Matėme savo akimis: E.Johno triumfas Stokholme

Specialiai lrytas.lt, Stokholmas

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2013-12-16 11:54, atnaujinta 2018-02-19 19:39

„Eltono Johno koncertas Kaune ketvirtadienį primins stebuklingą Kalėdų naktį: išmoksite mėgautis akimirka, jausitės pakylėti ir patikėsite stebuklais“, – žadėjo Eltono Johno gastrolių vadybininkas Keithas Bradley.

Jau šį ketvirtadienį vienas populiariausių pasaulio atlikėjų atvyks į Lietuvą – Kauno „Žalgirio“ arenoje jis surengs įspūdingą šventinį koncertą.

Rudens pradžioje programą pristatęs už Atlanto, E.Johnas sugrįžo palepinti ir europiečių. Su geriausius kūrinius pristatančiu turu jis jau spėjo apsilankyti Rusijoje, savaitgalį koncertavo Švedijoje ir Norvegijoje, artimiausiomis dienomis pasirodys Belgijoje, Čekijoje ir galiausiai – Lietuvoje.

Stokholmo „Friends“ arenoje penktadienį džiaugėsi minia muzikanto gerbėjų. Į šį koncertą nuvyko ir „Lietuvos rytas“.

Renginio pradžia – lyg fokusas

„Jei paklaustumėte, ko tikėtis atėjusiems, atsakyčiau, kad pirmiausia – fantastiškos muzikos. Tikro pianino skambesio. Nuostabios garso ir šviesų sintezės. Surengsime šventę“, – dar prieš pasirodymą Švedijos sostinėje linksmai kalbėjo K.Bradley.

Šventinė nuotaika buvo justi nuo pirmų žingsnių „Friends“ arenos link. Lauke prie įėjimo visus koncerto svečius pasitiko nykštukais persirengusios merginos. Jos vaišino imbieriniais sausainiais ir kiekvienam linkėjo savyje atrasti meilės ir taikos jausmą. Be to eiti į Eltono Johno koncertą tiesiog nevalia.

20 tūkst. žmonių minia nekantriai laukė žvaigždės, bet pirmas į sceną žengė violončelininkų duetas. Po kelių jo atliktų kūrinių šviesos staiga pritemo, stojo tyla.

Vėl įjungus apšvietimą, žvilgsniai krypo tiesiai į prie fortepijono jau spėjusį atsisėsti Eltoną Johną. Tokių garsių ovacijų, kokių sulaukė atlikėjas, galėtų pavydėti daug kas.

Seras ištikimas savo įvaizdžiui – juodi marškiniai, spalvotais blizgučiais žėrintis apsiaustas, ant kurio nugaros puikavosi sidabrinėmis raidėmis išrašyti muzikanto inicialai.

Ansamblį užbaigė raudoni bateliai ir ryškiaspalviai akiniai, be kurių Eltoną Johną jau sunku įsivaizduoti.

Reikėtų trijų dienų koncerto

Programą jis pradėjo rugsėjį išleisto albumo „The Diving Board“ dainomis, tačiau jau netrukus vienas po kito suskambo laiko patikrinti hitai.

„Groti tik neseniai sukurtas dainas būtų nesąžininga. Publika nori pamatyti Eltoną skirtingais jo kūrybos metais“, – sakė K.Bradley, o vėliau nusijuokė, kad dainų yra tiek daug, jog norint visas sugroti reikėtų organizuoti tris dienas truksiančius koncertus.

Pilnutėlėje arenoje skambėjo prieš kelis dešimtmečius aktorei Marilyn Monroe atminti parašytas „Candle in the Wind“. Buvo prisiminti ir ankstyvieji, neretai rokenrolo dvasią įkūnijantys, kūriniai, ne vieną žiūrovą privertę pakilti nuo kėdžių ir ritmingai pajudinti klubus.

Pagal „All The Girls Love Alice“, „Philadelphia Freedom“ ir „Your Sister Can’t Twist (But She Can Rock ‘n Roll)“ energingai šoko kelių skirtingų kartų atstovai. Lyrišką baladę „Sorry Seems To Be The Hardest Word“ kartu dainavo visa salė.

Ne ką mažiau dėmesio sulaukė ir garsusis „Rocket Man“.

Kadaise apdovanojimą už geriausią su moksline fantastika susijusią dainą pelnęs E.Johnas privertė visus pakilti į kitas erdves. Vaizdo projekcijose nušvito žvaigždynai ir skraidantys palydovai, netrūko ir lazerių šou. Ir nors K.Bradley tikino, kad svarbiausia Eltono Johno koncertuose – muzika, po šio kūrinio nekilo abejonių, kad vizualioji dalis – taip pat nepriekaištinga.

E.Johnas puikiai išmano, kaip valdyti publiką. Ritmingus kūrinius keitė romantiška fortepijono muzika, o kiek atsikvėpus publikai jis vėl pateikdavo šoklios muzikos dozę.

