Koncertų rengėjai: Lietuvą 2014-aisiais lankys mažiau Rusijos, daugiau - Vakarų žvaigždžių

Melomanams, mėgstantiems įvairią muziką, Lietuvoje pravartu turėti kuo storesnę piniginę. Koncertų rengėjai pasistengė – jau dabar aišku, kad 2014-ieji tikriausiai taps metais, kai mūsų šalį aplankys daugiausia žinomų Vakarų muzikos atlikėjų.

Britų dainininkai P.Gabrielis ir S.Brightman (nuotr.) – kol kas ryškiausios įžymybės, paskelbusios apie planus 2014-aisiais aplankyti Lietuvą.
Britų dainininkai P.Gabrielis ir S.Brightman (nuotr.) – kol kas ryškiausios įžymybės, paskelbusios apie planus 2014-aisiais aplankyti Lietuvą.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 15, 2014, 7:59 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:02 PM

Prieš penkerius metus koncertų rinkai buvo prognozuojamas staigus susitraukimas – prasidėjus ekonomikos krizei, pagrįstai manyta, kad nepigūs bilietai į užsienio artistų pasirodymus bus malonumas, kuris lietuviams pasirodys ne toks svarbus kaip mokesčiai už šildymą ar banko paskolų įmokos.

Padėtis keičiasi – per pastaruosius dešimt metų nebuvo atvejo, kad jau pirmosiomis sausio dienomis kalendoriuje rikiuotųsi daugiau nei penkiolikos žinomų užsienio atlikėjų koncertų Lietuvoje datos, rašo "Lietuvos rytas". Tai, panašu, tik pradžia. Užkulisiuose sklando gandai, nuo kurių įvairių žinomų užsienio artistų gerbėjams pradėtų kauptis seilės. Taupyti galima pradėti jau dabar - didieji koncertų organizatoriai vienbalsiai sako, kad užsienio atlikėjų virtinė šįmet į Lietuvą keliaus nesustodama.

Atlikėjų sąrašas – margas

Kuo pasidžiaugti yra jau dabar. Mėgstantys brandžią populiariąją muziką vasarį sulauks į Lietuvą po dešimties metų sugrįšiančios britų dainininkės Sarah Brightman, o gegužę – pirmą kartą Lietuvoje viešėsiančio jos tautiečio Peterio Gabrielio koncerto.

Abiejų atlikėjų honorarai, kalbama, yra šešiaženkliai – ir ne litais, tačiau lietuviai nepabūgo jų kviesti.

P.Gabrielis Lietuvoje lankysis pristatydamas populiaraus savo albumo „So“ išleidimo metinių programą, o S.Brightman žavės ne tik balsu, bet ir įspūdingais scenos efektais – į kosmosą skristi ketinanti artistė šiai temai skyrė ir nemažą naujojo šou dalį.

Vyresni žiūrovai sulauks ir daugiau malonumų. Prieš pat Naujuosius metus paskelbta, kad į Kauną vasarą užsuks britų veteranas Tomas Jonesas, stipriu balsu ir savo žavesiu klausytojus žavintis jau penkis dešimtmečius. Rudenį Kaune dainuos ir vyresnės publikos itin mėgstama belgų popžvaigždė Lara Fabian.

Pasirūpinta ir tais, kuriems patinka kiek kitokios muzikos žvaigždės. Birželį Vilniuje su orkestru koncertuos klasikos pasaulio popžvaigžde vadinamas olandas Andre Rieu – valsų karaliumi laikomas smuikininkas ir dirigentas, kurio įrašai nuolat puikuojasi Europos klasikinės muzikos populiariausių kūrinių viršūnėse.

Džiazo mėgėjams kaip reta stiprią programą paruošė balandį vyksiantis festivalis „Kaunas Jazz“. Vilniaus Pramogų arenoje jo programoje pasirodys geriausiu pasaulio džiazo gitaristu laikomas amerikietis Patas Metheny, o Kauno „Žalgirio“ arenoje – populiari JAV vokalistė Cassandra Wilson.

„Tai bus vienas geriausių „Kaunas Jazz“ sezonų per visą mūsų festivalio istoriją, o jį rengiame jau daugiau nei 20 metų“, – neabejojo festivalio meno vadovė Indrė Jučaitė.

Trankesnio skambesio mėgėjai pavasarį galės mėgautis olandų simfoninio roko žvaigždžių „Within Temptation“, JAV metalo veteranų „Dream Theater“ ir „Manowar“ koncertais.

Nepamiršti liko net ir nepriklausomo roko bei hiphopo klausytojai, šiaip jau nedažnai Lietuvoje sulaukiantys šių žanrų žvaigždžių. Pirmuosius vasario mėnesį džiugins Didžiojoje Britanijoje puikiai žinomi škotai „Glasvegas“, antrieji praėjusią savaitę išgirdo džiugią žinią apie į Vilnių pirmą kartą atvyksiantį įžymų amerikiečių reperį Nelly.

