A. Kaušpėdas: „Jei kils pavojus, Baltijos kelio vienybė sugrįš“

„Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas Baltijos kelio 25 metų sukaktį švenčia ne Lietuvoje. „Iki šiol lūpomis jaučiu tą vienybės skonį“, - sako Čikagoje šeštadienį dainuosiantis roko veteranas.

"Buvo toks įdomus jausmas - tarsi visi, nuo senelių iki vaikų, išvažiuoja į naują ateitį iš suknistos sovietinės tikrovės", - 25 metų senumo įvykius prisimena A.Kaušpėdas.<br>T.Bauro nuotr.
"Buvo toks įdomus jausmas - tarsi visi, nuo senelių iki vaikų, išvažiuoja į naują ateitį iš suknistos sovietinės tikrovės", - 25 metų senumo įvykius prisimena A.Kaušpėdas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Aug 23, 2014, 10:39 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 8:32 PM

Kai 1989-aisiais Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai susikibo rankomis į 650 kilometrų gyvąją grandinę, dauguma jų tikriausiai nenujautė, kokį ryškų pėdsaką istorijoje paliks ši akcija.

Šeštadienį Čikagos Daley aikštėje Amerikos latviai, lietuviai ir estai susirinks, kad prisimintų šią kovos už Nepriklausomybę akimirką.

Koncerte dalyvaus Žikagos lietuvių choras „Dainava“, latvių dainininkas Armandas Birkenas ir estų atlikėja Kristi Roosmaa, taip pat - lietuvių ir latvių šokių kolektyvai, rašo "Lietuvos rytas".

Atliks legendinę dainą

Svarbiausiu šventės akcentu, žinoma, taps Baltijos kelio himnas „Bunda jau Baltija“, kurį A.Kaušpėdas dainuos su latvių ir estų atlikėjais.

„Amerikos lietuviai paskambino ir pakvietė. Iš Lietuvos tokių kvietimų tuo metu nebuvo, tad mielai sutikau.

Kita vertus, man pačiam labai įdomu pamatyti su JAV lietuviais ir pamatyti, kaip ta šalis pasikeitė per daug metų, kai ten nebuvau“, - sėsdamas į lėktuvą, „Lietuvos rytui“ pasakojo A.Kaušpėdas.

„Anties“ muzikos ir grupės lyderio vaidmuo Lietuvos laisvės kovose gerai žinomas. Grupės dainos skambėjo „Roko maršuose“, kurie devintame dešimtmetyje tapo svarbiu laisvės gurkšniu ir būti neabejingais skatino jaunus žmones.

Prisiminimai - gyvi

A.Kaušpėdas aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, Baltijos kelio vaizdai puošia apie „Antį“ sukurtą dokumentinį filmą „Kaip mes žaidėme revoliuciją“.

„Prisimenu viską iki smulkmenų. Tas didžiules mašinų spūstis prie Vilniaus, daugybę sovietinių automobilių, kurie greitai perkaisdavo ir būdavo paliekami. Baltijos kelio fenomenas – tai, kad iš pralaimėtojų tapome laimėtojais. Todėl ši pergalė reikšminga kiekvienam lietuviui: tiek gyvenančiam Lietuvoje, tiek svetur.

Buvo toks įdomus jausmas - tarsi visi, nuo senelių iki vaikų, išvažiuoja į naują ateitį iš suknistos sovietinės tikrovės. Begalinio žmonių susitelkimo ir artumo jausmas.

Mano akimis, Baltijos kelias - žmogiškosios politikos šedevras. Neįtikėtinai taikus ir veiksmingas, vertas istorijos knygų. Unikalus pasauliniu mastu. Pavyzdžiui, katalonai, kurie siekia nepriklausomybės nuo Ispanijos, yra skambinę man ir prašę patarimo, kaip kažką panašaus organizuoti“, - prisiminė A.Kaušpėdas.

Netiki, kad vienybė dingo

Žikagoje „Anties“ lyderis susirinkusiųjų širdis virpins dainomis, kurios primena laisvės kovų laikus - tokiomis kaip „Pokštas“, „Krantas“, „Lietuvos valstybė“. Skambės ir viena palyginti nauja patriotinė daina - pasaulio lietuvio jaunimui sukurtas himnas „Mes - pasaulio Lietuva“.

„Man padarė įspūdį, kad Čikagos savivaldybė prisideda prie renginio, skyrė jam gerą vietą ir padės pastatyti sceną, parūpinti aparatūrą.

Man atrodo, tai geras pavyzdys mums. Lietuvoje, pripažinkime, kartais manome, kad tautinės mažumos turėtų „būti savo vietoje“, neišsišokti. O amerikiečiai parodė, kad gerbia mūsų šventę“, - svarstė „Anties“ lyderis.

Dainininką ir architektą pykdo kalbos, jog šiandien Baltijos kelio prisiminimai nebėra aktualūs, o tokios vienybės, kokia buvo prieš 25 metus, trijų Baltijos šalių gyventojai nebejaučia.

„Baltijos kelias - tai precedentas, pavyzdys, kurį nešiojamės širdyje ir žinome - jei reikės, mes tai galėsime.

Dabar gyvename laisvės sąlygomis, turime labai daug galimybių ir pagundų. Taip jau būna - tokioje aplinkoje vienybę rodyti nėra labai svarbu.

Bet kritinėje situacijoje viskas akimirksniu pasikeičia. Žmonės samprotauja, kad nėra vienybės, bet jos ir negali būti, nes nėra akivaizdaus pavojaus.

Jei jis atsirastų, tą vienybė būtų. Nė kiek neabejoju“, - sakė A.Kaušpėdas.

JAV negrojo 24 metus

Prieš septynerius metus į sceną sugrįžusi „Antis“ koncertavo visoje Lietuvoje, o šįmet gruodį surengs didelius grupės 30-mečio koncertus „Zombiai atrieda, atidunda!“ Vilniaus, Kauno ir Šiaulių arenose.

Tačiau koncertuoti už Atlanto progos nepasitaikė. Iki šiol paskutinį sykį „Antis“ JAV grojo 1990-ųjų spalį. Tais pačiais metais grupė išsiskirstė.

„Atsikūrus buvo pasiūlymų nuvykti į JAV pagroti, bet neišdegė. Sykį mes patys atsisakėme, nes tai nesutapo su mūsų planais, kitą kartą jau koncertų rengėjams nepavyko.

Neišgyvenu dėl to, nors su grupe pagroti JAV lietuviams būtų smagu. Šiuo metu visos mūsų mintys sutelktos į koncertus „Zombiai atrieda, atidunda!“, kurie vyks didžiausiose Lietuvos arenose“, - sakė A.Kaušpėdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.