Pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio dalyvių apžvalga (II dalis)

37 šalių atstovai žengia į kovos lauką. 59-us metus rengiamas „Eurovizijos” dainų konkursas šįkart vyks Kopenhagoje. „Lietuvos ryto" žurnalas „TV antena” kviečia susipažinti su atlikėjais, kurie šią savaitę susigrums dėl Europos žiūrovų simpatijų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2014, 3:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:30 AM

Pristatome pirmojo pusfinalio, kuris vyks antradienį, antrąjį aštuonetą.

Pirmojo pusfinalio pirmąjį aštuonetą rasite čia.

9. Ukraina. Marija Jaremčuk – „Tick-Tock”.

2003 metais „Eurovizijoje” debiutavusi Ukraina džiaugiasi ypač gerais rezultatais. Kasmet jos atlikėjai ne tik patenka į finalą, bet ir pasiekia aukštą rezultatą. Be to, Ukraina dažnai siunčia ypatingo grožio merginas.

Pernai šios šalies atstovė Zlata Ognevič buvo vadinama viena gražiausių konkurso dalyvių.

Šiemet 21 metų M.Jaremčuk taip pat išsiskiria, tačiau ne vien išvaizda, bet ir talentu. Nieko nuostabaus, jos tėvas – legendinis Ukrainos tenoras Nazarijus Jaremčukas. Jis mirė, kai Marijai buvo vos dveji. Ukrainos atstovė prasitarė, kad akimirkomis, kai pasidaro liūdna, ji įsijungia animacinį filmą „Simpsonai”.

Ar žinote, kad „Eurovizijai” skirtą dainą M.Jaremčuk sukūrė pati?

10. Belgija. Axelis Hirsoux – „Mother”.

Kaip paprastas 31 metų vyrukas, dirbantis sekretoriumi dviejose mokyklose, pateko į didžiąją „Eurovizijos” sceną?

Siekti kelialapio jį paskatino draugai. Iš pradžių Axelis spyriojosi, tačiau, kaip pats sako, neturėdamas ko prarasti nusprendė išbandyti jėgas. Vyras tvirtina, kad išgirdęs, jog nacionalinėje atrankoje surinko pusę visų balsų, patyrė šoką.

Axelis paauglystėje penkerius metus mokėsi groti trimitu, vėliau lankė vokalo pamokas, dalyvavo muzikos projektuose. Nors ir negali pasigirti dideliais laimėjimais, jis įsitikinęs, kad „Eurovizija” yra puiki pradžia siekiant profesionalo karjeros.

Ar žinote, kad 2007 metais A.Hirsoux dainavo kartu su prancūzų operos žvaigžde Helene Segara 1500 žiūrovų auditorijai?

11. Moldova. Cristina Scarlat – „Wild Soul”.

Dramatiška, tamsi ir mistiška Moldovos daina „Wild Soul” (angl. laukinė siela) nė iš tolo neprimena 33-ejų dainininkės C.Scarlat gyvenimo. Ji yra laimingai ištekėjusi, augina du vaikus ir šeiminį gyvenimą sugeba derinti su aktyvia muzikine karjera.

C.Scarlat yra viena populiariausių atlikėjų Moldovoje ir išsiskiria itin aukštu balsu. Cristina turi profesionalų muzikinį išsilavinimą, tačiau didelę įtaką jos savitam dainavimui padarė pasirodymai įvairiuose vakarėliuose.

C.Scarlat nemažai patirties įgijo dalyvaudama konkursuose ir festivaliuose. Moteris taip pat yra dalyvavusi tarptautiniame konkurse „Slavianskij bazar”, kuris kasmet vyksta Baltarusijoje.

Ar žinote, kad C.Scarlat dainuoja su Moldovos prezidento orkestru?

12. San Marinas. Valentina Monetta – „Maybe (Forse)”.

Trečias kartas turėtų nemeluoti. Tuo, matyt, tiki San Marinas. Todėl 39 metų V.Monettą į „Euroviziją” siunčia trečius metus iš eilės. Pernai atlikėja dainavo itališkai. Šiemet ji tvirtina norinti būti suprasta daugumos, tad kūrinį atliks anglų kalba.

Kad ir kaip būtų, universalus balsas leidžia Valentinai atlikti ne tik džiazo, bet ir soulo, ritmenbliuzo kūrinius. V.Monetta taip pat veda televizijos laidas, vaidina.

Valentina dainuoja nuo penkerių ir sako, kad muzika jai – lyg jaunystės eliksyras. Nepasiginčysi, moteris atrodo išties jaunatviškai. Laisvalaikį atlikėja mėgsta leisti aktyviai – ji dažnai kopia į kalnus, vyksta prie jūros ir dievina jėgos aitvarus.