„Net keista. Jau nebereikia ir į Berlyną ar kitą didelį Europos miestą keliauti. Visi muzikantai atvyksta pas mus“, – taikliai pakomentavo muzika fanatiškai besidominti TV laidų vedėja Ugnė Skonsmanaitė.

Ir matyti, ir nauji svečiai

Bilietai į koncertus skirti didelę kišenę turintiems klausytojams – pavyzdžiui, pigiausi bilietai į Nelly koncertą kainuoja 69 litus, o norintiems pasiklausyti P.Gabrielio reikės išleisti bent 209 litus.

Maždaug pusė atlikėjų, apie kurių koncertus jau paskelbta, Lietuvoje yra koncertavę ir anksčiau. „Gogol Bordello“ mūsų šalyje lankysis antrą, Katie Melua – trečią, vokiečių technomuzikos grupė „Scooter“ – penktą, suomių violončelininkai „Apocalyptica“ – net aštuntą kartą.

Bet yra ir debiutų. Pavyzdžiui, lietuviai savo šalyje dar niekada nebuvo sulaukę vienos žymiausių Airijos grupių „Clannad“ ar manieringojo amerikiečių dainiaus Rufuso Wainwrighto.

Kalbinami koncertų organizatoriai sako, kad pasikviesti į Lietuvą dabar galima faktiškai bet ką – kad tik būtų galimybė sumokėti tenkinantį honorarą.

Tačiau rinktis tenka atsargiai – planuoto bilietų skaičiaus neparduodantis organizatorius gali patirti didelių nuostolių.

„Atspėti, kas patiks Lietuvos publikai, į kurį koncertą ji norės eiti, nėra paprasta.

Žiūrovai jau daug visko matę – jie nori arba labai gero reginio, arba dainų, kurios labai patinka“, – svarstė agentūros „Medusa Concert“, pakvietusios S.Brightman, vadovas Remigijus Knabikas.

Domina ir neįprasta muzika

Pernai Lietuvoje veiklą pradėjo viena didžiausių pasaulyje renginių agentūrų „Live Nation“, šįmet jau suplanavusi septynių muzikos žvaigždžių koncertus ir neketinanti tuo apsiriboti.

Jos Lietuvos biuro atstovas Deividas Afarjancas „Lietuvos rytui“ sakė, kad didelis koncertų skaičius pirmoje šių metų pusėje – greičiau sutapimas, o ne noras klausytojus užversti renginiais.

„Organizatoriai visiškai priklausomi nuo to, kaip Vakarų atlikėjai sudėlioja savo gastrolių grafikus. Šįkart tiesiog taip sutapo, kad daugelis jų pavasarį koncertuoja Rytų ir Vidurio Europoje“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, jaučiami akivaizdūs koncertų lankytojų elgsenos pokyčiai. Atsiranda vis didesnis susidomėjimas mažiau Lietuvoje žinomais atlikėjais, priklausančiais tam tikriems specifiniams žanrams.

„Pavyzdžiui, „Clannad“ atlieka kiek neįprastą muziką su airiško folkloro elementais. R.Wainwrightas – irgi labai specifinis atlikėjas.

Šiuos atlikėjus pakvietėme rizikuodami, norėdami išmėginti rinką. Tačiau į abu šiuos koncertus bilietai parduodami taip, kad pranoko mūsų lūkesčius.

Taip pat, kiek girdėjau, yra ir dėl kitų organizatorių pakviesto britų elektroninės muzikos atlikėjo Bonobo, kurio irgi nepavadinsi popžvaigžde“, – sakė D.Afarjancas.

Susižavėjimas rusais blėsta

Koncertų verslo specialistas teigė, kad Lietuvos rinkoje galima pastebėti dvi tendencijas – mažėjantį susidomėjimą Rusijos atlikėjų pasirodymais ir ramesnį žiūrovų požiūrį į nemažas bilietų kainas.

Ypač vyresnio amžiaus publika negaili pinigų brangesniems bilietams, tačiau nori užsitikrinti galimybę koncertus stebėti iš kuo geresnių vietų.

„Jei artistas geras, žiūrovai nesuka galvos, kiek kainuoja bilietas – 150, 200 litų ar dar daugiau. Tai galioja rokui ir popmuzikai. Pavyzdžiui, bilietai į džiazo koncertus yra pigesni.

Mano prognozė – rusiškos muzikos pasirodymų Lietuvoje laipsniškai mažės.

Mes šiemet norime surengti dar keleto didelių užsienio žvaigždžių koncertus – be tų, kurie jau yra paskelbti. Ir visais atvejais deramės su Vakarų atlikėjais.

Kitas noras ir tikslas – pakviesti kuo daugiau artistų, kurie dar nėra viešėję Lietuvoje.

