E. Dragūno pėdomis: į rusišką skandalą įsivėlė ir „Brainstorm“

Sovietinės temos renginyje koncertavusio Egidijaus Dragūno pėdomis seka garsūs latviai – grupę „Brainstorm“ užgriuvo kritika dėl pasirodymo Rusijoje.

„Brainstorm“, kaip ir E.Dragūnas (kairėje) neatsisakė pasiūlymo koncertuoti politizuotame Rusijos renginyje.<br>J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
„Brainstorm“, kaip ir E.Dragūnas (kairėje) neatsisakė pasiūlymo koncertuoti politizuotame Rusijos renginyje.<br>J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
„Brainstorm“, kaip ir E.Dragūnas (nuotr.), papiktino gerbėjus pasirodymu politizuotame Rusijos renginyje.<br>T.Bauro nuotr.
„Brainstorm“, kaip ir E.Dragūnas (nuotr.), papiktino gerbėjus pasirodymu politizuotame Rusijos renginyje.<br>T.Bauro nuotr.
„Brainstorm“ (nuotr.) – viena populiariausių Latvijos grupių.<br>D.Umbraso nuotr.
„Brainstorm“ (nuotr.) – viena populiariausių Latvijos grupių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jul 29, 2015, 6:38 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:04 PM

Gegužės pradžioje grupės „Sel“ lyderis E.Dragūnas surengė pasirodymą Londone – konkurse „Mis SSRS“, kuriame dalyvavo daug Rusijos žvaigždžių ir rungėsi merginos iš buvusių sovietinių respublikų.

Didžiulę kritikos bangą, kokios sulaukė Lietuvos žvaigždė, dabar turi atlaikyti žymiausia Latvijos grupė „Brainstorm“, prieš keletą metų grįžusi prie latviškojo pavadinimo „Prata Vetra“.

Nemažą dalį Latvijos visuomenės papiktino grupės pasirodymas Rusijos festivalyje, kuris vadinamas Vladimiro Putino propagandos ruporu, – „Našestvije“.

Rokas – šalia tankų

„Prata Vetra“ puikiai žinomi Lietuvoje, čia koncertavo daug sykių, o gimtinėje jie – tikros superžvaigždės. Kas trejus ketverius metus grupė surengia gastroles Latvijoje, kurios vyksta didžiausių miestų stadionuose ir aikštėse.

Dar prieš dešimtmetį grupė prasimušė į Rusijos rinką – ten leidžia albumus, nuolat koncertuoja, įrašo dainas rusų kalba, kurias mielai transliuoja radijo stotys.

Tačiau šįkart, atrodo, grupė perlenkė lazdą. Mat „Našestvije“ – festivalis, turintis ne tik muzikinį, bet ir stiprų ideologinį prieskonį.

1999-aisiais pradėtas rengti festivalis politinių spalvų įgijo 2011 metais, kai Tverės valdžia norėjo jį atšaukti dėl pasklidusio kiaulių gripo.

Festivalį tada rengti leido Vladislavas Surkovas – tuometis Rusijos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas.

Jį sudomino galimybė per roko festivalį, kuriame susirenka per 100 tūkstančių žiūrovų, pasiekti jaunimą.

2010-aisiais festivalį rengiančią radijo stotį „Naše radio“ nusipirko politikas Vitalijus Bogdanovas. Prasidėjo įdomūs dalykai – karinės aviacijos šou festivalio metu.

2013-aisiais festivalio partneriu tapo Rusijos gynybos ministerija. Tapo dar „linksmiau“ – nuo to laiko kasmet festivalyje demonstruojami tankai ir kita karinė technika, o visi norintys gali čia pat savanoriais užsirašyti į kariuomenę.

Pašiurpino lietuvių grupę

Kilus konfliktui Ukrainoje, į militaristinę festivalio pakraipą dėmesį atkreipė net joje pernai grojusios grupės „Akvarium“ lyderis, vienas žymiausių Rusijos roko muzikantų Borisas Grebenščikovas.

„Susijungė rokas ir Gynybos ministerija. Įsivaizduojate, kokių įdomių hibridų galime sulaukti ateityje? Neleiskite jums to įbrukti“, – nuo scenos pareiškė B.Grebenščikovas.

Į festivalį šįmet buvo pakviesta grupė „Mašina vremeni“, kurios lyderis Andrejus Makarevičius griežtai pasisako prieš Rusijos agresiją Ukrainoje.

Grupė atsisakė groti tokiame renginyje.

BBC kanalo Rusijos skyrius parodė reportažą iš šių metų „Našestvije“ – apgirtę žiūrovai prie tankų vebleno, kad karinė technika atbaidys norinčius pulti Rusiją, o festivalio dalyviai, tarp jų ir maištingoji grupė „Leningrad“, nekaltais veidais dėstė, jog jokio militarizmo nemato.

„Iš alternatyvos šis festivalis virto valdžios ramsčiu. Jis visada buvo gardus kąsnelis ideologinėms kampanijoms, bet iš pradžių visi tokie bandymai buvo atremiami“, – dabar pasakoja prieš keliolika metų festivalį rengęs Borisas Barabanovas.

„2013-aisiais mes grojome šiame festivalyje.

Iškart supratome, kad pataikėme ne ten, ir daugiau niekada į jį negrįšime. Tankai, virš scenos lakstantys naikintuvai – baisu“, – prisipažino vilniečių grupės „Biplan“ nariai.

Nustebino kolegas

Tokiame politiniame fone latviai „Prata Vetra“ tapo vienomis svarbiausių šių metų festivalio žvaigždžių, kurioms buvo skirtas palankus pasirodymo laikas.

Neįžvelgti propagandinio prieskonio, neva štai Baltijos šalių žvaigždės pritaria festivalio idėjai, būtų sunku. Latvijoje kilo nepasitenkinimas.

„Ši tema – viena labiausiai aptariamų jau keletą dienų. Sunku ką nors pasakyti. „Prata Vetra“ – labai svarbi grupė latviams. Nesinori teisti, norisi ieškoti pateisinimo“, – „Lietuvos rytui“ prisipažino kitos garsios latvių grupės „Instrumenti“ narys Janis Šipkevicas.

Kitos grupės „PeR“ dainininkas Ralfas Eilandas sutiko, kad istorija – nemaloni.

„Manau, daugelis būtų atsisakę groti tokiame renginyje. Bet lengva mums dabar kalbėti.

Galbūt grupė tiesiog turėjo sunkų pasirinkimą – jeigu negros šiame festivalyje, jiems bus uždarytos durys ir į kitus renginius Rusijoje“, – svarstė atlikėjas.

Paaiškinimas neįtikino

Kalbinti Latvijos muzikos pasaulio veikėjai užsiminė, kad „Prata Vetra“ dar ir nesugebėjo deramai susitvarkyti su užgriuvusia kritika.

„Jie kurį laiką apskritai tylėjo, o galiausiai išplatino trumpą paaiškinimą su argumentu, kad nereikia painioti meno ir politikos.

Jie puikūs ir mylimi muzikantai, bet tokios kalbos tiesiog neįtikina“, – pripažino koncertų agentūros „LTips“ vadovas Gintas Putninis.

Internete net atsirado raginimų boikotuoti „Prata Vetra“ koncertus Latvijoje, tačiau manoma, kad žiūrovų skaičiaus šis skandalas smarkiai nepaveiks – grupės dainos pernelyg mėgstamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.