„Pussy Riot“ Estijoje priminė: „Rusija – tai ne Putinas“

„Grupės „Pussy Riot“ Taline apipylė purvu savo šalį“, - tokios antraštės penktadienį pasipylė rusų žiniasklaidoje. Ar iš tiesų skandalingosios rusų pankės Estijos sostinėje padarė kažką panašaus?

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Mar 29, 2014, 12:09 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:46 AM

Ryškiausiomis Estijoje vykstančio muzikos festivalio ir konferencijos „Tallinn Music Week“ žvaigždėmis tapo ne kuri iš ten grojančių grupių, o dvi merginos, atėjusios pasidalinti savo nuomone su svečiais ir žurnalistais.

Nieko nenuostabaus – nes tos merginos yra Marija Aliochina ir Nadežda Tolokonikova, dvi iš trijų grupės „Pussy Riot“ narių, už Vladimirą Putiną užrūstinusią „pankišką maldą“ cerkvėje turėjusių išmėginti Rusijos kalėjimų gultų kietumą.

„Tallinn Music Week“ kasmet pasikviečia garsių muzikos pasaulio žmonių, bet viešbučio „Nordic Hotel Forum“ salė vakar tiesiog lūžo – tiek daug norinčiųjų pamatyti Mariją ir Nadeždą čia susirinko.

Prieš trejus metus Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas buvo cituojamas daugelio šalių spaudoje – kai šiame festivalyje nedviprasmiškai pasmerkė Rusiją, sulaikiusią „Pussy Riot“.

Vakar pasakytoje kalboje šalies vadovas ne kartą užsiminė apie „Pussy Riot“ situaciją, tačiau garsiai neįvardijo grupės pavadinimo. Trumpas prezidento susitikimas su Marija ir Nadežda įvyko viešbučio kambaryje, o ne konferencijų salėje – galbūt šalies vadovas įtemptų santykių su Rusija fone nusprendė, jog viešai džiaugtis dėl „Pussy Riot“ vizito nebūtų teisingiausias veiksmas.

Po jo kalbos M.Aliochina ir N.Tolokonikova užėmė sceną ir gerą valandą dėstė savo požiūrį į daugybę klausimų – tačiau nė karto nepasakė nieko, kas žemintų jų gimtinę.

„Žmonės klaidingai mano, kad mūsų veikla – antirusiška. Atvirkščiai – ji labai prorusiška“, - mintį, jog yra nusiteikusios ne prieš pačią šalį, o prieš jos valdžią, ne kartą kartojo viešnios.

Akivaizdu, kad į dėmesį jos reaguoja atsargiai. Viešbutyje „Pussy Riot“ narės vaikšto paprastais juodais drabužiais, nuleidusios akis, nuolat lydimos garsaus Rusijos muzikos kritiko ir pilietinio aktyvisto Artemijaus Troickio.

Atrodo, jos pačios jau kiek pavargo nuo dėmesio – paleistos iš kalėjimo, „Pussy Riot“ dalyvavo ne vienos šalies TV laidose ir jau pačios supranta, jog tapo žvaigždėmis, kokiomis niekada nenorėjo būti.

Viešnagės Taline intriga tapo ketvirtadienį pateiktas vienos didelės koncertų agentūros pasiūlymas, apie kurį Marija ir Nadežda prabilo atvirai. Merginoms pasiūlyta paruošti muzikinę programą ir surengti pasaulinį koncertų turą – už tai siūlomi didžiuliai pinigai.

„To tikrai nebus. Pirmiausia, nelaikome savęs muzikantėmis. Mūsų muzika – tikrai prastoka. Kita vertus, tai būtų mūsų protesto išdavystė. „Pussy Riot“ susibūrė ne tam, kad paglostytume savo ego ar uždirbtume“, - patikino M.Aliochina.

Viešnagės Estijoje metu jos apsilankė Talino kalėjime. Tai – grupės kuriamo dokumentinio filmo dalis. Apie Rusijos kalėjimų baisumus ne kartą kalbėjusios jaunos moterys nori parodyti, kad kitose šalyse su nuteistaisiais elgiamasi geriau.

„Tai didelis kalėjimas, 800 žmonių. Dauguma kalinių tarpusavyje kalbėjosi rusiškai. Ant kamerų durų – tik rusiškos pavardės.

Kieme jie žaidė krepšinį, nuėjome pasisveikinti. Jie klausė – kodėl mes einame prieš Rusiją? Paaiškinome, kad mes - ne prieš Rusiją, o prieš Putiną, tai svarbu reikia suprasti. Norime, kad nesietumėte Rusijos su tuo asmeniu.

