V.Matačiūnaitė baigė savo pasirodymą „Eurovizijoje“

Kelis mėnesius trukęs Vilijos kelias į „Euroviziją“ baigėsi ketvirtadienio naktį per antrąjį pusfinalį. Vilija ir jos daina „Attention“ neprasiskynė kelio tarp erotiškų Lenkijos valstiečių, graikų gimnastų ir barzdoto transvestito. Pirmą kartą per ketverius metus Lietuva liko „Eurovizijos“ finalo užribyje.

V.Matačiūnaitė.<br>R.Zilnio nuotr.
V.Matačiūnaitė.<br>R.Zilnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys, spec. Korespondentas, Kopenhaga

May 8, 2014, 11:14 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:00 AM

Ketvirtadienį paaiškėjo, kurios dešimt iš penkiolikos antrojo pusfinalio valstybių žengs į finalą: Šveicarijos, Slovėnijos, Lenkijos, Rumunijos, Norvegijos, Graikijos, Maltos, Baltarusijos, Suomijos ir Austrijos atstovai. Finale jų jau laukia Danija, Vokietija, Italija, Ispanija, Didžioji Britanija, taip pat – dešimt pirmojo pusfinalio laimėtojų: Armėnija, Vengrija, Olandija, Švedija, Islandija, Rusija, Juodkalnija, Azerbaidžanas, San Marinas ir Ukraina.

Vakarą pradėjo spalvingas šokėjų numeris, o tada atėjo metas lemiamam penkiolikos „eurovizininkų“ pasirodymui.

Pirmieji scenoje – Maltos grupė „Firelight“. Grupė su Londone ne vienus metus gyvenusiu Richardu Ewdardsu priešakyje – lyg nužengusi iš linksmos kaimo mugės. Daina „Home“ – su kantri ir folkloro motyvais. Anot muzikantų, ji skirta visiems Europos emigrantams, svajojantiems sugrįžti namo. Gera strategija – tokių žemyne tikrai nemažai. Vokalistas grojo tautiniu styginiu instrumentu, ekranuose pasirodė vaikų nuotraukos – šiltas ir gražus numeris.

Izraelietė Mei Finegold kiek sugadino nervus Vilijai Matačiūnaitei – abi moterys nepasitarusios nusprendė išsiskirti vienodomis šukuosenomis. Kadangi žydė dainuoja anksčiau, Vilija pakeitė savo planus. M.Finegold scenoje – su dviem seksualiomis šokėjomis, pakilaus tempo dainą „Same Heart“ lydi įspūdingi apšvietimo pliūpsniai, kurie yra pagrindinis šou efektas.

Dailide ir apsaugininku daug metų dirbęs norvegas Carlas Espenas auditoriją bando užkariauti paprastumu. Baladė „Silent Storm“ nuotaika smarkiai skiriasi nuo izraelietės dainos – vien dėl to stipraus balso savininkas turėjo įsiminti Europai. Arba bent jau to tikėjosi norvegai.

Gruzinai „The Shin“ paruošė vieną labiau įsimenančių vakaro šou. Džiazo ir folkloro grupės muzikantai, užkulisiuose nesiskiriantys su vyno stikline, su vokaliste Mariko atliko ramią, melodingą dainą, prie kurios priderino kiek neįprastą šou. Mėlyno ekrano fone vienas grupės narių išskleidė geltoną parašiutą – jis turėjo simbolizuoti saulę danguje.

Lenkai Donatanas ir Cleo tikrai bus pastebėti „Eurovizijoje“. Ir ne tik dėl įkyroko dainos apie slavų merginas priedainio. Į sceną duetas pasikvietė merginas, turėjusias sukelti nuodėmingų minčių vyrams visoje Europoje – jos vilkėjo tautiniais drabužiais itin giliomis iškirptėmis. Scenoje jos skalbė ir išsižergusios mušė sviestą – vaizdas lyg iš ne itin švelnios erotikos filmo, sukurto Lenkijos folkloro motyvais.

Barzdotasis austrų transvestitas Conchita Wurst – tikrai ne kiekvieno skoniui. Užkulisiuose sklandė kalbos, jog Rytų Europa ir Balkanų šalys tikrai nebalsuos už tokį atlikėją. Tačiau nenuneigsi – baladė „Rise Like A Phoenix“ yra graži, austro balsas – įspūdingas, o numeris su pakyla ir už nugaros šėlstančiomis liepsnomis – įsimenantis. Per visas repeticijas austras sulaukė aplodismentų audros.

Kaip atrodys Vilijos Matačiūnaitės „Attention“, lietuviai jau žinojo iš reportažų, nufilmuotų repeticijose. Larą Kroft primenantis kostiumas, balerinos sijonėlis, kietas ritmas, šokis su Šarūnu Kirdeikiu – viskas nušlifuota iki smulkmenų.

