Didelių arenų nepabūgusioms Lietuvos žvaigždėms - ir šlovė, ir milijonai litų

Šįvakar apie 8 tūkstančius žiūrovų Vilniaus „Siemens“ arenoje ploja Marijui Mikutavičiui. Dainininkas – viena iš keleto Lietuvos žvaigždžių, kurios šįmet ryžosi šturmuoti didžiausias Lietuvos sales. Ir neapsiriko.

A.Kaušpėdo vadovaujama "Antis", spėjama, kitais metais gali surengti koncertą didžiausioje Lietuvos arenoje.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kaušpėdo vadovaujama "Antis", spėjama, kitais metais gali surengti koncertą didžiausioje Lietuvos arenoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 28, 2013, 3:01 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:25 PM

Andrius Mamontovas, Egidijus Dragūnas, M.Mikutavičius. Visi trys karjerą pradėjo daugiau nei prieš 20 metų. Ir visi trys šių metų pabaigoje parodė jaunimui, „kaip tai daroma“.

„Buvo laikas, kai į užsienio atlikėjų koncertus didelėse arenose eidavome kaip našlaičiai. Žiūrėdavome į tas jų kolonėles, lemputes – maždaug, mes taip niekada negalėsime. Dabar – kitaip. Man džiugu, kad žiūrovai jau eina pasiklausyti saviškių“, – sakė M.Mikutavičius.

Bilietų kainos negąsdina

Kai šįvakar Marijus baigs koncertų turą po didžiausias Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus ir Kauno arenas, šiuos jo pasirodymus bus pamatę apie 23 tūkst. žmonių, rašo "Lietuvos rytas".

„Bijojau eiti į tokias dideles sales, bet turiu drąsų vadybininką“, – neslėpė Marijus.

Rizika atsipirko. „Bilietų pirkimas visiškai pateisino mūsų lūkesčius. Žinojau, kad Marijaus muziką žiūrovai mėgsta.

Bilietai – tik šiek tiek pigesni nei į užsienio žvaigždžių koncertus, bet žmonės nedvejoja ir eina. Dar vienas įdomus dalykas – nėra taip, kad būtų graibstomi pigiausi bilietai.

Žmonės nori koncertą žiūrėti patogiai“, – sakė M.Mikutavičiaus vadybininkas Gytis Jagminas.

Pigiausius bilietus į Marijaus koncertus buvo galima įsigyti maždaug už 60 litų. Jei vakar bandėte gauti bilietą į pasirodymą „Siemens“ arenoje, turėjote sumokėti mažiausiai 109 litus, tačiau tokios kainos šventiškai nusiteikusių Marijaus klausytojų nestabdo. Bilietų platinimo bendrovės, su kuria dirba „Siemens“ arena, geriausiai perkamų prekių dešimtuke M.Mikutavičiaus koncertas yra pirmojoje vietoje.

„Geras jausmas. Manau, kiekvienas dainininkas apie tokį pasirodymą svajoja. Turime scenos efektų, antrą nedidelę sceną podiumo gale. Kaip kokie „U2“ ar „The Rolling Stones“.

Bet svarbiausia vis tiek yra muzika. Kai uždainuoji ir girdi, kaip su tavimi dainuoja visa arena, – tai svarbiau už visus pripažinimus ir statulėles“, – sakė M.Mikutavičius.

Vienintelis šaukštas deguto – dainininkas taip ir nesuspėjo baigti įrašyti naujo albumo „Garsiai! Jautriai! Galingai!“, kurio pristatymui turėjo būti skirti šie koncertai. Puokštė naujų kūrinių renginiuose skamba, bet kompaktinė plokštelė dar neišleista.

„Vadybininkas pyksta. Bet tiesiog taip įsijautėme, su muzikantais šlifuodami tas dainas, kad nesuspėjome visko padaryti laiku. Truputį graužiuosi“, – neslėpė Marijus.

