Lietuvos varžovai „Eurovizijoje“. II pusfinalio apžvalga (I d.)

37 šalių atstovai žengia į kovos lauką. 59-us metus rengiamas „Eurovizijos” dainų konkursas šįkart vyksta Kopenhagoje. „Lietuvos ryto" žurnalas „TV antena” kviečia susipažinti su atlikėjais, kurie susigrums dėl Europos žiūrovų simpatijų.

Malta. „Firelight”.
Malta. „Firelight”.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 7, 2014, 8:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:09 AM

Pristatome pirmuosius septynis antrojo pusfinalio, vyksiančio ketvirtadienį, dalyvius. 

1. Malta. „Firelight” – „Coming Home”.

Malta dažnai „Eurovizijos” žiūrovus stebina arba ritmingais šokių muzikos kūriniais, arba galingomis baladėmis.

Todėl daug kas nustebo, kad šįmet šalis pasirinko folko ir kantri muzikos atlikėjus. Vos prieš metus suburtos grupės „Firelight” lyderis Richardas Edwardsas į „Euroviziją” pateko septintuoju bandymu – 2003 ir 2005 metais atrankoje bandė jėgas su grupe „The Mics”, o nuo 2010-ųjų iki pernai – kaip solistas.

Dainininkas tikisi, kad kūrinio „Coming Home” tekstas apie sugrįžimą namo sujaudins po Europą išsibarsčiusius emigrantus ir šie būtinai balsuos už Maltą.

Ar žinote, kad „Firelight” lyderis yra žinomo Maltos dainininko sūnus? Be to, Richardas yra išbandęs jėgas Didžiosios Britanijos TV šou „X Faktorius” – čia sulaukė Simono Cowello komplimentų ir pateko tarp 80-ies geriausiųjų.

2. Izraelis. Mei Finegold – „Same Heart”.

Pasakojama, kad M.Finegold pirmąsias melodijas sudainavo būdama aštuonių mėnesių. Tai tikriausiai tik reklamos paistalai, tačiau nepaneigsi – ši atlikėja išties yra neeilinių gabumų. Ko tik ji nėra išbandžiusi: nuo 18 iki 26 metų dainavo alternatyviojo roko grupėje, vėliau studijavo operą, dainavo muzikinio teatro pastatymuose, o 2009-aisiais užėmė trečią vietą populiariame muzikiniame TV šou ir tapo viena garsiausių Izraelio moterų.

Daina „Same Heart”, kurios klipe Mei demonstruoja korsetu aptemptas savo kūno formas, yra popmuzikos kūrinys su elektroninių garsų prieskoniais.

Ar žinote, kad svarbiausiu savo projektu Mei vadina ne muziką, o motinystę? 2011-aisiais dainininkė pagimdė dukrą Emily. Mei pajuto sąrėmius dainuodama scenoje – vakaras jai baigėsi gimdymo namuose.

3. Norvegija. Carlas Espenas – „Silent Storm”.

31 metų C.Espenas giminėje turi įkvepiantį pavyzdį – jo jaunesnė pusseserė Josefin Winther yra Londone gyvenanti žinoma muzikantė ir kompozitorė. Būtent ji parašė dainą „Silent Storm” ir paragino giminaitį dalyvauti „Eurovizijos” atrankoje.

Nedidelėje saloje užaugęs Carlas dar vaikystėje susižavėjo muzika ir yra laimėjęs ne vieną konkursą, tačiau suaugęs nusprendė pasukti kitu keliu. Vis dėlto dabar jis vėl tiki, kad gali širdį atiduoti muzikai. Pasirodymas „Eurovizijoje” bus lemtinga akimirka – sėkmės atveju šis švelniu balsu baladę dainuojantis vyras galės siekti profesionalaus muzikanto karjeros.

Ar žinote, kad Carlo gyvenimo patirtis – ypač įvairi? Jis yra šešis mėnesius tarnavęs taikdarių pajėgose Kosove, jau dvylika metų dirba dailide, o dar visai neseniai vakarais darbavosi vieno populiaraus Bergeno roko baro apsaugininku.

