Dalyvauti „Eurovizijoje“ vėl norintis Sasha Songas: „Ten dainuoti – ne saulėgrąžas gliaudyti“

2009-aisiais Lietuvai „Eurovizijoje” atstovavęs Sasha Songas nutarė dalyvauti atrankoje į 2014-ųjų konkursą – jis prasidės jau šiemet.

„Dalyvauti ten – ne saulėgrąžas gliaudyti”, – sakė Sasha Songas, tikintis, kad patirtis „Eurovizijoje” gali padėti siekti pergalės po 5 metų pertraukos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Dalyvauti ten – ne saulėgrąžas gliaudyti”, – sakė Sasha Songas, tikintis, kad patirtis „Eurovizijoje” gali padėti siekti pergalės po 5 metų pertraukos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-11-18 07:00, atnaujinta 2018-02-20 07:52

Atlikęs jausmingą dainą „Love” Maskvoje Sasha Songas pateko į „Eurovizijos” finalą ir jame užėmė 23-iąją vietą.

Vaizdas, kai Dima Šavrovas (toks tikrasis atlikėjo vardas) bandė Europos širdis palenkti ištiestoje rankoje laikydamas plazdančią liepsnelę, dar neišsitrynė iš atminties.

30-metis atlikėjas tikisi, kad praėjus penkeriems metams jis vėl žengs į „Eurovizijos” sceną – šįkart Kopenhagoje, rašo „Lietuvos rytas"

„Eurovizijos” atranka šįkart pasikeitusi, bet dainininkas mano, kad tai jam išeis į naudą.

– Kas paskatino vėl siekti kelialapio į „Euroviziją”? – pasiteiravau Sashos Songo.

– Naujos atrankos taisyklės. Supratau, kad galėsiu save parodyti iš įvairių pusių.

Patiko tai, kad teks dainuoti ne tik „Eurovizijai” siūlomą kūrinį, bet ir ką nors iš senesnių „eurovizinių” hitų, gal net ne savo, bet ir kieno nors kito atsineštą kūrinį, jeigu taip nuspręs komisija.

Čia pirmiausia bus renkami geri artistai, o tuomet jau sprendžiama, kurios dainos jiems labiausiai tinka.

Ši mintis man pasirodė patraukli. Jei taisyklės nebūtų pakitusios, abejoju, ar būčiau sutikęs dalyvauti.

Be to, nuo 2009-ųjų jau praėjo nemažai laiko, tad pamaniau – kodėl ne?

Manau, kad antrą kartą į „Euroviziją” vykstančiam atlikėjui yra lengviau. Jis jau yra subūręs šiokį tokį to konkurso gerbėjų būrį. Praėjo ketveri metai, o man vis dar rašo įvairių „Eurovizijai” skirtų interneto svetainių žurnalistai, prašo interviu.

Kai išleidžiu naują dainą, ją viešina. Tiems žmonėms jau esi pažįstamas.

Vykstant į „Euroviziją“ antrą kartą, daugiau tikimybių pasiekti gerą rezultatą. Pavyzdžiuio, švedė Carola ar rusas Dima Bilanas konkursą laimėjo antru bandymu. Nors, žinoma, yra ir tokių variantų, kaip vokietės Lenos – po pergalės kitais metais ji taip aukštai nebepakilo. Bet dvejus metus iš eilės dalyvauti ir šiaip buvo keistas sprendimas.

Be to, antrą kartą jau pažįsti to konkurso sistemą, užkulisius, nebesijauti kaip darželinukas. Daug kam atrodo, kad ten viskas labai paprasta. Bet turi žinoti, kaip elgtis, kaip kalbėti, kur šypsotis, kur geriau patylėti. Dalyvauti ten – tai nė saulėgrąžas gliaudyti. - Pats skaičiavote, kiek kartų bandėte patekti į „Euroviziją“?

- Man regis, tai – jau penktasis kartas.

