S.Brightman interviu: apie muziką, meilę ir kelionę į kosmosą

Kitą šeštadienį Kaune koncertuosianti britų dainininkė Sarah Brightman publikos dėmesį traukia ne tik balsu. Ir klasikos, ir popmuzikos, ir miuziklų klausytojus sužavėjusi 53 metų atlikėja taps pirmąja muzikos žvaigžde, pakilsiančia į kosmosą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 16, 2014, 4:16 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:59 AM

Kai 2004-aisiais koncertavo pilnutėlėje Vilniaus salėje „Sportima“, S.Brightman lyg cirko artistė dainuodama virš scenos vartėsi ant lynų, bet 2015-aisiais jai teks pakilti kur kas aukščiau.

Kitais metais iš Kazachstano stepių ji pakils į įspūdingiausią gyvenimo kelionę, kuri truks dešimt dienų. Iš Tarptautinės kosminės stoties Sarah 160 kartų apskries mūsų planetą.

Kaip ir į kosmosą kilęs garsaus Kanados cirko „Cirque du Soleil“ vadovas Guy Laliberte, šį skrydį panaudojęs labdaros misijoms reklamuoti, Sarah irgi keliaus ne tik dėl pramogos.

UNESCO taikos ambasadore paskelbta dainininkė šiuo skrydžiu agituos už taiką, taupų Žemės išteklių naudojimą, taip pat reklamuos iniciatyvą mergaitėms domėtis tiksliaisiais mokslais.

Kosmoso temai skirtos ir jos pasaulinės gastrolės „Dreamchaser“, per kurias vasario 22-ąją dainininkė pasirodys Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Tai dar vienas įdomus Sarah karjeros, kurioje ir taip netrūksta įdomybių ir laimėjimų, žingsnis.

Kadaise karjerą ji pradėjo kaip menkai kūną prisidengusių merginų popgrupės „Hot Gossip“ narė. Dabar tai net atrodo sunkiai tikėtina.

Santuoka su garsiuoju miuziklų kompozitoriumi Andrew Lloydu Webberiu ir specialiai jai parašyti vaidmenys. Daugiau nei 30 milijonų parduotų albumų egzempliorių, ne vienos sėkmingos pasaulinės gastrolės.

Sarah sukauptas turtas vertinamas maždaug 150 milijonų litų. Visa tai – S.Brightman, kuri koncertuose dainuoja ir klasikos arijas, ir islandų grupės „Sigur Ros“ muziką, laimėjimai.

Iš akademinės muzikos ir miuziklų pasaulio į popžanrą išsiveržusi atlikėja ir šiandien sugeba suderinti abi sritis, jos balsas laikomas nepriekaištingu.

Ir pasiekusi muzikos olimpą Sarah išlieka mandagi ir paprasta, mylinti gyvenimą, nors jis jai negailėjo liūdnų akimirkų.

Jau po skyrybų su A.L.Webberiu (su juo dainininkė ir šiandien puikiai sutaria) ji kelis sykius bandė pastoti, tačiau vienas nėštumas baigėsi pavojingomis komplikacijomis, du – persileidimais.

„Man tiesiog nebuvo lemta turėti vaikų“, – prieš keletą metų liūdnai pripažino S.Brightman.

Šiais laikais ji kruopščiai saugo savo asmeninį gyvenimą nuo smalsių akių. Be to, Los Andžele gyvenanti dainininkė susitelkusi į darbą – tarp gastrolių keliauja į Rusiją, kur rengiasi kelionei į kosmosą.

Prieš penktadienį Kijeve surengtą koncertą atlikėja davė interviu „Lietuvos rytui“.

– Šįmet sukanka dešimt metų nuo jūsų pirmosios viešnagės Lietuvoje. Tikriausiai ją sunku prisiminti? – pasiteiravau S.Brightman.

– Taip, tai liūdna. Daug keliauju po pasaulį, tačiau koncertuodama nespėju daug pamatyti. Aš turiu sąrašą, kuriame yra visi mano aplankyti miestai.

