Atsinaujinusi „Eurovizija” A.Valinsko akimis

Šiųmetėms „Eurovizijos” nacionalinės atrankos kovoms diriguoja netikėtas duetas – patyręs scenos vilkas Arūnas Valinskas (47 m.) ir grupės „Pinups Girls” narė Simona Nainė (25 m.).

Laužydamas per 20 metų nusistovėjusias „Eurovizijos” atrankų tradicijas A.Valinskas žiebė lazda į televizoriaus ekraną ir jį sudaužė. Gal šis mostas bus simbolinis?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Laužydamas per 20 metų nusistovėjusias „Eurovizijos” atrankų tradicijas A.Valinskas žiebė lazda į televizoriaus ekraną ir jį sudaužė. Gal šis mostas bus simbolinis?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Dec 22, 2013, 11:13 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:43 PM

Jau pirmoje laidoje jie pasišovė sulaužyti per 20 metų nusistovėjusias tradicijas. Todėl A.Valinskas, čiupęs beisbolo lazdą, žiebė į ekraną ir jį sudaužė, rašo „Lietuvos ryto” priedas „TV antena”.

Ir tai – tik pradžia. Tradicijas laužys ir atlikėjai, ir komisija, kurioje bus vertintojų iš užsienio šalių. Keisis ir vertinimo sistema.

Tradicinį interviu laužome ir mes – pasiūlėme A.Valinskui išnagrinėti žodį „Eurovizija” paraidžiui, tai yra prie kiekvienos raidės sugalvoti asociatyvų žodį ir jį pakomentuoti.

E – Entuziazmas. Euforija. „Ech, ir vėl nepasisekė.” Visą laiką „Eurovizijoje” dalyvaujame su neblėstančiu entuziazmu. Dalyvius išlydime su euforija, o pasitinkame žodžiais: „Ech, ir vėl nepasisekė...” Kodėl mums nesiseka? Todėl, kad patys nežinome, ko norime. Dalyvius renkamės iš to, ką turime, ir iš to, ką galime. Tik ką gero gali turėti tauta, kuri kaip geriausią dovaną atvykusiems turistams pateikia iš oro uosto iki viešbučio taksi skambantį „Ruskoje radijo”?

Bet juk visada kaltinami ne atlikėjai, o blogai balsavę kaimynai.

Mes esame šiek tiek blogesnėje padėtyje už čekus, kurie net neturi jūros. Palei jūrą mūsų kaimynai yra ir švedai, ir suomiai, ir norvegai. Tik jie to nežino, todėl už mus, bjaurybės, ir nebalsuoja.

U – United. „LT United”. Ačiū Dievui, kad ši grupė „Eurovizijoje” užėmė ne penktą, o šeštą vietą.

Anuomet mes su Marijumi Mikutavičiumi susilažinome – jei jie būtų laimėję penktą vietą, būčiau turėjęs du savo gerus pažįstamus iš šios grupės deleguoti pailsėti į Margaritos salą. Kadangi jie užėmė 6 vietą, sutaupiau.

Kitas žodis – Užkuraitis. Tai žmogus, kuris yra „už pečiaus”. Užkuriomis „Eurovizijoje”. Jis nieko nelemia.

R – Rūta. Rūta Ščiogolevaitė. Raidė iš eilės trečia, o vieta visą laiką antra. Bet jeigu ta antra vieta pasiteisintų ir „Eurovizijoje”, manau, būtų labai neblogai. Tik bijau, kad Rūta tų antrų vietų jau atsikando. R taip pat yra žymimas spindulys. Taigi Rūtos asmenyje mes turime visos tos eurovizinės muzikos skerspjūvį su rezultatu ir išvada – mes niekada nebūsime pirmi.

O – Ovidijus. Ovidijus Vyšniauskas – mano senas geras bičiulis, medžiotojas ir žvejys. Buvo gaila, kad „Eurovizijoje” jis liko paskutinis. (O.Vyšniauskas „Eurovizijoje” dalyvavo 1994 m. Jis buvo pirmasis Lietuvos atstovas šiame konkurse. – Red.)

Grįžęs iš Airijos jis atsiduso: „Oi, Valiuki, tu net nežinai, kas ten dedasi.” Ovidijus džiaugėsi, kai vienas iš scenos grandų Alas Jarreau, kuris buvo komisijoje, jam perdavė linkėjimus ir pasakė: „Neverk, jums dar viskas prieš akis.” Tas „prieš akis” kaip buvo prieš 20 metų, taip ir liko.

