Nemalonūs nuotykiai vos nesugriovė „Crystal Fighters“ koncerto

Trečiadienio vakarą Vilniuje koncertą surengusią grupę „Crystal Fighters“ persekioja nesėkmės. Iš Ispanijos kilusi, Londone susibūrusi grupė į sceną turėjo žengti su skolintais instrumentais ir be savo dekoracijų.

Koncerto akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Koncerto akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 23, 2014, 12:52 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 12:53 AM

„Kažkokia velniava. Antras koncertas iš eilės, kai oro linijos pradangina instrumentus. Laimei, viską, įskaitant elektrines ukuleles, suradom čia, Lietuvoje“, - guodėsi „Crystal Fighters“ pakvietęs menų fabriko „Loftas“ vadas Viktoras Diawara.

Jis pasakojo keistą grupės perduotą istoriją, kuri labai primena anekdotą. Esą pakeliui iš Londono į Varšuvą antradienio vakarą į lėktuvą trenkė žaibas, todėl Lenkijos sostinėje muzikantams nepavyko atsiimti bagažo - neatsidarė jo skyriaus durys, lėktuvas į Londoną grįžo su grupės daiktais, palikęs muzikantus. Tikėti šia istorija ar ne - jūsų reikalas. 

Koncerto dieną supratę, kad neturi savo daiktų, muzikantai neva net norėjo atšaukti koncertą Vilniuje, tačiau buvo įkalbėti groti skolintais instrumentais.

Be to, medinius perkusinius instrumentus jie čia pat pasigamino patys - paprašę nupirkti keletą lentų.

Kartu su bagažu dingo net sceniniai grupės kostiumai, bet tai – mažytė bėda, palyginti su tuo, ką „Crystal Fighters“ teko ištverti šį rudenį.

Grupė „Lofte“ turėjo koncertuoti dar rugsėjo pabaigoje. Likus porai savaičių iki suplanuoto pasirodymo, nuo širdies smūgio mirė jos būgnininkas Andrea Marongiu.

Dalis koncertų buvo apskritai atšaukti, tačiau „Loftas“ vis dėlto įkalbėjo grupę aplankyti Lietuvą spalį.

Prieš penkerius metus išgarsėję „Crystal Fighters“ - madingo didmiesčių jaunimo numylėtiniai, grojantys tokią pat keistą muziką, kokia yra jų susibūrimo istorija.

Įkvėpimo šaltiniu tapo buvusios grupės narės Laure Stockley psichine liga sirgusio senelio juodraščiai, kuriuose ji rado operos užuomazgas.

Nežinia, kiek „žolės“ buvo surūkyta, tačiau kartu su bendraminčiais ji nusprendė pabaigti senelio darbą. Taip atsirado ekscentriška kūryba, kurioje susipina elektroninė muzika, pankrokas ir nemaža dozė pietietiškų baskų folkloro.

Muzikantai atrodo, tarsi ką tik išlindę iš atsiskyrėliškos hipių komunos. Receptas veikia – pernai išleistas antrasis albumas „Cave Rock“ ir ankstesnio albumo "Star Of Love" hitai hipsterius maloniai išvedė iš proto.

Grupės pasirodymai vadinami pamišėlišku karnavalu. Tokį po „apšildančios“ grupės „Colours Of Bubbles“ koncerto pamatė ir vilniečiai – „Crystal Fighters“ nuo pirmų koncerto sekundžių atrodė, lyg būtų ne mažyčiame „Lofto“, o maždaug prieš 50 tūkst. gerbėjų didžiausiame Anglijos Glastonberio festivalyje (kuriame, beje, šįmet iš tiesų grojo).

Tiesa, pasirodymas Lietuvoje nebuvo toks sklandus. Koncerto pradžią šiek tiek sugadino prastas įgarsinimas. Jis ne ką pagerėjo iki koncerto pabaigoje.

"Keistas skambesys. Atvirai kalbant, nesuprantu, ką grupės garso režisierius veikė keturias repeticijos valandas", - pripažino V.Diawara. Įgarsinimu stebėjosi ir į koncertą atėję lietuvių muzikantai - grupė "Biplan", "Freaks On Floor" vokalistas Justinas Jarutis.

Tačiau prastas garsas nenustelbė grupės energijos. Dabartinis grupės lyderis Sebastianas Pringle'as turi šamaniškos hipnozės dovaną – jo žvilgsnis publikai daro ne ką mažesnį įspūdį, nei pati „krištolinių kovotojų“ muzika. Pasirodymas, kuris galėjo visiškai sutrikdyti konservatyvesnius melomanus, negalinčius suprasti, kas čia per stilius – rokas ar vis dėlto paklaikusi šokių muzika.

Bisui išėję muzikantai koncertą baigė ne vieni - kartu su jais lentas įnirtingai daužė ir prisijungti pakviestas V.Diawara.

Gera žiūrovų nuotaika nenustelbė fakto, kad "madinga“ nebūtinai reiškia „populiaru“. Ypač – Lietuvoje. Kad bilietai į „Crystal Fighters“ koncertą nebuvo perkami taip greitai, kaip norėtųsi „Lofto“ šeimininkams, buvo vieša paslaptis.

Trečiadienio vakarą salėje žmonių galėjo tilpti kone dvigubai daugiau nei susirinko. Panašu, kad norinčiųjų aukoti vakarą ir pinigų dėl šios grupės Lietuvoje yra šiek tiek per mažai. Tačiau tie, kurie serga "Crystal Fighters" liga, pamatė savo dievukus - aptalžytus aplinkybių, kiek sutrikusius, bet iš paskutiniųjų pasistengusius nesugadinti vakarėlio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.