Pavykęs jubiliejus

A.Mamontovas Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių arenas sudrebino keturis spalio savaitgalius. Pasirodymus, kuriuose grojo ir buvę iširusios grupės „Foje“ nariai, stebėjo apie 30 tūkst. žmonių.

Dar keli tūkstančiai dainininko karjeros 30-mečiui skirtus koncertus pamatė užsienyje – pasirodymai surengti JAV ir Didžiojoje Britanijoje.

Vilniaus „Siemens“ arenoje per šį koncertą nebuvo kur obuoliui nukristi. Pasirodymą stebėjo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, bet ne ji buvo pagrindinė vakaro žvaigždė.

Ir senąsias „Foje“ dainas, ir solinę kūrybą grojęs Andrius pasirūpino judančia pakyla, didžiuliu ekranu, spalvas keičiančiomis dekoracijomis – beje, koncerto Vilniuje įrašą sausio 1-osios vakarą parodys LRT televizija.

„Truputį liūdna, kad visa tai baigėsi. Dėl šių koncertų dirbau visus metus. Buvo įdomu susipažinti su renginių organizavimo darbu, rizikuoti savo lėšomis.

Dar nė nežinau, koks bus kitas mano puslapis. Bet „Foje“, beveik neabejoju, susibūrė paskutinį kartą“, – po jubiliejaus koncertų sakė A.Mamontovas.

Tai bloga žinia tiems, kurie paskutinėmis dienomis ieškojo atliekamų bilietų į pasirodymą Vilniuje.

Lietuvoje yra festivalių, kurie už A.Mamontovo pasirodymą su buvusiais „Foje“ nariais tikriausiai nepagailėtų šešiaženklio honoraro, tačiau Andrius mano, kad tai būtų neteisingas žingsnis.

„Norėjau, kad tie, kurie atėjo į koncertus arenose, gautų ką nors, kas nepasikartos. Kad jaustųsi išskirtinio įvykio dalimi.

Jei nuspręstume tai tęsti, žmonės pasijustų apgauti. Ir tai – tiktai viena iš daugelio priežasčių“, – svarstė A.Mamontovas.

„Sel“ – arenų fenomenas

„Tiesą sakant, už tai, kas dabar vyksta, turime savaip dėkoti E.Dragūnui. Jis bene pirmas dar prieš keletą metų turėjo pakankamai ambicijų rengti didelius koncertus“, – pripažįsta M.Mikutavičius.

Gruodį „Sel“ pažymėjo dviem rekordiniais pasirodymais. Teigiama, kad į grupės koncertą „Žalgirio“ arenoje Kaune susigrūdo 17 tūkstančių, o per Kalėdas Šiaulių arenoje – 7 tūkstančiai žiūrovų. Abiejų arenų sienos dar nematė atlikėjų, kurie priviliotų tiek publikos.

Didžiuliai ekranai, judančios dekoracijos – E.Dragūnas ir šiuose koncertuose laikėsi savo „daug šviesų ir garso“ filosofijos, bet žiūrovus tikriausiai vilioja ne tik tai.

„Daugeliui dainininkų sunku suprasti, kodėl žmonės taip gausiai eina į „Sel“ koncertus. Muzika ar šou nėra tiek ypatingi, kad dėl to eitum iš proto. Koncertuose yra ir nemažai fonogramos.

Tačiau jis tobulai sugeba pritraukti dėmesį ir moka elgtis kaip žvaigždė. Net skandalai, kurie kitiems pakenktų, jam išeina į naudą“, – svarstė vienas vardo minėti nepanoręs žinomas Lietuvos atlikėjas.

Per šiuos metus E.Dragūnas išleido tik keletą naujų dainų, o jo koncertai nėra susiję su jokiu ypatingu karjeros įvykiu ar sukaktimi, bet tūkstančiams klausytojų „Sel“ – garantuotas geriausio vakarėlio receptas, ir to nepaneigsi.

Net jei tame vakarėlyje nebūtinai jautiesi saugiai – po koncerto Šiauliuose jį matę „Lietuvos ryto“ korespondentai pasakojo apie daugybę apsvaigusių žiūrovų, apsistumdymus ir virš galvų lakstančius alaus bokalus. M.Mikutavičiaus ir A.Mamontovo koncertuose panašių istorijų nepasitaikė.