4. Gruzija. „The Shin” ir Mariko – „Three Minutes To Earth”.

Įspūdingais šou numeriais ir aistringomis baladėmis „Euroviziją” šturmavę gruzinai šįmet keičia strategiją. Į konkursą jie siunčia Europoje gerai žinomą džiazo grupę „The Shin”, kuri konkurse dalyvaus su vokaliste Mariko Ebralidze.

„The Shin” daugiau nei prieš dešimtmetį išaugo iš vienos ryškiausių Gruzijos grupių „Adio” griuvėsių. Grupės kūryboje jaučiama Gruzijos folkloro įtaka. Beje, 2007-aisiais jie koncertavo ir Lietuvos sostinėje – grojo festivalyje „Vilnius Mama Jazz”. Specialiai „Eurovizijai” prie grupės prisidėjusi Mariko – profesionali džiazo dainininkė, dalyvavusi ne viename konkurse už Gruzijos ribų.

Ar žinote, kad „The Shin” gruziniškai reiškia „namai”, tačiau grupės nariai jau daug metų gyvena Vokietijoje?

5. Lenkija. Donatanas ir Cleo – „My Slowianie – We Are Slavic”.

Lenkai „Euroviziją” ketina šturmuoti seksualumu ir iškirptėmis. Niekam nebuvo staigmena, kad į „Euroviziją” keliaus prodiuserio Donatano ir vokalistės Cleo duetas. Mat pernai spalį jo sukurtas hitas „My Slowianie” portale „YouTube” jau perklausytas daugiau nei 41 milijoną kartų.

Ritmingas kūrinys su hiphopo ir folkloro elementais garsėja ir linksmai seksualiu klipu – tautinius drabužius vilkinčios lenkų merginos jame nuolat demonstruoja dideles iškirptes. Dainos tekste apdainuojamas slavų merginų grožis.

„Norėjome parodyti pasauliui tai, ką savo šalyje turime geriausio”, – komentuoja dueto narys muzikos prodiuseris Donatanas.

Ar žinote, kad Donatanas nuo 2002-ųjų Lenkijoje garsėja kaip hiphopo prodiuseris? Tiesa, nuo mažens jis gyvena Rusijoje.

6. Austrija. Conchita Wurst – „Rise Like A Phoenix”.

Kopenhagoje Austrijos garbę gins garsus šios šalies atlikėjas – 25-erių diplomuotas mados stilistas Tomas Neuwirthas. Tačiau daugybei gerbėjų jis geriau žinomas kaip Conchita Wurst – tai šio barzdoto transvestito, mėgstančio puoštis seksualiomis suknelėmis, sceninis vardas. C.Wurst patekti į „Euroviziją” bandė 2012-aisiais, tačiau atrankoje nusileido repo duetui „Trackshittaz”. Šis konkurse Baku užėmė paskutinę vietą.

Persirengęs moterimi T.Neuwirthas pirmą kartą scenoje pasirodė 2011-aisiais – dalyvaudamas talentų šou. Nuo to laiko jis – itin populiari asmenybė, nuolat kviečiama dalyvauti įvairiuose TV projektuose. Tai labiausiai apkalbamas „Eurovizijos” atlikėjas – jo balsas stiprus, tačiau „Eurovizijai” skirtos baladės klipas, kuriame vyras maudosi rožių žiedlapių pilnoje vonioje, buvo sutiktas dviprasmiškai.

Ar žinote, kad Rusijos ir Baltarusijos visuomeniniai transliuotojai gavo peticijas, reikalaujančias nerodyti šio atlikėjo pasirodymo „Eurovizijoje”? Esą tai būtų homoseksualumo propaganda.

7. Lietuva. Vilija Matačiūnaitė – „Attention”.

Visi ginklai parengti – Vilija nusiteikusi Europai surengti pasirodymą, išties patraukiantį dėmesį, kuris minimas jos dainos pavadinime. Lieka palinkėti sėkmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.