Pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio dalyvių apžvalga (I dalis)

37 šalių atstovai žengia į kovos lauką. 59-us metus rengiamas „Eurovizijos” dainų konkursas šįkart vyks Kopenhagoje. „Lietuvos ryto" žurnalas „TV antena” kviečia susipažinti su atlikėjais, kurie šią savaitę susigrums dėl Europos žiūrovų simpatijų. Pristatome pirmojo pusfinalio, kuris vyks antradienį, pirmuosius aštuonis dalyvius.   

Armėnija. Aramas MP3.
Armėnija. Aramas MP3.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-05 16:16, atnaujinta 2018-02-14 07:32

1. Armėnija. Aramas MP3 – „Not Alone”.

29-erių Aramas Sargsianas yra populiarus televizijos laidų vedėjas bei „stand up” komikas. Todėl kai kas manė, kad sužavėti „Eurovizijos” gerbėjus Armėnija sieks humoru. Tačiau Aramas (beje, turintis mediko išsilavinimą) Kopenhagoje atliks dramatišką baladę.

Rengdamasis konkursui atlikėjas užsitraukė liberaliosios Europos nemalonę, kai pasišaipė iš Austrijos atstovo – transvestito Conchitos Wurst.

Paklaustas, ką mano apie Conchitą, Aramas išrėžė, kad barzdota moteris yra nenormalu.

„Bet manau, kad mes padėsime jam apsispręsti, ar jis moteris, ar vyras”, – sakė armėnas.

Kad ir kaip būtų, Aramui MP3 lažybininkai šių metų „Eurovizijoje” prognozuoja pergalę.

Ar žinote, kad Aramas slapčia svajoja tapti archeologu ir įvairiose pasaulio vietose rasti senovėje gyvenusių žmonių daiktų?

2. Latvija. „Aarzemnieki” – „Cake To Bake”.

Grupės pavadinimas „Aarzemnieki”, kurį bandydamas ištarti liežuvį turbūt laužo dažnas „Eurovizijos” gerbėjas, išverstas iš latvių kalbos, reiškia „užsieniečiai”.

Grupės vokalistas 27-erių Jöranas Steinhaueris yra vokietis. Jis pirmą kartą apie Latviją išgirdo būdamas trylikos – stebėdamas grupės „Brainstorm” pasirodymą „Eurovizijoje”.

Vaikinas taip susižavėjo latviais, kad ne tik įsigijo jų kompaktinę plokštelę, bet ir ėmė aktyviai domėtis Latvija. Galiausiai jis nutarė apsigyventi šioje šalyje.

Ar žinote, kad pernai J.Steinhaueris parašė atsisveikinimo su latu dainą „Ačiū latui”?

3. Estija. Tanja – „Amazing”.

Tanja Michailova gimė Rusijai priklausančioje Kaliningrado srityje, bet būdama vos dviejų mėnesių su tėvais išvyko į Estiją, kur dabar yra tikra žvaigždė. Daug mergaičių nori būti panašios į 30-metę atlikėją.

Televizijos projektuose ir įvairiuose konkursuose išgarsėjusi dainininkė yra sukūrusi vaidmenis tokiuose populiariuose miuzikluose kaip „Čikaga”, „Operos fantomas”, „Kabaretas”. Nuo ketverių metų ji lankė šokių studiją.

Tanją įkvepia amerikiečių dainininkės Beyonce ir Pink, taip pat švedė Loreen. Tad nenuostabu, kad estės „Eurovizijai” skirtame pasirodyme nesunku rasti panašumų su šių atlikėjų muzika ir šou.

Didžiajai „Eurovizijos” scenai Tanja rengia sudėtingą šokį, labai panašų į tą, kurį Pink atlieka dainuodama „Try”.

Atlikėja teigia labai mėgstanti ruošti maistą, tad daug laiko praleidžianti virtuvėje.

Ar žinote, kad praėjusiais metais T.Michailova surengė 176 koncertus?

4. Švedija. Sanna Nielsen – „Undo”.

Švedijos atstovė, ko gero, yra labiausiai užsispyrusi „Eurovizijos” dalyvė. Į konkursą ji pateko tik iš septinto karto. Sanna atkaklumo turbūt įgijo per dvidešimties metų karjerą muzikos scenoje.

Šiuo metu Sannai – 29-eri. O išgarsėjo ji būdama vos aštuonerių, kai dalyvavo ne viename talentų šou. S.Nielsen yra jauniausia atlikėja Švedijoje, kurios daina pasiekė radijo stočių grojamiausių kūrinių sąrašo viršūnę. Labiausiai ją įkvepianti dainininkė yra kanadietė Celine Dion.

