Martynas Tyla – apie M.A.M.A. sukaktį, užkulisius ir skandalus

Penktadienį Kaune vyksiančios muzikos apdovanojimų ceremonijos M.A.M.A. rengėjai įsitikinę – ši šventė jau pelnė Lietuvos scenos žvaigždžių palankumą ir publikos susidomėjimą.

M.Tyla neabejoja – M.A.M.A. ceremonija prisideda prie lietuviško muzikinio gyvenimo pagyvėjimo.<br>T.Bauro nuotr.
M.Tyla neabejoja – M.A.M.A. ceremonija prisideda prie lietuviško muzikinio gyvenimo pagyvėjimo.<br>T.Bauro nuotr.
Į 4 apdovanojimus pretenduojanti grupė „Garbanotas bosistas“ – vienas įdomiausių Lietuvos muzikos atradimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į 4 apdovanojimus pretenduojanti grupė „Garbanotas bosistas“ – vienas įdomiausių Lietuvos muzikos atradimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jan 27, 2016, 7:30 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 1:19 AM

Penktą kartą „Žalgirio“ arenoje rengiamoje ceremonijoje kasmet koncertuoja populiarūs įvairių žanrų atlikėjai, teikiamos statulėlės, kurių laimėtojus renka apie 60 muzikos specialistų.

Sausio 29-ąją M.A.M.A. sugrįš su kiek pakitusiu apdovanojimų kategorijų sąrašu, nemažai muzikinių staigmenų ir turbūt neišvengiamai po renginio kilsiančiomis diskusijomis, kad ir vėl „apdovanoti ne tie“.

Ceremoniją, kurią tiesiogiai transliuos TV3, rengiančios asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ vadovas Martynas Tyla sako, kad kasmet sulaukia ne tik muzikantų priekaištų dėl programos, bet ir bandymų įsilaužti į elektroninę balsavimo sistemą.

„Kol kas niekam nepavyko. Jei bando laužtis, vadinasi, žmonėms rūpi“, – nusijuokė prodiuseris, prabilęs apie M.A.M.A. naujoves ir ceremonijos užkulisius.

– M.A.M.A. šįmet vyks penktą sykį. Kuo skiriasi muzikantų ir jų gerbėjų požiūris dabar ir pirmą sezoną?

– Iš pradžių daug kas įtariai žiūrėjo į šią idėją, manė, kad renginys nepavyks ar bent jau netaps ilgalaike tradicija. O dabar jau galiu drąsiai sakyti, kad renginys vyks ne tik 2017-aisiais, bet ir dar daug metų.

Bet per šiuos keletą metų Lietuvos muzikos rinka smarkiai suaktyvėjo, per metus išleidžiamų albumų padaugėjo trigubai, sukuriamų vaizdo klipų – keturgubai. Daugėja naujų įdomių atlikėjų, koncertų net ir didžiausiose arenose.

Noriu tikėti, kad M.A.M.A. taip pat šiek tiek prisidėjo prie Lietuvos muzikinio gyvenimo pagyvėjimo – įgyvendiname įvairias iniciatyvas, pavyzdžiui, atgaivinome Auksinių ir Platininių diskų apdovanojimų teikimą. Be to, ne vienas didelis muzikinis renginys dalyvius jau renkasi remdamasis M.A.M.A. pretendentų sąrašais.

Taip, antraisiais ir trečiaisiais metais mes sulaukėme labai didelės kritikos bangos, bet tai gerai, ji mus privertė pasitempti.

Šį kartą bilietai buvo šluojami net nepaskelbus programos. Liko tik dešimtadalis bilietų, manau, iki renginio neliks ir jų. Tai rodo, kad žiūrovai jau pasitiki M.A.M.A. ir eina dėl paties renginio, o ne dėl pavienių žvaigždžių.

– M.A.M.A. istorijoje buvo ne vienas skandalas. Buvo priekaištų, kad už pasirodymus renginio scenoje atlikėjams nemokami honorarai.

– Vieną kartą pabandėme juos mokėti – visiems vienodus. Pastebėjome, kad kai kas tuo piktnaudžiauja, o atlikėjai dėl to nepasirodė nei geriau, nei blogiau. Todėl dabar rūpinamės tik techniniais sprendimais ir pasirodymų detalėmis, kurių dalyviai patys sau negalėtų leisti.

M.A.M.A. scena – puiki galimybė atlikėjams pasiekti didelę auditoriją, mažiausiai ketvirtį milijono žiūrovų prie televizorių ekranų. Manau, tai – didelis paskatinimas.

Matau, kad nominuoti atlikėjai akimirksniu apie tai skelbia socialiniuose tinkluose, pabrėžia savo pranešimuose. Vadinasi, M.A.M.A. rodomas dėmesys jiems yra vertingas.

