Muzikos gurmanai „Pink Martini“ Vilniaus publiką svaigino apytuštėje arenoje

Amerikiečių grupė „Pink Martini“ kartais gana taikliai vadinami snobų numylėtiniais. Prieš 19 metų pianisto Thomaso Lauderdale'o suburtas kolektyvas save kukliai vadina „orkestrėliu“, tačiau jo atliekama muzika - ekscentriška ir nelengvai apibūdinama. Pirmadienį pirmą kartą gyvai jos paragauti galėjo ir Lietuvos publika – grupė koncertavo Vilniaus „Siemens“ arenoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 30, 2013, 9:44 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:31 PM

Praėjusią savaitę šeštąjį albumą „Get Happy“ išleidęs kolektyvas žaidžia su džiazo, klasikos, Lotynų Amerikos muzikos ir popso garsais. Gimsta stilinga, kiek neįprasta muzika, kurią tiesiog graibsto žinomų TV šou kūrėjai ir kino režisieriai.

Kai kam „Pink Martini“ gali šiek tiek priminti Lietuvoje labai populiarią vokiečių grupę „De Phazz“ - ypač tada, kai pasineria į Pietų Amerikos ritmus. Tik be elektronikos prieskonių. Bet ne viskas taip paprasta.

Mat keliolikos muzikantų grupės repertuaras - eklektiškas ir pilnas spalvų, kurias įneša įdomūs svečiai. Pavyzdžiui, prie naujojo albumo dainų prisidėjo ir kabareto superžvaigždė Meow Meow, ir „Muzikos garsų“ veikėjų fon Trapų šeimos anūkai, ir bohemos dievukas dainininkas Rufusas Wainwrightas.

Koncertuose grupės vairą tvirtai laiko Th.Lauderdale'as ir žavinga vokalistė China Forbes, kuri yra ir daugumos „Pink Martini“ kūrinių bendraautorė.

Tiesa, vilniečiai išgirdo kitą grupės vokalistę. Kai 2010-aisiais Ch.Forbes buvo operuotos balso stygos, prie grupės trumpam prisijungė buvusi TV šou „Roko žvaigždė: supernova“ dalyvė, aktorė ir dainininkė Storm Large. Šįmet ji tapo pilnaverte grupės nare – moterys dalijasi pareigas, pusėje koncertų dainuoja China, kitoje pusėje – Storm.

Jei reikia dar daugiau grupės keistumo įrodymų, pakanka paminėti, kad „Get Happy“ skamba dainos vokiečių, kinų, prancūzų, japonų, ispanų, rumunų, turkų ir persų kalbomis. Grupės vokalistės  iš viso koncertuose dainuoja net 15 kalbų.

Formulė, kuri veikia - „Pink Martini“ pasirodymai dažnai vyksta pilnutėlėse prestižinėse salėse, tokiose kaip Londono „Royal Albert Hall“ ar Paryžiaus „L'Olympia“.

Tai rodo, jog Th.Lauderdale'as kadaise pasirinko teisingai. Kadaise jis buvo pasinėręs į politinę veiklą ir ketino balotiruotis į Portlando merus. Tačiau tada suvokė, kad muzika – geresnis kelias atkreipti dėmesį į socialines problemas.

Jau pirmasis „Pink Martini“ hitas „Sympathique“ Prancūzijoje buvo nominuotas Metų dainos titului. Grupės virusu pirmiausia užsikrėtė Europa – nuo 1997-ųjų grupė nuolat koncertuoja mūsų žemyne, grojo ir Kanų kino festivalyje, ir džiazo renginiuose, ir prabangių dizaino kompanijų vakarėliuose.

Grupės muzika skamba daugybėje filmų – tarp jų ir „Ponas ir ponia Smitai“ bei kultiniame seriale „Sopranai“.

Vilniuje grupė nuo pirmų minučių publiką užliejo turtingu, nenuspėjamu muzikos skambesiu, o S.Large dovanojo šypsenas, gyrė Vilniaus grožį ir stiprią kavą, stengėsi užvesti žiūrovus, nors turėjo priežasčių būti kiek nusiminusi.

Mat visame pasaulyje garsus grupės vardas į sostinės areną priviliojo palyginti nedaug žiūrovų. „Siemens“ arenoje, atrodė, jų buvo mažiau nei tūkstantis.

Tiesa, atrodo, susirinko tikrieji gerbėjai - žiūrovai koncerto pabaigoje šoko, graibstė parduodamas „Pink Martini“ kompaktines plokšteles, o muzikantai žadėjo po koncerto jiems dalijo autografus.

„Yra kaip yra. Tikėjausi, kad „Pink Martini“ Lietuvoje vertina daugiau žmonių. Kai parodai grupės įrašus, visi susižavi, bet atrodo, kad žinia apie šį kolektyvą dar nepasiekė pakankamai ausų. Gaila“, - sakė koncerto rengėjų „Medusa Concert“ atstovas Remigijus Knabikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.