„Eurovizijos“ finalas – be latvių ir estų

Vengrija, Juodkalnija, Rusija, Armėnija, Azerbaidžanas, San Marinas, Ukraina, Švedija, Olandija, Islandija – šių šalių atstovų gerbėjai jau gali švęsti neblogą pergalę. Juk patekti į „Eurovizijos“ finalą daugelio svajonė.

Latvijos atstovai „Aarzemnieki“. Jiems šių metų „Eurovizija“ jau baigėsi.<br>EBU nuotr.
Latvijos atstovai „Aarzemnieki“. Jiems šių metų „Eurovizija“ jau baigėsi.<br>EBU nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Kopenhaga

May 6, 2014, 10:49 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:09 AM

Šeši „Eurovizijos“ dalyviai šią nakt5 Kopenhagoje krovėsi lagaminus namo, o dešimt pradėjo ruoštis konkurso finalui. Po vidurnakčio paaiškėjo pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio baigtis. Tai, ką ketvirtadienį patirs Lietuvos atstovė Vilija Matačiūnaitė, antradienio vakarą patyrė keliolika kitų Europos šalių dainininkų. Pati V.Matačiūnaitė rezultatus tikriausiai sužinojo tik iš interneto. Jos komanda konkursą stebėjo viešbutyje, tačiau dainininkės tarp žiūrovų nebuvo. „Tiesiog nenoriu jaudintis. Geriau pamiegosiu ir sutelksiu mintis į savo pasirodymą“, – sakė atlikėja.

Antradienį 11 tūkstančių arenoje susirinkusiųjų ir milijonų prie TV ekranų prilipusių žiūrovų akivaizdoje grūmėsi šešiolikos valstybių atstovai.

Spalvingą vakarą pradėjo praėjusių metų „Eurovizijos“ laimėtoja danė Emmelie de Forest – kartu su choru atliko pergalę pelniusią dainą „Only Teardrops“.

Pirmasis prie starto linijos – vienu konkurso favoritų laikomas Aramas Mp3. Jis garsėja kaip komikas, tačiau „eurovizinė“ daina „Not Alone“ – visai nejuokinga. Dramatišką baladę armėnas pradėjo iš daugybės šviesų suformuotame „šulinyje“, antroje dalyje pasipylė tiek ugnies pliūpsnių, kad, žinant „Eurovizijos“ efektų įkainius, jie tikriausiai atimtų visą kokios nedidelės šalies mėnesio kultūros biudžetą. Iš anksto nufilmuotoje vaizdo atvirutėje latviai „Aarzemnieki“ kepė pyragą. Nenuostabu – apie tai ir jų daina „Cake To Bake“. Hipiškai spalvingi ir linksmi latviai su emigrantu iš Vokietijos Joranu Steinhauerio priešakyje tikrai turėjo užkrėsti publiką gera nuotaika, nors jų dainai prognozės nieko gera nežadėjo. Beje, elgesiu scenoje Joranas kiek priminė grupės „Prata Vetra“ vokalistą Renarą Kauperį – jis yra vienas „Aarzemnieki“ lyderio dievukų. Kaliningrade gimusi, bet nuo kūdikystės Estijoje gyvenanti šios šalies atstovė Tanja demonstravo sniego baltumo apdarus ir puikius šokio sugebėjimus. Energingai sukdamasi su partneriu ji puikiai priėmė dainavimo iššūkį – pasėdama kalbas apie tai, kad su greito tempo daina „Amazing“ „Eurovizijoje“ gali žengti toli.

Aštuntuoju bandymu į „Euroviziją“ patekusi švedė Sanna Nielsen kiek priminė armėno pasirodymą. Tokia pati drama dainoje, tamsūs drabužiai, net apšvietimo efektai panašūs. Kūrinys „Undo“ – įsimenantis, bet tokio žanro dainų šiame pusfinalyje daug.

Islandai „Pollaponk“, kurių pritariamasis vokalistas yra šalies parlamento dalis, pradžiugino įvairiaspalviais kostiumais ir linksma daina „No Prejudice“. Didžiuliuose ekranuose krito spalvingi balionai, lietuviai tikrai turėjo pagalvoti, kad šie islandai – grupės „InCulto“ sielos broliai.

Tame pačiame viešbutyje, kaip ir V.Matačiūnaitė, apsistojusi albanė Hersi Matmuje – savo šalyje gerai žinoma ne tik popmuzikos, bet ir folkloro atlikėja. Galingos dainos koziris – stiprus Hersi balsas, nors pasirūpinta ir keliais šou elementais, tokiais kaip dūmuose stūksanti balta pakyla.

Rusės dvynės Tolmačiovos – 2006-ųjų „Eurovizijos“ laimėtojos. Septyniolikamečių seserų pasirodymui nepagailėta nei išmonės, nei pinigų. Dainos „Shine“ pradžioje merginų plaukai – susijungę, tada jos atsiskiria ir, laikydamos rankose stiklo lazdas, supasi ant gigantiškų sūpynių, galiausiai už jų nugarų išsiskleidžia didelė aukso spalvos dekoracija. Filipas Kirkorovas, padėjęs merginoms ruoštis pasirodymui, tikrai liko patenkintas.

