Kelias į „Euroviziją“ baigtas dainininkei M.Linkytei

Šio šeštadienio vakaras buvo itin svarbus atlikėjams, kurie tęsė kovą dėl teisės šįmet atstovauti Lietuvai „Eurovizijos“ konkurse Kopenhagoje. Kažkas iš keturių atlikėjų – Vilijos Matačiūnaitės, Monikos Linkytės, Mios ir Vaido Baumilos – šiandien turėjo atsisveikins su konkurso atranka. Trys likę kovos toliau – kitą savaitę bus išrinkta daina, kuri skambės „Eurovizijoje“, o kovo 1-ąją paaiškės, kuris iš trijų dainininkų ją atliks. Po šeštadienio kovos paaiškėjo, kad galimybę kovoti toliau prarado dainininkė M.Linkytė.

M.Linkytės nebus tarp trijų atlikėjų, kurie dar dvi savaites rungsis dėl pergalės "Eurovizijos" atrankoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Linkytės nebus tarp trijų atlikėjų, kurie dar dvi savaites rungsis dėl pergalės "Eurovizijos" atrankoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 15, 2014, 9:13 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:38 AM

LRT eteryje vykstančiame viename paskutinių „Eurovizijos“ atrankos mūšių dalyvius vertino telefonu vertinantys žiūrovai, užsienio ir Lietuvos vertinimo komisija. Pastarojoje šį vakarą – režisierius Vytenis Pauliukaitis, „Eurovizijos“ komentatorius muzikologas Darius Užkuraitis, operos dainininkė Sigutė Stonytė ir „Lietuvos ryto“ muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys.

Visi atlikėjai šį vakarą dainuoja po du kūrinius. 

Pirmoji prie starto linijos – kūrinį „Worlds Apart“ atliekanti dainininkė Vilija Matačiūnaitė.

Eksperimentus mėgstanti atlikėja baladę, kurią jau yra sudainavęs ne vienas atrankos dalyvis, pavertė ritmingu elektroninės muzikos kūrinių, kurį atlieka su trimis pritariančiomis vokalistėmis – scenoje degant žvakėms.

Keistas ir įdomus sprendimas, tiesa, panašu, kad artistei ne taip jau lengvai sekasi tvarkytis su kai kuriomis šios aranžuotės natomis.

„Mėginimas padainuoti žemą registrą buvo. Būtų įdomiau, jei būtų ryškesnis tikėjimas tuo, ką darote“, - sakė S.Stonytė.

„Jūs buvote įdomesnis nei Vilija“, - šou vedėjui Arūnui Valinskui paaiškino V.Pauliukaitis, pabrėžęs, kad dainininkė jį visiškai nuliūdino.

Pirmieji Lietuvos žiūrovų balsavimo rezultatai – kol kas pirmauja V.Matačiūnaitė, paskutinis – V.Baumila.

Antras prie mikrofono – Vaidas Baumila. Skambėjo jausminga baladė „Dying“, kurią specialiai Vaidui sukūrė atlikėjas bei kompozitorius Edgaras Lubys.

„Noriu sveikinti Edgarą, kuris parašė kūrinį, galintį konkuruoti su vakariečių sukurtomis dainomis. Noriu, kad ši daina patektų į finalą“, - sakė D.Užkuraitis.

„Šiame etape mes jau matėme, kad atlikėjai moka dainuoti. Reikia mąstyti, kaip dar pritraukti dėmesį. Vaidui gali pritrūkti „razinos“, kuri padėtų jam eiti iki finalo. Kad jis moka dainuoti, mes jau žinome. Daina – tiesiog graži, bet nesu toks tikras jos galimybėmis „Eurovizijoje“, - svarstė R.Zilnys.

M.Linkytei šį kartą teko daina „Attention“, kurią į atranką atsinešė V.Matačiūnaitė.

Šį šiuolaikišką popmuzikos kūrinį Monika nuspalvino lengvo džiazo spalvomis – dainą perteikė tikrai jausmingai ir nevengė demonstruoti vokalo žaidimus. Kūrinys nuskambėjo visiškai kitaip, nei jį įsivaizdavo autorė.    „Ji rodė savo balso galimybes, bet formaliai“, - pastebėjo V.Pauliukaitis.

„Jums reikėjo labiau atsipalaiduoti. Bet versija – įdomi“, - pritrarė D.Užkuraitis.

Nepaisant komentarų, šiuo metu M.Linkytė - jau žiūrovų balsavimo lyderė.      Paskutinė pirmajame šio vakaro rate - atrankos viduryje pasitikėjimą savimi lyg ir praradusi, bet vėliau tiek publikos, tiek komisijos simpatijas atgavusi Mia.