– Išskyrus Viktorą Diawarą, kuris „Eurovizijoje” dainavo su „Skamp” ir „LT United”, Lietuva nė vieno artisto nėra į „Euroviziją” siuntusi du kartus. Kodėl jums turėtų pasisekti?

– Manau, realu laimėti atranką. Reikia tik atspėti, kaip geriausiai save pateikti, turėti gerą dainą, sukurti gražų vaizdą.

Gal ir yra tokia nuostata: „Jis ten jau buvo, ko ten vėl eiti.” Bet jei patiks pasirodymas, jeigu jis bus išskirtinis, neabejoju, kad žmonės žiūrės palankiai.

- 2009-aisiais patekote į „Eurovizijos“ finalą. Nebaisu tą rezultatą sugadinti, pasirodyti prasčiau?

- Negalvoju apie tai. Nepasisektų – tai nepasisektų. Sėkmės ir nesėkmės yra atlikėjo natūralaus augimo proceso dalis. Be to, aš juk dar nelaimėjau atrankos (juokiasi).

- Stebite „Euroviziją“ kasmet?

- Nėra taip, kad labai mėgčiau tą konkursą, bet kasmet žiūriu, sirgdamas už saviškius. Kai koncertuose dainuoju kūrinį „Pasiklydęs žmogus“ (jo anglišką versiją Sasha Songas 2009-aisiais dainavo “Eurovizijoje“ - Red.), paprašau publikos, kad plojimais padėkotų visiems mūsų „eurovizininkams“. Už tai, kad jie atstovavo mūsų šaliai, nes tai nėra lengvas darbas.

– Šįkart į atranką galima apskritai eiti be dainos – ją parinktų atrankos rengėjai.

– Taip, bet aš pateikiau netgi kelias dainas. Visus kūrinius rašau trimis kalbomis – lietuviškai, angliškai, rusiškai. Kurdamas negalvojau, kad tos dainos turi atitikti tą mistinį „eurovizinį” standartą.

Bet jau turėjome pastebėti – tiek Loreen, tiek Lena laimėjo visai neatitikdamos to standarto. Tiesiog turi būti gera daina.

– Ar „Eurovizija” pakeitė jūsų karjerą?

– Šioks toks postūmis buvo. Tačiau aš ir iki tol scenoje nebuvau naujokas, juk dainuoju nuo mažens.

Tai buvo vienas ryškių mano karjeros įvykių, ir tiek.

– Kalbama, kad „Eurovizija” keičiasi. Pavyzdžiui, garsus Balkanų kompozitorius Goranas Bregovičius mums sakė, kad šis konkursas tampa vis įdomesnis.

– Muzikos požiūriu jis juda į priekį. Pastaruosius keletą metų laimi išskirtinės dainos.

Žinoma, artistai vis smarkiau stengiasi sukurti kuo įspūdingesnį šou, naudoti kuo daugiau technikos, neįprastų detalių.

Galbūt anksčiau viso to buvo kiek mažiau. Bet man vis tiek svarbiausia lieka daina. Tikiuosi, ir daugumai žiūrovų.

Naujos taisyklės

„Eurovizijos” atrankos rengėjai šįmet nusprendė eiti naujovių keliu. Atranka vyks dviem etapais. Pirmojoje artistai dainuos ne tas dainas, kurias norėtų atlikti „Eurovizijoje”. Išbandę savo jėgas su įvairių stilių kūriniais, jie rungsis dėl labiausiai šiam konkursui tinkamų atlikėjų pakylos.

Taip atrinkti artistai kitame etape dainuos savo atsineštus ir atrankos rengėjų priskirtus „eurovizinius” kūrinius. Gali būti, kad vieno artisto atsinešta daina bus perduota kitam.

Apie tai, kad ketina išbandyti jėgas atrankoje, jau užsiminė ne vienas žinomas atlikėjas, tarp jų – Aistė Pilvelytė ir Mia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.