Pastebėjome, kad jais publika labiau domisi. Tiesa, būna ir išimčių – K.Melua Lietuvoje jau buvo porą kartų, bet į jos koncertą, kuris vyks kovą, jau parduoti du trečdaliai bilietų“, – sakė D.Afarjancas.

Tiki jaunimo dievukais

Dauguma atlikėjų, atvykstančių į Lietuvą, yra skirti "tiems, kuriems per trisdešimt". Koncertų rengėjai sąmoningai taikosi į publiką, jau susikūrusią pagrindą po kojomis ir galinčią sau leisti šiek tiek daugiau. Dar ir dėl pavyzdžių, kai moksleiviško amžiaus žiūrovams patrauklūs atlikėjai nesublizgėjo bilietų pardavimo fronte. Per pastaruosius keletą metų Vilniuje koncertavę Lady Gaga ir "Thirty Seconds To Mars" nesulaukė tiek žiūrovų, kiek buvo tikėtasi.

Viena spėjamų priežasčių - jauniems žiūrovams nėra lengva iš tėvų išprašyti triženklę sumą bilietui. Kita vertus, moksleivių dievinama JAV atlikėja Lana Del Rey pernai Vilniuje surinko pilnutėlę "Siemens" areną.

D.Afarjancas mano, kad tinkamai parinktas paauglių publikos atlikėjas galėtų sėkmingai pasirodyti Lietuvoje. "Didmiesčiuose tėvai pinigų bilietams duotų. Pavyzdžiui, nė vienas koncertų organizatorius, jei būtų tokia galimybė, neatsisakytų surengti mergaičių dievinamos britų grupės "One Direction" koncertą", - svarstė pašnekovas.

Rengėjai dairosi ir veteranų, ir jaunimo

Koncertų organizatoriai, kol nėra sudarę sutarčių su atlikėjais, neatskleidžia savo planų, tačiau užkulisiuose sklando daug gandų apie į Lietuvą viliojamas žvaigždes.

Vienas jų skelbia, kad Lietuvoje „gali pasirodyti, bet gali ir nepasirodyti“ mūsų šalyje jau koncertavusi JAV grupė „Metallica“. Veteranai kitą vasarą surengs keliolika koncertų Europoje – esą Baltijos šalių koncertų rengėjai domisi galimybe vieną tokį šou surengti Vilniuje, Rygoje arba Taline.

Į Lietuvą galbūt trečią sykį užsuks romantiškas britų dainius Jamesas Bluntas. Vilniuje ir Kaune jau koncertavęs atlikėjas vėl kalbinamas pasirodyti mūsų šalyje.

Pernai prestižinį „Mercury“ apdovanojimą už geriausią britų muzikos albumą pelnęs britų atlikėjas Jamesas Blake’as tikriausiai dar šiais metais pasirodys Lietuvoje. „Tikėjausi jį pasikviesti 2014-ųjų vasarą, tačiau aplinkybės kiek netinkamos. Aš vis tiek esu užsispyręs – nuo 2013-ųjų medžioju šį atlikėją ir tikrai vieną dieną jis koncertuos „Lofte“, – sakė šio sostinės klubo vadovas Viktoras Diawara.

Planuojami įžymybių koncertai

Vasario 1 d. „Clannad“ (Kongresų rūmai, Vilnius)

Vasario 2 d. „Glasvegas“ (klubas „New York“, Vilnius)

Vasario 20 d. Bonobo (Teatro arena, Vilnius)

Vasario 22 d. Sarah Brightman („Žalgirio“ arena, Kaunas)

Vasario 28–kovo 1 d. „Scooter“ („Forum Palace“, Vilnius, Sporto halė, Kaunas)

Kovo 2 d. „Dream Theater“ („Siemens“ arena, Vilnius)

Kovo 4 d. „Within Temptation“ (Teatro arena, Vilnius)

Kovo 20 d. Rufusas Wainwrightas (Kongresų rūmai, Vilnius)

Kovo 21 d. „Apocalyptica“ („Žalgirio“ arena, Kaunas)

Kovo 24 d. „Gogol Bordello“ (Teatro arena, Vilnius)

Kovo 26 d. Katie Melua (Pramogų arena, Vilnius)

Kovo 29 d. „Manowar“ (Teatro arena, Vilnius)

Balandžio 11 d. Nelly (Teatro arena, Vilnius)

Balandžio 25 d. Patas Metheny (Pramogų arena, Vilnius)

Balandžio 27 d. Cassandra Wilson („Žalgirio“ arena, Kaunas)

Gegužės 16 d. Peteris Gabrielis („Siemens“ arena, Vilnius)

Birželio 3 d. Andre Rieu ir J.Strausso orkestras („Siemens“ arena)

Birželio 25 d. Tomas Jonesas („Žalgirio“ arena, Kaunas)

Spalio 15 d. Lara Fabian („Žalgirio“ arena, Kaunas)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.