„Auksinio balso“ atradimas Monika Liu - tarp Vilniaus ir Londono

Šį savaitgalį prasideda naujas LRT televizijos šou „Auksinis balsas“ sezonas, žadantis ir žinomų veidų, ir pažinčių. Viena projekto dalyvių – elektroninės muzikos gerbėjams pažįstama Monika Liu (26 m.), kurią daugelis TV žiūrovų tikriausiai pamatys pirmą sykį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 20, 2014, 10:21 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 7:37 AM

Monika Liubinaitė (jos scenos slapyvardis – sutrumpinta pavardės forma) – iš tos kartos, kuri jau nevaržo savęs Lietuvos muzikos pasaulio taisyklėmis ir klišėmis.

Dėl „Auksinio balso“ jai teks priskaičiuoti daug lėktuvu nuskristų mylių – jau porą metų Monikos namai yra Londonas.

Čia ji dirba su garsiais britų prodiuseriais, rašo dainas, svajoja, piešia, myli ir tiki – reikia daryti savo, turėti kantrybės, o sėkmė ateis.

Per pirmąjį „Auksinio balso“ filmavimą komisija išsižiojo, kai uždainavo Monika. Bet ji neskuba to sureikšminti: „Pirmoje laidoje visi dalyviai gavo gerus vertinimus. Aš nieko nesitikiu, išvis nelabai žinau, kaip čia viskas vyksta. Tiesiog atėjau gerai praleisti laiko.“

Mokėsi prestižinėje mokykloje

Su muzika žaisti taip, kad pirmiausia būtų smagu pačiai – Monikos filosofija jau ne vienus metus.

Prieš keletą metų ji dirbo su vienu geriausių Lietuvos prodiuserių Mario Basanovu, įrašė dainą su grupe „Sel“, bendradarbiavo su elektroninės muzikos šeima „Silence“ ir, regis, turėjo viską, kad lipdytų sėkmingą karjerą Lietuvoje. Juk jai už nugaros buvo ir ne vienas laimėtas vokalistų konkursas.

Tačiau Klaipėdos universitete džiazą studijavusi mergina pasirinko mokslus prestižiniame JAV Berklio koledže.

„Iš pradžių laimėjau stipendiją penkių savaičių vasaros programai Berklyje, paskui – ir visoms dvejų metų studijoms. Tiesa, pasimokiau tris semestrus ir padariau pertrauką. Ji trunka jau dvejus metus.

Persikrausčiau į Londoną ir likau. Atėjo laikas, kai jau noriu kurti savo muziką, o ne būti studentė. Einu į geras įrašų studijas, ten dirbantys žmonės niekada neklausia, kokius mokslus baigiau. Ir jie patys dažnai tų mokslų nebaigę“, – pasakojo Monika.

Teko dirbti ir padavėja

Mergina sako dabar besimokanti gyvenimo universitete, kurio paskaitos yra dar sunkesnės.

Kad galėtų kurti, Monika dažnai turi imtis kitų darbų, nesusijusių su muzika, – pragyventi Didžiosios Britanijos sostinėje nėra lengva.

Bičiuliai iš Lietuvos kartais nustemba išgirdę, kad Monikai teko ir pardavėja dirbti, ir padėklus vakarėliuose nešioti. Bet mergina sako, kad lietuviams tiesiog sunku suprasti muzikantų gyvenimo Londone ypatumus.

„Kai nešiojau padėklus, netyčia sutikau tą patį darbą atliekančią Daivą Starinskaitę iš grupės „Keymono“. Ji, beje, irgi dalyvauja „Auksiniame balse“. Kartu pasijuokėme, ir tiek.

Pavyzdžiui, dabar labai populiarus dainininkas Samas Smithas net ir pasirašęs sutartį dėl įrašų leidybos dirbo bare. Atlikėja Emeli Sande jau buvo britų „topuose“, bet dienomis ir toliau dirbo telefono operatore.

Čia kitokios išgyvenimo taisyklės. Kad galėtum gyventi iš muzikos, reikia daug laiko ir sėkmės. Lietuvoje gal būtų lengviau, bet aš linkusi save išbandyti. Kol esu jauna, galiu rizikuoti“, – svarstė Monika.

Kuria su patyrusiais britais

Rizikuoti kol kas sekasi neblogai. Monika šiuo metu Londone bendradarbiauja su keliais kompanijos „Sony Music“ specialistais, kurie pateikia jai pasiūlymų kurti dainas su įvairiais šokių ir popmuzikos atlikėjais.

Šiuo metu ji kuria dainas su vienos ryškiausių britų popžvaigždžių E.Sande muzikos direktoriumi ir pianistu.

„Kol kas nežinau, ar tas dainas atliksiu pati, ar jos bus skirtos britų atlikėjams“, – pasakojo Monika.

