Festivalis „Kaunas Jazz“ prisiviliojo įžymiąją vokalistę C.Wilson

„Šią dainininkę mes medžiojome dešimt metų“, – džiūgauja festivalio „Kaunas Jazz“ rengėjai, pranešantys žinią apie pavasarį Kaune dainuosiančią vieną ryškiausių pasaulio džiazo vokalisčių – Cassandrą Wilson.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 11, 2013, 11:48 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:23 PM

Nedaug džiazo atlikėjų gali pasigirti dėmesiu, prilygstančiu tam, kurio sulaukia popmuzikos žvaigždės. Bet 58-erių amerikietė C.Wilson būtent tokia.

Dviejų „Grammy“ statulėlių laimėtoja savo repertuare derina džiazą, bliuzą, kantri ir tai daro su tokia aistra, kad jos koncertuose apsilankę žiūrovai išeina lyg užhipnotizuoti, rašo „Lietuvos rytas“.

Žemą atlikėjos balso tembrą džiazo kritikai vieningai vadina išskirtiniu.

„Mačiau jos koncertą ne kartą. Viena, ką supratau, – nors Cassandros įrašai labai geri, jie neperteikia viso jos žavesio. Koncertai – tikroji jos stiprybė“, – sakė „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė.

Viena brangiausių žvaigždžių

C.Wilson koncertas su penkių muzikantų grupe balandžio 27-ąją įvyks Kauno „Žalgirio“ arenoje ir taps vienu svarbiausių renginių per visą 24 metų „Kaunas Jazz“ istoriją.

Festivalio rengėjai neslepia – dėl šio pasirodymo teks ne tik paprakaituoti tenkinant žvaigždės reikalavimus, bet ir sumokėti solidų honorarą, kuris prilygsta prieš keletą metų Kaune koncertavusio džiazo vokalisto Bobby McFerrino už koncertą gaunamai sumai.

„Tai gražios tradicijos tęsinys. „Kaunas Jazz“ scenoje jau ne kartą girdėjome geriausius pasaulio vokalistus – Dianne Reeves, B.McFerriną, Lizz Wright.

Cassandra puikiai tinka šiai draugijai. Klausimų, kada ją pakviesime, iš festivalio publikos sulaukiame dažnai. Nė neabejoju, kad ši žinia pradžiugins daugybę džiazo gerbėjų“, – sakė I.Jučaitė.

Laimėjimai įspūdingi

Dar 1994-aisiais pirmą sykį populiariausio džiazo žurnalo „Downbeat“ geriausia šio žanro vokaliste išrinkta Cassandra šiose apklausose triumfuoja nuolat. Geriausia džiazo dainininke C.Wilson yra paskelbęs ir žurnalas „Time“.

Vienas JAV koledžas jai yra skyręs garbės daktaro titulą, o Monrealio džiazo festivalyje dainininkei įteiktas prestižinis Mileso Daviso apdovanojimas.

Atlikėja yra išleidusi aštuoniolika solinių albumų, kurių naujausias „Another Country“ pasirodė pernai. Cassandra yra įrašiusi plokšteles su Kurtu Ellingu, Wyntonu Marsalisu, Dave’u Hollandu, Courtney Pine’u, grupe „The Roots“ ir daugybe kitų muzikos garsenybių.

Vengia kelionių lėktuvu

Festivalio rengėjai ne sykį buvo per plauką nuo sutarties su C.Wilson pasirašymo, tačiau pasikviesti šią artistę į Lietuvą buvo labai sunku.

Vis nesutapdavo jos gastrolių grafikai ir festivalio datos. Be to, iškildavo logistikos problemų. C.Wilson privengia kelionių lėktuvu – skrenda tik per Atlantą, o Europoje mėgsta keliauti laivais ir autobusais.

Pavasarį dainininkė išsiruoš į gastroles, tačiau jos viešnagė Europoje turėjo baigtis iki festivalio „Kaunas Jazz“ likus dar savaitei.

„Tada netikėtai sulaukiau jos vadybininko laiško. Pati nepatikėjau, kad šį kartą gali pavykti. Pasirodo, Cassandra nusprendė kiek pailginti savo apsilankymą mūsų žemyne – taip atsirado galimybė surengti koncertus Suomijoje, Estijoje ir Lietuvoje“, – pasakojo I.Jučaitė.

Bilietais į C.Wilson koncertą ketinama pradėti prekiauti dar iki šių metų pabaigos. Jau anksčiau atskleista dar viena „Kaunas Jazz“ žvaigždė – Vilniaus Pramogų arenoje grosiantis vienas geriausių pasaulio gitaristų Patas Metheny.

„Po Naujųjų metų atskleisime dar keletą ryškių atlikėjų, kurie gros festivalyje.

Šis mūsų sezonas bus vienas geriausių per visą renginio istoriją“, – neabejojo I.Jučaitė.

Reikalavimų sąrašas ilgas

Dainininkė ir jos vadybininkai itin kruopščiai rūpinasi kiekviena su jos viešnage susijusia smulkmena.

Pavyzdžiui, atlikėja beveik niekada nekoncertuoja dvi dienas iš eilės. C.Wilson principas – nekoncertuoti tą dieną, kai tenka keliauti iš vieno miesto į kitą, kad į sceną visada eitų gerai pailsėjusi ir galėtų surengti nepriekaištingą pasirodymą. Todėl tarp jos pasirodymų Estijoje ir Lietuvoje taip pat bus vienos dienos pertrauka.

Atlikėja neleidžia filmuoti savo pasirodymų – net trumpų fragmentų. Todėl jau dabar rūpinamasi, kaip jos koncertą atspindėti kasmet apie „Kaunas Jazz“ kuriamame dokumentiniame filme.

Festivalio rengėjai mėgins susitarti, kad C.Wilson surengtų trumpą meistriškumo pamoką Lietuvos studentams, tačiau kol kas atsakymas neigiamas.

Atlikėja pageidauja gyventi penkių žvaigždučių viešbutyje, kuris būtų netoli koncerto vietos. Kaune šiuos reikalavimus atitinkančio viešbučio nėra, todėl „Kaunas Jazz“ rengėjai mėgins susitarti, kad Cassandra gyventų keturių žvaigždučių viešbutyje – kambaryje, kurio neišbrokavo prieš keletą metų jame apsistojęs B.McFerrinas.

C.Wilson atliekama daina „Another Country“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.