Paaiškėjo pirmieji „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos favoritai

Kova dėl išlikimo „Eurovizijos“ nacionalinėje atrankoje ir galimybės atstovauti Lietuvai tarptautiniame koncerte jau prasidėjo. LRT studijoje šeštadienį virė aistros - būtent čia pirmą kartą susirungė ryškiausios Lietuvos scenos žvaigždės.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2013-12-21 21:23, atnaujinta 2018-02-19 17:45

Šiais metais nacionalinėje atrankoje dalyvauja 20 profesionalių ir žinomų atlikėjų. Šeštadienį ant scenos užlipo 10 iš jų, o kovą tęs tik 5 iš jų: Vilija Matačiūnaitė, Vaidas Baumila, Aistė Pilvelytė, „VIG Roses“ ir Justinas Lapatinskas.

Dainininkus vertino speciali vertinimo komisija: režisierius Vytenis Pauliukaitis, „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, dainininkė Jurga Šeduikytė ir operos solistas Edmundas Seilius.

Tiesa, komisija bendru nutarimu galėjo skirti tik vieną balą. Dar tris balus skyrė Rusijos, Vokietijos ir Švedijos ekspertai. Transliacijos metu už savo favoritus gali balsuoti ir televizijos žiūrovai.

Užsienio ekspertų balai - ne vienintelė naujovė šių metų nacionalinėje atrankoje. Pavyzdžiui, šeštadienį buvo vertinamas pasirodžiusių dainininkų profesionalumas, o ne jų atlikta daina. Todėl visi 10 „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos dalyvių atliko jau visiems puikiai žinomas dainas.

Pirmoji ant scenos žengė Aistė Pilvelytė. Ji atliko 2012 metais pergalę švedams išplėšusią dainą „Euphoria“.

„Man atrodo ji bus ta atlikėja, kuri gavusi svetimą dainą pavers ją sava. Ji padainavo kaip visada - gerai, bet reikia padainuoti super gerai“, - tikino V.Pauliukaitis.

Jam paantrino ir kiti vertinimo komisijos nariai. Jie nusprendė parašyti Aistei 9 balus.

Aistę ant scenos pakeitė „X Faktoriuje“ išgarsėjusi Aleksandra Metalnikova. Nors Aleksandra visada atlikdavo tik lyriškus kūrinius, šįkart ji atliko ugningąją dainą „Wild Dances“, kuri 2004 metais pelnė pergalę Ukrainai.

„Tu prieš savo prigimtį eini su tokiu dainavimu“, - pasakė vertinimo komisija ir parašė Aleksandrai 6.

Štai Vaidui Baumilai teko perdainuoti 2013 metais Italijos atstovų „Eurovizijoje“ pristatytą dainą „L'essenziale“.

„Aš manau, Vaidas labai puikus pretendentas. Šįvakar pirmą kartą buvau puikiai nuteiktas“, - nusistebėjo E.Seilius.

Jo kolegos sunkiai rado priekaištų Vaidui, todėl šiam atlikėjui parašė maksimalų balų skaičių - 10.

Julija Jegorova taip pat nusprendė pakeisti savo atliekamų dainų stilių. Šeštadienio vakarui ji pasirinko dainą „Shady Lady“, su kuria ukrainiečiai dainų konkurse dalyvavo 2008 metais.

„Dėl balso - aš manau, kad jūs pasirodėte stabiliai. Tie prikimę dalykai jūsų balse yra labai gražūs. Sveikinu jus su sėkmingu pasirodymu“, - puikiai nuteikė Juliją R.Zilnys.

Šiek tiek kimus balsas nepatiko E.Seiliui. Nepaisant to, J.Jegorova pelnė 9 vertinimo komisijos balus.

Vilija Matačiūnaitė atliko 2005 metų „Eurovizijoje“ skambėjusią Izraelio atstovų dainą hebrajų kalba „Hasheket Shenish'ar“.

„Jei norite parodyti, kad žinote tą kalbą, turite tai aiškiai parodyti. Dabar to nebuvo, - pasakė E.Seilius, pridurdamas, kad ir dainavimo technika nebuvo itin vykusi. - Bet kad ir kiek kritikuočiau, iš moterų šįvakar ji yra stipriausia. Rašau 10“.

Likę vertinimo komisijos nariai pasekė E.Seiliaus pavyzdžiu ir taip pat skyrė Vilijai 10 balų. Tai pirmasis aukščiausias įvertinimas, dėl kurio ekspertai nesiginčijo.

Sekantis savo jėgas išbandė Jurijus Veklenko, kuris atliko 2012 metų dainų konkurse Vokietijos atstovų sudainuotą kūrinį „Standing Still“.

