„Brainstorm“ – atvirai apie muziką, šlovę, Rusiją ir savo verslą

Nuo dienos, kai į didžiąją „Eurovizijos“ sceną išėję latviai „Brainstorm“ pelnė lietuvių simpatijas, prabėgo šešiolika metų. Nemažai, bet po poros savaičių į Vilnių atvyksianti grupė kai kuo atrodo visiškai nepasikeitusi – jos muzikantai vis dar kupini tokio pat užkrečiamo giedro optimizmo.

Latvijoje į „Brainstorm“ koncertų turus stadionuose ateina kas 30-as šalies gyventojas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Latvijoje į „Brainstorm“ koncertų turus stadionuose ateina kas 30-as šalies gyventojas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Brainstorm“ koncertavo ir Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos žiūrovams. Nuotraukoje – solistas R.Kauperis.
„Brainstorm“ koncertavo ir Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos žiūrovams. Nuotraukoje – solistas R.Kauperis.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („TV antena“)

Mar 28, 2016, 4:45 PM, atnaujinta May 31, 2017, 9:23 AM

Rimtas pokalbis su populiariausia latvių grupe – sudėtingas uždavinys. Pradėjęs pasakoti, kaip Berlyne kurdamas naują grupės albumą rasdavo laiko lyg ruonis išsimaudyti kūdroje, dainininkas Renaras Kauperis tuoj pat buvo pertrauktas kitų muzikantų.

„Aha, tikrai ruonis, nes augina ūsus ir mėgsta žuvį“, – rimtu veidu paaiškino gitaristas Janis Jubaltas.

Juoko banga, priverčianti atsisukti visus, pietaujančius tame pačiame restorane Vilniaus centre. Ir taip – visą pokalbio valandą.

Latvijoje „Brainstorm“ tokie populiarūs, kad į grupės koncertų turus stadionuose, skaičiuojama, ateina, kas 30-as šalies gyventojas.

Jie – pirmieji iš Baltijos šalių, sugebėję išsiveržti į tarptautinę popsceną. Ir nors žingsniai į Vakarus vėliau sulėtėjo, kol kas niekas iš lietuvių negali pasigirti, kad prieš beveik 100 tūkstančių žmonių minią apšildė legendinių „The Rolling Stones“ koncertą ar grojo didžiausiame britų festivalyje „Glastonbury“.

„Brainstorm“ tai padarė, o balandžio 2-ąją atvyks į dar vieną susitikimą su lietuviais – šįkart Vilniaus rūmuose „Forum Palace“, kur pristatys naujausią savo albumą „7 Steps Of Fresh Air“.

Prieš kelias savaites Lietuvos sostinėje jie nusifilmavo televizijos šou „X Faktorius“ finale ir pagrojo nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje, nors patys į konkursą, kuriame 2000-aisiais liko treti, tvirtina, daugiau niekada nesiveršiantys.

„Mes ten padarėme viską, ką galėjome. Aš pats „Eurovizijoje“ pasirodžiau tris sykius – kaip dainininkas, vedėjas ir Latvijos balsavimo rezultatų skelbėjas. Tai mums – užverstas puslapis“, – šyptelėjo 41 metų R.Kauperis.

Patikėti jo amžiumi nelengva – „Brainstorm“ vokalistas atrodo toks pat jaunatviškas, kaip prieš 15 metų.

Ketverių metų sūnų Aroną (vyresni Emilis ir Edgaras jau groja ir Lietuvoje žinomoje grupėje „Carnival Youth“) auginantis dainininkas su bendražygiais neaptingo ir neprarado noro ne tik ieškoti muzikinių nuotykių, bet ir kvailioti.

Naujausią albumą grupė kūrė garsioje Berlyno studijoje „Hansa“ – tame pačiame pastate, kuriame savo įrašus kadaise darė Davidas Bowie, U2, R.E.M. ir kitos garsenybės.

Jau pirmą dieną muzikantai pamatė, kad tiesiai prieš studijos duris – svingerių klubas, tačiau jis visada būdavo užrakintas.

„Vieną dieną žiūrime – durys atvertos. Būtinai užėjome – labai jau smalsu buvo. Bet tas klubas pasirodė tuščias. Mums pasakė, kad galime pabūti už 80 eurų. Kažkaip neviliojo“, – nusikvatojo klavišininkas Maris Mihelsonas.

Naujosios dainos, kurias gyvai išgirs ir lietuviai, primena senuosius „Brainstorm“ – tuos, kurie į Vokietijos televiziją ir radijo stotis prasimušė maždaug prieš dešimtmetį ir seniau.

Pastarieji pora albumų, pripažįsta ir patys muzikantai, buvo keistoki ir stokojo energijos: „Mes juose pametėme savo veidą.“

Užtat naujasis – sugrįžimas prie šaknų, sukurtas su geriausias „Brainstorm“ karjeros dainas įrašyti padėjusiu vokiečių prodiuseriu Alexu Silva.

Net albumo pavadinimas susijęs su Berlynu, į kurį „Brainstorm“ muzikantai kurti naujausių dainų keliavo keletą sykių.

Prie pat studijos buvo italų restoranas, į kurį muzikantai kasdien eidavo valgyti – lygiai septynis žingsnius. Taip atsirado frazė „7 Steps Of Fresh Air“ („Septyni gryno oro žingsniai“).

Kalbantis neapleidžia jausmas, kad Latvijos muzikos simboliu tapę muzikantai, pažįstami nuo mokyklos suolo, atrodo kiek aprimę ir nebesidrasko dėl svajonių užkariauti pasaulį.

Prieš kurdami šį albumą jie per metus surengė 86 pasirodymus ir 104 sykius skrido lėktuvu.

Viskas – dėl dar vieno bandymo padaryti rimtą proveržį pasaulinėje muzikos rinkoje.