Be dešimties minučių tris valandas trukęs koncertas nustebino daugelį. Garbaus amžiaus sulaukęs muzikantas įrodė, kad net po vasarą atliktos sudėtingos apendikso operacijos jis gali būti gyvybingas ir jaunatviškas. Pagavęs energijos pliūpsnį 66-erių Eltonas Johnas bandė šokti, net užsiropštė ant fortepijono, smagiai vaipėsi lyg patikindamas, kad bėgantys metai – tik skaičius.

Koncertui persiritus į antrą pusę, dainininkas pristatė savo grupę, o tada žiūrovai iš sėdimų vietų pasileido prie scenos. Paskutinį pusvalandį jo gerbėjai ne tik dainavo, bet ir šoko. E.Johnas vieną po kito grojo geriausius savo kūrinius. Galiausiai suskambo energingasis „Saturday Night's (Alright for Fighting)“, po kurio sujudo visi. Ši daina tarsi skelbė koncerto pabaigą - po paskutinių jos akordų seras iškėlė rankas ir su šypsena veide nusilenkęs publikai tiesiog išėjo iš scenos.

Tačiau žiūrovams to neužteko. Skanduodami padėkos žodžius, jie kvietė E.Johną sugrįžti dar bent keliems kūriniams. Po akimirkos muzikantas grįžo ir kurį laiką tiesiai nuo scenos dalijo autografus pirmoje eilėje stovintiems gerbėjams. Jis pasirašė ne tik ant albumų viršelių, bet ir ant telefonų dėklų.

Publikai paprašius dar kelių dainų, muzikantas grįžo ir atliko bene žinomiausią savo kūrinį „Your Song“. Vakarą linksmai užbaigė legendinis „Crocodile Rock“.

„Eltonas jaučiasi puikiai, yra nuostabios formos, – patvirtino K.Bradley. – Bijojome, kad nemažai rudenį suplanuotų koncertų teks atšaukti, tačiau nuo pat rugsėjo jis rengia koncertus. Tai neįtikėtina.“

Vakaras Lietuvoje – ypatingas

Pasak gastrolių vadybininko, Eltonas Johnas labai laukia koncerto Kaune. „Seras nori atvykti į Lietuvą. Jis mėgsta koncertuoti skirtinguose pasaulio kraštuose, stengiasi apkeliauti kuo daugiau šalių. Be to, Kaune vyksiantis koncertas pabaigs šių metų gastroles. Galbūt todėl jis yra tiesiog ypatingas“, – kalbėjo K.Brandley.

Jis net nusijuokė, kad su Kaunu šiemet visai grupei asocijuojasi neseniai pasirodžiusi daina „Home Again“: „Tai simboliška. Susitikę su gerbėjais vėl grįšime namo. Jaučiamės taip, tarsi baigtųsi mokslo metai.

Koncertas Kaune vyks prieš pat Kalėdas – tai dviguba šventė ir visai grupei, ir žiūrovams. Padarysime viską, kad koncertas būtų griausmingas, o įspūdžiai išliktų ilgam.“

Eltono Johno bendražygis apgailestavo, kad kaskart svetimoje šalyje apsilankiusi komanda nespėja geriau su ja susipažinti.

„Kiek liūdna: Lietuvoje lankysimės trečią kartą, bet matysime ją tik pro rakto skylutę. Nors tai paskutinis turo koncertas, Eltonas nori neužsibūti ir po ilgų gastrolių išsimiegoti savo lovoje“, – prasitarė K.Bradley.

Reikalavimų sąrašą vadina paprastu

Garsaus atlikėjo reikalavimų sąrašas – nemenkas galvos skausmas jį aptarnaujančiam personalui. Neretai keliasdešimt puslapių sudarantys įnoriai – įvairios smulkmenos, tačiau Eltonui Johnui jos itin svarbios. Gėlių pomėgiu garsėjantis muzikantas visuomet prašo gausybės gyvų gėlių puokščių, ne išimtis ir šįkart. Tiek užkulisiuose, tiek viešbutyje turi būti pastatyti žaliuojantys fikusai, pamerkta ne viena rožių puokštė.

Prieš vizitą į Lietuvą K.Bradley išvardijo jau žinomus sero pomėgius. Jam svarbu, kad kambaryje, kuriame jis apsistos, būtų sporto kanalus transliuojantis televizorius, interneto prieiga.

Pageidavimų sąraše – specialus mineralinis vanduo, dietinė ir tik skardinėse patiekiama kola, nemažas kiekis pieno. Privačiu lėktuvu su Eltonu Johnu į koncertus keliauja ir asmeninis virėjas.

Nepaisant visų įnorių, K.Bradley atlikėjo reikalavimus vadina itin paprastais ir sako, kad muzikantas tiesiog reiklus. „Jis tai užsidirbo. Tiek metų scenoje populiarumo neprarandantys atlikėjai turi teisę jaustis patogiai“, – šyptelėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?