Prie kiekvieno jų pasižymiu įdomiausius kultūros objektus.

Svajoju po keleto metų pagal tą sąrašą aplankyti visus miestus kaip turistė ir apsižvalgyti. Lietuva yra tame sąraše.

– Jūsų gastrolės „Dreamchaser“ vadinamos stilingomis ir muzikaliomis. Kaip dar apibūdintumėte koncertą, kurį pamatysime?

– Albumą ir šias gastroles įkvėpė mano būsimoji kelionė į kosmosą. Nemažai žiūrovų, kurie matė šiuos koncertus, sakė, kad liko pritrenkti. Yra labai netikėtų šou sprendimų, tačiau yra ir labai jaukių, intymių akimirkų.

Kosmoso tema atsispindi aranžuotėse – ir senų hitų, ir kūrinių iš naujausio albumo.

Sakyčiau, šis koncertas sukelia įdomios kelionės pojūtį.

– Kas atsirado pirmiau – idėja sukurti albumą kosmoso tema ar galimybė pačiai keliauti į kosmosą?

– Visi mano muzikiniai projektai atspindi tikrus gyvenimo įvykius. Noriu, kad publika jaustų, kas tuo laikotarpiu dedasi mano sieloje. Pasąmonėje mintis apie projektą, susijusį su kosmosu, kirbėjo seniai.

Prieš aštuonerius metus pradėjau rimtai apie tai mąstyti.

Ta mintis mane įkvėpė, pradėjau galvoti, kokie kūriniai albume galėtų skambėti. Kad skrisiu į kosmosą, paaiškėjo vėliau.

– Kosminė kelionė – patirtis, kuria gali pasigirti labai mažai žmonių. Tai jaudinanti galimybė, bet ar jums nėra ir šiek tiek baisu?

– Ne. Lengva neramų laukimą supainioti su baime. Intensyviai vyksta treniruotės, bandymai. Tos treniruotės padeda pačiam suprasti, ar kelionė į kosmosą yra tai, kas tau tinka, ko tikrai nori.

Be abejo, yra rizikos. Bet kuo daugiau treniruojuosi, tuo labiau noriu skristi. Tai, kad gavau tokią galimybę, yra neįtikėtina.

- Ar pasiruošimas - lengvesnis ne tikėjotės? Buvo dalykų, kurie jus labai nustebino?

- Viskas tame procese mane stebina. Pasiruošimo metu labai daug sužinai apie save iš medicinos pusės. Esi tiriamas visapusiškai - tikrinama ir sveikata, ir psichika.

Norėčiau, kad visi galėtų tai patirti. Tai padeda suprasti, kad žmogaus galimybės - kur kas didesnės nei įsivaizduojame.

Sužinojau ir įdomių dalykų apie savo genetiką, tai įtakos mano sprendimus ir elgesį ateityje. Mano gyvenime yra elementų, kurie kelia įtampą ir taip daro žalą, todėl ketinu jų atsisakyti.

Fiziškai teko ir teks patirti labai neįprastų dalykų - buvo atliekami bandymai, kaip laikausi nesvarumo būklėje, kaip ištverčiau kosmoso "jūros ligą".

– Ar tiesa, kad kosmose ketinate įrašyti dainą?

– Taip. Kaip profesionaliai dainininkei man labai įdomu, kaip kosmose veiks mano plaučiai, balso stygos.

Turiu ne tiktai mokslišką, bet ir, sakyčiau, poetišką norą. Norėčiau susisiekti su Žeme ir padainuoti kartu su ten esančiu dainininku, choru ar orkestru. Ta pati daina sklistų iš Žemės ir kosmoso. Manau, tai būtų gražu ir ypatinga.

- Esate pirmoji atlikėja pasaulyje, dainavusi net dviejų ceremonijų - Pekino ir Barselonos - ceremonijose. Ką manote apie šiuo metu vykstančią Sočio olimpiadą ir ją gaubiančias diskusijas bei dviprasmybes?