O kur optimizmas? Optimizmo nėra. Viskas ore.

V – Valinskienė. Kadaise Inga buvo pasiryžusi dalyvauti „Eurovizijos” atrankose kartu su Deiviu. Šis net buvo parašęs dainą „Mano brangioji yra didelė kaip butas” (My Honey is Big Like a Flat). Tačiau tais pat metais atrankose pasirodė „LT United” ir aš pasakiau, kad Ingos ir Deivio duetui nėra net ko vargintis. Jų daina taip ir liko nesudainuota.

I – Išdūrė. Dar kartą išdūrė. Visi, o ypač kaimynai.

Z – Zero III. Kai pamatome balsavimo rezultatus, tai, ką mes davėme rusams, latviams bei estams ir ką jie mums, lieka keiktis tais pačiais žodžiais, kurie sudėti į filmą „Zero III”.

I – Išlikimas. Jei mūsų dar neišbalsavo, vadinasi, dar esame. Ar verta dalyvauti? Jeigu estai dalyvautų Kristijono Donelaičio „Metų” skaityme, manau, kad jie pralaimėtų. Taip pat, kaip ir lenkai. Tad kam mums reikia rengti kokius nors konkursus ir patiems dalyvauti? „Eurovizija” yra kur kas geresnis dalykas nei „Slavianskij bazar” (Slavų turgus). Tai yra Europos turgus. Kur atėjome, ten ir derėkimės.

J – „J...mat”. (Atsiprašau, kad nelietuviškai.) Galime keiktis kaip rusai dar ir dėl to, kad neturime tokių idėjų, kaip rusai. Matėme, kaip „Eurovizijoje” dainuojant Dimai Bilanui iš fortepijono išlindo balerina arba kaip čiuožė pasaulio čempionas Jevgenijus Pliuščenka.

Ilgai galvojau, koks galėtų būti lietuviškas variantas. Ar kas nors galėtų išlįsti iš kanklių? Arba iš Labanoro dūdos? Įsivaizduokite, ateina į sceną keturi bernai, išpučia iš kur nors du solistus, o tie uždainuoja. To dar nėra buvę. Nežinau, kaip tai padaryti techniškai, bet tai būtų „j...mat”.

„Eurovizijos” scenoje dabar gali būti kas tik nori. Pamenu geriausią švedų komentarą apie rusų „Buranovskije babuški”, per kurių pasirodymą po sceną važinėjo rusenanti krosnis: „Na štai, atvyko rusų bobutės su savo krematoriumu.” Tiesa, po tokio komentaro jiems teko viešnių atsiprašinėti.

A – Ateitis. Manau, nepraeis nė šimto metų ir, kai visas Europos šalis, kurios dalyvauja „Eurovizijoje”, užknis rengti tuos konkursus, jis ateis ir iki mūsų.

Nauja balsavimo ir reitingavimo sistema

Pirmoje atrankos dalyje atlikėjai dainuos ne savo, bet garsiausias ankstesnėse „Eurovizijose” nuskambėjusias dainas ir kitus hitus.

Pirmajame ir antrajame atrankų etapuose pasirodys po 10 atlikėjų. Iš jų po atrankos liks tik po penkis.

Išlikusieji 10 atlikėjų keliaus į tolesnius turus, kur po kiekvienos laidos iškris po vieną atlikėją.

Pirmiausia bus renkama ne daina, o atlikėjas. Daina bus vertinama tik nuo tada, kai liks 10 atlikėjų.

Pirmoje atrankų laidoje gruodžio 21 d. komisijoje bus keturi nariai: „Lietuvos ryto” žurnalistas Ramūnas Zilnys, režisierius Vytenis Pauliukaitis, operos solistas Edmundas Seilius ir dainininkė Jurga Šeduikytė. Vertindami atlikėjus jie galės skirti tik vieną balą.

Trys kiti komisijos nariai skaipu dalyvius vertins iš užsienio. Numatoma, kad jie bus iš Vokietijos, Rusijos ir Švedijos. Visi jie galės skirti po vieną balą.

Vieną bendrą balą skirs žiūrovai, balsuodami telefonu. Iš vieno telefono galima skambinti 5 kartus.

Išlikimo turuose 10 dalyvių komisija vertins reitingavimo sistema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.