Sanna yra lankiusi burleskos pamokas, o savo bute turi milžinišką pianiną, kuris vos telpa kambaryje.

Lažybų kontoros spėja, kad Švedijos atstovė užims antrą vietą – po armėno Aramo MP3.

Ar žinote, kad „eurovizinį” kūrinį, kuris šiek tiek primena amerikietės Miley Cyrus hitą „Wrecking Ball”, švedei parašė žinomas dainų autorius Davidas Kreugeris, dirbęs su tokiomis grupėmis kaip „Boyzone”, „Westlife” ir dainininke Britney Spears?

5. Islandija. „Pollapönk” – „No Prejudice”.

Šiuo metu Islandijoje populiarią pankroko grupę „Pollapönk” 2006 metais įkū- rė du pradinių klasių mokytojai – Heidaras Örnas Kristjánssonas ir Haralduras Freyris Gislasonas (Halli).

Po metų prie jų prisidėjo Halli brolis Arnaras Geris Gislasonas ir Gudni Finnssonas. Netrukus kolektyvas išleido ir debiutinį albumą.

Vyrukai siekė kurti muziką, kurios klausytų tiek vaikai, tiek jų tėvai. Ryškiais sportiniais kostiumais pasipuošę grupės nariai savo muzika kovoja su patyčiomis. Jų „Eurovizijai” skirta daina „No Prejudice” pasakoja apie jauną žmogų, kurio kalba sutrikusi, todėl jis bijo būti užgauliojamas ir stumdomas.

Ar žinote, kad tarp pritariančiųjų grupės atlikėjų yra Islandijos parlamento narys Óttarras Proppe?

6. Albanija. Hersi – „One Night’s Anger”.

Būdama vos aštuonerių Hersi Matmuja jau dalyvavo įvairiuose jaunimo muzikos festivaliuose ir konkursuose, o muzikos pamokas lankė pas žymų šalies muzikos profesorių. Hersi – 24-eri.

Atlikėjos didžiausia aistra yra klasikinė muzika, kurios ji mokosi konservatorijoje Romoje. Nors dėl pasirengimo „Eurovizijai” studijos šiek tiek nukentėjo, atlikėja ketina pasitempti pasibaigus konkursui. H.Matmuja yra labai impulsyvi ir mėgsta rėžti į akis viską, ką mano.

Ar žinote, kad H.Matmuja nuo 2010 metų nuolat bando laimę nacionalinėje Albanijos „Eurovizijos” atrankoje?

7. Rusija. „Tolmachevy Sisters” – „Shine”.

Seserys dvynės Anastasija ir Marija prieš aštuonerius metus laimėjo vaikų „Euroviziją”, o šiemet būdamos 17-metės pagaliau gali dalyvauti ir suaugusiųjų „Eurovizijoje”.

Jų dainai „Shine” sukurti buvo mestos galingos pajėgos. Tarp kompozitorių – Rusijos popžvaigždė Filipas Kirkorovas, o vienas iš dainos teksto autorių – grupės „Ace Of Base” hitų bendraautoris Johnas Ballardas.

Nuo šešerių metų dvynės lankė dainavimo studiją. 2006-aisiais laimėjusios vaikų „Euroviziją”, jos išleido muzikos albumą, vaidino miuzikle, dainavo su estrados primadona Ala Pugačiova. Anastasijos ir Marijos motina yra muzikos mokytoja.

Ar žinote, kad Anastasija ir Marija kaip ypatingos viešnios dalyvavo 2009-aisiais Maskvoje vykusiame „Eurovizijos” konkurse?

8. Azerbaidžanas. Dilara Kazimova – „Start A Fire”.

Azerbaidžano atstovei D.Kazimovai „Eurovizijos” kartelė iškelta ypač aukštai, mat pernai jos tautietis Faridas Mammadovas su daina „Hold Me” konkurse liko antras. Be to, šios šalies atlikėjai žemesnės nei 8-a vieta finale dar nėra užėmę.

29-erių D.Kazimova nacionalinę atranką laimėjo iš trečio karto. Baku konservatorijoje operinį dainavimą baigusi atlikėja šiuo metu yra geidžiamiausia alternatyviosios muzikos scenoje.

Kai Dilara buvo maža, jos namuose skambėdavo įvairaus stiliaus muzika – nuo operos iki roko. Didžiulę įtaką merginai padarė ir Azerbaidžano folkloras.

Ar žinote, kad dainininkė Baku yra įkūrusi benamių gyvūnų prieglaudą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.