Legendinė grupė ABBA sugrįžta – bet ne taip, kaip tikėjotės

Garsioji švedų grupė ABBA, iširusi prieš 34 metus, šią savaitę sudrebino pasaulį paskelbusi, kad sugrįžta į sceną. Tiesa, ne taip, kaip daug kas svajojo.

Prieš 34 metus iširusi ABBA išlieka viena populiariausių grupių pasaulyje.<br>AP nuotr.
Prieš 34 metus iširusi ABBA išlieka viena populiariausių grupių pasaulyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2016-10-30 19:10, atnaujinta 2017-05-09 21:56

Viena populiariausių visų laikų muzikos grupių 2018-aisiais gerbėjus vėl pakvies į koncertus.

Žinia, internete sukėlė sprogimo efektą ir įkvėpė tūkstančius antraščių, bet džiaugsmą netrukus pakeitė klaustukai.

Mat pranešimą paskelbusi grupė taip ir nepaaiškino, koks atsikūrimas bus. Tiksliau – užminė mįslių, kurių atsakymus galima tik spėlioti.

Daugybę kartų sakė „ne“

Dešimtmetį, nuo 1972-ųjų iki 1982-ųjų, ryškiai spindėjusios grupės ABBA albumai parduoti maždaug 380 milijonų egzempliorių tiražu.

Grupės dainos populiarios iki šiol – įkvėpė populiarų miuziklą „Mamma Mia!“, taip pat pavadintą kino filmą, Stokholme grupės garbei atidarytą muziejų ir restoraną, priklausantį grupės nariui Björnui Ulvaeusui.

Apie grupės sugrįžimą į sceną koncertų rengėjai svajoja dešimtmečius – kalbama, kad sykį už gastroles grupei buvo pasiūlyta net milijardas eurų.

Tačiau ABBA visada atsisakydavo – netgi nesutiko pasirodyti ceremonijoje, kai 2010-aisiais buvo priimta į simbolinį Rokenrolo šlovės muziejų.

Tiesa, birželį nutiko kai kas netikėta – privačiame vakarėlyje Stokholme, švęsdami ABBA įkūrėjų B.Ulvaeuso ir Benny Anderssono pažinties 50-metį, visi grupės nariai pakilo į sceną kartu ir padainavo.

Žada naują pramogų formą

Šią savaitę ABBA įskėlė viltį, kad grupė vėl koncertuos, tačiau čia pat ją ir užgesino.

„ABBA nariai vėl dirba kartu“, – šis sakinys privertė stipriau plakti grupės gerbėjų širdis, bet paaiškėjo, kad patys dainininkai scenoje tikriausiai nepasirodys.

Pasirodo, grupės sugrįžimas yra naujas projektas, kuriam bus panaudotos pažangiausios skaitmeninės ir virtualiosios tikrovės technologijos.

Kodėl grupė, anksčiau neigusi bet kokią atsikūrimo galimybę, dabar persigalvojo?

B.Anderssonas paskelbė, kad už tai reikia dėkoti sparčiai technologijų plėtrai.

„Esame įkvėpti begalinių ateities galimybių, džiaugiamės, kad kuriame kai ką visiškai naujo ir dramatiško. Laiko mašiną, kuri perteiks, kas buvome ir esame“, – aiškino ABBA įkūrėjas.

Užkulisiuose kalbama ir apie paprastesnę priežastį – nors visi keturi ABBA nariai yra labai turtingi, juos sugundė galimybė iš savo dainų uždirbti dar daugiau pinigų.

Į projektą yra įsivėlęs Simonas Fulleris – britų muzikos verslo prodiuseris, prieš porą dešimtmečių išgarsinęs stulbinamai populiarią grupę „Spice Girls“.

Ten, kur nekvepia dideliais pinigais, šis verslininkas nesidairo. O šiuo projektu jis atrodo labai susidomėjęs.

„Tyrinėjame naują technologijų pasaulį, kurio centre – virtualioji tikrovė ir dirbtinis intelektas. Tai mums leis sukurti visiškai naują pramogų ir turinio formą. Tokią, kokios anksčiau net negalėjome įsivaizduoti“, – užsiminė jis.

Kurs įspūdingą iliuziją

Ką visa tai reiškia? Daugiau detalių grupė žada atskleisti kitais metais.

Bet užuominos aiškios – grupės nariai, iš kurių trys 2018-aisiais jau bus įkopę į aštuntą dešimtį, nesiruošia patys bastytis po pasaulį ir linksminti žmonių.

Britų spauda svarsto, kad tikriausiai ABBA ruošia keliaujantį šou, kuriam rinksis vieną iš dviejų variantų.

Pirmas – virtualios tikrovės akiniais stebimas koncertas, sukuriantis iliuziją, kad dalyvauji tikrame ABBA pasirodyme.

Antra galimybė yra koncertas, kuriame pasirodys itin tikroviškai atrodančios grupės narių kopijos – hologramos.

Apie tokią galimybę muzikos pasaulyje kalbama jau ne vienus metus – svarstoma, kad taip galėtų „koncertuoti“ jau mirę Michaelas Jacksonas, Frankas Sinatra, Whitney Houston ir kiti garsūs dainininkai.

Tačiau iki šiol ši idėja nebuvo įgyvendinta dėl didelės technologijos kainos, dėl kurios toks poros valandų koncertas būtų beprotiškai brangus.

Ar ABBA ryšis tokiai investicijai, paaiškės kiek daugiau nei po metų. Tačiau ši grupė pastaruoju metu nesyk įrodė, kad moka nustebinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.