Prieš pat pusfinalį buvo pasklidusios kalbos, kad per šou Vilija parodys nuogą pilvą. Vis dėlto lietuvė grįžo prie ankstesnės kostiumo idėjos. Be to, Vilija prieš pasirodymą linksmai pasakojo, kad pakeis vieną pasirodymo detalę – ant kitų pirštų, nei įprasta, užsimaus žiedus. Ar ši smulkmena buvo geras ženklas? Viskas – Europos žiūrovų ir komisijos rankose.

Suomiai „Softengine“ – tokie jauni, kad per konkurso atidarymą net buvo keista matyti juos su alaus buteliais rankose. Tačiau groja šauniai – daina „Something Better“ kiek primena JAV grupės „The Killers“ stilių, o priedainio motyvai, panašu, talentingai nusirašyti nuo britų „Coldplay“.

Airiai jau ne pirmą kartą į pasirodymą įtraukia folkloro elementų. Šįmet šios šalies vokalistei Kasey Smith taip pat scenoje talkino šokėjai su airiškais sijonais – kiltais. Daina „Heartbeat“ – įsimenanti, nors ir kiek banaloko popmuzikos skambesio. Dainininkė papuošta lyg deivė iš senų legendų – po praėjusių metų fiasko, kai airiai finale liko paskutiniai, šalis pasiryžusi pasitempti.

Baltarusis Teo norėtų būti panašus į Justiną Timberlake'ą, tačiau yra panašus tik į jo šešėlį. Daina „Cheesecake“, kurią Teo atlieka su po sceną lakstančiais šokėjais, yra tokia, kokios laimi slaviškus popmuzikos festivalius – smagaus ritmo, bet ne itin originali. Tiesa, dainos idėja smagi – Teo dainuoja apie tai, kaip smarkiai jam nepatinka, kai mylimoji ji vadina „sūrio pyragu“.

Makedonė Tijana iš anksto vadinta šio pusfinalio pilkuoju arkliuku. Akinius be stiklų (tai viena jos įvaizdžio detalių) „Eurovizijoje“ visiems dalijusi atlikėja – ryški savo šalies popžvaigždė. Jos daina „To The Sky“ – „euroviziška“ iki panagių, o pasirodymą įspūdingai sustiprina scenoje šėlstantis gatvės šokių šokėjas.

Šveicaro Sebalterio dainos „Hunter Of Stars“ priedainyje girdėti švilpavimas – toks, kokio paskui ilgai nepavyksta išmušti iš galvos. Į linksmo keliaujančio muzikanto įvaizdį įsijautusio atlikėjo šou griaudi būgnai, o svarbiausias scenos elementas – įspūdingas ugnies lietus.

Graikai „Freaky Fortune“ su reperiu RiskyKiddu „Euroviziją“ nori paversti gimnastikos čempionatu. Daina „Rise Up“ garantuotai šią vasarą garsiai bumbsės iš automobilių – ir ne tik Graikijoje. Rėksminga daina – pats tas, ko reikia linksmybėms. Pasirodymo vinis – didžiulis batutas, ant kurio iš pradžių šokinėja gimnastas (įspūdingai nufilmuotas sulėtintai), o tada prie jo prisijungia ir patys atlikėjai.

Po tiek ekstravagantiškų pasirodymų kiek blankiai europiečiams turėjo atrodyti slovėnė Tinkara Kovač. Daina „Round And Round“ sukurta Katy Perry ir Rihannos hitų pavyzdžiu, tačiau ar to pakanka, kad laimėtum „Euroviziją“. Tikriausiai ne, nors melomanams jos vardą verta įsiminti – fleita grojanti Tinkara puikiai dainuoja, o šią savaitę „Eurovizijos“ kaimelyje su pritariančiaisiais vokalistais surengė gražų a capella pasirodymą.

Paskutiniai scenoje – rumunai. Dainininkės Paulos Seling ir prodiuserio Ovi duetas – tikros „Eurovizijos“ žvaigždės. 2010-aisiais „Eurovizijoje“ jie užėmė trečiąją vietą. Šįkart tikslai – dar aukštesni, ir juos pasiekti, tiki rumunai, padės daina „Miracle“. Kūrinys – tikras diskotekų hitas, kiek primenantis prancūzų žvaigždės Davido Guettos kūrybą. Ovi dalį pasirodymo groja keistu apskritimo formos klavišiniu instrumentu, dainuodami priedainį atlikėjai karštai apsikabina. Po jų pasirodymo prasidėjo tiesioginis balsavimas.

Kurie dešimt atlikėjų po šio pusfinalio skubėjo ruoštis finalui, o kurie penki – krautis lagaminų namo, paaiškėjo vidurnaktį – po balsavimo, kurio metu publiką linksmino šokėjų grupė ir prie „Eurovizijos“ prisijungti labai norinčios Australijos dainininkė Jessica Mauboy.

Į šeštadienį vyksiantį „Eurovizijos“ finalą pateko Šveicarijos, Slovėnijos, Lenkijos, Rumunijos, Norvegijos, Graikijos, Maltos, Baltarusijos, Suomijos ir Austrijos atstovai. Lietuvė Vilija savo pasirodymą „Eurovizijoje“ baigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.