Lietuvos varžovai „Eurovizijoje“. II pusfinalio apžvalga (II d.)

37 šalių atstovai žengia į kovos lauką. 59-us metus rengiamas „Eurovizijos” dainų konkursas šįkart vyksta Kopenhagoje. „Lietuvos ryto" žurnalas „TV antena” kviečia susipažinti su atlikėjais, kurie šią savaitę susigrums dėl Europos žiūrovų simpatijų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2014, 10:59 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:46 AM

Pristatome antrojo pusfinalio, vyksiančio ketvirtadienį, likusius aštuonis dalyvius.

Pirmuosius septynis antrojo pusvinalio dalyvius rasite čia.

8. Suomija. „Softengine” – „Something Better”.

Suomija kartą yra laimėjusi „Euroviziją” – pergalę 2006-aisiais nuskynė „monstrų” grupė „Lordi”. Šalies gyventojai tiki, kad šią pergalę gali pakartoti jaunoji Suomijos roko karta.

Penkių muzikantų grupė susibūrė prieš trejus metus. Jauniausiam jos nariui – 17-a, vyriausiam – 19 metų.

„Softengine” muzika – energinga ir pompastiška, kartais lyginama su žymių grupių „Muse” ir „Thirty Seconds To Mars” kūryba. Rokeriai jau sudomino įrašų leidybos gigantę „Sony Music” – kompanija apsiėmė rūpintis grupės karjera. Kūrinys pasakoja apie seną bambantį žmogų, kuriam atrodo, kad jo gyvenimas nenusisekė, bet šiurpus įvykis padeda suprasti, kaip smarkiai jis klydo.

Ar žinote, kad dainos tekstą grupė parašė vokalisto Topi Latukkos senelių sodyboje? „Daug laiko praleidome saunoje ir vos spėjome baigti dainą”, – kūrinio „Something Better” atsiradimo istoriją prisimena dainininkai.

9. Airija. „Can-Linn” ir Kasey Smith – „Heartbeat”.

Septynis sykius „Euroviziją” laimėjusi Airija – konkurso rekordininkai, tačiau pernai patyrė fiasko – finale užėmė paskutinę vietą. Tikimasi, kad tokios skaudžios nesėkmės nepatirs „Can-Linn” – tradicinio airių folkloro grupė, kurios pasirodyme pagrindinis dėmesys teks žaviai vokalistei K.Smith.

TV talentų šou išgarsėjusi mergina metus patirties sėmėsi Nešvilio mieste, kuris laikomas JAV kantri muzikos sostine. Grįžusi į gimtinę ji bilietą į „Euroviziją” pelnė su kūriniu „Heartbeat”, rodančiu, kad Airija šįmet nusiteikusi rimtai. Mat jį sukurti padėjo net penki žinomi kompozitoriai ir prodiuseriai – tiek iš Airijos, tiek iš Švedijos.

Ar žinote, kad vokalistė K.Smith buvo grupės „Wonderland”, kuriai išgarsėti padėjo garsios grupės „Westlife” vadybininkas Louis Walshas, narė? Pernai ji bandė patekti į „Euroviziją”, bet atrankoje liko trečia.

10. Baltarusija. Teo – „Cheesecake”.

Lietuvos kaimynai kasmet neriasi iš kailio, kad tik sublizgėtų „Eurovizijoje”. Jau legenda tapo baltarusių rengiami vakarėliai ir gausybė suvenyrų, dalijamų žurnalistams. Nepaisant to, pernai Aliona Lanskaja finale užėmė 16-ą vietą.

Tikimasi, kad šį rezultatą pagerins Teo, kurio tikrasis vardas – Juryjus Vaščukas. 31 metų atlikėjas dar vaikystėje tapo akordeonistų čempionato laimėtoju, septyniolikos jau muzikavo su Nacionaliniu akademiniu orkestru. Vėliau jis kūrė dainas kitiems atlikėjams, tapo populiaraus TV šou vedėju ir pradėjo solisto karjerą. Baltarusijoje Teo lyginamas su JAV popžvaigžde Robinu Thicke – ir dėl išvaizdos, ir dėl dainavimo manieros.

Ar žinote, kad išverstas iš anglų kalbos, dainos pavadinimas „Cheesecake” reiškia „sūrio pyragas”, tačiau jos tekstas tikrai nėra apie saldumynus. Mat Sūrio Pyragu atlikėją meiliai pravardžiavo buvusi mergina. „Man tai taip nepatiko, kad su ja išsiskyriau”, – atvirauja atlikėjas.

11. Makedonija. Tijana – „To The Sky”.

38-erių Tijana Dapčevič – viena ryškiausių Makedonijos popžvaigždžių. Laisvai italų, makedonų, serbų ir anglų kalbomis kalbanti moteris karjerą pradėjo 1994-aisiais, išleido penkis albumus, yra ne tik populiari dainininkė, bet ir žinoma kino bei teatro aktorė, diplomuota violončelės dėstytoja, koncertavusi su Leipcigo orkestru.

Pirmuosius iš muzikos uždirbtus pinigus ji kadaise išleido batams, o dabar jau gauna didelius honorarus ir svajoja ne tik apie didžiausias muzikos scenas, bet ir apie „Oskaro” statulėlę. Beje, į „Euroviziją” ji vyks su seserimi Tamara, kuri taip pat yra populiari Makedonijoje dainininkė. Tamara dainuos pritariamojo vokalo partijas.