Azerbaidžanietės Dilaros Kazimovos baladėje „Start A Fire“ – užuomina į pernykštį šalies pasirodymą. Tada dainininkui Faridui Mamedovui talkino stiklo kube uždarytas šokėjas. Šįkart su Dilara scenoje – akrobatė, virš scenos ant trapecijos atliekanti triukus, o didelių ekranų sienoje sukurtas senos pilies vaizdas. Įtaigūs – ir balsas, ir scenografija.

Ukrainos ir Rusijos kova – „Eurovizijos“ užkulisiuose sklandanti tema, nors pačios šių šalių atlikėjos tikina nejaučiančios priešiškumo. Ukrainietė Marija Jaremčiuk rusėms tikrai nenusileido – jos šou įspūdingai nufilmuotas, o pagrindiniai jo akcentai – priedainyje kartojama frazė „Tick Tock“, itin erotiška Marijos suknelė ir didžiulis besisukantis ratas, kuriame it žiurkėnas bėga ir sudėtingas figūras raito šokėjas.

Po tokios ekstravagancijos – ramybė. Stambaus sudėjimo belgas Axelis Hirsoux išties turi angelo balsą – ir šiame konkurse nusibrėžė aiškų taikinį. Jo baladė „Mother“ skirta visoms Europos motinoms, kurių dieną minėjome praėjusį savaitgalį. „O kartu – ir apskritai visoms moterims“, – nepamiršta pridurti belgas. Motinoms tikrai turėjo patikti.

Moldovos atstovė Cristina Scarlat atrodė lyg nužengusi iš dešimtmečio senumo graikų pasirodymo – dainą „Wild Soul“ atliko įsijautusi į mistiškos deivės įvaizdį. Pusė suknelės priminė šarvus, aplink sukosi karžygiais persirengę šokėjai. Daina – vidutinio tempo, bet herojinės nuotaikos. Svarbus šou elementas – dainininkės nusiplėšta kasa.

San Marino atstovė Valentina Monetta – įdomus atvejis. Dainininkė į „Euroviziją“ atvyksta trečius metus iš eilės. Nesikeičia ir jos kompozitorius – vokiečių veteranas Ralphas Siegelis. Nenuostabu, kad daina „Maybe“ – kiek senamadiško skambesio, bet trečiuoju bandymu Valentina vylėsi pagaliau patekti į finalą. Kūrinį ji atliko prie dekoracijos, kuri keitė spalvą ir priminė gigantišką jūros kriauklę.

Portugalė Suzy paspaudė visus „kaip man linksma“ mygtukus. Energingas šokis, akordeono garsai, du dideli būgnai, scenoje besiblaškantys muzikantai – tokių numerių „Eurovizijoje“ būna kasmet, bet daina „Quero ser tua“ toli gražu neatrodė išskirtinė.

Ryškus kontrastas – po jos į sceną žengęs olandų duetas „The Common Linnets“. Kūrinio „Calm After The Storm“ pradžia nufilmuota iš viršaus, atlikėjai su gitaromis rankose dainavo, žiūrėdami vienas kitam į akis, o pati daina skambėjo lyg atkeliavusi tiesiai iš kantri muzikos sostinės Nešvilio.

Juodkalnijos atstovas Sergejus Cetkovičius tikrai nepamiršo prieš šešerius metus „Euroviziją“ laimėjusio ruso Dimos Bilano. Šiam tada talkino dailiojo čiuožimo čempionas Jevgenijus Pliuščenka, šokėją ant ledo pasikvietė ir Sergejus. Puikūs scenos efektai – filmuojant iš viršaus matyti, jog čiuožėja ant scenos grindų paliko it migla išsisklaidančius pėdsakus.

Paskutinis žiūrovų ir komisijų simpatijas mėgino užkariauti vengras Andrasas Kallay-Saundersas, taip pat priminęs vieną D.Bilano pasirodymų – šįkart su balerina. Skambant įsimenančiai dainai „Running“, šokėjų pora blaškėsi aplink fortepijoną, galiausiai pribėgo prie Andraso – jis apkabino moterį, o vyrą atstūmė. Merginos plojo – Andrasas tiek kūno kalba, tiek dramatišku atlikimu kiek primena Enrique Iglesią.

Vengrija, Juodkalnija, Rusija, Armėnija, Azerbaidžanas, San Marinas, Ukraina, Švedija, Olandija, Islandija – vidurnaktį paaiškėjo, kad šių šalių atstovai žengė į finalą. Šešių valstybių: Belgijos, Latvijos, Estijos, Albanijos, Moldovos, Portugalijos, dainininkai keliauja namo.

Ketvirtadienį antrajame pusfinalyje paaiškės dar dešimt finalininkų. Dvidešimt atlikėjų iš pusfinalių šeštadienį dalyvaus „Eurovizijos“ finale – čia jų jau laukia konkurso šeimininkai danai ir penkių didžiųjų konkurso rėmėjų (Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Italijos) atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?