Gal Rusijos opozicijos dabar nesigirdi, bet mes esame, rengiame demonstracijas, kalbame taip garsiai, kaip tik įmanoma“, - šiuos N.Tolokonikovos žodžius palydėjo garsūs plojimai.

Žinia, kad į Taliną atvyksta „Pussy Riot“, Estijoje sulaukė prieštaringų atgarsių. Festivalio rengėjai sulaukė kritikos – esą šalyje, kurioje gyvena nemažai „Pussy Riot“ veiksmų nepalaikančių rusų, tai panašu į visuomenės skaldymą. Buvo net siūlančių dėl to boikotuoti festivalį.

„Gaila, kad žmonės taip mąsto. Dar kartą sakau – Rusija nėra bloga šalis. Ją tik valdo netinkami žmonės.

Putinas nominuotas Nobelio taikos premijai? Taip, bet mes jo neiškėlėme kandidatu. Jei galėtume jį iškelti, iškeltume į kitą vietą“, - priminė M.Aliochina.

Praėjus keletui metų po „pankų maldos“, „Pussy Riot“ nedingsta iš pasaulio akiračio. Naujausias išsišokimas – Sočio žiemos olimpiadoje, kur vaizdo klipą nufilmuoti bandžiusios merginos buvo sulaikytos ir apkaltintos vagyste, bet po kiek laiko paleistos.

„Buvome ten tris dienas, ir mus nuolat sulaikydavo. Susipažinome su daug Sočio policininkų. Jie pasakojo, jog yra labai nepatenkinti tuo, kad ten vyko olimpiada. Tai juk sujaukė jų kasdienybę. labai.

Linksmiausia – kai tik išeidavome iš policijos pastato, pareigūnai puldavo su mumis fotografuotis“, - kvatojosi N.Tolokonikova.

Į Sočį, tvirtino „Pussy Riot“, jos nė neketino vykti – tačiau kelionę išprovokavo iš to miesto atėjusios žinios apie užgniaužtus kitų protestus.

„Gėjų ir lesbiečių teisių gynėjai susirinko aikštėje ir pabandė užtraukti Rusijos himną – jie iškart buvo suimti. Kitą dieną buvo protestas prieš TV kanalo „Dožd“ („Lietus“) uždarymą – žmonės tiesiog išskleidė skėčius. Jie irgi buvo suimti.

Tai mus labai supykdė. Per naktį įrašėme dainą apie tai, kad Putinas nėra Rusija, ir kitą rytą išskridome į Sočį“, - pasakojo M.Aliochina.

Tiesiai iš Talino „Pussy Riot“ keliaus į Kijeve – palaikyti ukrainiečių, patiriančių Rusijos spaudimą. Kai išgirdo apie Krymo aneksiją, moterys jautėsi šokiruotos.

„Kai Rusijos kariai įžengia į kitos šalies teritoriją – tai baisu. Balandžio 1-ąją mes lankysimės Europos Parlamente ir kalbėsime apie šią situaciją.

Taip pat – ir apie sankcijas Rusijai. Tai sudėtinga tema. Reikia suprasti, kad dėl jų paprasti žmonės gyvens blogiau. Juk didės kainos. Kita vertus, Rusijos piliečiams reikia kažko, kas juos išjudintų ir priverstų išeiti į gatves. Nes tiesiog sėdėti ant sofos pernelyg paprasta“, - sakė N.Tolokonikova.

Marija ir Nadežda neslepia – apie „Pussy Riot“ akcijas mes tikriausiai dar išgirsime. Grupės darbas nėra baigtas – nes padėtis Rusijoje nė kiek nesikeičia, o gal net blogėja.

„Grupės atsiradimą įkvėpė tai, kad Putinas nusprendė būti prezidentu trečią kadenciją. Mūsų optimizmas, kad kažkas šalyje pasikeis, buvo suvaidintas. Žinau, kad tai sudėtinga. Turėjau mokslo draugą, kuris dėl politinių motyvų atsidūrė kalėjime.

Dabar reikalai dar prastesni. Bet negalime pasiduoti apatijai ir susitaikymui, privalome kalbėti garsiai, tai ir darome“, - sakė M.Aliochina.

Geresnės Rusijos ateities viltį ji sieja su jaunimu, kuris gyvena interneto amžiuje ir jau supranta, ką reiškia ginti savo teises.

„Nuo to prasideda kelias į demokratiją. Nemažai bendraujame su paaugliais. Jie supranta protesto esmę.

Bet mums juk toli iki skandinavų. Kalėjime teko susipažinti su moterimi iš Švedijos. Papasakojo, jog vaikus ten nuo mažens moko garsiai reikšti savo nuomonę – net kiek chuliganiškai“, - stebėjosi „Pussy Riot“ narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.