Pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio dalyvių apžvalga (I dalis)

Kaip Europa sutiks Downo sindromu sergančius atlikėjus? Ar balsuos už Australiją? Ar muzikantai, atrankoje supleškinę pianiną, ryšis šiam žingsniui dar kartą? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – jau šią savaitę Austrijos sostinėje Vienoje vyksiančiame 60-ajame „Eurovizijos“ konkurse. „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“  kviečia susipažinti su jo dalyviais.

Moldova. Eduardas Romaniuta.
Moldova. Eduardas Romaniuta.
Armėnija. „Genealogy“.
Armėnija. „Genealogy“.
Belgija.Loicas Nottetas.
Belgija.Loicas Nottetas.
Nyderlantai. Trijntje Oosterhuis.
Nyderlantai. Trijntje Oosterhuis.
Suomija. „Pertti Kurikan Nimipäivät“.
Suomija. „Pertti Kurikan Nimipäivät“.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

2015-05-19 07:13, atnaujinta 2017-11-28 02:44

Pristatome pirmojo pusfinalio, kuris vyks antradienį, pirmuosius penkis dalyvius. 

1. Moldova. Eduardas Romaniuta – „I Want Your Love“

Praėjusių metų „Eurovizijos“ pirmajame pusfinalyje paskutinę, 16-ą, vietą užėmusi Moldova šiemet mėgins laimę su meilės daina, kurią atlieka ukrainietis E.Romaniuta (22 m.).

Šiemet Ukraina dėl lėšų stygiaus atsisakė dalyvauti Europos dainų konkurse, tad Eduardas sėkmės paukštę pagavo pas kaimynus.

Atlikėjas dainuoja apie savo tikrus išgyvenimus, apie pirmąją meilę. Jį paliko mergina ir ištekėjo už kito vyro, todėl dainininkas buvo puolęs į neviltį. Anksčiau jis keturis kartus yra bandęs iškovoti kelialapį į konkursą nacionalinėje Ukrainos atrankoje.

Ar žinote, kad Eduardas scenoje nuo ketverių? Jis yra pelnęs apie 30 apdovanojimų tėvynėje ir užsienyje, o televizijoje pasirodė maždaug tūkstantį kartų.

2. Armėnija. “Genealogy“ – „Face The Shadow“

Armėnija į „Euroviziją“ siunčia specialiai suburtą šešių narių grupę „Genealogy“. Kolektyvas puikiai atspindi šių metų konkurso šūkį „Tiesiame tiltus“.

Essai Altounianas (34 m.) yra armėnų kilmės prancūzas, Tamara Kaprelian (28 m.) – armėnų kilmės amerikietė, Stephanie Topalian (27 m.) – amerikietė, gimusi japonės ir armėno šeimoje. Vahe Tilbianas (28 m.) – armėnų kilmės etiopas. JAV gimusios, bet Australijos pilietybę turinčios Mary Jean O’Doherty-Vasmatzian (33 m.) tėvas yra australas, o motina turi ir graikiško, ir armėniško kraujo. Inga Aršakian (33 m.) yra armėnė.

Ar žinote, kad V.Tilbianas moka penkias kalbas: armėnų, anglų, italų, prancūzų ir amharų, kuria kalbama Etiopijoje?

3. Belgija. Loicas Nottetas – „Rhythm Inside“

Pastarąjį dešimtmetį Belgija „Eurovizijos“ finalo slenkstį perkopė vos du kartus. Tačiau 1986-aisiais konkursą yra laimėjusi Sandra Kim.

Šiųmetis Belgijos atstovas L.Nottetas (19 m.) taip pat vadinamas šalies viltimi. Į konkursą jis žengia su savos kūrybos daina „Rhythm Inside“. Tėvynėje L.Nottetas išgarsėjo prieš dvejus metus, dalyvaudamas TV šou „Balsas“.

Charizmatiškas vaikinas nuo vaikystės svajojo apie sceną, nors tėvai tikėjosi, kad jis bus futbolininkas. Loico kūrinių sąrašas kol kas nėra ilgas, jis mieliau perdainuoja garsių užsienio atlikėjų šlagerius.

Mėgstamiausia Loico dainininkė – australė Sia. L.Nottetas, perdainavęs jos hitą „Chandelier“, įrašą išplatino internete. Juo socialiniame tinkle pasidalijo ir Sia.

Ar žinote, kad L.Nottetas mėgsta šiurpą keliančius gyvius: gyvates, vorus ir žiurkes, tačiau paniškai bijo uodų?

4. Nyderlandai. Trijntje Oosterhuis – „Walk Along“

Nyderlandų atstovę „Eurovizijoje“ slegia didelė našta, mat pernai šalies garbę gynusi grupė „The Common Linnets“ liko per plauką nuo pergalės – užėmė antrą vietą. Tačiau į didžiąją Europos sceną žengsianti popmuzikos ir džiazo atlikėja T.Oosterhuis (42 m.) iššūkio nebijo.

Ji muzikos pasaulyje sukasi daugiau nei 20 metų. Atlikėja 1990-aisiais su broliu įkūrė grupę „Total Touch“ ir išleido ne vieną populiarų albumą.

Trijntje yra koncertavusi su tokiomis garsenybėmis kaip Andrea Bocelli, Lioneliu Richie, „Queen“ ir Ronanu Keatingu.

Ar žinote, kad T.Oosterhuis tėvas yra teologas, o motina – muzikantė, grojanti fleita Amsterdamo orkestre?

5. Suomija. “Pertti Kurikan Nimipäivät“ – „Aina mun pitää“

Suomiai moka stebinti. 2006-aisiais jų idėja į „Euroviziją“ siųsti kaukėtus metalistus „Lordi“ pasiteisino – šalis pirmą kartą laimėjo konkursą.

Šįmet Suomijai atstovaus pankroko grupė „Pertti Kurikan Nimipäivät“, kurios nariai serga Downo sindromu ir autizmu. Kai kas jų muziką vadina tiesiog triukšmu, apipintu įdomia istorija.

Patys muzikantai nenori, kad už juos balsuotų iš gailesčio. „Esame normalūs žmonės, tiesiog neįgalūs. Mes protestuojame prieš netinkamą dalies visuomenės požiūrį į neįgaliuosius“, – sakė muzikantai.

2009 m. suburtos grupės pasirodymą „Eurovizijoje“ palaiko pankų bendruomenė, šiaip jau kreivai žiūrinti į šį konkursą.

Ar žinote, kad ši grupė yra įamžinta dokumentiniame filme „Pankų sindromas“, pasakojančiame apie muzikos įtaką neįgaliesiems?

Parengė Vykintė Budrytė ir Ramūnas Zilnys 

VISAS NAUJIENAS APIE „EUROVIZIJĄ“ SKAITYKITE ČIA!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.