Jurijaus pasirodymas nebuvo pats sėkmingiausias, tad tarp vertinimo komisijos narių kilo ginčas: kokį balą parašyti Jurijui? R.Zilnys ir E.Seilius siekė parašyti 7 balus, o J.Šeduikytė ir V.Pauliukaitis - 8 balus. Ginčą išsprendė laidos vedėjas A.Valinskas, nusprendęs, kad tokiu atveju balą reikia rašyti dainininko naudai.

Jurijų scenoje pakeitė Justinas Lapatinskas, sudainavęs 2011 metais danų atliktą kūrinį „New Tommorrow“.

„Tu toks drąsus. Mes net išsigandome, kad tu mane šokti pakviesi, - juokėsi J.Šeduikytė. - Viskas labai faina. Labai pagirtinas dalykas, kad bendravai su publika. Pasirinkai tą dainą, kuri tau labai tinka“.

Justino pasirodymas įžiebė dar vieną ginčą tarp vertinimo komisijos. Galop buvo nutarta J.Lapatinsko pasirodymą įvertinti 10 balų.

Nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje sudalyvavo ir kartą joje jau nugalėjęs Sasha Songas. Pirmajai kovai jis pasirinko 1988 metais dainų konkurse šveicarų atliktą dainą „Ne partez pas sans moi“.

„Kažkokia nepagarba žmonėms. Kodėl tu skaitei iš lapelio?“ - pyko J.Šeduikytė.

Dainininkas bandė teisintis, kad jis nemoka prancūzų kalbos, tad bijodamas pamiršti žodžius, jis pasiėmė paruoštuką.

„Jeigu nežinai tos kalbos, nedainuok. Kam to reikia? Daina buvo tuščias reikalas“, - patikino E.Seilius.

Vertinimo komisija Sashai Songui skyrė vos 5 balus. Kol kas tai mažiausias balų skaičius, nepaisant to, kad iki šiol Sasha Songas buvo laikytas konkurso favoritu.

„Ventukas“ Juozas Butnorius sudainavo 2000 metais „Eurovizijoje“ skambėjusį Danijos atstovų kūrinį „Fly On The Wings Of Love“.

„Nesupykit ant manęs, bet kažkoks terbaklynių šou. Jei išeini į sceną, tai duok viską ką gali“, - nusivylęs kalbėjo V.Pauliukaitis. Ir nors visi vertinimo komisijos nariai nepagailėjo Juozui kritikos, balą jie parašė gana aukštą – 8.

Paskutinės šio vakaro dalyvės - merginų duetas „VIG Roses“, kurios atliko 2005 metais šveicarų atlikėjų sudainuotą kūrinį „Cool Vibes“.

„Buvote labai geros. Man jūs labai patikote. Tas chaosėlis scenoje buvo nesurežisuotas ir ėjo su didžiule jėga“, - pagyrė merginas V.Pauliukaitis.

Užsienio ekspertai balus paskirstė nuo 1 iki 10. Balai negalėjo kartotis.

Brand Stone (Vokietija) skiriami balai:

Vaidas - 10 balų;

Sasha Songas - 9 balai;

Jurijus - 8 balai;

Julija - 7 balai;

Vilija - 6 balai;

Juozas - 5 balai;

Aleksandra - 4 balai;

VIG Roses - 3 balai;

Aistė - 2 balai;

Justinas - 1 balas.

Valerij Prosvirov (Rusija) skiriami balai:

Aistė - 10 balų;

Vilija - 9 balai;

Vaidas - 8 balai;

Justinas - 7 balai;

Jurijus - 6 balai;

Juozas - 5 balai;

Sasha Songas - 4 balai;

Aleksandra - 3 balai;

VIG Roses - 2 balai;

Julija - 1 balas.

Liselott Bjork (Švedija) skiriami balai:

Julija - 10 balų;

Vaidas - 9 balai;

Aleksandra - 8 balai;

Jurijus - 7 balai;

VIG Roses - 6 balai;

Justinas - 5 balai;

Vilija - 4 balai;

Sasha Songas - 3 balai;

Aistė - 2 balai;

Juozas - 1 balas.

Susumavus Lietuvos ir užsienio ekspertų skirtus balus išaiškėjo nenuginčijamas šio vakaro lyderis - V.Baumila. Viską pakeitė žiūrovų balsai. Galutinėje lentelėje, susumavus žiūrovų ir ekspertų balsus, pirmoji vieta atiteko V.Matačiūnaitei. Ji kovą nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje tęs kartu su V.Baumila, A.Pilvelyte, „VIG Roses“ ir J.Lapatinsku. Pirmasis atrankų vakaras lemtingas tapo J.Jegorovai, J.Veklenko, J.Butnoriui, Sashai Songui ir A.Metalnikovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.