Žymūs didžėjai į Vilnių atveža neįkainojamą plokštelių kolekciją

DJ Shadow (kairėje) ir Cut Chemist – muzikos pasaulyje puikiai žinomi veikėjai.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
DJ Shadow (kairėje) ir Cut Chemist – muzikos pasaulyje puikiai žinomi veikėjai.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 13, 2015, 2:42 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:59 AM

Ar muzika iš plokštelių gali būti prilyginta svarbiai meno parodai? Tikrai taip – tuo įsitikinę šį savaitgalį į Vilnių atvyksiantys du garsūs amerikiečiai.

Jei užsidegtų namai, didžėjai DJ Shadow ir Cut Chemist pirmiausia iš namų bandytų ištempti savo vinilo plokštelių kolekcijas. Tačiau tikriausiai nepavyktų – tiesiog pritrūktų jėgų.

42-ejų Cut Chemist (tikrasis vardas – Lucas MacFaddenas) jų turi apie 35 tūkstančius. DJ Shadow (tikrasis vardas – Joshua Davisas) – per 60 tūkstančių. Geriau neklausti, kiek pinigų jie tam išleido.

„Mano kolekcijoje – tūkstančiai plokštelių, bet ji visiškai mažytė, palyginus su šių veikėjų“, – prisipažino hiphopo grupės „G & G Sindikatas“ narys, prisiekęs šių amerikiečių gerbėjas Artūras Matkevičius-Mamania.

Klubuose ir koncertų salėse sukdami plokšteles, per porą dešimtmečių du bičiuliai kartu ir atskirai išmaišė visą planetą. Tačiau sekmadienį Vilniaus menų fabrike „Loftas“ pristatys tai, ką net nėra labai lengva paaiškinti – plokšteles iš išskirtinės kolekcijos, kuri jau vadinama JAV moderniosios kultūros paveldu.

Hiphopo, fanko, elektroninės muzikos pasaulyje abu šie vyrai yra puikiai žinomi.

DJ Shadow yra patekęs į Guinnesso rekordų knygą į Guinneso rekordų knygą – už albumą „Endtroducing....“, kritikų paskelbtą vienu geriausių 1996-ųjų darbų. Kodėl? Nes visas jis sudėliotas iš mažyčių kitų įrašų nuotrupų ir fragmentų – to anksčiau niekas nebuvo padaręs.

Cut Chemist – žinomų JAV grupių „Ozomatli“ ir „Jurassic 5“ narys, suvaidinęs ir keliuose kino filmuose.

Kartą jis net trankėsi per Europą gana neįprastame vaidmenyje – „apšildydamas“ Kolumbijos popžvaigždės Shakiros koncertus didžiulėse arenose.

„Su ja susitikau lygiai du kartus – gastrolių pradžioje ir pabaigoje. Tikriausiai buvau pakviestas groti, nes mano vadybininkas jos vadybininkui davė kyšį. Buvo keista, nes jos gerbėjai iš pradžių visiškai nesuprato, kas aš per vienas ir ką ten veikiu. Buvo švilpimo, bet pamažu supratau, ką ir kaip reikia groti, kad jiems patiktų“, – lrytas.lt juokdamasis pasakojo Cut Chemist.

Pasivadinę „Renegades Of Rhythm“, du bičiuliai pernai pradėjo pasaulines gastroles, apie kurias rašo ir rimti kultūros žurnalai.

Pasirodymams jie naudoja šešis patefonus, ant kurių dėdami plokšteles, sukuria netikėtus garsų junginius. Visa tai lydi garsaus fotografo Joe Conzo vaizdo projekcijos, pasakojančios apie hiphopo kultūros raidą JAV.

Bet net ne tai yra svarbiausia. DJ Shadow ir Cut Chemist per pasaulį tamposi hiphopo „šventąjį Gralį“ – plokšteles iš amerikiečio didžėjaus ir prodiuserio Afrika Bambaataa kolekcijos, kuri šiuo metu saugoma viename JAV universitetų.

Kuo ji ypatinga? 57-erių Afrika Bambaataa (tikrasis Kevinas Donovanas) yra laikomas ne tik dabartinės didžėjų kultūros pradininku, bet ir padariusiu ryškią įtaką hiphopo skambesiui. Vilniuje muzika skambės būtent iš tų plokštelių, kurias jis prieš kelis dešimtmečius sukdavo vakarėliuose Niujorke.

„Mes jas saugome kaip savo akį. Juk jas surinkęs žmogus yra gyva legenda. Jei netyčia paliktume oro uoste ar šiaip kur, tai būtų siaubinga. Jos neįkainojamos. Tai – lyg paminklas tam žmogui ir jo pasiekimams“, – sakė Cut Chemist.

Kvepia beprotybe? Galbūt, bet pamišusių dėl šios kolekcijos netrūksta – į pasirodymus renkasi tūkstančiai žmonių.

Vienus vilioja didžėjų meistriškumas, kitus – galimybė pasijusti išskirtinio muzikos istorijos vakaro dalimi.

Patys diskžokėjai iš Europos į Ameriką po šių gastrolių sugrįš gerokai pasunkėjusiais lagaminais. Pirmas klausimas, kurį prieš interviu uždavė Cut Chemist – ar Vilniuje yra plokštelių parduotuvių.

„Labiausiai domina keista vietinė muzika. Vakar buvome Kroatijoje – prisipirkome maždaug 35 metų senumo jugoslaviško psichodelinio roko įrašų“, – juokėsi didžėjus.

Jis pats tikriausiai niekada neturės laiko išklausyti visų turimų plokštelių. Ar jis bent sugebėtų greitai namie surasti vieną ar kitą įrašą? „Ne“.

Mėginti paaiškinti tokią aistrą vinilui – turbūt kiek beprasmiška, tačiau Cut Chemist sako, kad jis bent jau beprotiškai mėgsta muziką. O kai kurie kiti plokšteles perka tik dėl mados.

Muzikos pasaulyje jau keletą metų kalbama apie vinilo atgimimą – plokštelių parduodama vis daugiau.

„Visa tai – nesąmonės. Nemanau, kad šis verslas rimtai atsigaus. Jaunimas plokšteles perka tik tam, kad pasipuikuotų“, – paaiškino amerikietis.

Afrika Bambaataa kolekcija atsidūrė universiteto saugyklose, jai prižiūrėti paskirtas kuratorius. Kas bus su 35 tūkstančiais plokštelių, kurias turi jis pats?

„Geras klausimas, niekada apie tai nepagalvojau. Gal kažkam prireiks ir mano kolekcijos. O jei ne – kai mirsiu, galbūt plokšteles kremuos kartu su manimi“, -- nusijuokė didžėjus.

Ištrauka iš „Renegades Of Rhythm“ pasirodymo:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.