Ar žinote, kad Tamaros vyras Milanas – krepšininkas, kurį ji nusižiūrėjo varžybose? Moterį į rungtynes nusitempė draugai – aikštelėje bėgiojantis sportininkas jai krito į akį, tą patį vakarą jie netyčia susitiko klube. Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio.

12. Šveicarija. Sebalteris – „Hunter Of Stars”.

Šveicarija „Euroviziją” yra laimėjusi du sykius. Tiesa, pastarąjį kartą – dar 1988-aisiais. Nuo 2011-ųjų šiai šaliai nepavyksta patekti į finalą. Galbūt reikalai pagerės šįmet? Šveicarai savo viltis patikėjo 28-erių dainininkui Sebalteriui, kurio vizitinė kortelė – smuikas. Tikimasi pakartoti Alexanderio Rybako sėkmės receptą?

Galbūt, bet Sebalteris tikrai vertas dėmesio. Groti jis pradėjo šešerių, o būdamas aštuoniolikos prisidėjo prie populiarios kantri muzikos grupės. Su ja vaikinas surengė per 300 koncertų ir išleido keturis albumus. Užpernai solinę karjerą pradėjęs atlikėjas sužibėjo daina „Hunter Of Stars”, kuriai įkvėpimo pasisėmė kelis mėnesius keliaudamas po JAV.

Ar žinote, kad būdamas penkiolikos Sebalteris bosine gitara grojo grupėje „The Stalkers”, atlikusioje „Deep Purple”, „Led Zeppelin” ir kitų sunkiojo roko grandų muziką?

13. Graikija. „Freaky Fortune” ir RiskyKidd – „Rise Up”.

Duetas „Freaky Fortune” – graikų šokių muzikos žvaigždės, išgarsintos Katy Perry hito perdirbinio. RiskyKidd (tikrasis vardas – Shane’as Schulleris) – reperis, prieš porą metų išleidęs hitą „All Time” kartu su „Eurovizijos” laimėtoja Helena Paparizou.

Daina „Rise Up” pulsuoja jaunatviška energija ir, anot pačių muzikantų, padės nenukabinti nosies, kad ir kokie sunkumai užgriūtų. Potekstė akivaizdi – Graikija nelengvai vaduojasi iš ekonomikos krizės gniaužtų ir kasmet balansuoja ant pasitraukimo iš „Eurovizijos” ribos (dėl finansinių priežasčių). Graikai sako, kad nori šiuo kūriniu įkvėpti visos Europos jaunimą patikėti šviesesne ateitimi.

Ar žinote, kad 19-metis RiskyKidd neturi graikiško kraujo? Jis gimė vokiečio ir jamaikietės šeimoje Londone. Kartu su tėvais reperis į Graikiją persikraustė paauglystėje.

14. Slovėnija. Tinkara Kovač – „Round And Round”.

35-erių dainininkė ir fleitininkė T.Kovač į „Euroviziją” pateko ketvirtuoju bandymu. Kūrinį „Round And Round” parašyti jai padėjo Slovėnijos atstovė 2013-ųjų „Eurovizijoje” Hannah Mancini. Dar 1997-aisiais profesionalią karjerą pradėjusi Tinkara scenoje jaučiasi tvirtai – to nepasakysi apie jos šalies pozicijas „Eurovizijoje”.

Per pastaruosius dešimt metų Slovėnija į finalą pateko tik du sykius.

Daugiau nei 800 koncertų surengusi atlikėja yra žinoma ne tik gimtinėje, bet ir Kroatijoje, Austrijoje, Italijoje. Tiek popmuziką, tiek tradicinių Balkanų šalių melodijas atliekanti moteris yra ne vieno konkurso laimėtoja.

Ar žinote, kad T.Kovač talentu žavisi roko legendos – „Led Zeppelin” vokalistas Robertas Plantas ir „Jethro Tull” lyderis Ianas Andersonas? Su abiem šiais atlikėjais Tinkarai yra tekę koncertuoti.

15. Rumunija. Paula Seling ir Ovi – „Miracle”.

Nenuostabu, kad šiam duetui „Eurovizijos” režisieriai pusfinalyje skyrė geriausiu laikomą paskutinį pasirodymo numerį.

2010-aisiais P.Seling ir Ovi užėmė trečią vietą „Eurovizijoje” – tai vienas geriausių Rumunijos pasiekimų konkurse. Tad į „Euroviziją” šis duetas grįžta kaip tikros žvaigždės.

P.Seling – ne tik dainininkė, bet ir populiari TV bei radijo laidų vedėja, šou „X Faktorius” teisėja. Kompozitorius ir prodiuseris Ovi yra rašęs dainas ne vienos šalies atrankoms į „Euroviziją”, tačiau prasimušti į konkursą jam pavyko tik su P.Seling. Su daug garsių popmuzikos kompozitorių bendradarbiaujantis rumunas yra gyvenęs Japonijoje ir Islandijoje, o šiuo metu yra apsistojęs Norvegijoje.

Ar žinote, kad P.Seling yra apšildžiusi Beyonce, Chicko Coreos, Michaelo Boltono ir kitų muzikos garsenybių koncertus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.