– M.A.M.A. scenoje dar nėra koncertavusi grupė „Sel“. Kodėl?

– Apdovanojimų atsiimti Egidijus Dragūnas buvo kartą atėjęs. Kaip žinome, tai virto keiksmažodžių skandalu, dėl kurio teko aiškintis įvairiose instancijose.

Bet jis toliau kviečiamas, kaip ir visi kiti į apdovanojimus pretenduojantys atlikėjai. Atvyks ar neatvyks – jo pasirinkimas.

– Andrius Mamontovas yra pareiškęs, kad nenori būti minimas jokiose muzikos apdovanojimų ceremonijose.

Ar dėl to jo šįmet nėra tarp pretendentų?

– Ne. Jis pareiškė savo poziciją – tikriausiai jau yra laimėjęs viską, ką norėjo, gal tiesiog nenori atimti apdovanojimų iš jaunimo.

Pernai jis išleido naują albumą, surengė koncertų, bet svarstant metų įvykius nepateko tarp lyderių. Konkurencija šįmet labai stipri.

– Vieniems atrodo, kad M.A.M.A. programoje – per daug alternatyvių, mažai žinomų atlikėjų, kitiems – kad per daug popso. Kaip rasti aukso vidurį?

– Norime aprėpti kuo daugiau stilių, gal ateityje – ir klasiką, džiazą. Vis dar yra nepasitikėjimo tarp skirtingų žanrų muzikantų, bet jo mažėja.

Bandome parodyti visą įvairovę, bet nereikia slėpti – renginiui reikia daug populiariausių atlikėjų, nes jis 90 procentų išlaikomas iš rėmėjų lėšų.

Kad M.A.M.A. vyktų, renginys turi būti gausiai žiūrimas per televizorių. Todėl negalime visos programos skirti alternatyvai, nors dėl to nuolat tenka ginčytis ir diskutuoti.

Turime rasti balansą – tarp popso ir meno, tarp vyresnių ir jaunesnių atlikėjų. Džiaugiuosi, kad renginyje kasmet pasirodo ir scenos veteranų. Juk ilgainiui jų netenkame. Šiemet, pavyzdžiui, scenoje pasirodys jubiliejų švenčianti grupė „Nerija“, kuri pagerbs ir Stasio Povilaičio atminimą.

Bet šalia pasirodys ir visiškai jauna roko grupė iš Kauno „Wolfsome“, kurią į renginį pakvietėme, nes ji laimėjo Karklės festivalio konkursą.

Galima būtų apsieiti ir be rėmėjų ar televizijos. Bet tada, kad renginys būtų toks pat įspūdingas, bilietai turėtų kainuoti 100, o ne 15 eurų.

– Kokių naujovių šįmet bus ceremonijoje?

– Viena jų – Metų dainos nominacija, kurios jau kurį laiką pageidavo atlikėjai ir dainų kūrėjai.

Publikos simpatijų prizą skirs portale lrytas.lt balsuojantys skaitytojai.

Be to, 80 procentų renginyje skambėsiančių dainų bus lietuvių kalba. Tai mūsų ir atlikėjams atstovaujančios asociacijos AGATA palaikoma iniciatyva – norisi palaikyti lietuvybę.

Daug popmuzikos dabar kuriama angliškai manant, kad taip galima greičiau pasiekti užsienio rinką, bet manau, kad save populiarinti galima ir dainuojant lietuviškai.

Laukia įspūdingi pasirodymai

Pretendentų į M.A.M.A. sąraše iš viso paminėtos 38 grupės ir atlikėjai, grojantys įvairią muziką: nuo roko iki hiphopo.

Daugiausia kartų – net keturiose skirtingose kategorijose – nominuoti Monika Linkytė, Leonas Somovas ir Jazzu, Vaidas Baumila ir grupė „Garbanotas bosistas“.

Keletas atlikėjų pretenduoja į tris M.A.M.A. statulėles – roko veteranai „Bix“, alternatyviosios muzikos dainius Markas Palubenka, Aistė Smilgevičiūtė ir „Skylė“, po ilgos pertraukos į sceną grįžęs buvęs grupės „Gravel“ lyderis Tomas Sinickis.

M.A.M.A. žiūrovai švęs ir radijo stoties „Radiocentras“ 25-metį – šįmet šios dvi šventės sujungtos. Ceremonijoje bus 16 specialių pasirodymų – koncertuos Vaidas Baumila, su pučiamųjų orkestru grosiantys „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, M.Linkytė, Jurgis Didžiulis su Martynu Levickiu, Donatas Montvydas, Lilas ir Innomine, Virgis Stakėnas, T.Sinickis, „Bix“, „Antis“ ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?