Vienas ją labiausiai džiuginančių karjeros posūkių – bendri darbai su prodiuserių duetu „Craze & Hoax“, kuriančiu S.Smithui, E.Sande, Ellai Eyre ir kitoms jaunosios kartos britų žvaigždėms.

Keletą metų Monika kuria dainas savo muzikiniam projektui, tačiau vis nerasdavo tinkamų prodiuserių, kurie padėtų įgyvendinti idėjas.

„Galiausiai nusprendžiau savo muziką prodiusuoti pati. Šiam žingsniui mane paskatino garsus muzikos verslo veikėjas Jeffas Allanas. Su juo susipažinau visiškai netikėtai. Tris dienas repetavau pasirodymą festivaliui „Tamsta muzika“ Londone, jam priklausančioje erdvėje.

Pasirodo, jis išgirdo mano repeticiją ir pasiūlė įrašyti dainų savo studijoje „Sensible“, kur kūrinius yra įrašę Amy Winehouse, „Kings Of Leon“, Jessie J. ir daug kitų populiarių atlikėjų.

Čia įrašiau vokalą, kai kuriuos gyvus instrumentus, o kitką – kompiuteriu namie, savo mažame kambarėlyje. Pati sukūriau ir viršelį. Galbūt išleisiu mini albumą, o galbūt tiesiog paleisiu dainas į internetą atskirai“, – svarstė mergina.

„Auksinis balsas“ bus nuotykis, kokio ji jau buvo pasiilgusi.

Šio projekto dalyviai išbando jėgas atlikdami skirtingų žanrų muziką, o tai visiškai atitinka Monikos pomėgius.

„Mėgstu įvairius muzikos stilius. Patinka ir klasika, ir world, ir improvizacinė muzika. Pavyzdžiui, viena mano svajonių buvo atlikti operos kūrinį. Šis projektas gali padėti ją išpildyti“, – svarstė talentinga lietuvė.

Ketina likti Londone

Feisbuke Monika turi daugiau nei 5 tūkstančius sekėjų, tačiau Lietuvoje pasirodo retai. „Auksinis balsas“ tai pakeis, tačiau mergina ir toliau nori siekti karjeros užsienyje.

„Tiesą sakant, muzika nėra pririšta prie konkrečios vietos. Internete ją galima paskleisti visur, nesvarbu, kur gyveni.

Mano kūryba šiuo metu – anglų kalba, ir taip yra ne be reikalo. Norisi sudominti žmones ten, kur dabar gyvenu.

Bet pasiilgstu Lietuvos. Kai gyvenau JAV, buvo akimirkų, kai norėdavau išgerti tą Atlanto vandenį, kad vienu žingsniu atsidurčiau gimtinėje. Lietuvoje man gera. Mano namai yra Klaipėda ir Vilnius, tačiau kol kas save įsivaizduoju gyvenančią Londone.

Dabar vis grįšiu dėl „Auksinio balso“. Atstumą matuoju ne kilometrais, o skrydžio laiku, tad iki Lietuvos – dvi su puse valandos. Man, pagyvenusiai JAV, tai labai mažai.

Kita vertus, nežinau, kiek teks dalyvauti projekte, juk netrukus atlikėjai iš ten pradės kristi“, – kuklinosi Monika.

Mylimasis – irgi muzikantas

Rinktis Londoną, o ne Vilnių ar Klaipėdą yra ir daugiau priežasčių. Ir ne visos jos muzikinės. Monikos širdies draugas – Londone gyvenantis vienas geriausių Lietuvos būgnininkų Marijus Aleksa. Tiesa, meilės ir muzikos pora stengiasi nepainioti. Dainas Monika rašo pati, o Marijus tik padeda, jei reikia įrašyti būgnų partijas.

„Jis pats turi daug veiklos, groja grupėje „Cortes“, kuri ką tik pasirašė sutartį su „Sony Music“. Galbūt kada nors šį tą sukursime kartu, bet tai bus atskiras projektas“, – svarstė Monika.

Gali būti, kad jau šių metų gruodį ji nudžiugins lietuvius savo koncertu.

Netrukus Monika Londone pradės repetuoti koncertinę programą – metų pabaigoje tikisi savo kurtą muziką atlikti gimtojoje šalyje.

„Kitais metais norėtųsi pagroti ir Lietuvos festivaliuose, tad turbūt reikėtų suburti grupę ir čia.

Bet pirmąjį koncertą norėčiau surengti su britų muzikantais. Pavyzdžiui, kalbamės su bosistu, kuris groja su britų žvaigžde Jessie Ware, anksčiau dirbo su dainininku Johnu Newmanu“, – šypsojosi Monika. Šį savaitgalį pristatytas solinis M.Liu kūrinys "Journey To The Moon" - lrytas.lt skaitytojų dėmesiui:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.