„Manyje kažkas įvyko. Negaliu paaiškinti to jausmo.. Atrodo, lyg būčiau miegojusi letargo miegu. Turiu pripažinti, kad muzika kurį laiką buvo apleidusi mano širdį. Bet po to vakaro ji grįžo“, - apie šio „Eurovizijos“ atrankos turo filmavimą sakė atlikėja.

Su prancūzų prodiuseriais sukurtą dainą „Let's Share That Love Tonight“ Mia atliko energingai ir aistringai, sukurdama ne vieną efektingą sceną su dviem jai talkinusiais šokėjais.

„Labai „euroviziška“, tipiška, girdėta, pakankamai profesionaliai atlikta daina. Gal tik trūksta išskirtinumo. Bet jūs viską gerai padarėt“, - kalbėjo S.Stonytė.

"Prisimerkęs įsivaizdavau „eurovizinį“ pasirodymą su daug fejerverkų, cukraus vatos, balionų.

„Eurovizijos“ diskotekose pagal šią dainą būtų šokama, tai yra geras ženklas“, - sakė R.Zilnys.

„Mia šauna iš visų patrankų“, - apibendrino V.Pauliukaitis. Žiūrovų balsavimo lentelėje – kone lygiai žengiančios Mia ir M.Linkytė, kurios keičiasi pirma ir antra vietomis. Trečia ir ketvirta vis keičiasi irgi labai vienodą balsų skaičių renkantys, bet nuo lyderių ženkliai atsiliekantys V.Matačiūnaitė ir V.Baumila.

Lietuvos vertinimo komisija nusprendė, kad geriausiai pirmame raunde pasirodė Mia, toliau žengia V.Baumila, M.Linkytė ir V.Matačiūnaitė.

Vokietijoje gyvenantis kompozitorius Brandonas Stone'as palankiausiai įvertino M.Linkytę, toliau jo lentelėje - V.Baumila, Mia ir V.Matačiūnaitė.

Rusijos muzikos prodiuseris Valerijus Prosvirovas daugiausia taškų skyrė V.Baumilai, toliau - M.Linkytė, V.Matačiūnaitė ir Mia.

Švedijos muzikinių projektų prodiuserė Liselott Bjork daugiausia taškų skyrė V.Baumilai, toliau jos lentelėje - M.Linkytė, Mia ir V.Matačiūnaitė.

Po pirmojo turo susumuotoje komisijos lentelėje pirmauja V.Baumila, antroje vietoje - M.Linkytė, trečioje - Mia, ketvirtoje -  V.Matačiūnaitė.

Antrasis V.Matačiūnaitės šūvis – retro stiliaus suknelė, marškinėliai su tatuiruočių imitacija ir septintuoju dešimtmečiu dvelkianti dainos „It's All About A Boy“ versija.

Tvirčiau ir taikliau, nei pirmojo pasirodymo metu. Tą pastebi ir Lietuvos vertinimo komisija.

„Viską, ko privirei pirmoje dalyje, dabar išsrėbei su kaupu. Dabar už tave vėl norėsis balsuoti. Šį pasirodymą patobulinus, galima įsivaizduoti „eurovizinį“ spektakliuką“, - sakė R.Zilnys.

„Stilingas, muzikalus dainavimas, gražus tembras. Norėčiau akcentuoti balso spalvą. Balso tembras – labai svarbu. Man visada patinka žmonės, kurie rizikuoja būti nesuprasti, o ne sėdi saugioje zonoje“, - gyrė S.Stonytė.                  

„Emocijų daugiau prasimušė. Bet jei jis dainuotų dviejų valandų rečitalį taip vienodai... Laužas nedega, labai vienodai“, - kalbėjo V.Pauliukaitis.

„Daina nebloga, bet šį vakarą visi mus pradėjo stebinti. Jūs manęs nestebinate. Norėčiau iš jūsų kažko daugiau, bet to kažko negaunu“, - sakė D.Užkuraitis.

Žiūrovų balsavime pasikeitė lyderė – į priekį išsiveržė jau per 1200 balsų surinkusi V.Matačiūnaitė. Jai ant kulnų mina Mia, M.Linkytė, labiausiai atsilikęs - V.Baumila.   

Antrą kartą į sceną žengusi M.Linkytė, kaip ir V.Matačiūnaitė, savo įvaizdžiu klausytojus perkėlė kelis dešimtmečius į praeitį.