- Dviprasmybių buvo ir ankstesnėse olimpiadose. Žaidynės visada kruopščiai nagrinėjamos, todėl išryškėja ir neigiami, ir teigiami aspektai.

Bet svarbiausia, kad olimpiada yra toks gražus reiškinys. Milijardai žmonių iš viso pasaulio sutelkia dėmesį į sportą, žmogaus galimybes, be to, tai - puiki pramoga. Pažįstu daugybę žmonių, kurie dirbo rengdami olimpiadą, tai sukuria galimybes dirbti ir siekti ambicingų tikslų. Žodžiu, ten yra negerų dalykų, bet ačiū Dievui, kad žaidynės vyksta.

– Šiuo metu jūs – Kijeve. Ne ramiausia vieta pasaulyje.

– Keistas jausmas, nors aplink viešbutį labai ramu. Nesu užsisklendusi, žiūriu televiziją, skaitau spaudą, žinau, kas čia darosi. Bet atrodo, kad daugelis žmonių Kijeve tiesiog ramiai gyvena kasdienį gyvenimą. Nėra taip, kad jie temptų namo maisto atsargas.

Tikiuosi, mano koncertas bus puikus, o šioje šalyje viskas susitvarkys.

– Albumą „Dreamchaser“ kritikai vadina geriausiu per visą jūsų karjerą, o ji trunka daugiau nei 30 metų. Ar ne keista tai girdėti?

– Labai miela. Šis albumas skiriasi nuo ankstesnių darbų, man reikėjo drąsos ir tikėjimo savimi, kad jį įrašyčiau. Bet buvo toks jausmas – šįkart puikiai padariau tai, ką sugebu geriausiai. Tai geriausias jausmas.

– Esate koncertavusi neįprastose vietose – nuo senovės amfiteatrų iki budistų šventyklos. Kuris pasirodymas paliko didžiausią įspūdį?

– Pekino olimpiados atidarymas 2008-aisiais. Kartu su kinu Liu Huanu dainavome stovėdami ant didžiulio besisukančio gaublio. Jis iškilo iš po žemės. Dainavau kinų mandarinų kalba ir jaučiausi didžiulės šventės dalimi.

– Dainavote su gausybe skirtingų vokalistų – nuo Andreos Bocelli iki „Kiss“ dainininko Paulo Stanley. Kuris muzikinis partneris jums buvo geriausias?

– Tai ne dainininkas. Buvo nuostabu dirbti su dabar jau buvusiu vyru A.L.Webberiu. Jis specialiai man sukūrė labai gražių melodijų, pavyzdžiui, arijas iš miuziklo „Operos fantomas“. Šios dainos tapo svarbia mano gyvenimo dalimi, iki šiol jas atlieku koncertuose, žiūrovams patinka.

Tai buvo gražiausia muzikinė partnerystė mano gyvenime.

– Kai kalbėjomės prieš dešimt metų, buvote ką tik išlipusi iš autobuso vėlyvą vakarą po kelionės iš Rygos, pavargusi, mūvėjote sportines kelnes, tačiau vis tiek skyrėte mums daug laiko. Kas padeda jums išlikti kukliai ir neužriesti nosies?

– Nuo trejų metų svajojau apie sceną. Manau, menininko darbas – dalytis savo žinia ir jam suteikta dovana.

Man 53 metai, man vis dar puikiai klostosi karjera, todėl man tikrai pasisekė.

Kartais, kai būnu pavargusi ir irzli, pagalvoju – dėl savo darbo keliauju po visą pasaulį, manęs visur laukia žiūrovai, kiekviena diena padovanoja įspūdžių, apie kuriuos daug kas svajoja.

Neturiu teisės būti pasipūtusi, turiu vertinti tai, ką gavau.

– Kalbamės Valentino dieną. Kokia ji jums šįmet?

