Roko žvaigždė S.Tankianas Vilniuje: simfoninis nuotykis ir autografas ant Armėnijos vėliavos

Nežinia, kiek žmonių Lietuvoje susirinktų į JAV sunkiojo roko grupės „System Of A Down“ koncertą, tačiau jos vokalistas Serjas Tankianas antradienio vakarą įsitikino, kad Vilniaus publikai nėra pakankamai stiprus magnetas. Įdomus ir intriguojantis armėnų kilmės rokerio koncertas su simfoniniu orkestru Vilniaus Pramogų arenoje priviliojo apie tūkstantį žiūrovų – mažiau nei laukta.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 15, 2013, 10:49 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:31 AM

Kovotojas už teisybę, mąstytojas, eksperimentų mėgėjas, pilietinis aktyvistas – 46-erių Serją lydi daugybė etikečių. Armėnų kilmės muzikantų grupė „System Of A Down“, kurioje jis dainuoja, yra vienas įdomiausių pastarųjų poros dešimtmečių roko reiškinių.

Šįmet grupė koncertavo festivaliuose, tačiau šiuo metu S.Tankianas keliauja be jos – įvairiose pasaulio šalyse į sceną žengia su simfoniniais orkestrais, atlikdamas solinę kūrybą ir šįmet pristatytą pirmąją savo simfoniją „Orca“.

Įspūdingas pasiekimas rokeriui, kuris teigia nepažįstantis natų. Tiesa, muzikos kritikai šį kūrinį vertina skirtingai. Pats S.Tankianas savo darbu didžiuojasi ir koncertuose pasakoja painų jo siužetą – tai pasakojimas apie banginį žudiką, kuris iš tiesų yra delfinas. Taip nusakomas žmogaus dvilypumas.

Kai kam tai gali atrodyti tiesiog filosofinė nesąmonė, tačiau Serjas į šį reikalą žiūri labai rimtai. Į Lietuvą muzikantas atvyko dar sekmadienį ir dvi dienas intensyviai repetavo su simfoniniu orkestru, diriguojamu Vytauto Lukočiaus.

Lietuvių muzikantų profesionalumą prieš koncertą gyręs Serjas pagyras jiems žarstė ir koncerto metu: „Turiu pasakyti, kad tai – geriausias orkestras, su kokiu teko groti per šį turą“.

Tiesa, kai kurių žiūrovų neįtikino ir tai - laukdami žinomų dainų, per programos dalis, kuriose grojo orkestras, nemažai susirinkusiųjų iš salės migravo parūkyti ir nusipirkti alaus.  

Susirinkusios publikos muzikantas apdairiai nevertė klausytis visos simfonijos nuo pradžios iki pabaigos – suskirstė ją į keturias dalis, jas „praskiedė“ prieš porą metų paruoštos kitos simfoninio skambesio programos „Elect The Dead“ kūriniais, kuriuose skamba jo balsas.

Džinsus mūvintis, juodu švarku pasipuošęs dainininkas šiuose koncertuose tarsi atskleidžia kitą savo kūrybinį veidą – jei nežinotum, nė negalėtum atspėti, kad šis jausmingai dainuojantis vyras savo „pagrindiniame darbe“ yra gana aršus rokeris.

Be to, Serjas – puikiai linksmą atsipalaidavimo atmosferą kuriantis atlikėjas. Ne vienas žiūrovas įsidrąsinęs žengė prie scenos ir spaudė jam ranką, į ką Serjas juokaudamas atsakė kvietimu „eiti į užkulisius ir kartu gerti alaus“.

Linksmą grimasą jis išspaudė tada, kai V.Lukočiaus paprašė pagroti dainą klasikos muzikantams ne itin patinkančiu pavadinimu - „Beethoven's Cunt“ (vertimas bet kuriuo atveju būtų necenzūrinis).

Ramiai visa tai stebėjusią publiką koncerto pabaigoje Serjas nuo kėdžių pakėlė energinga daina „Empty Walls“, o į sceną grįžęs bisui jautriausias stygas užkabino be orkestro sugrota balade. Jos auditorija klausėsi stovėdama.

Balsas – stiprus ir įtaigus, melodijos – kupinos įdomių ieškojimų, tačiau visą koncertą neapleido įspūdis, jog „System Of A Down“ šešėlis, lydintis šį muzikantą, yra tiesiog pernelyg didelis.

Koncerto rengėjai neslėpė, kad į S.Tankiano koncertą Taline parduota kone trigubai daugiau bilietų – Baltijos šalių melomanų skonis ir susidomėjimas koncertu šį kartą labai skiriasi.

Pats S.Tankianas Vilniuje buvo puikiai nusiteikęs – gyrė maistą, aplankė Gedimino pilį ir dailės parodą, norėjo apsidairyti ir Trakuose, bet ten vykti sutrukdė lietus.

Muzikantui, kuris garsėja kova už turkų vykdytų armėnų žudynių pripažinimą genocidu, šypseną sukėlė tai, kad jis apnakvindintas viešbutyje prie pat Turkijos ambasados. Į šią šalį Serjas atsisako vykti, nors ten turi daug gerbėjų. Tiesiog baiminasi dėl savo saugumo.

„Puikus sutapimas“, - šypsojosi muzikantas.

Po koncerto rokerio kantriai laukė būriai gerbėjų - su viltimi gauti autografą ar kartu nusifotografuoti.

Būreliui laimingųjų pasisekė - S.Tankianą užkulisiuose sveikino ir būrelis armėnų, itin vertinančių jo kovą už genocido pripažinimą. Už savo pastangas muzikantas Armėnijoje yra apdovanotas valstybiniu apdovanojimu, kasmet keletą mėnesių praleidžia šioje šalyje.

Vienas S.Tankiano gerbėjų nuo šiol turės ypatingą prisiminimo apie pažintį su žvaigžde ženklą - S.Tankianas autografą jam suraitė ant Armėnijos vėliavos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.