Aprimus kunigams, festivalį „Devilstone“ užsipuolė metalistai

Vietoj skandalingų istorijų – vis platesnė muzikos programa ir didėjantis žiūrovų susidomėjimas. Ketvirtadienį Anykščiuose prasidėjęs festivalis „Devilstone“ džiaugiasi šiemet pasieksiantis savo rekordą.

Švedai „Katatonia“ – vienos ryškiausių šių metų festivalio žvaigždžių.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Švedai „Katatonia“ – vienos ryškiausių šių metų festivalio žvaigždžių.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jul 18, 2015, 10:22 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 1:26 PM

2009-aisiais „Velnio akmens“ pavadinimu debiutavusiame festivalyje šįmet gali apsilankyti beveik 5 tūkstančiai žmonių.

„Jau dabar aišku, kad Dainuvos slėnis bus pilnas. Turėsime daugiausia publikos per visą mūsų istoriją“, – džiaugėsi „Devilstone“ rengėjas Vaidas Voronavičius.

Dėl pavadinimo ir kai kurių grupių pasirodymų anksčiau festivaliui buvo mėginta lipdyti kone satanistinio renginio etiketę, tačiau jos jau sėkmingai atsikratyta.

Pasipiktinimo nebesulaukia

Vieta, kurioje užsienio grupės atlieka keistas apeigas, scenoje rodomos kaukolės ir liejasi kraujas – maždaug tokias makabriškas istorijas apie „Velnio akmenį“ dar prieš keletą metų pasakojo skeptikai.

Dvasininkai žegnojosi dėl festivalio pavadinimo, kai kurių krikščionybę niekinančių grupių ir ragino Anykščių valdžią uždrausti šį renginį.

Ekstremalius dainų tekstus rašančių ir scenoje provokuojamai besielgiančių muzikantų išties būta, bet, panašu, Lietuvoje jau išmokta atskirti teatrą nuo tikrovės.

„Iš anykštėnų nusiskundimų negirdime jau keletą metų. Atvirkščiai, festivalis jau tampa neatsiejama šio miesto vasaros sezono dalimi“, – džiaugėsi V.Voronavičius.

Metalistų nedžiugina naujovės

Tiesa, nurimus kunigams, sukilo metalistai. Internete galima rasti ne vieną diskusiją apie šį festivalį ir jo tikslus.

Priežastis – debiutavęs kaip metalo renginys, prieš trejus metus „Velnio akmuo“ pasuko į platesnius vandenis. Programoje atsirado įvairių alternatyviosios muzikos srovių atstovų.

Šįmet į anglišką pavadinimą pakeitęs „Devilstone“ apskritai pristatomas kaip rokenrolo festivalis – tiesa, ne muzikos, o pašėlusios atmosferos prasme.

„Pas mus būna tikras rokenrolas ir dieną, ir naktį.

Veiksmo tiek, kad viename mūsų kempinge sunku išsimiegoti, bet turime ir kitą, ramesnį“, – juokėsi Vaidas.

Greta ketvirtadienį koncertavusių Švedijos „black“ metalo legendų „Marduk“ ar jų tautiečių metalistų „Katatonia“ į Anykščius pakviesti ir Rusijos postpanko žanro atlikėjai „Motorama“, ir islandų melancholikai „Kontinuum“.

Tai patinka ne visiems – radikalesni metalo gerbėjai skundžiasi, kad festivalis praskiedė jų pamėgtą muziką tuo, kas jiems neįdomu.

„Taip, esu vanojamas už tariamą metalo išdavystę. Bet metalo šįmet tiek pat, kiek pirmajame festivalyje. Tiesiog festivalis išaugo bent dvigubai, pridėjome ir kitokių žanrų muzikos. Nemanau, kad tai blogai. Plačių interesų žmonės tikrai džiaugiasi“, – svarstė V.Voronavičius.

Angliškai reklamuoti lengviau

Muziką, kuri skamba trijose scenose, festivalyje papildo kitos pramogos – nuo auskarų vėrimo ir sporto varžybų iki tik suaugusiems skirtų naktinių meno pasirodymų tema „Kūnas“.

Kodėl lietuviškas „Velnio akmuo“ šįmet pakeistas į anglišką vertinį „Devilstone“? Anot festivalio rengėjų, taip lengviau renginį pristatyti internete, sudominti juo ir užsienio melomanus.

Renginių tiesiog per daug

Nuolat dirbanti festivalio komanda nedidelė, tačiau jai padeda daug bičiulių. Iš viso renginį ruošia apie 300 žmonių.

Pirmuosius ketverius metus po festivalio jie net neturėjo už ką atšvęsti pabaigos – „Velnio akmuo“ buvo nuostolingas. Penktaisiais metais reikalai pagerėjo – įsibėgėjęs festivalis dabar nebepatiria problemų.

„Pasiekėme optimalų žiūrovų skaičių. Pavyzdžiui, sulaukti 15 tūkstančių žmonių tokiame renginyje Lietuvoje nebūtų realu – muzika yra išskirtinė“, – kalbėjo V.Voronavičius.

Jo nuomone, Lietuvoje šiuo metu yra per daug muzikos festivalių – vien praėjusį savaitgalį Lietuvoje jų vyko šeši.

„Per daug. Matome nuotraukas iš kai kurių – akivaizdu, kad žmonių susirinko nepakankamai.

Jei tie festivaliai vyks ir toliau, jų rengėjai neturi kur dėti savo laiko ir pinigų“, – sakė festivalio rengėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.