas, iki šio festivalio jo nežinojau. Bet šis „beatbox” atlikėjas man yra net geresnis nei šio žanro žvaigždė „Dub FX”.

Islandai „Mum” ir „FM Belfast” (sekmadienį 18 val. 30 min.). „Juos galima statyti po viena vėliava, nors muzika – skirtinga. „Mum” bus puikus pasiūlymas brandesnės muzikos mėgėjams. „Mum” į sceną eis aštuoniese, „FM Belfast” – šešiese, skambesys bus tikrai turtingas.”

Švedai „Supersci” (šeštadienį 23 val.). „Jie jau buvę Lietuvoje, gyvai groja hiphopą. Tikrai turėtų išjudinti publiką. Aš visada stengiuosi pakviesti artistus, kurie madingi, bet groja gyvai. Ši grupė atitinka tokį apibūdinimą.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.