Jau dabar paskelbta, kad kitų metų liepos 5-ąją „Sel“ pasirodys Klaipėdos vasaros estradoje. Beveik nėra abejonių, kad E.Dragūnas ir ten sulauks anšlago.

Koncertai duoda milijonus

„Kai lietuvių dainininkai sugeba surinkti pilną areną, smagu visiems. Bet yra ir kita medalio pusė. Visi, kurie tai daro, yra vyresnės kartos.

Per dvidešimt metų neatsirado naujų atlikėjų, kurie tai sugebėtų. Tai verčia susimąstyti“, – sakė M.Mikutavičiaus vadybininkas G.Jagminas.

Nepaisant to, bandančiųjų tikrai bus ir kitais metais. Ir ne tik dėl pripažinimo ar noro savo biografijoje padėti riebų pliusą.

„Lietuvių muzikantai nėra pripratę garsiai kalbėti apie savo uždarbį.

Bet kiekvienas, kuris surengė kelis sėkmingus didelius koncertus arenose, nuo tos akimirkos jau yra milijonierius. Akivaizdus dalykas.

Ir tai labai džiugu. Ypač tada, kai tai pasiekia to nusipelnę atlikėjai“, – „Lietuvos rytui“ sakė keleto žinomų atlikėjų prodiuseris Martynas Tyla.

Kieno eilė dabar?

Keleto Lietuvos atlikėjų sėkmė didžiosiose arenose privertė sukrusti ir kitus. Duetas „Naktinės personos“ vasarį surengs net penkis koncertus didelėse arenose – taip paminėdamas trumpalaikį atsikūrimą, po kurio žada skirstytis visiems laikams.

Kol kas tenka spėlioti, kurie dar šalies artistai priims arenų iššūkį. Netrūksta svarstančių, kad bent vienam ypatingam koncertui vieną didžiųjų arenų pripildyti galėtų Lietuvos hiphopo lyderiai „G & G Sindikatas“, kurių koncertai vasaros festivaliuose visada suburia tūkstantinę ištikimų gerbėjų minią.

Tačiau toks scenarijus – mažai tikėtinas. „Nesuprantu tokių variantų, kai visus metus nekoncertuoji, o tada surengi vieną didelį koncertą. Tai – ne mūsų grupės stilius“, – sakė grupės narys Kastytis Sarnickas-Kastetas.

„Jei reikėtų skubiai sugalvoti, kas dar galėtų pripildyti arenas, į galvą ateitų Džordanos Butkutės vardas. Ji galėtų, bet viskas priklausytų nuo pateikimo. Jei tai būtų jubiliejinės, geriausių dainų gastrolės, ji pritrauktų daug publikos. Žmonės žino ir mėgsta jos dainas“, – svarstė G.Jagminas.

Muzikos pasaulio užkulisiuose kartu su šia tema linksniuojamas „Anties“ pavadinimas. Lietuvos roko veteranai kitais metais minės 30-ąsias susibūrimo metines.

Šiemet jie surengė didžiulį koncertą Vilniuje – Katedros aikštėje „Anties“ šou, grupės vadybininko Vaido Stackevičiaus teigimu, stebėjo apie 20 tūkstančių žiūrovų. Koncertas įamžintas albume „2XANTIS“.

Gruodžio pradžioje grupė naujo albumo „Baisiai džiugu!“ pristatymo koncertą surengė mažesnėje erdvėje – maždaug tūkstančiui žiūrovų grojo Vilniaus menų fabrike „Loftas“.

Grupės lyderis Algirdas Kaušpėdas „Lietuvos rytui“ užsiminė apie savo svajonę – surengti koncertą Kauno „Žalgirio“ arenoje. Kalbama, kad jubiliejaus proga 2014-aisiais grupė tai ir padarys, tačiau kol kas savo planų oficialiai nepatvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.