– Man ji patinka. Kam gali nepatikti idėja, kad kas nors turi puikią progą linksmai prisipažinti meilę žmogui, kuris apie tai nė neįtaria?

Gyvenime esu gavusi keletą paslaptingų širdelių su gėlių puokštėmis, tai labai džiugiai nuteikė, jaučiausi išskirtinė (Juokiasi.) Meilė - gražus dalykas.

– Jūs labai daug dirbate. Kaip įsivaizduojate puikią dieną be darbų?

– Neseniai tokią turėjau – tai buvo Amerikoje, net nebepamenu, kuriame mieste.

Bet aš, mano kirpėja, grimuotoja ir gastrolių vadybininkė išėjome vėlyvos vakarienės, o tada nuėjome pažiūrėti kino filmo. Tai buvo nuostabi diena. Matote, kaip viskas paprasta. (Juokiasi.)

- Koks tai buvo filmas?

- "Lenktynės" - apie "Formulės-1" sportininkų gyvenimą. Fantastiškas filmas.

- Puiki karjera, milijonai gerbėjų, dabar - ir kelionė į kosmosą. Dar liko tikslų, kuriuos norėtumėte pasiekti?

- Tai nėra susiję su karjera. Noriu išlikti puikios sveikatos ir būti laiminga. Kad mano šeimai ir draugams viskas būtų gerai. Ir kad paskutinį likusį gyvenimo ketvirtį, jei man dar tiek liko, jausčiausi saugi ir kupina džiaugsmo. Tik tiek man ir tereikia.

Koncerte – didžiulis ekranas

S.Brightman dviejų dalių koncerte atliks populiariausius savo karjeros hitus – „A Question Of Honour“, „Time To Say Goodbye“, ariją iš miuziklo „Operos fantomas“ ir daugelį kitų įsimintinų melodijų.

Visa koncertui reikalinga garso stiprinimo ir apšvietimo technika atvyksta kartu su atlikėja. Vienu ryškiausių scenografijos akcentų taps didžiulis 164 kvadratinių metrų, ypač aukštos rezoliucijos LED ekranas, kuriame demonstruojamos trimatės vaizdo projekcijos leis žiūrovams pasijusti tarsi kosmose ar prie Operos fantomo rūmų.

Pasaulines gastroles dainininkė pernai vasarą pradėjo Kinijoje, vėliau koncertavo Šiaurės ir Pietų Amerikoje bei Azijoje.

Kaunas – tik šeštasis miestas Europoje, kuriame savo naujausią šou pristatys S.Brightman. Šį šeštadienį atlikėja koncertuos Maskvoje, tada keliaus į Sankt Peterburgą, o iš ten – į Baltijos šalis.

Kad atlikėjos balsas būtų geriausios formos, ji niekada nerengia koncerto tą dieną, kai keliauja, todėl į Lietuvą iš Rygos atvyks dar penktadienį.

Unikali dovana skaitytojams

Penki naujienų portalo lrytas.lt skaitytojai laimės bilietą į koncertą ir kvietimą į renginio dieną įvyksiantį susitikimą su S.Brightman, kurio metu galės paspausti ranką dainininkei, kartu nusifotografuoti ir gauti jos autografą.

Norintys dalyvauti konkurse skaitytojai kviečiami elektroninio pašto adresu pramogos@lrytas.lt atsiųsti laišką, kuriame išdėstytų argumentus, kodėl būtent jie turėtų laimėti šį prizą. Laiško pavadinime / temoje įrašykite „Sarah Brightman konkursui“ . Įdomiausi laiškai bus publikuojami portale lrytas.lt.

Konkurso dalyvių laiškų lauksime iki vasario 20 dienos 14 valandos. Laiškuose nepamirškite paminėti savo vardo, pavardės, telefono numerio ir elektroninio pašto adreso. Su konkurso laimėtojais susisieksime asmeniškai.

Ištrauka iš S.Brightman šou, kurį vasario 22-ąją pamatys Lietuvos publika:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.