„Keliavome per visus įmanomus talentų festivalius, pramogų verslo konferencijas – nuo Los Andželo iki Singapūro.

Visur buvo smagu, bet koks rezultatas? Sunku pasakyti“, – atsiduso R.Kauperis.

„Suvokėme paprastą dalyką: jei neturi genialios dainos, kuri pati skinasi kelią, grupei iš mažos šalies prasimušti labai sunku.

Jei dainininkė Adele gyventų Rygoje, jos kelias būtų dešimt kartų sunkesnis. Čia kaip tenisas – jei turi talentą, stengiesi apsigyventi JAV, kad galėtum dirbti su geriausiais treneriais“, – pripažino J.Jubaltas.

Vis dėlto bandyti verta. Balandį grupė vėl koncertuos Londone, o ryšiai su užsienio renginių agentūromis ir įrašų leidėjais toliau mezgami.

Kita vertus, pastarąjį dešimtmetį „Brainstorm“ – visada laukiami svečiai Rusijoje. Dabartinio Europos Sąjungos ir Rusijos santykių atšalimo fone tai sudėtinga tema.

„Brainstorm“ nemažai koncertuoja šalyje, kuri aneksavo Krymą, o pernai sulaukė kritikos, nes pasirodė viename didžiausių roko festivalių „Našestvije“, kurį remia Rusijos gynybos ministerija, ten demonstruojanti ir savo karinę techniką.

Latvijos visuomenėje tai sukėlė diskusijų – juk „Brainstorm“ laikomi savotiška šios šalies vizitine kortele.

Apie tai grupės nariai kalba atsargiai, rinkdami žodžius, tačiau mano, kad grodami Rusijoje nepadarė klaidų.

„Po to, kas nutiko Kryme, mes ruošėmės vykti į Rusiją, Žemutinį Naugardą. Situacija buvo įtempta, tuo metu vienas garsus latvių režisierius atsisakė važiuoti į Rusiją.

Susėdome ir dvi valandas kalbėjomės. Nusprendėme vykti ir koncertuoti. Kai išėjau į sceną ir išgirdau, kaip visa minia dainuoja anglų, rusų ir net latvių kalbomis, supratau, kad pasielgėme teisingai.

Mes negalime nusisukti nuo žmonių, kurie klausosi mūsų muzikos“, – svarstė R.Kauperis.

Be to, jis tvirtino, kad dėl festivalio Rusijoje buvo gerokai sutirštintos spalvos.

„Buvau jame keletą metų – tų rusiškų tankų nemačiau. Jie kažkur pačiame kampe, labai toli nuo scenų.

„Formulės 1“ varžybose Vakaruose irgi galima apžiūrėti amerikiečių bombonešį, bet tai nereiškia, kad dalyvauji karinėse pratybose“, – kalbėjo dainininkas.

Jau keletą metų „Brainstorm“ – ne tik muzikantai, bet ir verslininkai. Viskas prasidėjo, kai grupės būgnininkas Kasparas Ruoga kartą paklausė, kokį alų geria beveik šimtas tūkstančių žmonių, kas keletą metų ateinančių į „Brainstorm“ koncertus stadionuose.

Taip šovė mintis, kad „Brainstorm“ galėtų patys įsisukti į alaus verslą. Pritarus vienai šalies daryklų rinkoje atsirado alus, sukurtas pagal J.Jubalto tėvo receptą. Jis parduodamas ir ne koncertuose – nors nėra pavadintas grupės vardu, jai už kiekvieną parduotą butelį kapsi pinigai.

Po kiek laiko muzikantai susigriebė, kad bilietų platinimo bendrovės, su kuriomis dirba, pasiima nemažą dalį pinigų, kurie galėtų likti jiems patiems.

Taip atsirado nauja bilietų platinimo įmonė, kurios akcininkai – „Brainstorm“ nariai. Dabar ji parduoda bilietus ne tik į pačios grupės koncertus, bet ir į daugybę kitų renginių.

Naujausia verslo idėja – pilstyti ir parduoti „Brainstorm“ gerbėjams skirtą vandenį. Grupė jau surado šaltinį, dabar lieka tik išreklamuoti.

„Įdomiausia, kad būtent į šį verslą mūsų labai nenorėjo įsileisti, mat jis tikrai pelningas. Niekas nenori užleisti dar vieno kelio link pinigų“, – juokėsi muzikantai.

Tiesa, Latvijos televizijoje dažnai šmėžuojantis, vienu svarbiausių „Eurovizijos“ atrankos vertintojų laikomas K.Ruoga nenurimo – atidarė ir vasaros kavinę viename nedideliame Latvijos pajūrio kaime. Kiti muzikantai dabar jį pagarbiai vadina to kaimo karaliumi.

Kas toliau? Tikriausiai dar ne vienas albumas ir gastrolės. Ir net jei „Brainstorm“ karjera baigtųsi rytoj, bent R.Kauperis gali būti ramus – jo pavardė iš scenos nedings.

Dainininko dvyniai sūnūs Emilis ir Edgaras jau ir užsienyje kelia bangas su savo grupe „Carnival Youth“, kuri prieš porą mėnesių pelnė Europos sienų laužytojų apdovanojimą, skiriamą perspektyviausiems žemyno atlikėjams.

Džiaugsmas tėvo širdžiai? „Taip, žinoma. Bet nesikišu į tai, ką jie daro. Gal kai kam atrodo, kad jiems lengviau, – muzikanto vaikai. Aš jiems padėjau nebent tada, kai dar patys nemokėjo vairuoti, – vežiojau į koncertus.

Vaikai turi patys tiesti sau kelią. Man atrodo, tai yra teisinga“, – šyptelėjo vokalistas R.Kauperis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.