Ar žinote, kad pernai ir užpernai V.Monetta neįveikė „Eurovizijos” pusfinalio barjero?

13. Portugalija. Suzy – „Quero ser tua”.

„Noriu būti tavo”, – taip dainuoja įspūdinga 34-erių portugalė Suzy, kurios tikrasis vardas yra Susana Guerra.

„Eurovizijoje” skambėsianti daina nenustebins ypatingu atlikėjos vokalu, tačiau pasirodymas išsiskirs Lotynų Amerikos muzikos ritmais.

Suzy nuo vaikystės aktyviai sukasi savo šalies pramogų pasaulyje. Tiesa, pastaruosius dvejus metus ji gyveno Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Dubajuje, ir į gimtinę grįžo tik pradėjusi rengtis konkursui.

Ar žinote, kad Suzy ir jos dainos autorius Emanuelis neseniai kreipėsi į teismą dėl grasinimo mirtimi? Užgauliojimų viešojoje erdvėje jie sulaukė už tai, kad „Quero ser tua” labai panaši į grupės „Koama” garsiąją dainą „Lambada”.

14. Olandija. „The Common Linnets” – „Calm After The Storm”.

Olandijoje šis duetas kritikuojamas dėl to, kad jų daina esą per nuobodi „Eurovizijai”. Tačiau konkurso dalyviai viliasi, kad europiečius sužavės kūrinio žodžiai.

Dueto „The Common Linnets” nariai Ilse DeLange ir Waylonas (tikrasis vardas Willemas Bijkerkas) dainoje svarsto, ar verta tęsti skaudinančius santykius.

20 metų vienas kitą pažįstantys dainininkai išgarsėjo skirtingu metu. 36-erių kantri muzikos atlikėja I.DeLange išpopuliarėjo 1998-aisiais, išleidusi debiutinį albumą „World Of Hurt”. Šis dainų rinkinys Olandijoje net penkis kartus tapo platininis.

O 34-erių W.Bijkerkas, pasiskolinęs slapyvardį iš savo muzikos idealo JAV atlikėjo Waylono Jenningso, išpopuliarėjo tik 2008-aisiais, kai pasirodė „Olandijos talentuose”.

Ar žinote, kad I.DeLange prieš tapdama žvaigžde dirbo batų parduotuvėje?

15. Juodkalnija. Sergejus Četkovičius – „Moj svijet”.

Juodkalnijos atstovas didžiojoje „Eurovizijos” scenoje bent jau tiesiogine prasme nebus nepastebėtas – jo ūgis net du metrai. 38-erių Sergejus save vadina „Eurovizijos” savanoriu. Mat tėvynėje itin įžymus ir mėgstamas atlikėjas ne kartą buvo prašomas dalyvauti šiame konkurse, bet vis atsisakydavo.

Penkioliktus metus scenoje skaičiuojantis dainininkas šiuo metu kuria dainas jau šeštam savo albumui. Sergejus atviras – jam nepatinka muzikos konkursai. Dainininko įsitikinimu, jie skirti dar tik norintiems prasimušti. Pats atlikėjas užaugo žavėdamasis San Remo festivaliu.

Ar žinote, kad S.Četkovičius dainas kuria ir alaus bare, ir vairuodamas automobilį, ir žiūrėdamas televizorių? Jis nesiskiria su nedideliu magnetofonu. Kai į galvą ateina nauja melodija, muzikantas jį įjungia ir pašvilpauja arba paniūniuoja.

16. Vengrija. Andrásas Kállay-Saundersas – „Running”.

29-erių Vengrijos atstovo A.Kállay-Saunderso biografija primena Holivudo žvaigždės istoriją.

Jis gimė vengrų modelio Katalin Kállay ir soulo atlikėjo bei prodiuserio Fernando Saunderso šeimoje Niujorke. Andrásas daug keliavo su gastroliuojančiu tėvu ir tik prieš ketverius metus atvyko gyventi į Vengriją pas močiutę, kuri jau buvo per silpna anūką lankyti už Atlanto.

Andrásas nesigaili palikęs didžiulių galimybių miestą. Būtent Vengrijoje jis išgarsėjo televizijos projekte, pasirašė sutartį su leidybos kompanija.

„Tuomet prasidėjo mano svajonių gyvenimas”, – tvirtina vyras. „Eurovizijoje” skambėsiantis jo kūrinys nėra tipinis. Dainoje kalbama apie smurtą šeimoje, ji paremta tikra atlikėjo draugės istorija.

Ar žinote, kad A.Kállay-Saunderso tėvas dirbo su pasaulinio garso žvaigždėmis Lou Reedu, Tori Amos, Jimmy Page’u, Jeffu Becku ir Luciano Pavarotti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.