5 dalykai, kurių nežinojote apie šių metų „Euroviziją“

Šį savaitgalį pasibaigsiančio didžiausio Europos dainų konkurso užkulisiai kelia ne mažiau intrigų nei spalvingi šou scenoje. Būtent čia kuriamas šios šventės folkloras, pastebi „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Jei „Euroviziją“ laimėtų australas G.Sebastianas, kitais metais konkursas vis tiek vyktų kurioje nors Europos šalyje.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Jei „Euroviziją“ laimėtų australas G.Sebastianas, kitais metais konkursas vis tiek vyktų kurioje nors Europos šalyje.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Kalbama, kad Conchita Wurst už vieną interviu gauna kelis tūkstančius eurų.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Kalbama, kad Conchita Wurst už vieną interviu gauna kelis tūkstančius eurų.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Makedonijos atstovui D.Kajmakoskiui talkino JAV ritmenbliuzo grupė „Blackstreet“.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Makedonijos atstovui D.Kajmakoskiui talkino JAV ritmenbliuzo grupė „Blackstreet“.<br>„ViDa Press“ nuotr.
P.Gagarina bijojo būti nušvilpta. Tačiau jos pasirodymas sužavėjo klausytojus.<br>„ViDa Press“ nuotr.
P.Gagarina bijojo būti nušvilpta. Tačiau jos pasirodymas sužavėjo klausytojus.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ramūnas Zilnys, specialiai „TV antenai“, Viena

May 23, 2015, 5:18 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 12:48 AM

Tai konkursas, kuris turi būti šiek tiek saldus ir kičinis. Tokią mintį prieš metus „TV antenai“ išsakė „Eurovizijos“ vykdomasis prodiuseris Jonas Ola Sandas.

Reikėtų pridurti – dar ir apaugęs gandais. Kasmet jame pasitaiko kuriozų, kurie užkulisiuose tampa dažna pokalbių tema. Apie ką šias dvi savaites buvo šnekama TV žiūrovams nematomoje Vienos arenos „Stadthalle“ dalyje?

Konkursą šįmet neabejotinai laimės Australija, nes taip suplanuota. Tokia kvailoka sąmokslo teorija šįmet labai populiari „Eurovizijos“ spaudos centre.

Australijoje „Eurovizija“ populiari jau tris dešimtmečius, o šįmet laukiama rekordinio žiūrimumo šiame žemyne, nors renginys jo laiku ir vyksta naktį.

Po kelerius metus skambėjusių prašymų Australijai šįmet leista dalyvauti „Eurovizijoje“ – pirmą ir kol kas, tvirtina konkurso rengėjai, paskutinį sykį istorijoje.

Priežastis – šįmet „Eurovizija“ vyksta šešiasdešimtą sykį, o jos šūkis – „Tiesiame tiltus“. Geresnio būdo, kaip atšvęsti ir įprasminti šią mintį, nei pakviesti atlikėjus ne iš Europos, nesugalvosi.

Australai į reikalą pažvelgė rimtai – į konkursą atsiuntė iškart finale pasirodysiantį Guy Sebastianą, vieną ryškiausių šalies popatlikėjų, kurio balsu žavisi ir Lietuvos atstovas „Eurovizijoje“ Vaidas Baumila.

Paprasta? Anaiptol. Nors tai skamba kaip anekdotas, yra įsitikinusių, kad viskas iš anksto gudriai suplanuota.

Australija, net ir laimėjusi, negalėtų rengti konkurso savo šalyje – tai paskelbta iš anksto. Keliasdešimties Europos šalių atstovams keliauti į tolimą žemyną tiesiog būtų pernelyg nepraktiška.

Laimėję australai turėtų 2016-aisiais konkursą rengti viename Senojo žemyno miestų – prieš tai pasitarę su Europos transliuotojų sąjunga.

Ne paslaptis, kad konkursą mielai surengtų net kelios turtingos Europos šalys, jau daug metų niekaip negalinčios jo laimėti. Pavyzdžiui, Prancūzija arba Didžioji Britanija.

Be to, apie norą ir pasirengimą yra prasitarę ir vokiečiai, prieš keletą metų didžiausią Europos dainų šventę sveikinę Diuseldorfe, bet turintys ir daugiau didelių miestų, kurie mielai į atlapą įsisegtų „Eurovizijos“ žvaigždę.

Lyg tyčia, australai vienoje spaudos konferencijoje irgi užsiminė, kad laimėję tikriausiai žvelgtų į Vokietiją.

Nereikia pamiršti ir puikios reklamos galimybės – jubiliejiniame konkurse triumfavusi Australija taptų ryškiu „Eurovizijos“ istorijos puslapiu.

Kita vertus, tai tikrai nereiškia, kad australų pergalė šeštadienio vakarą būtų įtartina. G.Sebastianas išties yra vienas įspūdingiausių konkurso dalyvių.

„Eurovizijos“ karalienės žodžiai kainuoja. LRT televizijos laidai „Labas rytas, Lietuva“ ir „Lietuvos rytui“ praėjusių metų „Eurovizijos“ laimėtoja Conchita Wurst interviu davė už dyką – tai padarė reklamuodama savo ką tik išleistą debiutinį albumą, kurio viešinimo reikalais užsiima įrašų leidykla „Sony Music“.