Daina „Blowing Out Cobwebs“, kurią anksčiau atrankoje išbandė Ieva Zasimauskaitė ir V.Matačiūnaitė, šįkart Monikos lūpomis skamba visiškai kitaip – su rokenrolo prieskoniais, visiškai pakeista kūrinio melodija. Vaizdas – lyg iš seno kino filmo apie moksleivių išleistuves.

"Kontrastas - mergaitiškas įvaizdis ir stiprus dainavimas. Gal reikėjo būti dar labiau padauža", - atlikėją, kurią A.Valinskas apibūdino kaip Pepės Ilgakojinės ir Alisos stebuklų šalyje mišinį, vertino R.Zilnys.   

"Ačiū, turėjau malonumą", - sakė D.Užkuraitis.

"Ilgos natos, kai jų yra pernelyg daug, pradeda nusibosti", - pastebėjo S.Stonytė.

"Kai tu valiūkiška, jaunatviška, į tave visai kitomis akimis žiūriu. Šįkart tu kur kas įdomesnė", - pastebėjo V.Pauliukaitis.    

Paskutinis pasirodymas – atlikėjos Mios. Kūrinį „Take A Look At Me Now“ atlikėja visiškai pakeitė – jis virto dramatiška balade. Basa į sceną išėjusi atlikėja, atrodo, į dainą sudėjo visą save – dainavo suklupusi scenoje, o kūrinio pabaigą rėkte išrėkė blaškydamasi po sceną. Pasirodymo pabaigoje atlikėjos akyse sublizgo ašaros - emocijų, regis, buvo tiesiog per daug.

Žiūrovų balsavime Mia akimirksniu šovė į viršūnę - ji jau surinko daugiau nei 2000 balsų. 

Dramatišką atmosferą juokeliais sušvelnino A.Valinskas, išprovokavęs Mią prisipažinti, jog dainininkė jį myli. 

"Tai - visiškai jūsų vakaras. Sėdėjome išsižioję", - sakė D.Užkuraitis, išprovokavęs Mią su gitaristu Tomu Varnagiriu dar kartą pakartoti dainos priedainį.

"Man patiko gerai perskaityta dainos dramaturgija. Jūsų aštrus balso tembras visiškai netrukdė. Temperamentas labai geras. Jūs galite galvoti, kad iš tiesų talentinga esate", - sakė S.Stonytė.

V.Pauliukaitis vietoj komentarų tiesiog priėjo prie Mios ir ją pabučiavo.  Ir paragino A.Valinską nešdintis, nes jo namai dėl scenoje įvykusio meilės prisipažinimo jau dega.  

Po paskutinio pasirodymo žiūrovų balsavimo lentelėje pirmoji ir toliau – Mia, surinkusi per 2200 balsų. Antroje vietoje – M.Linkytė, trečioje – V.Matačiūnaitė, paskutinis – V.Baumila. Balsavimas dar nesibaigė.  

Lemiamos akimirkos. Lietuvos komisija už antrąjį pasirodymą geriausiai įvertino Mią, antrąją vietą skyrė V.Matačiūnaitei, trečiąją – M.Linkytei, ketvirtąją – V.Baumilai.

B.Stone'as už antrąjį pasirodymą geriausiai įvertino Mią, antrą vietą skyrė V.Baumilai, trečią – V.Matačiūnaitei, ketvirtą – M.Linkytei.

V.Prosvirovas daugiausia balų skyrė V.Baumilai, antrą vietą – V.Matačiūnaitei, trečią – Miai, ketvirtą – M.Linkytei.

L.Bjork nuomone, geriausią antrąjį pasirodymą surengė Mia, antroje vietoje – M.Linkytė, trečioje – V.Baumila, ketvirtoje – V.Matačiūnaitė.

Susumavus visus Lietuvos ir užsienio komisijos balus, pirmoje vietoje – V.Baumila (24 balai), antroje – Mia (23 balai), trečioje – M.Linkytė (19 balų), ketvirtoje – V.Matačiūnaitė (15 balų).Komisijos balai lemia 50 procentų rezultatų. Ką nuspręs žiūrovai?

Pasibaigus balsavimui, paaiškėjo, kad žiūrovai daugiausia balsų skyrė Miai (2583), antroje vietoje liko V.Matačiūnaitė (2137), trečioje – M.Linkytė (1790), paskutinis – V.Baumila (1446).

Susumavus žiūrovų ir komisijos balus, paaiškėjo, kad šį atrankos turą laimėjo Mia. Antroje vietoje liko V.Baumila, trečioje – V.Matačiūnaitė. Paskutinė – M.Linkytė. Ji paliko atranką į „Euroviziją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.