D. Radzevičius apie Jazzu poelgį: „Toks požiūris – probleminis“

Jau kelintą dieną viešojoje erdvėje netyla diskusijos dėl žinomos atlikėjos Justės Arlauskaitės-Jazzu viešai pareikštos kritikos kai kuriems savo gerbėjams. Panašu, kad visuomenė susikaldė į dvi stovyklas: vieni palaiko tokį atlikėjos poelgį, kiti – griežtai pasmerkė. Tačiau daugelis įsitikinęs – tai gera pamoka ne tik pačiai atlikėjai, bet ir visai visuomenei.

D.Radzevičiaus mano, kad išsišokimas socialiniuose tinkluose tampa savotiška elito kultūra.<br>V.Balkūno ir V.Ščiavinsko nuotr.
D.Radzevičiaus mano, kad išsišokimas socialiniuose tinkluose tampa savotiška elito kultūra.<br>V.Balkūno ir V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2014, 6:05 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:10 AM

Antradienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ savo nuomonę apie tai išsakė Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius, publicistas Andrius Užkalnis ir televizijos laidų vedėjas Timūras Augucevičius. Visi jie sutaria – visada būtina gerai apsvarstyti, ar į viešąją erdvę paleista žinia nepakenks pačiam jos autoriui bei kokią įtaką tai turės gerbėjams.

Anot D.Radzevičiaus, suvokti Jazzu poelgį nėra sunku – juk po koncerto jai emociškai galėjo būti sunku, tačiau tai turėtų tapti gera pamoka.

„Suprantu, kad toks pasisakymas buvo nelabai malonus protrūkis. Įvyko tam tikra atskirtis tarp atlikėjos ir jos žiūrovų, tam tikra avarija. Toks žmogus, kuris yra viešas ir pakankamai žinomas, manau, po šio pasisakymo gaus gerą pamoką“, - sakė D.Radzevičius.

Pasak jo, visada reikia turėti galvoje, kad gali padaryti klaidą: galima labai greitai prarasti sunkiu darbu uždirbtą populiarumą. „Toks požiūris yra probleminis. Popkultūros žmonės turėtų susitaikyti su tuo, kad jie gali patikti įvairiems žmonėms. Jeigu dainuoji namie, tada gali pasirinkti, kam dainuosi. Atlikėjo duona yra patikti daugeliui“, - mano jis.

Anot žiniasklaidos eksperto, pasaulyje yra tokių atlikėjų, kurie atsirenka auditoriją. Tačiau Jazzu atveju formatas buvo kitoks – galėjo patekti visi, kurie už bilietą susimokėjo pinigus.

D.Radzevičius laidos metu išsakė ir dar vieną įdomią mintį.

„Tai virsta masiniu reiškiniu – toks būdas į save atkreipti dėmesį. Tai yra tekstinė „selfių“ forma. Tam tikra prasme, buvo pasirinkti tokios formos žodžiai, kurie atkreips toje auditorijoje buvusių žmonių dėmesį. Nemanau, kad ji norėjo įžeisti tuos žmones“ – mano jis. Jazzu įraše pavartotas žodis „daunai“, anot jo, bus pamoka ne tik pačiai atlikėjai, bet ir kiti žmonės įsidėmės – tai labai neetiška sergančių žmonių atžvilgiu.

A.Užkalnis šioje situacijoje tokios didelės problemos sakė neįžvelgiantis, o ar šiuo veiksmu jai pavyko susirinkti daugiau gerbėjų, ar ne – parodys ateitis.

„Justė Arlauskaitė, manau, turėjo suprasti, supranta ir supras, kad ta veiksmų paletė, pasirinkimo ką sakyti, yra pakankamai svarbi“, - teigė jis. Nors A.Užkalnis nesiėmė teisti žinomos atlikėjos, tačiau yra įsitikinęs, kad kaskart prieš ką nors pranešant viešojoje erdvėje, būtina pasverti.

„Nesiimčiau teisti, nes nė vienas nesamę buvę jos kailyje, o galime tik įsivaziduoti, kad tuo metu ji patyrė didelį emocinį piką. Man šiek tiek juokinga, kai žmonės iš jos reikalauja tokios emocinės brandos, kuri gali būti siejama tik su žymiai labiau patyrusiais atlikėjais“, - kalbėjo A.Užkalnis.

T.Augucevičius kalbėdamas šia tema šiek tiek ironizavo. Jo manymu, jeigu žmogus pasiryžta viešumui, turi susitaikyti ne tik su jo pliusais, bet ir minusais.

„Paskaičius Jazzu įrašą atrodo, kad dalį teksto žmogus rašė kultūringai, o vėliau nesusilaikė ir nebetaupė žodžių. Man atrodo, kad problema iškilo dėl to, kad koncerte buvo per mažai garso ir šviesų“, - sakė jis.

Prieš keletą dienų Jazzu po Londone vykusio savo koncerto pasipiktinusi kai kuriais klausytojais socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė tokį įrašą:

„Žodžiu, dabar taip. Vakar buvo labai geras koncertas, kur buvo labai daug gražių žmonių, ačiū labai organizatoriams už viską ir už išpildytą norą dainuoti tikroje koncertų salėje. Taip, bilietas į mūsų koncertą kainuoja tiek pat, kiek į pasaulinių žvaigždžių koncertą, ir man atrodo, kad mes to verti. Kaip ir sakiau vakar, žmonės turi koncerto klausyt, o ne triauškint čipsus, kalbėtis ir gert. Vakar koncertas buvo nu a lia Kongresų rūmuose. Ir iš šimtų žmonių vis tiek atsirado dešimt urodų, kurie jautėsi labai svarbūs ir dėl kurių koncertas truko trumpiau. Aš be proto myliu savo klausytojus, aš myliu žmones iš esmės. Bet... Paskutinį kartą sakau: urodai, neišprusę daunai, neikit manęs klausyt, man nereikia jūsų mordų ir jūsų bapkių, eikit graužt savo čipsus į rajoną ir veskitės savo apsimyžusias kiaunes į „Bernelių užeigą“.

Mano koncertai jums ne vieta, aš jūsų nelaukiu, o daunės kiaunės, kurios sėdi su „iPhone“ ir postina, kokios jos gražios ir kad yra kūl būti mano koncerte, eikit n*** kartu su savo urodais. Jūs negražios. Tie 10 žmonių, jūs negražūs. Neikit į mano koncertus. Prašau. Tai tiek. Aš kuriu pasauliui ir gerbiu visus tuos, kurie gerbia mane ir mano kūrybą. Myliu jūsų širdis ir ausis, jūsų sielas. O visi kiti gali eiti... Jau pasakiau, kur.“

Tiesa, kitą dieną supratusi, kad perlenkė lazdą, dėl kai kurių savo žodžių atsiprašė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.