Tačiau kitais atvejais pokalbis su barzdota moterimi gali kainuoti, ir nemažai. Žvaigždės atstovai prasitarė, kad per šiuos metus iš kai kurių šalių televizijos kanalų Conchita Wurst už vieną interviu gaudavo kelis tūkstančius eurų.

Tiesa, net ir tokiomis sąlygomis ji (būtent taip Thomo Neuwirtho sukurtą Conchitos Wurst personažą reikalaujama vadinti) nesutiko duoti interviu Rusijos TV kanalams – baiminosi, kad jie iškraipys žodžius.

„Tai jokia paslaptis. Conchita – didelė žvaigždė, tačiau gauti pinigų nėra lengva. Iš įrašų šiais laikais neuždirbsi.

O ilgos koncertinės programos, su kuria galėtų keliauti į gastroles, ji neturi.

Jai dirba keletas žmonių, tad tenka sukti galvą, kaip finansuoti savo veiklą“, – „TV antenai“ pasakojo vienas Austrijos muzikos verslo vadybininkas.

Tiesa, jau šį mėnesį atlikėjos reikalai turėtų pagerėti – šešiomis kalbomis išleista jos autobiografinė knyga, o rudenį ji turėtų pradėti aktyvesnę koncertinę veiklą. Pavyzdžiui, šią savaitę Izraelio „euroviziniame“ vakarėlyje paskelbta, kad „Eurovizijos“ laimėtoja vyks į Tel Avivą.

Austrai parodė sumanumą. Į „Eurovizijos“ atidarymo vakarėlį Vienos rotušėje praėjusį sekmadienį susirinkusius svečius pasitiko prabangios dekoracijos ir balti staliukai.

Atrodė tobulai, nors dalis svečių skundėsi, kad dėl mažų tarpų tarp staliukų jautėsi lyg įkalinti ir negalėjo daugiau pabendrauti su kitų šalių delegatais.

Pasirodo, austrai vienu šūviu nušovė du zuikius. „Eurovizijos“ atidarymo išvakarėse Vienos rotušėje vyko bene žymiausias Europoje labdaros vakaras, skirtas kovai su AIDS, – „Life Ball“.

Kalbama, kad Rotušė buvo papuošta būtent jo svečiams – aktoriams Seanui Pennui ir Charlize Theron, dainininkėms Mary J.Blige ir Sophie Ellis Bextor, dizaineriui Jeanui Pauliui Gaultier ir daugeliui kitų, tarp jų – ir beveik tūkstantį eurų kainuojančių bilietų pirkėjams.

Po „Life Ball“ liko tik apsitvarkyti ir pasitikti naują svečių minią. „Eurovizijos“ užkulisiuose net sklandė gandas, kad konkurso atidarymo šventėje galėjo būti patiektas pašildytas maistas, ruoštas išvakarėse vykusiam labdaros renginiui.

Kita vertus, tai nėra blogai ir atitinka konkurse nuolat skambėjusį raginimą atsigręžti į ekologiją ir taupyti.

Rusų pranešimas sukėlė šypseną. Antradienį Rusijos naujienų tarnybos paskleidė žinią, kad šalies atstovė Polina Gagarina konkurse dainuos su ausinėmis.

Kaip viena priežasčių minėta ir tai, kad tokiu atveju dainininkė negirdės galimo švilpimo salėje – rusai dar nepamiršo, kaip pernai Kopenhagoje buvo nušvilptos seserys Tolmačiovos. Ši žinia kitiems konkurso dalyviams turėjo sukelti šypseną. Mat dainuoti su ausinėmis – „Eurovizijoje“ privaloma procedūra ir vienintelė galimybė save gerai girdėti didelėje arenoje.

Kai kuriems dainininkams, tarp jų ir V.Baumilai su M.Linkyte, net pagamintos specialios ausinės, idealiai atitinkančios ausų formą. P.Gagarinos paaiškinimai, kad paprastai dainuoja su viena ausine, nieko neįtikino. Be to, švilpimo Vienos arenoje ir nebuvo – rusų atlikėja sužavėjo klausytojus ir žengė į finalą.

Kur kas prasčiau prieš porą mėnesių Londone sekėsi Dimai Bilanui – „Eurovizijos“ laimėtojas buvo nušvilptas renginyje, skirtame konkurso 60-mečiui.

Švilpimas buvo toks garsus, kad renginio vedėjui britų TV žvaigždei Grahamui Nortonui teko eiti į sceną ir tramdyti žiūrovus.

Tautybė – vis mažiau svarbi. „Eurovizijoje“ varžosi skirtingos valstybės, tačiau dainininkai nebūtinai gyvena jose ar bent turi su jomis ką nors bendra. Pavyzdžiui, Makedonijos atstovui Danieliui Kajmakoskiui šįmet scenoje talkino pritariantieji vokalistai iš garsios JAV ritmenbliuzo grupės „Blackstreet“. Tiesa, tai nepadėjo jam žengti į finalą.

San Marino atstovas Michele Perniola gimė ir gyvena Italijoje, o Moldovos garbę gynęs Eduardas Romaniuta yra ukrainietis.

Tokių pavyzdžių „Eurovizijoje“ – daugybė. Pavyzdžiui, Estijai 2002-aisiais atstovavo švedų atlikėja Sahlene, šiaip jau neturinti nieko bendra su šia šalimi.

Lietuva – viena iš nedaugelio valstybių, kuriai iki šiol atstovavo joje gyvenantys dainininkai.

https://plus.lrytas.lt/eurovision2015/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.