Lietuvių muzikantams – užsienio specialistų kritika ir dėmesys

Šeštadienį Vilniuje antrą dieną vyko festivalis „Vilnius Music Week“. Antrus metus vykstantis muzikos festivalis, rengiamas kaip Sostinės dienų dalis, vėl subūrė įdomiausius jaunus Lietuvos ir užsienio atlikėjus. Šeštadienį vyko ir antroji festivalio konferencijos diena, kurios dalyviai dalijosi mintimis apie atlikėjus ir patarimais, kaip jiems siekti karjeros už mūsų šalies ribų.

Šeštadienį Vilniuje antrą dieną vyko festivalis „Vilnius Music Week“.<br>D.Umbraso nuotr.
Šeštadienį Vilniuje antrą dieną vyko festivalis „Vilnius Music Week“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 7, 2013, 11:04 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:27 PM

Nuo Amberlife'o slapyvardžio atsikračiusio Edgaro Lubio – Feral, nudžiuginusio „Depeche Mode“ kiek primenančiu dainų skambesiu, iki pagrindinėje Katedros scenos aikštėje siautusio dueto „Golden Parazyth“ - „Vilnius Music Week“ vėl padovanojo nemokamos muzikos porciją įvairaus skonio publikai.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme vos tilpo visi norintieji išgirsti ne itin dažnai Vilniuje dainuojančią Aliną Orlovą. Markas Palubenka V.Kudirkos aikštėje džiugino dainomis, kuriose greta jo „firminės“ melancholijos atsiranda ir kitų įdomių spalvų.

Viena įdomiausių estų roko grupių „Elephants From Neptune“ „Vasaros terasoje“ sugrojo su tokiu užsidegimu, kad publikos buvo iškart praminti estiškaisiais „Kings Of Leon“. „Vokalisto tėvas – garsus estų estrados atlikėjas Ivo Linna. Bet jie, kaip matote, groja visai kitokią muziką“, - juokėsi tautiečių pasirodymą stebėjusi festivalio „Tallinn Music Week“ rengėja Helen Sildna.

Originalūs ir ambicingi Lietuvos scenos jaunikliai „Without Letters“ sugrojo roko ir elektronikos kokteilį, jau spėjusį pelnyti ne vieno užsienio muzikos specialisto dėmesį. Rokeriai „Deeper Upper“ ir „Garbanotas bosistas“, „Alive Way“, „The Artrace“ - festivalio programą galima skaityti kaip įdomiausių jaunų Lietuvos nepriklausomų artistų enciklopediją.

Konferencijoje šeštadienį žibėjo garsiausias Rusijos roko kritikas Artemijus Troickis, peikęs išsikvėpusį šios šalies artistų norą rašyti protesto dainas ir tai, kad daugelis jų viešai nepalaiko „Pussy Riot“ merginų.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs žurnalistas, dėstytojas, prodiuseris, radijo ir TV laidų vedėjas pripažino, kad bent jau pirmąjį vakarą nepastebėjo daug lietuviškų grupių, kurių koncertus jam būtų įdomu surengti Maskvoje.

„Pasirodė, kad entuziazmo – daugiau nei įdomių idėjų. Tiesa, sudomino grupė „Sheep Got Waxed“ - visiškai atsipalaidavę, daro tai, ką nori. Tai geras požiūris.

Man gaila, kad nespėsiu pamatyti sekmadienį vyksiančio „Anties“ koncerto – buvau repeticijoje, pasiklausiau naujų dainų, jie vis dar išlieka labai įdomūs“, - sakė A.Troickis.

Britų leidinio „The Guardian“ žurnalistė Helienne Lindvall neslėpė, kad pirmąjį renginio vakarą jai labiausiai patiko ne lietuvių, o latvių grupė - „Momend“, koncertavusi Lukiškių aikštėje.

„Lietuviai irgi stengiasi, bet pasigedau originalumo“, - neslėpė britė.

Taip nepasirodė buvusiam grupės „Pink Floyd“ vadybininkui Peteriui Jenneriui – jis gyrė Lukiškių aikštėje koncertavusią grupę „The Perfect Pill“ ir tvirtino, kad jos energija daro įspūdį.

Airių leidinio „State“ ir suomių žurnalo „Rumba“ žurnalistų Patricko Conboy ir Annos Brotkin žvilgsniai krypo į vėlų penktadienio vakarą klube „Kas Kas“ koncertavusį dainininką Beissoul.

„Balsas – labai keistas, net unikalus. Jei jis pasirinktų dar spalvingesnį įvaizdį, tikrai galėtų nemažai nuveikti“, - svarstė žurnalistai.

Šeštadienio pavakarą klube „Soul Box“ prisistatymą Lietuvos muzikos verslo atstovams surengusi „Tallinn Music Week“ vadovė H.Sildna irgi neabejojo, kad lietuviai gali nustebinti muzikos pasaulį.

„Pavyzdžiui, Alina Orlova – nėra priežasties, dėl kurios jos vardas muzikos pasaulyje negalėtų būti žinomas net labiau, nei Lietuvos apskritai. Taip, pavyzdžiui, yra su Bjork – jos vardas pasaulyje yra geriau žinomas nei Islandijos pavadinimas“, - svarstė H.Sildna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.