Albumo apžvalga. „Daft Punk“ „Random Access Memories“ (video)

Gali būti, kad tai - svarbiausias šių metų populiariosios muzikos įrašas. Robotų kaukėmis prisidengę prancūzai Thomas Bangalteris ir Guy-Manuelis de Homemas-Christo vėl iš naujo perrašė žaidimo taisykles, sukurdami muziką, kurios kiekviena sekundė pulsuoja išradingumu ir idėjomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 2, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:09 AM

Nuosekliai nupasakoti dueto „Daft Punk“ istoriją ir įtaką šokių muzikai prireiktų bent jau viso dienraščio puslapio. Tad pakaks paminėti tai, kad jau 16 metų, nuo pirmojo albumo „Homework“, ši grupė laikoma neginčytinais elektroninės muzikos meistrais.

Random Access Memories“ dar prieš išleidimą tapo kone madingiausia šio pavasario muzikos pasaulio tema. Buvo sukurta dokumentinių filmukų serija apie prie albumo nagus prikišusius atlikėjus - o tarp jų yra legendinis disko grupės „Chic“ lyderis Nile'as Rodgersas, dainininkas Pharrellas Williamsas, grupių „Animal Collective“ ir „The Strokes“ nariai ir daug kitų įžymybių.

Pirmasis albumą reklamavęs kūrinys „Get Lucky“ - neatremiamą gitaros partiją turinti daina, kuri pasiekė pirmą vietą keliasdešimties šalių „topuose“. Vienas didžiausių šių metų hitų, bet ir be jo albume netrūksta akimirkų, kai norisi isteriškai kvatotis - neįtikėtina, kaip gerai sukurta ši muzika. Jau pasiekta pirmoji vieta JAV ir britų „topuose“ - pelnyta 100 procentų.

Ir tai prasideda nuo pat pirmosios dainos „Give Life Back To Music“, kurioje skamba vizitine kortele tapęs šios grupės „roboto“ balsas. Elektroninę baladę „The Game Of Love“, kuri šiek tiek primena seną hitą „Something About Us“, keičia devynių minučių kūrinys, kuriame ramiu balsu savo susižavėjimo sintezatoriais istoriją pasakoja disko muzikos veteranas Giorgio Moroderis.

Iškraipytas švelnus „The Strokes“ vokalisto Juliano Casablanco balsas ramaus tempo dainoje „Instant Crush“ jau yra pakankamai netikėtas sprendimas, tačiau didžiausia staigmena ir įdomiausias albumo kūrinys - „Touch“. JAV aktorius Paulas Williamsas veda klausytojus per dainą, kuri galėtų būti nužengusi iš Andrew Lloydo Webberio miuziklo „Operos Fantomas“ - jei šis būtų apie kosmosą ir robotus. Su gyvai skambančiais smuikais, vaikų choru ir trimitais - greta sintezatorių ir keistų elektroninių garsų.

Vienintelis priekaištas, kurį sako kai kurie gerbėjai - kad grupė, užuot išradusi kažką visiškai naujo, savo robotų kaukėmis atsigręžė į aštuntojo dešimtmečio disko stilių. Tačiau dėl to pykti - nerimta. 2013-aisiais muzikos pasauliui sulaukė stebuklo, prieš kurį nublanksta visa kita. Jį sutvėrė du vyrai su kaukėmis, kurie nelepina klausytojų naujais kūriniais, aplink save kuria mistikos skraistę, užtat didžiulį jaudulį sugeba sukurti tuo, kas svarbiausia - kūryba.

Įvertinimas - 10 iš 10. „Daft Punk“ daina „Get Lucky“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.