Garsiame Berlyno elektroninės muzikos festivalyje - lietuvių grupė „DIISSC Orchestra“

Sausio 24 dieną Vokietijos sostinėje jau 15-ąjį kartą startuos garsusis festivalis CTM, skirtas šiuolaikinei elektroninei eksperimentinei muzikai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-23 16:05, atnaujinta 2018-02-17 04:35

Šalia tokių elektroninės muzikos žvaigždžių kaip „Mouse on Mars", Jamesas Holdenas, Marcellis Dettmannas, Carstenas Nicolai (alva noto), Robertas Henke, Frankas Bretschneideris, Mika Vainio ir kitų, festivalyje pasirodys ir lietuviai – keturių kompozitorių kolektyvas „DIISSC Orchestra”, gyvai atliksiantis originalią programą „Venta”.

CTM yra vienas žinomiausių Europoje ir pasaulyje elektroninės, šiuolaikinės ir eksperimentinės muzikos festivalių, pastaruoju metu bendradarbiaujantis ir su „Transmediale" festivaliu. Sausio 24 – vasario 2 dienomis Berlyne vyksiančiame festivalyje bus pristatomi įdomiausi ir naujausi Vokietijos bei pasaulio elektroninės muzikos projektai ir atlikėjai, taip pat rengiamos parodos, instaliacijos bei pristatymai.

Šiais metais festivalio tema pasirinktas devizas „Dis Continuity“ – reiškiantis ir nuolatinę tąsą, ir atskirus dar gerai nepažintus elektroninės muzikos fragmentus.

Kaip skelbia CTM festivalio rengėjai, praėjusiais metais jame apsilankė virš 23 000 klausytojų, iš jų 45 procentai buvo tarptautinė auditorija, festivalyje pasirodė virš 200 grupių ir atlikėjų iš 25 šalių.

Kolektyvas „DIISSC Orchestra “ – tai 2008 metais susikūręs keturių profesionalių kompozitorių (Jono Jurkūno, Antano Jasenkos, Martyno Bialobžeskio bei Vytauto V. Jurgučio) ansamblis, pristatantis ne tik savo, bet ir užsienio autorių muziką, dažnai ją originaliai remiksuojantis.

Muzikai atlikti grupės nariai dažnai pasitelkia diskų grotuvus, laikmačius, išmaniuosius telefonus, aparatūros trikdžius ir kitokias „žemąsias ir aukštąsias” technologijas. Kolektyvo kuriamos muzikos garsinis pagrindas – ambientas, triukšmai, įvairūs ritminiai dariniai, šiuolaikinės muzikos avangardas sujungtas su klubinės didžėjų estetikos garsais.

„DIISSC Orchestra" pateikia šiuolaikinę muziką kaip intriguojantį muzikinį nuotykį, įdomų pasivaikščiojimą plačiu garsų pasauliu, kurio atomazga kaskart nenuspėjama. Netikėtais sceniniais sprendimais ir energingu muzikavimu „orkestras" siekia sukurti kaitrią roko koncerto atmosferą skambant šiuolaikinei elektroninei muzikai.

Kolektyvas dažnai kviečiamas dalyvauti svarbiausiuose Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivaliuose, koncertavo Lenkijoje, Estijoje, Ukrainoje, Vokietijoje.

Per beveik šešis egzistavimo metus „DIISSC Orchestra“ kolektyvas parengė 5 skirtingas ir solidžias muzikines programas.

Kompozicija „D.O“, sukurta 2008 metais, o 2009 metais internetinės leidybinės kompanijos „Clinical Archives“ tokiu pačiu pavadinimu išleistas albumas Lietuvos kompozitorių sąjungos surengtuose „Geriausių 2008 metų kūrinių“ rinkimuose buvo pripažintas geriausiu elektroninės muzikos albumu, o internete publikuotą jo versiją per porą savaičių tuo metu parsisiuntė per 30 000 muzikos vartotojų visame pasaulyje.

Kitas kolektyvo darbas „Zipped and remixed“, gyvai atliktas 2009 metų “Jaunos Muzikos” festivalio programoje, buvo radikalus ir drąsus akademinės muzikos kompozitorių bei šiuolaikinės popscenos korifėjų savotiškų remiksų ir perdirbimų miksas, kuriame klausytojas galėjo išgirsti J.S.Bacho, M.Ravelio, J.Cage’o, K.Stockhauseno, S.Reicho, Madonnos, M.Jacksono ir Merzbow garsiausių kūrinių citatas bei naują jų interpretaciją, atliekamą „DIISSC Orchestra“ narių. 2011 metais buvo sukurta speciali programa tiesioginiam televizijos ir multimedijiniam tiltui „Vilnius – Bialystok“.

Lietuvos kompozitorių sąjungos 70-ties metų jubiliejui kolektyvas paruošė programą „70+1”. Joje buvo panaudoti daugelio žinomų lietuvių kompozitorių kūrinių fragmentai, kurie atlikti naujame garsiniame šių dienų elektroninės muzikos kontekste.

Programa “Venta” sukurta ir atliekama senais, dar sovietiniais laikais pagamintais sintezatoriais, kurie taip pat buvo gaminami ir Vilniuje bei buvo vadinami “Ventomis”. Autoriai šiais instrumentais gyvai groja koncerto metu, taip pat naudoja įrašytus ir jau šiuolaikinių technologijų pagalba perkurtus šių “vintažinių” sintezatorių tembrus.

Programa “Venta“ 2012 metais buvo specialiai sukurta Vokietijos elektroninės muzikos festivaliui „SoundExchange", dabar bus gyvai atliekama ir CTM festivalyje.

„DIISSC Orchestra" programą „Venta" pristatys 2014 m. sausio 25 d. 22 val. HAU 2 salėje, Berlyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu